Kirjoittaja Aihe: Edullinen puulämmitys  (Luettu 7073 kertaa)

vesar

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 13
Edullinen puulämmitys
« : 14.10.2018-23:44 »
Aiheen perässä ei ole kysymysmerkkiä. Kirjoitetaan sinne projektin lopussa sellainen, jos alkaa näyttää tarpeelliselta...

Hankittiin vuosi sitten talo, sijainti Mikkelissä. Käynnistymässä on projekti noin 150 neliön piharakennuksen (redneck mancave?) lämmittämiseksi. Rakennus on eristetty ja taitaa villaa olla peräti 150 mm seinissä ja 300 katossa, joten ei nyt ihan horo. Tila on jaettu kahtia noin 1:2 (verstas ja halli), ja isommalla puolella on kaksi isoa (läpi)teräsrakenteista, ikkunallista pariovea joiden alta paistaa päivä. Eli löytyy sitä lämpöhukkaakin.

Tarkoitus on rakentaa piharakennuksen viereen pannuhuone ja lämmittää rakennus puulla – sitä saa hyötyliikunnan hinnalla omasta metsästä. Lämmöt kanaalissa piharakennukseen ja pienempi osa olisi aina luokkaa +15 lämpimänä eli hetivalmis työskentelyyn, isompi osa +5 mutta nopeasti lämmitettävissä +20.

Tarkoitus on myös rakentaa tuo pannuhuone mahdollisimman, mutta silti järkevän edullisella tavalla. Tontilla on myös iso talo, jonka remonttiin pitäisi rahojen riittää :) . Mahdollisimman edullinen ei tarkoita sitä, että tehdään kaikki mahdollisimman huonosti; jos ja kun on paikkoja, joihin rahaa tarvitaan, sitä laitetaan sinne kohtuuden rajoissa. Kierrätystavaraa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan.

Dokumentoin projektin tälle palstalle, josko tästä vaikka olisi hyötyä jollekulle muullekin joskus. Ehkä jopa minullekin, kun joku kommentoi että älä nyt hyvä mies tuolleen tee! Foorumia onkin luettu jo paljon ja hyviä ideoita löydetty. Itse rakentaminen on tarkoitus aloittaa keväämmällä, kun talon osalta saadaan keittiöremontti tehtyä. Alkava talvi hyödynnetään suunnitteluun ja romujen haalimiseen.

Sen verran tähän alkuun perusteluja ja reunaehtoja hankkeelle, että
  • Puulämmitys on mukavaa, siitä on jo kokemusta parin vuoden ajan Atmoksen DC 32 GS kattilalla. Tiedän, että lämmitys sitoo. Oikein tehtynä ei kuitenkaan liikaa. Lomamatkoja varten varaajassa on vastukset.
  • Päivät toimistossa istuva lihava mies tarvitsee liikuntaa. Metsätyöt on vain hyväksi. Olen jopa sen verran kieroutunut, että pidän ensiharvennusta jokseenkin miellyttävänä työnä.
  • Olen sen verran nuuka, että jos laitan tuonne sähkölämmön (suora tai vaikka jopa ILP), en kuitenkaan raaski pitää piharakennusta riittävän lämpimänä pakkasilla ja käytettävyys kärsii rankasti. Viime talven tein hommia aina tumput kädessä kun katsoin sähkömittaria ja säädin termostaattia sen mukaan.
  • Talossa on maalämpö ja pumpussa vissiin kapasiteettiakin, mutta väliin tarvittaisiin 70 m kanaalia. Menisi maasta
    otettu lämpö liiaksi takaisin maahan.
Verstaan puolella on lattia kulunut karheaksi ja paikoin kuopille, siellä on joskus ollut hevosia. Lattian kestävään pinnoitukseen ei ole halpaa ja hyvää paikkaratkaisua, niin voisin vaikka kaataa sinne luokkaa 50 mm kuraa ja laittaa samalla joukkoon lattialämmitysputket. Hallin puolelle taas tulisi pari vesikiertoista puhallinpatteria. Pienempi, hiljainen pitämään autotalli ylläpitolämmössä tai työskentelylämmössä, isompi lämmittämään tila nopeasti ylläpidosta työlämpöiseksi. Ei siis tarvitse pitää hallia koko aikaa täydellä lämmöllä, päivittäinen käyttö kun painottuu tuonne verstaan puolelle.


Katsotaan, mitä tästä kehkeytyy. Varaslähtö hommaan tuli viime viikolla, kun kävin ostamassa 300 eurolla 20 vuotta vanhan Akvatermin 2 m3 varaajan. Toinen samanlainen, mutta 15 vuotias haetaan ensi viikonloppuna vastaavaan hintaan. Torista löytyi molemmat. Tämä toimikoon myös aloituksena otsikossa mainittuun edullisuuteen. 600 eurolla (plus hiukan maakuntamatkailua) saadaan 4m3 varaajaa, jonka odotettu elinikä on kuitenkin vielä varsin pitkä.

Ensimmäinen varaaja tulikin jo korkattua kuivaamista (varastointi) varten, ja täytyy todeta, että havainnot ovat saman suuntaisia kuin markkulievosella tämän mukaan. Luukkujen tiivisteet ovat  kopottuneet ja sen verran tihkuttaneet, että osa kiinnityspulteista on aika pahasti ruostunut. Taitaa siis olla mokomat varaajat ennakkohuollon tarpeessa. Muutoin pönttö näyttää sisältä päin ”kuin uudelta” ja on päältäkin siistissä kunnossa. Saapa nähdä, missä kunnossa uudempi varaaja on, sekin on toki korkattava.

Tällainen avaus projektille. Seuraavaksi juttua varaajien huollosta ja säilömisestä...

Vesa

Jolli

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 143
Vs: Edullinen puulämmitys
« Vastaus #1 : 15.10.2018-07:00 »
Edullisuuteen; Suunnitelmasi kuulostaa hyvältä. Lämpötila on nopea nostaa työskentelylämpötilaan puhallinkonvektorilla, laitan tänään tuolta konehallilta kuvan.

Jos tarvitset, niin Virolahdella olisi vähän vajaa 2m3 Jämä Kantikas tuplakierukoilla tarjolla + 100l paisari edulliseen hintaan. Tämä on uusi niin sisältä kuin ulkoakin.
Saattaisi myös löytyä jeesuksen vanha alapalokattila jota käytetty hakkeella ja purettu toimivana pois.


vesar

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 13
Vs: Edullinen puulämmitys
« Vastaus #2 : 15.10.2018-22:36 »
Siispä varaajista. Ensimmäinen kotona, toista hakemaan ensi viikonloppuna.

Varaajasta on irrotettu melkein kaikki putken nysät, mitä purkamisesta siihen on jäänyt. Hyvin pyörivät irti. Siinä ei haasteita. Sisäpinta varaajasta on kauttaaltaan siisti. Pohjalla oli puoli litraa jotain mustaa mujua. Joukossa sen näköisiä kappaleita, että olisiko joskus saatu vastus palasiksi ja varaajan pohjalle? Tiedä häntä. Pesin pohjan suunnilleen siistiksi, imuroin sakan vesi-imurilla ja jätin pytyn kuivumaan.

Molemmat luukut auki ja käyttövesikierukka irti. Kampakupari on... mustaa. Aika siisti, eli ei siellä hullun lailla ole pinnassa epäpuhtauksia. Mukavahan tuo tietysti olisi puhdistaa hyvän lämmönsiirron takaamiseksi, kun nyt ulkona on. Onko raadilla ehdotuksia, miten? Painepesu päältä? Likoon saaviin, jossa vettä ja pesuainetta + harjaus? Ensin painepesu, sitten liotus ja lopuksi painehuuhtelu?

Ja se luukun tiiviste. Soitin, Akvatermiltä saa silikonitiivistettä 15 euroa per laippa + rahti. Sellaiset siis hankintaan, jahka toinenkin varaaja on avattu ja tiivisteet oletettavasti huonoiksi todettu. Josko nuo uudet kestäisivät varaajan loppuiän. Tiivistepintojen ja jenkojen putsaus ja uudet sähkösinkityt ruuvit, sitä ne vanhatkin näyttää olleen. Jos joku jenka on ruostunut pahasti, hiukan eristettä nävertäen mutteri laipan taakse.

Varaajat pitää myös säilöä talveksi. Ei taida varastorasvojen ruiskutus sisäpintoihin tulla kyseeseen. Vaihtoehtoina on säilytys ulkona pressun alla tai sisällä (vielä tämän talven) kylmässä hallissa. Taitavat jäädä hallin puolelle tilaa viemään, ulkona ruostuvat pinnastaan kuitenkin. Yhtä lukuun ottamatta reikiin tulppa. Laipat kiinni. Mutta mitä sitten? Varaaja kun on eristetty, pysyy se kylmänä ja lämpötilan noustessa alkaa kondensoida sisälle vettä -> ruostuu? Pitääkö tuonne sisälle laitaa parin kymmenen watin lamppu talveksi palamaan, sähkön hinta kympin koko talvesta?

Lidlistä ostin joskus sellaisia huonekalunsiirtorullia. Kolmio, jossa fillari joka nurkassa. Varaaja seisoo nyt sellaisten päällä, niin saapahan siirrettyä jos on pahasti tiellä. Pumppukärryjä ei verstaalla (vielä) ole.
 

Seuraavaksi pitäisi pohtia kattilaa. Jollille kiitokset tarjouksesta. Jos sitä rahaa olisi rajatta, ostaisin lambda-kattilan, jossa on iso varastopesä vähintään 70-senttiselle puulle. Näistä on hyviä juttuja ollut palstalla. Iso pesä minimoi lämmityksen vaivan ja pitkä puu pätkimistyön.

Hiukan edukkaampi olisi kattila ilman lambdaa. Atmos on jo tuttu, ja www.atmos.eu sivujen mukaan DC70GSX olisi ilmeisesti venynyt 20 senttiä eli sinne menisi nykyään 70 cm puu? Varastopesää komiat 280 litraa. Toru-jürin sivuilla on kyllä vielä vanhat datat ja arvatenkin hintakin tuosta lyhyemmästä mallista. Hemeltronilla on sivuillaan sen verran isompi hinta, että josko tuo olisi jo uusi malli?

Budjettimallin kattila olisi vähemmän keramiikkaa sisältävä DC 40 SX. Tuollakin varmaan lämmittäisi, mutta nyt aletaan menemään jo sille alueelle, että... Tori.fi. Sieltä ”jotain” parilla satasella. Vanhaa, työlästä, mitä lie. Tai se Jollin kattila. Sitten parin talven päästä, kun on rahaa taas kasassa, oikean kattilan ostoon. Tekee tilavarauksen, putkityöt ja hormin jo nyt tulevaa ajatellen, niin muutos on lopulta aika pienitöinen.

No, onhan tässä vielä talvi aikaa kytätä ja ihmetellä.

Vesa

 

vesar

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 13
Vs: Edullinen puulämmitys
« Vastaus #3 : 22.10.2018-23:28 »
Sunnuntain ratoksi tuli haettua toinenkin varaaja, vaikuttaa olevan ok. Ja kun samalla suunnalla oli tarjolla, ostin myös käytetyn lämpökanaalin, noin 17 metriä oli ja pitäisi riittää minulle reilusti. ”Kun halvalla sai...”. Tulikohan tehtyä ensimmäinen kauppa, jossa olisi säästämisen sijaan kannattanut ostaa suoraan uutta?

Lämpökanaali on 2 x 32, Uponorin makuualustaeristeistä putkea. Ei vastaa uretaanieristeistä, mutta saa kelvata. Ehkä tuli tehtyä kaupat hiukan hätäisesti. Käyttövesikin kun pitäisi kulkea ja silloin vähimmillä lämpöhäviöillä ja pienimmällä lattian rei’ittämisellä pääsisi neliputkikanaalilla. Ja erityisesti, kun...

Mukana tuli myös käyttövesiputki, mutta siinä oli tehty joku keksintö. Käyttövesi oli siis erillinen eristetty käyttövesikanaali 1 x 32 mm putkella, jonka sisään oli ujutettu 18 mm putki. Mikä lie ideana ollut tuossa?

Vain yksi ohut käyttövesiputki eikä kiertoa? Ei oikein houkuta odotella lämmintä vettä.

Kierto eristämättömällä putkella -> kierrossa talvella käytännössä pariasteista paluuvettä -> ei houkuta tämäkään, energiaa menee hullusti hukkaan. Eikä ihan vielä mennä kauppaankaan ostamaan isolla rahalla uutta kanaalia. 

Entäpä Pellepeloton ratkaisu, ja tekisi käyttöveteen ”sisäisen kierron”? Eli työnnetään 32 mm putkeen koko matkalle esimerkiksi 15 mm PEX, joka pannuhuoneen päässä otetaan (vielä keksimättömällä?) läpiviennillä ulos ja kiertopumpulle? Onko tuollaisia koskaan tehty, ja jos ei niin miksi ei? Tokihan se kierron paluuvesi jäähdyttäisi ympärillä menevää vettä, mutta jos kierron säätää niin, että palaavakin vesi on vielä 45-asteista, en näe tuossa suurta ongelmaa. Ei ainakaan mene ihan yhtä paljon energiaa hukkaan, kuin jos paluuputken laittaa eristämättä kylmään maahan, ja 15 mm putken ulkopuolella olisi vielä hyvin tilaa käyttöveden virtaukselle.

Onko kukaan tehnyt tai kuullut tuollaisesta sisäkkäisten putkien ratkaisusta? Tai läpiviennistä, jolla yhden putken saa toisen sisään? Vähän niin kuin sulanapitokaapelien läpivienti, mutta sen sulanapitokaapeliin puristuvan laipan sijasta olisikin laippa, jonka läpi menee putki. Jotain alle hahmotellun poikkileikkauksen kaltaista?

vesar

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 13
Vs: Edullinen puulämmitys
« Vastaus #4 : 24.10.2018-22:15 »
No niin, pari iltaa rassattu varaajia.
-   Rättipesu päältä
-   Laipat auki
-   Painepesu sisältä
-   Laippojen tiivistepintojen putsaus ja pultin jenkojen avaus
-   Kaikki putkiliitokset irti
-   Kaikissa auki saaduissa lähdöissä jengat ehjät ja putsattu

Toisen varaajan pohjalla oli jonkin verran jotain kopottunutta ”kiveä”, joka lähti lastalla kaapimalla pois. Muuten varaajat olivat sisäpinnalta mainiossa kunnossa. Hiukan on vissiin ilmaustarvetta ollut, kun yläpäässä on vähän ruosteisempaa kohtaa.

Molempien varaajien laippojen mustat kumitiivisteet oli totaalisen kopottuneet. Välillä piti meisselillä ja vasaralla lyödä, kun Multimasterin kaavinterä ei purrut. Laippojen hiominen ruosteesta puhtaaksi on vielä vaiheessa, kun etenkin toinen varaaja oli ilmeisesti jo pidemmän tovin tihkuttanut vettä läpi. Yritän putsata pinnat rälläkkää kevyemmällä työkalulla, kun eristeenä oleva uretaani on aika hyvin kipinäsuihkun tulilinjalla... Tilasin Akvatermiltä uudet tiivisteet kaikkiin neljään laippaan hintaan 15 euroa kappale + alv + 20 euroa rahti.

Mutta millä avaimella kuuluu avata muutaman käyttämättömän reiän tulpat, joissa on eristeen kuopan pohjalla nelikulmainen kanta? 12-kulmaisella sopivalla hylsyllä? Jakoavain ei oikein ylety kohteeseen. Vastuksia varten yritän pummata jostain vastusavainta. Yllättäen toisessa varaajassa on Lovalin 6-kulmaiset ja toisessa Pistesarjojen 12-kulmaiset vastukset! Ja ajatus on siis tehdä täyshuolto eli kaikki mahdollinen irti ja uudet hamput joka liitokseen.

vesar

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 13
Vs: Edullinen puulämmitys
« Vastaus #5 : 05.12.2019-23:23 »
Laitetaanpa päivitys tähänkin aiheeseen pitkästä aikaa.

Pannuhuoneprojekti on ollut viimeisen vuoden lähinnä ajatuksissa. Alettiin tekemään taloon keittiöremonttia. Kun samalla päätettiin vaihtaa patterit lattialämpöön (ei tässä nuoremmaksi tulla, varpaat palelee), levisi remontti koko alakertaan. Jos kevääseen mennessä saisi valmiiksi...

Sen verran on lisäinvestointia tehty, että löysin "halvalla" lämpökanaalin talon ja pannuhuoneen väliin. Nyt, kun saadaan lämmitysveden lämpötila pudotettua lattialämmitystasoon, alkaa kanaalin häviötkin tuntua järjellisiltä. Eli saattaapa talonkin lämpöpumppu päästä vähemmälle käytölle. Kun nyt vaan ensin saa rakennettua sen pannuhuoneen :)

Eli keväämmällä taas lisää pannuhuonepohdintaa.

jolla

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 873
    • charts
Vs: Edullinen puulämmitys
« Vastaus #6 : 06.12.2019-09:28 »
satuitko kurkkaamaan sen 4m³ akvan ylä ja ala yhteiden putkia sisäpuolelta kuinka ylös ja alas ne ohjausputket menevät, siis kuinka lähelle päätyä?
Lämpimänä 152m² + lämpökeskus 36m², kanava 30m, Hogfors vuodelta -66, Akva 4000, Ouman EH-80, 32 kpl 270W pv-panelia 13° etelään kiinteästi
seurantaa http://www.puulammitys.info/index.php?topic=457.0

vesar

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 13
Vs: Edullinen puulämmitys
« Vastaus #7 : 06.12.2019-13:04 »
En, kun mulla on yhteensä 4 m3 kahdessa kahden kuution varaajassa :)

Tuonne on vielä helppo kurkata, jos kahden motin varaajan sielunelämä kiinnostaa.

jolla

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 873
    • charts
Vs: Edullinen puulämmitys
« Vastaus #8 : 07.12.2019-09:46 »
eiköhän se ole suurinpiirtein saman sapluunan mukaan jos akva merkkinen, mille ne putket siinä näyttää?
Lämpimänä 152m² + lämpökeskus 36m², kanava 30m, Hogfors vuodelta -66, Akva 4000, Ouman EH-80, 32 kpl 270W pv-panelia 13° etelään kiinteästi
seurantaa http://www.puulammitys.info/index.php?topic=457.0