Kirjoittaja Aihe: Vanhan leivinuunin lämmitys ja toiminta  (Luettu 6988 kertaa)

salmine

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1
Vanhan leivinuunin lämmitys ja toiminta
« : 08.10.2018-18:52 »
Asumme 1800-jotain rakennetussa talossa ja keittiössä on vanha leivinuuni/puuhella-yhdistelmä. Viereisessä huoneessa luonnollisesti näihin yhteydessä oleva muuri. Kelien viilentyessä meinaa näiden lämmityshommien amatöörillä mennä kattila jumiin kakkien peltien (6) ja muiden systeemien kanssa. Eli mikä pitää olla mihinkin aikaan auki. Leivinuunin yläpinnan kanssa on neljä peltiä joiden varret liikkuvat eri pituisia matkoja. Näiden yläpuolella on vielä kaksi peltiä sekä luukku. Leivinuunissa ja muurissa on molemmissa viisi pyöreää "nuohousluukkua"(?). Muurin puolella näistä kahdessa on käännettävä kansi jolloin niistä muodostuu ns. ritilä. Olisi mukava saada jonkilaista suuntaa antavaa neuvoa mitkä pelleistä on hyvä pitää auki lämmittäessä ja missä vaiheessa mitäkin voi sulkea. Ylemmistä pelleistä olen vasemman puolimmaista pitänyt auki, oikeanpuoleisen sulkeminen ei vaikuta palamiseen. Samoin tuntuu, että noiden alapeltien sulkemisella ei ole vaikutusta palamiseen. Ilmeisesti ne sulkevat uunin sisäisen kierron kanavia?
Leivinuunin luukun edessä oleva levy on irtonainen ja tänne kuulunee pudotella hiilet lämmityksen loppuvaiheessa. Tämän tilan molemmin puolin tuntuisi olevan yhteys hormiin. Ainakin kipunat tehokkaasti poistuu molemmin puolin tätä tilaa.
Ohessa muutama kuva aiheesta. Pahoittelut uunin päällä olevasta tavaramäärästä 🙈
Nämä ritilälliset luukut muurin puolella ovat ylhäällä vasemmalla (muurin sivussa) sekä oikeassa reunassa ylempi.
http://i63.tinypic.com/2lc0d29.jpg
http://i67.tinypic.com/afczki.jpg
http://i66.tinypic.com/6psqx0.jpg