Tuo käänteispaloinen ei tarvi toisiolle puhallinta kun se ilma tulee suutinkiven läpi niin siinä suutinkiven keskellä on niin kova virtausnopeus toisiopalon ollessa päällä ,että imee samalla toisioilmaa mukaansa mutta kun toisiopalo on poissa niin toisioilmankin virtausmäärä tippuu vähenee huomattavasti
Niin, mutta kaikki ilma, joka tulee pesästä suutinkiven läpi on rikasta vähähappista kaasua. Normaali tilanteessa palavassa muodossa.
Omaan kattilaan tein toisiopalo kamioon lisäosan, joka ohjaa palavan kaasun pyörteiseen liikeeseen. Niin, aikoinaan kun etsin säätöjä kattilan sytytysvaiheeseen, niin liian pieni hiilos / hiilloksen alhainen lämpötila pesän sytyttämis vaiheessa teki mielenkiintoisen ilmiön. Sytytyksen alussa muodostui pienehkö hiillos ja liian hitaasti liian vähäisen ensiöilman takia, niin suutinkiven aukosta palaminen tyrehtyi, mutta kaasujen palaminen taas jatkui keraamisessa palokammiossa. Siis suutinreiässä ei ollut ollenkaan liekkiä, mutta taas palokammio lähes kauttaaltaan. Ilmiö kesti muutaman minuutin ja lämpötilan laskiessaedelleen toisiopalaminenkin sammui. Jos taas keramiikka olisi lämminnyt jo normaali lämpötilaan, joka on lämmitysvaiheessa, niin kammiossa palaminen olisi jatkunut normaallisti,- vaikka taas itse pesässä olisi riittänyt vain puun kaasuuntuminen.
Siis tuo havintoni vahvistaa sen, että toisiopalaminen etenkin sytytysvaiheessa vaatii myös hyvän pesän lämpötilan. Vaikka palamatonta kaasua syntyisi pesässä runsaasti / mustaa savua, niin kaasu ei mahdollistu palamaan alhaisen lämpötilan takia.
Tavallaan ristiriitainen tilanne riippuen kattilan rakenteesta. Jos nostatat pesän lämpötilaa / suurentamalla ensiöilmaa, niin taas tämä suurentaa kaasujen muodostumista. Siis pesän / hiilloksen lämpötila tulisi olla mahdollisimman korkea, mutta nostattamatta puun kaasuuntumista. Juuri tuohon tekijään moni on liittänyt keramiikka vuorauksen ,- myös pesän alaosaan.
Samoin myös liian suurten puiden polttaminen voi alentaa hiilloksen lämpötilaa,- sen muodostumista ja siten huonontaa toisiopaloa.