Jatketaampas tähän alkuperäseen keskusteluunkin välillä.
Enpä minäkään joudu pannuhuoneessa liialta aikaa viettämään, jossei mielenkiinnosta huvita seurailla kattilan toimintaa. Kyllä tuon koko lämmityksen 10 minuutissa hoitaa lukien latauksen ja sytytyksen, kattila hoitaa loput itse ja sammuu ja sulkee ilmat kun homma selvä.
Nyt viimeset 6 tai 7 lämmityskertaa on tainnut mennä jo ilman humppaa ja tangoa, mutta tänään atmos oli hieman tanssituulella ja sahailua oli havaittavissa mutta toisiopalo ei kuitenkaan kokonaan sammunut. Tilanne korjaantui kun nostin ilmasäädön minimi rajaa hieman takasiin päin. Tuli sillon analysaattorin kanssa polttaessa tiputettua sitä kun ei ongelmia ollut. Nyt muutoksena puun laatu, alimittaista puuta (60cm) tämä kehikko ja hieman liian pienikokosta muutenkin. Näyttää riehaantuvan vähän reilummin ja siksi ilmeisesti ei kärsi niin paljoa menoa kuristaa tai alkaa tukehtua pullaan.
Mutta testaillaan nyt josko se lopullinen setuppikin sieltä löytyy, tavoite olis kuitenkiin saada homma puhtaasti pelaamaan laittaa pesään millasta puuta tahansa.
Niimpä. Kun kaikki ongelmat sytytyksestä ja lämmityksestä saa ratkaistua, niin tämän päivän lämmitys ei vie aikaa. Koko lämmitys etääntyy mielestä. Mutta,- jos lämmitykseen liittyy ongelmia, niin juuri ongelmat tuovat koko lämmityksen liian lähelle ihmisen mieltä / reagoittaa ihmistä. Koko lämmitys käsite tuottaa jo tuskaa.
Hän, joka tuskailee käänteispalokattilan kanssa ja sytytysvaiheessa, niin punainen lanka on saada sytytksen jälkeen mahdollisimman nopeasti kunnon hiillos,- joka takaa hyvän lämpötilan toisiopalolle / sen alkupätkälle. Jos tuossa epäonnistuu, niin toisiopalo ongelmoituu. Tosiopalo on suoraan riippuvainen hiilloksen määrästä / lämpölaajuudesta.
Niin, omassa kattilassa nyt toisiopalo alkaa lähes heti ja jatkuu hyvänä koko ajan. Edes tuo kondenssiveden höyrystyminen pesässä ei häiriinnytä toisiopaloa,.- koska suurensin sytytyspuiden kokoa. Ennen puun koko oli liian pieni ja siten kunnon hiillos / lämpötila oli kyseen alainen. Todella, sekin pilaa palon etenemistä, jos sytytyspuut ovat liian ohuita.
Siis säädöt tulee saada sille tasolle /niiden ohajutuminen, joka mahdolistaa nopean hyvän hiilloksen syntymisen ja kaasuuntumisen pysähtyminen tähän tasoon. Taas liiallinen kaasuuntuminen saa kattilan humppa tuulelle. Pahin tilanne on, jos puut kaasuuntuu, mutta hiilloksen lämpötila ei aktivoi toisiopaloa.
Niin, en ihmettele yhtään, miksi moni kattilan valmistaja suosittaa kynsitulia ja siten kunnon hiillosta. Kynsitulia taas ei tarvita, jos säädöt ohjautuvat pesän palamisen mukaisesti.
Itse olen etääntymässä ja etäännyt koko alueesta ja koko asia on rutiinomaista.