Kirjoittaja Aihe: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan  (Luettu 72795 kertaa)

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #60 : 17.06.2016-13:07 »
Terve!

koska belimo on kai universaali servotoimilaite, en itse usko että sen tilatietoa laitetaan enää takaisin ohjausyksikölle, vaan tilatieto jää belimolle itselleen.  Joku oloarvo- ulostulo voi olla mutta uskon että niitä käytetään vain hienoimmissa systeemeissä ( yleistettynä systeemit, ei kattilamerkki), eikä ulos tarvitse tullakaan koska belimon asemointijärki on siellä itsessään eikä esim. peruslogiikassa. Belimohan ajaa itseään sen oman tilatiedon avulla vain käskyn mukaiseen asemaan.  Ainakin lennokkiservot pelaa niin eli ohjausyksikkö luottaa maailman tappiin että annettua käskyä noudatetaan.  Jumi- ym. tilanteet sitten kertovat aivolle ettei servonperhana totellut.  Silloinkin kai käsky jää voimaan ja servo suojaa itseään palamiselta tai mek. vauriolta  jos siihen on se toiminto rakennettu.   
Tämmöisiä olen uskotellut itselleni, en ole automaatio- hommissa, vaan hommissa joihin automaatio liittyy ja k.o osaajia varjostanut uteliaana usein.   

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #61 : 17.06.2016-13:08 »
ja koska belimoa kiinnostaa vain, mitä sen akseli tekee, ei läpän luisto tai liikahtelu estä sen onnelliseksi tuloa vaikka tulos olisi mitä hyvänsä, eli vain akselin kulma sitä kiinnostaa. 

ev3449

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 830
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #62 : 17.06.2016-17:01 »
Belimossa on pyöreä akseli.

Kun kattilaan laittaa töpselin seinään ja kattoo näyttöä niin aervo olettaa olevansa auki asennossa sadalla prosentilla. Sitten se sulkee pellin, aja itsensä nollaan.

Eli otin töpselin seinästä ja käänsin belimon akselilla pellin ihan aukiasentoon. Sitten virrat päälle ja servo ajoi nollaan ja sulki pellin. Näin ainakin minun järjen mukaan belimo on kalibroitu on. Mutta pitää tutkia sitä vielä lisää..


Liitteen kuvista pitäisi selvitä läpän ja ilmanjaon rakenne.
Kuvassa kaksi: läpän akselin tulee olla kiinnitettynä belimoon niin, että itse läppä asettuu kattilan rakennetta vasten.

Belimo liikuttaa toisioilmaa säätävää läppää. Tämän lisäksi kattila säätää puhaltimen kierroslukua.

Kun olet varmistanut, että kattila on fyysisesti kunnossa (läppä liikkuu belimon pyörittämänä, puhallin toimii, ilma liikkuu esteettä ja oikeita reittejä jne...) tarkasta automatiikan asetukset ja seuraa käytön aikana eroavatko mitatut arvot asetetuista ja muuttuvatko nämä (mitä arvot näyttävät) mainitsemasi "häiriön" aikana.

...palo on niin voimakasta että ilmanotto alkaa resonoimaan. Tuntuu että koko talo tärisee. Kun humputus on tarpeeksi voimistunut niin se sammuttaa toisiopalon. Kattila vähän aikaa rauhoittuu ja taas aletaan alusta.

Onko vinkkejä liian voimakkaan palon hillitsemiseen?

Olennaiset mitatut arvot (automatiikan näytöltä) ovat lambda-arvo, savukaasun lämpötila sekä kattilaveden lämpötila. (Nämä kaikki kertovat jotain automatiikalle kuten myös meille arvuuttelijoille)
40kW "viritelty" alapalo Högfors vm. 1981, 3000 l varaaja, patterilämmitys. ~10t/vuosi.

Harrastelija

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 23
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #63 : 17.06.2016-22:50 »
Tämä minun kommentti ei liity kyllä mitenkään Vigakseen vaan säätöihin yleisemmin.
Jos savukaasuista halutaan lambda säätää johonkin arvoon niin läpän asennolla sinällään ei ole väliä. Oleellista on vain että lambda arvo on haluttu. Säätämiseen riittäisi esim askelmoottori jota logiikka ohjaa vain "vasemmalle" tai "oikealle". Jos lambda on liian korkea niin askelmoottoria käännetään suuntaan joka pienentää ilman määrää. Se löytyykö haluttu lambda arvo ilmaläpän asennolla 10% tai 90% ei ole väliä kunhan lambda on halutussa arvossa.
Ohjauslogiikassa on hyvä olla älykkyyttä jotta poikkeaman suuruudesta riippuen moottoria käännetään kerralla enemmän tai vähemmän jotta oikea asento löytyisi nopeammin.

Lisäominaisuudet voivat sitten vaatia muutakin toiminnallisuutta. Esim "rajakatkaisijoilla" voidaan kertoa että säätöalue loppuu (sama voidaan osin toteuttaa ohjauslogiikassakin mutta huomattavasti hitaammin). Katkaisijan pitäisi olla itse läpässä eikä moottorissa jotta se kertoisi ilmaläpän asennon eikä moottorin asentoa (vikatilanteissa voi olla merkitystä). Asentotietoa tarvitaan jos käyttäjälle halutaan kertoa läpän asento näyttötaululla. Samoin sytyttämistä helpottaa jos logiikalla on jokin käsitys mistä läpän asennosta kannattaa aloittaa (sytytyksen yhteydessä). Samoin voidaan estää turha moottorin kääntäminen jos läppä on jo minimissä tai maksimissaan.

Toki moottorissa voi olla suoraankin asentotunnistin jolloin asentoa ei tarvitse laskea rajakatkaisijoiden avulla. Tällöin kuitenkin (esim akselin luistaessa) ilmoitettu moottorin asento onkin eri kuin ilmaläpän asento. Eli olisi parempi jos asentotunnistin olisi ilmaläpässä.

Askelmoottorin sijasta voi käyttää muutakin moottoria mutta tällöin ohjauslogiikan pitää lähettää jännitepulsseja joilla moottori pyörähtää pätkän kerrallaan. Tämä on pidemmän päälle epätarkka (jos asento halutaan tietää) koska ei ole taattua että moottori pyörähtää saman verran jokaisen pulssin jälkeen.

Tai sitten puhun ihan puuta heinää.....

Mutta lambda arvon kannalta ei ole väliä millä läpän asennolla haluttuun lambda arvoon on päästy.

Kettu-Pekka

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 191
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #64 : 21.06.2016-06:47 »
Vigasilla on aivan olematon asiakaspalvelu. Kolme viestiä olen sinne laittanut kohteliaasti ja vähemmän kohteliaasti. Ensimmäiseen viestiin sihteerikkö vastasi että hän kysyy teknikolta. Sen jälkeen ei ole kuulunut mitään.

Jälleenmyyjäänkin (Heatingzen) olin yhteydessä. Sieltä ainoa vastaus oli että odottavat tehtaan vastausta.

Eli minun mielestä kenenkään ei kannata hankkia Vigasin tuotteita.

riusmies

  • Vieras
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #65 : 21.06.2016-10:52 »
Centrometallille olen ainakin neljä kertaa kirjoittanut ja kysellyt kaikenlaista. Muutaman päivän viiveellä ovat kaikki tiedot hankkineet. Samoin nopeasti on vastannut hemeltron, jolta kattilan ostin. Erityisesti yrittivät ratkaista ongelmaa, kun sensorit ei toimineet. Vika löytyi vääristä pikaliittimistä ja kun vaihdettiin sokeripalat sensorien jatkoihin, niin alkoi toimimaan.
Olisiko hyvä aloittaa tästä uusi ketju, jossa myyjän/tehtaan palvelusta ongelmatilanteissa keskustellaan?

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 377
Vs: Nyt alkoi Vigas temppiilemaan
« Vastaus #66 : 27.06.2016-17:10 »
Ja meillä on voittaja :) Anzalta oikea vastaus.

Tutkin tarkemmin miten belimo kääntää vetopeltiä ja eihän se kääntänyt mitenkään. Pelti oli jatkuvasti kiinni-asennossa vaikka servoprosentit heiluivat näytöllä.

Eiköhän se varsinainen voittaja ole siellä, kun pannu pelaa taas asiallisesti. :-)
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 377
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #67 : 27.06.2016-17:13 »
Semmoinen änäkäinen on vielä että palo on niin voimakasta että ilmanotto alkaa resonoimaan. Tuntuu että koko talo tärisee. Kun humputus on tarpeeksi voimistunut niin se sammuttaa toisiopalon. Kattila vähän aikaa rauhoittuu ja taas aletaan alusta.

Onko vinkkejä liian voimakkaan palon hillitsemiseen?

Oliskohan vetoja turhan paljon? Jos hormin nuohousluukku on sopivassa paikkaa, koklaa raottaa sitä ja päästää vähän vetoa ohi pannun. Jos humputus loppuu, vois alkaa miettiä vedontasainta.
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

Kettu-Pekka

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 191
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #68 : 27.06.2016-18:50 »
Uusin temppu oli se, että kävin läpi ensiövedon kanavat. Irrotin puupesän takaseinästä ensiöilman ohjauspellit ja imuroin kanavat läpeensä puhtaaksi.

Tuntui että ei sieltä oikein mitään imuriin lähtenyt. Tuntui aika turhalta hommalta. Tein sen kuitenkin reippaasti loppuun asti.

Sitten osat kasalle ja tulet kattilaan. Syttyminen tapahtui hillitysti pikkuhiljaa. Toisiopalo syttyi huomaamatta, ei humahtamalla kuten aiemmin. Mutta savukaasut alkoivat lämpeämään ripeästi. Humputusta ei enää kuulunut. Eli nyt ainakin tuntuu että vika oli ensiöilman saannissa.

Täydellä palolla kuuluu pientä resonointiääntä mutta toisiopalo ei enää sammu.

Nyt näyttää että viat ovat korjaantuneet. Mutta koputetaan puuta ja kuulostellaan että miten jatkossa menee...

Mutta edelleen syvä pyllistys tehtaalle ja jälleenmyyjälle. Sieltä ei ole tullut minkäänlaista tukea.

Atmos Gsx

  • Vieras
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #69 : 27.06.2016-21:39 »
Itsellä tuon korviin käyvän humahtelun saa aikaiseksi jos kattila saa pidemmän aikaa liikaa ensiöilmaa niin jossain vaiheessa alkaa ilmeisesti varastopesässä oleen seokset kohdallaan ja kaasut syttyvät siellä mutta tuohon varmaan voi olla useampiakin syitä mistä tuo johtuu, mutta tuostakin on päässyt onneksi eroon.

Kettu-Pekka

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 191
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #70 : 28.06.2016-06:35 »
Joo poltto on ohi. Toiminta oli selvästi parempaa mutta ei vieläkään virheetöntä.

Kun kattila oli lämmennyt kunnolla niin jostain syystä toisiopalo hyytyi. Kattila savutti puolisen tuntia. Sitten se taas käynnistyi myöhemmin ja paloi hyvin loppuun asti.

Tässä tapauksessa saattoi vikana olla joku puu väärin aukon päällä, holvaus tms. Eli ei tehdä tästä vielä sen kummempia johtopäätöksiä.

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #71 : 28.06.2016-08:59 »
Terve!
Pesien alaosan muoto varmaan on kattoiloissa eri, mutta itsellä MAGAssa joskus harvoin tulee alkulämmityksen jälkeen savutus ja se tulee nimenomaan jos paloraon päällä ei ole tavaraa.  savutuksen saa pois ja palotapahtuman jaettua kaasutukseen ja kuumaan paloon, kun reiän päällä on hiillosta ym.   En ole saanut lapettua siihen niin tiivistä "haittaa" että olisi ollut negatiivinen vaikutus paloon.  Päinvastoin, kun reikää peittää kekäleillä ja puulla, alkaa virtausnopeus kasvaa ja alapalotila herää kovaan huminaan. 

Toinen savutustilanne on kun puupesään lataa liian paljon liian pientä ja liian kuivaa puuta. Eli satsin joka sallii esim. polttokaasua enemmän kuin alaosan tilat ja toisioilma pystyy kunnolla polttamaan.   Siitä kattila toipuu jonkin ajan päästä aina itsekseen. 

Eli omat savut on saatu aikaan sallimalla hiilloksen pidempi läpipalo taikka sitten tuottamalla liian rikasta palokaasua liikaa. 

En tiedä tarkalleen miksi hiilloksen pidempiaikainen läpipalo jäähdyttää toisiopalon.  Normaalisti palo on selkeästi kaksivaiheinen ja alapalo hyvinkin kuuma, eli keltaista tai mitään tummaa sävyä ei ole vaan ihan vaaleita kuumia liekkejä.   Kunhan tavaraa on raon ylpuolella, tilanne pysyy balanssissa loppuun asti.  Mutta mitä isompi reikä, sen enemmän viilenee hiljalleen se alapalo ja lopulta tulee savu näkyviin.   Ehkä yksi osa toisiopalon kuumuutta syntyy reiän kovassa virtauksessa + siinä olevissa hiilissä jotka korvin kuullen ovat kovassa ilmavirtauksessa. 
Kun samat hiilet pötköttävät reiän vieressä, ei semmoista intensiivistä paloääntä ole ja koko homma hiukan hiipuu puolikaasulle.   siihen kun menee lisäämään puita niin ettei keskiosan kovassa virtauksessa ole mitään hehkumassa, niin rauhallisella selkeästi laiskemmalla tulella kattilla tuohustelee ihan eri tavalla ja savu on havaittavaa.   Joskus homma on 100% hanskassa ja ei tarvii kohennella, joskus intuitiivisesti kohentelee juuri niin että saa toisopalon saman tien taas kohisemaan.  Joskus ei sitten millään saa savuja pois ja kun lmalttaa pysyä 15 minuutta pois, niin tilanne on korjautunut.  Joku balanssi siellä pitää vana olla lämpöjen, virtausten ja kaasutuksen suhteen.    Eli tämmöinen kattila ei selvästikään pala sattumalta hyvin, vaan suunnitellulla systeemillä  :) 

Kettu-Pekka

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 191
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #72 : 01.07.2016-07:14 »
Noniin, nyt tuli vastaus Vigasilta  ;)

Jos ymmärsin oikein niin ehdottavat että vedonohjauslevy olisi vinossa eikä tiivistäisi ensiö- ja toisiopalon reikiä. Ja sitä levyä jotenkin pitäis himmata. En kyllä ihan ymmärrä että mikä on korjaustoimenpide..?

Sinänsä vikana kuulostaa ihan varteenotettavalta tuo levyn vinous. Pitääpä tutkia...


varikonniemi

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 586
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #73 : 01.07.2016-10:52 »
Ymmärtäisin että tuossa sanotaan että jos toisiopuolelle menee liikaa ilmaa eikä lambda asetu tarpeeksi alas niin sinne väliin voi laittaa muutaman millin paksuisen levyn ettei siitä takaa virtaa ilmaa säätöaukon ohi toisiopuolelle.

Jos lambda arvo pysyy kunnossa niin vika ei ole tuossa. Eli vain jos kattilan säätö jököttää tapissa (45%:ssa) eikä silti lambda asetu haluttuun arvoon.
« Viimeksi muokattu: 01.07.2016-10:54 kirjoittanut varikonniemi »
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja

varikonniemi

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 586
Vs: Nyt alkoi Vigas temppuilemaan
« Vastaus #74 : 21.10.2016-00:34 »
Mites tilanne on kehittynyt?
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja