Kirjoittaja Aihe: Puulämmitys öljyn tilalle hoitamaan käyttövettä ja osittaista lämmitystä  (Luettu 21133 kertaa)

Samu_s

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 15
Terves,

Kohteena on -56 valmistunut hirsirunkoinen rintamamiestalo, jonka olen ostanut noin 1,5v sitten.
Kolmessa kerroksessa on neliöitä 127 m2, joista lämpimänä n. 95m2. Kellarissa pienellä vesikiertoisella lattialämmöllä vain siis sauna ja "pukutila". Patterit/lämmitysputket talossa ei ole varmaan kaukana alkuperäisestä. Kellarin saunna ja pukutilan lattialämmitys on n. 2005 vuodelta.

Talossa on öljylämmitys ja varaava takka. Edellisiltä asukkailta öljyä oli kulunut n. 2000-3000l vuodessa, takkaa ei ilmeisesti hirveästi käytetty vaikka onkin 2007 asennettu. Öljykattila on Jämä miniter vuosimallia -68, poltin ilmeisesti uusittu 2007 kuten myös pannuhuoneessa olevat öljysäiliöt ja niihin liittyvät romppeet.

Asennutin taloon Panasonicin HZ9RKE ilmalämpöpumpun reilu vuosi sitten. Tämän ja takan avulla saan kaksi ylintä kerrosta pysymään lämpimänä noin -10 asteeseen saakka ilman lämpöä pattereissa. Yläkerrassa olevassa  lastenhuoneessa olen kuitenkin pitänyt patteria vähän auki, koska pienen muksun takia portaikon ovea on välillä pidettävä suljettuna. Tästä mentäessä kylmemmäksi alkaa keittiö vaatimaan vähän apuja patterista.

Kuitenkin, tällä kombinaatiolla mentäessä öljynkulutus on tuolla kattilalla n. 1400 l vuodessa. Olen miettinyt että tuo kattila tuskin elää hirveästi yli 50 vuotiaaksi, joten jotain tarvitsisi tehdä. Puita talossa menee jo ennestään takkaan ja saunaan joten sitä tarvitaan kuitenkin aina. Laskeskelin että tuolla kattilan hyötysuhteella jos sama taloon menevä energia tuotettaisiin uudella puukattilalla (mielellään käänteispalo) ja varastoitaisiin se n. 1000l varaajaan selvittäisiin noin 10-12 heittomotillisella vuodessa. Kesällä öljyä on kulunut n. 70 litraa kuukaudessa, joten selvittäisiin n. 3 päivän välein polttamisella ja kovalla pakkasella noin ~200 litran kulutuksella vastaavasti päivän välein.

Olettaisin että näin selvittäisiin hyvin jos puukattilana olisi esimerkiksi Atmoksen DC 18 S, Vigas 16 lambda tai Attackin  16 DPX Lambda. Pieni koko pannuhuoneen pienen koon takia ja söisivät samanmittaista puuta kuin muutenkin talossa kuluu. Varaajassa ongelmaksi tulee niiden mahtuminen sisään. Kellari on 2000mm korkea ja ovet kutakuinkin 750mm leveät, karmit poistamalla vähän isompi. Olen miettinyt että jos laittaisi kaksi n. 600 litraista sarjaan niin ainakin kierukoita riittäisi jos vaikka myöhempään vaiheeseen lisäisi aurinkokeräimet.

Itseasiassa jos ensitöikseen hommais ipelkän 500 litran varaajan ja 6kW vastuksen siihen, tämä tulisi jo silloin todennäköisesti halvemmaksi kuin nyt tuon lämmittäminen öljyllä.

Tässä nyt aloitus.. onko laskelmani kutakuinkin paikkaansa pitäviä ja mitä mielipiteitä tuo herättää? Onhan toisena vaihtoehtona sitten unohtaa keskikerroksen ja yläkerran patterit kokonaan niiden vanhuuden takia ja lisätä keittiöön sekä yläkertaan pieni tulisija pahimpia pakkasia varten. Hoitaisi sitten kellarin ja käyttöveden jollain muulla konstilla.

/ Samu

markkulievonen

  • Vieras
Mainitsit Atmos kattilan S version. Jos päätyisit Atmos kattilaan, niin suosittelen GS versiota. Erilaisuus on merkittävä käytännön tasolla.

Mutta, jos sinulla on joka tapauksessa tuo IL- pumppu käytössä ja kulutus wanhalla kattilalla on tuo 1400/L, niin tämän päivän kattilalla kulutus olisi tuskin puoltakaan. Taas mikä on uuden öljykattilan / polttimen hita?
« Viimeksi muokattu: 14.01.2017-13:53 kirjoittanut markkulievonen »

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Pyöree 1m3 varaaja vois vaikka tullakkin kun niitä saa irtonaisella ulkovaipalla ja valmiiks halkaistuilla eristeillä. Akvatermin solar+ mahtu ainakin 900mm levveestä oviaukosta heittämällä ja tuo oli em. "varustuksella"
Sitten ku saa pytyn paikalleen niin liimaa pistooliurtsilla tehtaalla sahatut eristlohkot kiinni tiiviisti ja kaksosanen peltivaippa kiinni niin lopputulos on sama kun normivaraajallakin..
Hitaasti mutta epävarmasti.

Samu_s

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 15
Tuosta pitikin vielä kysyä, että onko tuo S versio käytöltään kuinka paljon erilainen? Ymmärtääkseni lambda mallit toimivat aika takuuvarmasti ja ei kokoajan tarvitse olla kurkkimassa.

Öljykattilan uusinta on ehkä helpoin tapa, mutta tylsä ja sitoo tuohon öljyyn.. ihan puolikkaaseen kulutukseen en usko mutta ehkä sen 1000l.

Akva solar plus näyttäisi olevan 2150 korkea ja ei siis korkeutensa puolesta mene. Lisäksi varaaja täytyisi saada pystyyn nostettua kellarissa.

pete73

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 184
Nykyvaraajille tuo kellarin korkeus tuppaa olla ongelma, oma kellari on n.190settiä.
Mutta eihän tuo iso homma ole tehdä lattaan syvennys varaajaa varten...

Kantikkaana löytyy sitten niitä oviaukoista mahtuvia yli kuution kokoisia varaajia.
« Viimeksi muokattu: 14.01.2017-15:35 kirjoittanut pete73 »
vm-58 "rintamamiestalo" n.120m2 lämmintä +puolilämmin kellari 80m2
Jämä kaksikko (pääasiassa vastuksella lämpeää), ei varaajaa käytössä, varaava takka, ILP alakerrassa.
Puuta maks. pari mottia vuodessa kun nykyään ei paljoa kotona tule oltua.

Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 320
Torista tai vastaavasta yli 40 vuotta uudempi öljykattila entisen tilalle. Maksavat 0 -300 €.
Öljy on nyt sen verran halpaa, että ei ainakaan sähkövastuksella kannata korvata öljyä.
Tuo öljynkulutuksesi on jo sen verran pieni, että ei ehkä maksa vaivaa hommata puuvehkeitä korvaamaan öljyä. Lisäksi puulämmityksestä voi tulla työläs ahtauden ja pienen varaajan takia. Hyvin olet saanut öljyn kulutusta pudotettua takalla ja ilpillä. Kuinka puuhuolto onnistuisi pannuhuoneeseen?
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

varikonniemi

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 593
Öljy on nyt sen verran halpaa, että ei ainakaan sähkövastuksella kannata korvata öljyä.
Tuo öljynkulutuksesi on jo sen verran pieni, että ei ehkä maksa vaivaa hommata puuvehkeitä korvaamaan öljyä. Lisäksi puulämmityksestä voi tulla työläs ahtauden ja pienen varaajan takia. Hyvin olet saanut öljyn kulutusta pudotettua takalla ja ilpillä.

Öljynkulutus on pieni koska tuhlataan rahaa ilppiin.... Jos puulämmitys korvaa sekä öljyn että ilpin niin ei se kovin pitkään maksata itseään takasin. Varsinkin jos on ilmaset puut.
« Viimeksi muokattu: 14.01.2017-17:28 kirjoittanut varikonniemi »
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja

Samu_s

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 15
Öljyn hinta on nyt vuodessa kiipinyt nyt vuodessa melkein sen 20 snt/litra sen ollessa nyt jotain 93 snt/l.
Joten jos vain oikein laskin niin uudella varaajalla ja vastuksilla lämmitys tulee halvemmaksi kuin vanhalla kattilalla ajettaessa.

Puut eivät ole ilmaisia, mutta melko edullisesti niitä on saatavilla. Itse kellariin mahtuu puita ~10 heittomottia, ulos tarvitsisi joku pieni varasto tehdä.

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 377
Pete73:stä peesaten, aika äkkiä vanhasta alapohjasta pääsee läpi ja eiku matskua pihalle, kunnes korkeus riittää. Paitti jos on kallio alla tai pohjavesi liki.

Mut eiku muutama näpsä saneerausvaraaja sisään ja sarjaan kii. Vähintään pari-kolme kierukkaa käyttövedelle ja sopiva pikkupannu kii. Varalle vastustehoa tarpeen mukaan. Jos kesällä laiskottaa, ni vilp tai aurinkokeräimet mukaan. Pannusta kattot et mahtuu paikoilleen, ja et mahdollisiin sivunuohousluukkuihin pääsee käsiksi ainaskin toiselta puolelta.

Joku tossa ihmetteli lambadan suosiota, jos ei muuta ni eipähän tarvi käydä säätelemään ilmoja kesken polton, menee nätisti. Saatu energia ei nyt kaksinkertaistunut tai muuta kivaa, mut etuja kyl on riittävästi. Eli joku pikku Attack tai muu lambadapata olis mun valinta, etenkin jos naapureihin ei oo sen kummempaa hajurakoa.

Sit vaan säästämään seuraavaks niitä ilpin sähköjä...  :)
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

hiili

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 286
Öljynkulutus on pieni koska tuhlataan rahaa ilppiin.... Jos puulämmitys korvaa sekä öljyn että ilpin niin ei se kovin pitkään maksata itseään takasin. Varsinkin jos on ilmaset puut.

Täälä on paljon muitakin jotka vouhottaa paljonko meni puita kuinkakauan varaaja kestää joka ei ole linjassa todellisuuteen koska on esim. se 4000kg uuni keskitys keskellä taloa ja muut lisälämmittimet pääle joita ei muisteta keroa.antaa hyvin vääristynyttä tietoa .

markkulievonen

  • Vieras
Oikein käytettynä ilmalämpöpumppu on hyvä lisälämmön lähde. Leudoilla ilmoilla   hyödyntää sähköä 3 kertoimella eli juuri kuin aloittaja käyttääkin.-10C on hyvä raja siirtyä peruslämmityksen puolelle.

hiili

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 286
minun mielestäni jos heitetään puule niin yksi oikeanlainen järjestelmä ja muita ei tarvita.

Samu_s

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 15
Tällä hetkellä ilppi painaa läpi vuoden, varsinkin kun tuo nyt antaa jonkinlaisella hyötysuhteella vielä 30 asteen pakkasellakin. Aina se halvempaa on kuin tuon öljyn käyttö tällä hetkellä.

Olisihan se mahtavaa jos olisi mahdollisuudet isoon varaajaan ja isoon kattilaan mutta tässä tapauksessa se ei ole edes järkevää. Ilppi toimii kuitenkin tässä kohteessa varsin hyvin... sitä en kiellä etteikö puulämmitys halvempi olisi. Nyt kuitenkin kyseessä on se, että tuon määrän mitä öljyä kuluu olen halukas korvaamaan puulla koska tuo puumäärä on täällä hyvin hallittavissa - koko talon lämmittäminen puulla on kuitenkin jo isompi savotta ja vaatii reilusti enemmän työtä ja varastotilaa.

Antaahan tuo sitten joskus siihen mahdollisuuden kun ilppi aikanaan letaa niin lisää varaajan (tai varaajia) ja hommaa tehokkaamman kattilan.

Öljynkulutus on pieni koska tuhlataan rahaa ilppiin.... Jos puulämmitys korvaa sekä öljyn että ilpin niin ei se kovin pitkään maksata itseään takasin. Varsinkin jos on ilmaset puut.

Haluan mieluummin ajatella asiaa niin että rahaa säästyy kun ei tuhlata sitä öljyyn.

Markku

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 927
Tällä hetkellä ilppi painaa läpi vuoden, varsinkin kun tuo nyt antaa jonkinlaisella hyötysuhteella vielä 30 asteen pakkasellakin.
Öljynkulutus on pieni koska tuhlataan rahaa ilppiin.... Jos puulämmitys korvaa sekä öljyn että ilpin niin ei se kovin pitkään maksata itseään takasin.



30C pakkasella kaikki ILPIT kuluttaa saman verran energiaa kun antaakin.

pete73

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 184
30C pakkasella kaikki ILPIT kuluttaa saman verran energiaa kun antaakin.

Käytännössä totta.

Tosin lämpötilasta riippumatta kaikki lämmityskattilat kuluttaa enemmän energiaa kuin antavat ulos (hyötykäyttöön).

Kaikesta huolimatta ilpit on ihan toimivia ja hyödyllisiä kapistuksia. Vaikkeivat ainoaksi lämmityslaitteeksi sovellukaan. Ja oikein käytettynä voivat säästää huomattavastikin lämmityskustannuksia, paitsi niiden "ilmaisten puiden" kohdalla.
vm-58 "rintamamiestalo" n.120m2 lämmintä +puolilämmin kellari 80m2
Jämä kaksikko (pääasiassa vastuksella lämpeää), ei varaajaa käytössä, varaava takka, ILP alakerrassa.
Puuta maks. pari mottia vuodessa kun nykyään ei paljoa kotona tule oltua.