Kirjoittaja Aihe: Joustava rst putki  (Luettu 6066 kertaa)

jarppi

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 42
Joustava rst putki
« : 31.01.2019-16:31 »
Löytyykö keneltäkään kokemuksia näistä ?

https://www.ostakatel.ee/et/roostevaba-toru 

Linkin osoitteessa näkyy olevan 9 euroa metri tuuman putki ja paineen sietoa lupaavat jopa 16 bar, myös liitoskappaleet näyttävät ihan kohtuu hintaisilta. Epäilyttää kyllä liitosrenksu, kun se ilmeisesti sujutetaan putkeen, mutta mistään ei selviä mikä puristaa putken kiinni liitosrenksuun. Nopeasti ajatellen se putki tulee samaa reittiä ulos renksusta, kuin se sinne menikin.

Voisi kuvitella että tämä rst letku antaisi pelivaraa kiertovesipumppujen vaihtamiseen jos ei ihan samanpituista pumppua löydy tilalle. Samoin jos jostain syystä tulee tarve siirtää pannua vaikka 10cm. Toisaalta putkien kannakointi muuttuu haasteellisemmaksi.

Rst letku voisi sopia vaikka kanaaliksi, niin ei tarvitse olla huolissaan kanaaliin menevän nesteen lämpötilasta niinkuin muoviputkilla. Joustavana se tuskin kärsii edes siitä, että ympäröivä maa painuu ja kohoaa esimerkiksi roudan tai kanaalin päällä liikennöinnin vuoksi. Jos kanaalia ajaa jaksoittain välivaraajaan maksimi veden lämmöllä alkavat solumuovi eristeet ympärillä sulaa. Villaa taas ei mielellään hautaisi maahan kosteutta imemään, kun märkä villa menettää erityskykynsä täysin, vaikka ei tällä kertaa aiheuta home ongelmaa. Pentuna painelin sormilla kaukolämpömiesten valvomattomiksi jättämien putkien eristeitä. Muistaakseni niissä oli jotain polyuretaanin kaltaista eristettä.  Onko kenelläkään tietoa miten saisi pannukuumalla ajettavan kanaalin järkevästi eristettyä?

sammy

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 36
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #1 : 31.01.2019-21:55 »
Teollisuudessa käytetään teräspunosletkuja esim. sulkeutuvissa kuumapuristimissa. Veden lämpö jatkuvasti 160. Ei ole ollut ongelmia vuosien jatkuvassa käytössä.

tiihaerkki

 • Vieras
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #2 : 01.02.2019-05:03 »
Onko kenelläkään tietoa miten saisi pannukuumalla ajettavan kanaalin järkevästi eristettyä?

Palovaahto ja siihen yhtenäinen suljettu pintakerros, esim. HT-putki koko matkalle..eli vastaus: kotikonstein järkevästi ei mitenkään.

Kaukolämpöhommiksi menee jos meinaa jatkuvasti 95:sta vettä ajella. Toinen asia on sitten kuinka järkevää se edes on? Haitat pienkohteessa paljon isommat kuin hyödyt. Häviöt kasvaa heti huomattavasti suhteessa maltillisempiin lämpöihin shuntattuun kanaaliin ja toinen on hinta. Kuumakestävän kanaalin loppuhinta on sitten ihan jotain muuta metriltä kuin ns. normaalin aluelämpökanaalin. Löytyyhän aluelämpöpuoleltakin kanaaliputkea joka hetkellisesti kestää kuumaaki muttta ei niitäkään jatkuvasti 90+ lämpöisenä ajeltavaksi ole tarkoitettu.

jarppi

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 42
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #3 : 02.02.2019-06:23 »
Surffasin lisää aiheesta. Nämä putket näyttävät olevan aurinkolämpöjärjestelmissä käytössä ja niitä on valmiiksi esieristettynä, mutta hinta on sitten sen mukainen.
Ihmettelin myös liitosten tekemistä. Tähän löysin vastauksen youtube videoista. Videoilta voi myös sivusilmällä seurata kun kaverit vääntelevät putkea. Ei mene kurttuun, mutta melko heppoiselta vaikuttaa.
 
Ensimmäisessä videossa rst putken päähän tyssätään laipan muoto vasaralla ja erikoistyökalulla. Työkalua en löytänyt mistään tuuman putkeen, mutta jo pienemmän putken työkalun hinta oli liikaa.

https://youtu.be/fE03NDbEwFI

Toisessa videossa käytetään erikoisliittimiä joissa putken aallon suppeaan kohtaan laitetaan avattava prikka. Erikoisliittimissä on aina erikoinen hinta ja saatavuus.

https://youtu.be/CcWIugajw0A

Kolmannessa videossa rst putken tyssäys tehdään avattavalla prikalla, mutterilla ja leveä reunaisella kaksoisnipalla. Mielestäni tuo kolmas vaihtoehto on ihan tehtävissä oleva. Sopivan prikan saa varmaan itsekin rälläköityä.

https://youtu.be/4txGZ1Dls3s

Ainut ihmetyksen aihe on, kestääkö se tyssätty laippa käytännön elämässä repeämättä jos niitä putkia väntelee tai ne tärisevät käyttöpaikassaan.

Kanaalin eristeenä polyuretaani on linkin mukaan ihan käypäistä 100...140 astetta jatkuvassa käytössä.

http://www.pueristeet.fi/pu-eristeet/pu-eristeen-edut/

Kotikutoinen rakenne voisi olla esimerkiksi seuraava. Putket kiinnitetään raudoituksen surrauslangoilla PU-levyyn. Langan ja putken väliin muutama kierros maalarin teippiä torjumaan sähköpari korroosiota. Putkilevy setit ojan pohjalle. Päältä töhöttää PU-vaahdot yhdistelmän päälle. Ojan täyttö, hiekkaa, routastyroksi, maata ja normaali pinta.

Toisaalta en tiedä loppujen lopuksi miksei sinne maahan voisi ihan hyvin laittaa aivan tavallista sinkittyä rautaputkea. Voivat kestää tarvittavat  20-30 vuotta, vaikka maahan piilon tulisi liitoksia. Kupari olisi ihan optimi, mutta sen hinta on tähtitiede osastoa tässä käytössä.

Samaan ojaan kannattaa varmaan laittaa joku monijohtoinen puhelinkaapeli, jotta saa järjestettyä päävaraajan tilatiedot pienen käyttövaraajan luokse. Samoin omalla piirillä pystyy automaattisesti käynnistämään siirtojakson varaajien välissä. Myös siirtojakson pysäyttäminen pitää tehdä kun käyttövaraaja on täysi. Ehkä olisi hyvä laittaa myös jokunen lämpöanturi putkien viereen kanaaliin, jotta voisi jäätymisenestona käynnistää automaattisen hullun kierron.

 

Werner

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 53
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #4 : 02.02.2019-07:02 »
Minulla solar RST putki. Vaihtuu kuparin ennen laddomatin ja vastaajan liitokset. Joku erikois eristys kyllä. Mene kellarin katossa.
http://imgur.com/a/e97v3OY
Hoxter 14 kW, jäspi 1500. Eristetty ja tiivis talo.

Kyläseppä

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 79
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #5 : 02.02.2019-08:49 »
Tuolla tutuilla liittimillä olevia haitariputkia joustaviin liitoksiin.
https://www.heima24.de/installation/panzerschlaeuche/panzerschlaeuche-fuer-heizung/

Löytyy myös edukasta komposiitti, kupari, messinkiosaa patterilinja /käyttövesivärkiksi.
https://www.heima24.de/rohrsysteme/

savonhumu

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 383
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #6 : 02.02.2019-13:52 »
https://www.ebay.de/str/direkthaustechnik

katoppa tuolta.

Joitakin vuosia sitten tilasin 54m dn 16 kurtturosteria tuolta ja erkkaa+liittimiä myöskin jotka sietää yli 100-asteen lämpöjä. Liittimet oli just semmosia halkastu rikka uraan ja mutterilla veto tiivistepintaa vasten. Laitoin wurthin kuumankestävää tasotiivisteliimaa varmistamaan nuo liitokset.

Jotain alle 200€ oli pihaan toimitettuna ja tavara sitä mitä pitiki.

Sama kauppa on ebayn lisäks tuolla www.direkt-solar.com
« Viimeksi muokattu: 02.02.2019-13:55 kirjoittanut savonhumu »
Hitaasti mutta epävarmasti.

jarppi

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 42
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #7 : 03.02.2019-07:47 »
Kiitos Savonhumu, tämä oli oivallinen linkki.
Push fit liittimet DN20 9,90 eur eivät tarvitse erikoistyökaluja ja DN20 putki kustantaa vain 3,90 eur metri.

Ajattelin tarkemmin, huomasin että DN20 riittää siirtoputkille, DN25 on liioittelua. Siirtopumppauksissa tulon ja paluun lämpötilaerot ovat aina suuret joten sillä ei ole suurta merkitystä vaikka pumppausjakso kestäisi samalla pumpulla 3 kertaisen ajan. Tilanne on eri jos pannusta pitää saada kilowatit pois, kun päävaraaja on kierähtänyt toiselle kierrokselle ja lämpötilaerot ovat vain muutamia asteita.

Kanaalin PU eristämisestä. Huomasin että kaikki pillivaahdot ovat solurakenteeltaan avoimia, eli imevät vettä ja menettävät eristyskykynsä märkänä. PU-levyt taas ovat solurakenteeltaan umpinaisia.  Nyt ajattelen sellaista vaihtoehtoa, jos PU-levyn suikaleeseen kiinnitetylle putkiryhmälle tekisi PU-levyn suikaleista katon ja seinät. Liimaisi rakennelman pillivaahdolla ja käärisi koko komeuden routamattoon ja rautalangalla kiinni. Lopuksi hiekka ja styroxlevy päälle.
 
Toinen vaihtoehto on umpisoluinen 2-komponentti polyuretaani suoraan PU-levyihin kiinnitettyjen putkien päälle. 2 komponentti PU:n saatavuus on hakusessa ja tulee liian isoissa erissä. En ole vakuuttunut haluanko 2-komponentti PU:n kanssa toimia. Sekoituksen jälkeen seos kovettuu minuuteissa, homma menee hätiköinniksi ja luultavasti ainakin yhdet lenkkarit sotkeutuvat pilalle. Sekoitus astiat ovat kertakäyttöisiä, vaikuttavat kunnon myrkyiltä ja kuitenkin pitää hengittää.

jarppi

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 42
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #8 : 03.02.2019-09:31 »
Ryhdyin laskemaan tarvittavia eristepaksuuksia ja huomasin sinällään itsestään selvän asian, että isossa laatikossa tarvitaan paljon paksummat eristeet kuin pienemmässä laatikossa samaan lämpöhäviöön pyrittässä.

Uusin ratkaisu on nopea, kustannustehokas ja toteuttamiskelpoinen.

Ajetaan halutun paksuiset polyuretaanilevyt pöytäsahalla ja ohjaimilla suikaleiksi. Sahanterä 45 asteen kulmaan ja syvyys halutuksi ajetaan putkille urat pohjalevyyn ja ajetaan urat myös kansilevyyn. Kiinnitetään levyt toisiinsa pitkillä eristeiden kiinnitykseen tarkoitetuilla muoviruuveilla. Liitän kuvan muoviruuveista. Jos haluaa todella hurjat eristysarvot, jotka päihittävät mennen tullen kaupalliset vaihtoehdot, mikään ei estä liittämästä samaisilla ruuveilla lisälevyjä kanaalin kanteen ja pohjaan. Lisälevyt kannattaa kiinnittää siten että saumat eivät tule samaan paikkaan sisimpien levyjen kanssa.

Enpä osannutkaan kuvaa liittää mutta linkissä ne näkyvät http://www.vilpe.com/fi/tuotteet/kiinnikkeet.html?mode=list

Aika jännää tahkoamista tämä asioiden etukäteis suunnittelu. Hyvä ja halpa ;D

Häkämies

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 9
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #9 : 03.02.2019-10:18 »
Kannattaisi suosiolla miettiä kuumalankaleikkuria ennemmin kuin sirkkeliä. Mua ainakin huimaa jo tätä lukiessa pölyn ja nöyhdän määrä. Mulla on jonkinlaisesta kupariputken tinaushärvelistä tehty leikkuri jolla on tehty styroxiin uria vesijohtoja varten. Se tosin jättää aika kovan pinnan, sahattu pinta olisi varmaan siinä mielessä parempi.

savonhumu

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 383
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #10 : 03.02.2019-11:05 »
Kannattaisi suosiolla miettiä kuumalankaleikkuria ennemmin kuin sirkkeliä. Mua ainakin huimaa jo tätä lukiessa pölyn ja nöyhdän määrä. Mulla on jonkinlaisesta kupariputken tinaushärvelistä tehty leikkuri jolla on tehty styroxiin uria vesijohtoja varten. Se tosin jättää aika kovan pinnan, sahattu pinta olisi varmaan siinä mielessä parempi.

Tästä levyn suikaloinnista olen eri mieltä. onnistuu ulkotiloissa vallan mainiosti ja jos ei onnistu olemaan ns tuulen yläpuolella niin laittaa maskin päähän ja suojalasit silmille. Ei sitä pöläkkätä niin paljoo tule. Paineilmalla saapi koneet ja vaatteet puhtaaks työn jälkeen helposti.

kuumalanka uraleikkurilla voisi ajella urat putkelle levyihin niin ei tarviis muuta kun liimata kaks levyä vastakkain ja sitten halujen mukaan lisälevyä alle ja päälle. Tekisin kanaalikaivannon pohjasta tasaisen ja mahdollisiman suoralinjaisen. sitten latosin kaks kerrosta sopivan levveeks ajeltua levyä sinne pohjalle ja pinnimmaiseen se ura putkille. Sitten putket uriin ja kaks kerrosta levyä päälle.  Minusta routa matto on jo liiottelua. Laittaa paksun maanrakennuskankaan tms sinne monttuun eka ja käärii sen komeuden siihen sitten ennen kuopan täyttöö..
Hitaasti mutta epävarmasti.

jarppi

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 42
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #11 : 03.02.2019-15:11 »
Mä muistan raksalla nähneeni kun kaverit pilkkoivat PU levyjä ja tekivät niihin putkiläpivientejä moottorisahalla, kyllä siitä aika pöly syntyi, mutta kyllä siitä selvittiin. Saha tietenkin ulos.

Homma tarkentuu vielä, eli ne lämpöhäviöt. Laskujen perustana, yksiputkinen sylinterin muotoinen eristetty kanava ja putki aivan keskellä pakettia. Myöhemmin selviää miksi tämä on hyvä valinta.

Lähtötietoja: DN20 rst kurttuputken ulkoläpimitta 26,2mm sisämitta 20,6mm. Kannen ja pohjan V -uran syvyys (26,2mm/2)*sqrt2=18,5mm. Kansilevyn paksuus 100 mm ja leveys 200mm. Paketti siis 200mmx200mm. Putken ja ulkoreunan välissä eristettä minimissään 100mm-18,5mm=81,5 mm maksimissaan 100*(sqrt2)-18.5mm=123 mm keskimäärin 102,25 mm. arvioidaan että lieriönä tuo vastaisi halkaisijaltaan ehkä 95mm lieriötä (minimi paksuinen eriste dominoi häviöitä). Eristeen lambda 0,023 [W/mK]

Lämpövastus 1 metrin matkalla R [dT/W] = integraali 1/(lambda*2*pii*r*L) integroituna säde r eristeen sisäpinnasta a ulkopintaan b, L eristesylinterin pituus 1 metri.

Saadaan yhtälö R=(1/(lambda*2*pii*L))*ln(b/a)

Sijoitetaan (metrillä)  R=(1/(0,023 [W/mK]*2*3,14*1 [m]))*ln(0,095[m]/0,0131[m])=13,7 [K/W]

80 asteinen vesi luovuttaa lämpöä 0 asteiseen maahan metriä kohti, seuraavasti 80 [K]/13,7[K/W]= 5,8W. Minusta tuo on aika hyvä tulos.

Palataan kanaalin muotoon. Oletusarvoisina parametreina maa on 0 asteinen ja kylmä paluuvesi on noin 40 asteinen, kuuman veden ollessa 80 asteista. Tällöin on mielekästä sijoittaa paljon häviöitä tuottava kuuma 80 asteinen kanava keskelle pakettia ja tämä noin 40 asteinen paluukanava siihen kohtaan eristettä, jossa lämpötila on muutenkin noin 40 astetta eli ulkoreunan ja kuuman putken reunan keskikohtaan. Näin ajatellen se paluuputki ei juurikaan kohota kokonaislämpöhäviöitä.

Aivan häkellyttävää ymmärtää, että toiset valmistavat työkseen lämmönsiirtoputkia eivätkä vaivaudu tekemään assymmetrisiä putkia joiden lämpöhäviöt olisivat paljon pienemmät kuin nykyisten symmetristen. 

pete73

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 171
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #12 : 03.02.2019-17:50 »
Jos olisin itselle tekemässä kanaali niin en tuota rosteria sinne kyllä laittaisi..
Alumiini komposiitti putki kestää lämpöä riittävästi ja on edullisempaa.. Sekä sisäpinnaltaan sileää jolloin virtaushäviöt on huomattavasti pienemmät.

Esim.
https://www.wimex.de/Aluverbundrohr-26-x-3-mm-DVGW-25m-Rolle-rot-isoliert-10mm
Tuollainen eristetty versio ja sille finnfoamista kotelo maahan..
Levy alle, suikaleet molemmin puolin ja toinen levy päälle..
Voihan sen lämmöneristyksen kanssa hifistellä paljonkin, mutta paljonko kannattaa jos/kun rakenteen monimutkaisuus ja hinta nousee todella nopeasti. Ja saavutettava hyöty jää lopulta hyvin pieneksi etenkin jos kanaalissa ei ole jatkuva virtaus vaan vain siirretään jaksottaisesti lämpöä varaajasta toiseen.
vm-58 "rintamamiestalo" n.120m2 lämmintä +puolilämmin kellari 80m2
Jämä kaksikko (pääasiassa vastuksella lämpeää), ei varaajaa käytössä, varaava takka, ILP alakerrassa.
Puuta maks. pari mottia vuodessa kun nykyään ei paljoa kotona tule oltua.

tiihaerkki

 • Vieras
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #13 : 03.02.2019-18:50 »
Jos olisin itselle tekemässä kanaali niin en tuota rosteria sinne kyllä laittaisi..
Alumiini komposiitti putki kestää lämpöä riittävästi ja on edullisempaa.. Sekä sisäpinnaltaan sileää jolloin virtaushäviöt on huomattavasti pienemmät.

Esim.
https://www.wimex.de/Aluverbundrohr-26-x-3-mm-DVGW-25m-Rolle-rot-isoliert-10mm
Tuollainen eristetty versio ja sille finnfoamista kotelo maahan..
Levy alle, suikaleet molemmin puolin ja toinen levy päälle..
Voihan sen lämmöneristyksen kanssa hifistellä paljonkin, mutta paljonko kannattaa jos/kun rakenteen monimutkaisuus ja hinta nousee todella nopeasti. Ja saavutettava hyöty jää lopulta hyvin pieneksi etenkin jos kanaalissa ei ole jatkuva virtaus vaan vain siirretään jaksottaisesti lämpöä varaajasta toiseen.

Technical specifications:

maximum operating pressure: 10 bar
maximum operating temperature: 95 ° C
Long-term load 10bar / 70 °
Peak temperature (maximum 1h): 110 ° C

Ei toimi jos tarkoituksena ajella pannulämpöistä vettä kanaaliin

pete73

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 171
Vs: Joustava rst putki
« Vastaus #14 : 03.02.2019-19:29 »
No riippunee osaltaan siitä mikä kelläkin se "pannukuuma" on..
Kestää sen 95 astetta ongelmitta ja lyhytaikaisesti 110 astetta..
vm-58 "rintamamiestalo" n.120m2 lämmintä +puolilämmin kellari 80m2
Jämä kaksikko (pääasiassa vastuksella lämpeää), ei varaajaa käytössä, varaava takka, ILP alakerrassa.
Puuta maks. pari mottia vuodessa kun nykyään ei paljoa kotona tule oltua.