Kirjoittaja Aihe: Kotakeittiöt - lämmityskäyttö ja ruuanvalmistus  (Luettu 14031 kertaa)

PuuIlmaMaa

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 53
Kotakeittiöitä näkee ainakin maaseudulla yhä useammin. Tässä yksi "umpikotaan" asennettu malli.



Uploaded with ImageShack.us

Keittiö on varsin tehokas lämmityksellisessä mielessä. Jopa -30 C:n pakkasilla kodassa voi istuskella paitahihasillaan. Peffan alle kannattaa toki laittaa lampaantaljaa tms.

Kodan saa lämpimäksi nopeasti talvellakin, puoli tuntia maksimissaaan ja olo on jo ihan miellyttävää. Puita palaa kerrallaan eli noin 1,5...2 tunnin istunnolla parisenkymmentä kiloa. Siihen hintaan valmistuu ruuat samalla.

Tuo kuvassa oleva kotakeittiö on Joensuulaisen Rakennustempon "Heavy Duty" malli. Siinä on pohjalevy tuplapaksu ns. normaaliverisoon verrattuna. Pitäisi kestää isältä pojalle yksityiskäytössä.

Mainittu kota ulkoapäin.



Uploaded with ImageShack.us
« Viimeksi muokattu: 17.11.2011-08:21 kirjoittanut PuuIlmaMaa »
Sekakäyttäjä: Talossa Arimax 240 ja Nibe 15 kw MLP, saunalla Toshiba Super Daiseikai

Eko

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 97
Vs: Kotakeittiöt - lämmityskäyttö ja ruuanvalmistus
« Vastaus #1 : 17.11.2011-08:40 »
Meillä oli tuollainen myös edellisessä asuinpaikassa grillimökissä . Hyvin tosiaan toimi ,sai istua syksyn pimeinä iltoina avotulen ääressä tuulelta ja tuiskuilta suojassa .

Kesäisin oli välillä pieniä ongelmia vedon kanssa kun meinasi joskus tuprautella savuja sisälle oven ollessa auki lämpöjen vuoksi . Näin kerran eräällä tutullani näppärän ratkaisun ongelmaan . Hänellä oli tehty tiheästä teräsverkosta pyöreä halkaisijaltaan n. 400mm  ja 200mm korkea lieriö , joka oli sijoitettu keskelle arinan päälle. Tämä tötterö aiheutti sen lämmetessään , että se toimi kuin savupiippu ja ohjasi savut suoraan ylöspäin vauhdilla vaikka ulko-ovea piti auki.

Tulihin tuo sitten heti tehtyä itsellekin ja hyvin toimi , ei ollut enää kesälläkään saustus ongelmia ja kalojon loimutus ja grillaus onnistui siellä helteelläkin ;)
Attack DPX 25 lambda , jäspi 1200l + 500l rst aurinko varaaja ,vesitakka selmac , 60kpl tyhjöputkia + 500w pv

PuuIlmaMaa

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 53
Vs: Kotakeittiöt - lämmityskäyttö ja ruuanvalmistus
« Vastaus #2 : 17.11.2011-09:29 »
Vedon saaminen näissä kodissa on tekniikkalaji. Ihan puhtaasti. Muutamia havaintoja

-riittävästi korvausilmaa on oltava saatavilla. Mielellään kotakeittiön alta
-savuhormin on oltava riittävän suuri (min noin 500 millinen) ja pitkä (4...5 metriä)
-aukioleva ovi yleensä aiheuttaa savuttamista kodassa
-savuohjaimilla voi pelata jossain määrin jos perussetti ei toimi
-jos kota on riittävän suuri, esim 30...40 hengelle niin savuhormia ei välttämättä tarvita, kunhan savun poisto harjalta on järjestetty (iso aukko). Savuraja muodostuu jonnekin kolmen metrin kohdille
Sekakäyttäjä: Talossa Arimax 240 ja Nibe 15 kw MLP, saunalla Toshiba Super Daiseikai

Hammiska

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 2
Vs: Kotakeittiöt - lämmityskäyttö ja ruuanvalmistus
« Vastaus #3 : 18.11.2011-20:25 »
Meilon on mökillä ollut tuollainen kotakeittiö jo yli kymmenen vuotta. Tosin siihen hitsattu jo uusi pohjalevy, koska aikaisempi paloi tai ruostui puhki. Osa syynä oli kai loimulohitus. Muuten ollut hjyvä peli ja paljon käytetty. Huono puoli on havupuun polttamisesta tulevat paukkuvat kipinät, jotka lentävät aika herkästi tulisijasta ulos.

PuuIlmaMaa

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 53
Vs: Kotakeittiöt - lämmityskäyttö ja ruuanvalmistus
« Vastaus #4 : 23.11.2011-08:27 »
Meilon on mökillä ollut tuollainen kotakeittiö jo yli kymmenen vuotta. Tosin siihen hitsattu jo uusi pohjalevy, koska aikaisempi paloi tai ruostui puhki. Osa syynä oli kai loimulohitus. Muuten ollut hjyvä peli ja paljon käytetty. Huono puoli on havupuun polttamisesta tulevat paukkuvat kipinät, jotka lentävät aika herkästi tulisijasta ulos.

Havupuiset klapit tosiaan kipinöivät joten jos vaan mahdollista niin kannattaa käyttää muita..

Pohjan "palamisesta" ei mulla ole vielä kokemusta, mutta olen toki sellaisia nähnyt. Loimulohesta valuva rasva edesauttanee korrossiota.

Itse en puhdista jatkuvasti pohjaa tuhkasta vaan annan sen kerääntyä jonkilaiseksi kerrokseksi. Luulis vähentävän korroosion etenemistä. RakennusTempon kotakeittiön ilma-aukko en keskellä ja sitä kun kolistelee hieman uusia puita laitettaessa alkukasaan niin ilmantulokin reipastuu.
Täytyykin ottaa kuvia noista korroosiokohteista kun sattuu silmään. Yhdet illanvietot onkin jo sovittu erääseen kotaan loppiaiselle...
Sekakäyttäjä: Talossa Arimax 240 ja Nibe 15 kw MLP, saunalla Toshiba Super Daiseikai

PuuIlmaMaa

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 53
Vs: Kotakeittiöt - lämmityskäyttö ja ruuanvalmistus
« Vastaus #5 : 24.11.2011-09:50 »
Tässä kuvassa näkyy tuo ilman tulo lattian alta. Lattiaelementin on kolmion muotoisia ja ulkoreunoiltaan auki. Ilmaa riittää eikä savustusta ole.



Uploaded with ImageShack.us
Sekakäyttäjä: Talossa Arimax 240 ja Nibe 15 kw MLP, saunalla Toshiba Super Daiseikai