Kirjoittaja Aihe: Tiputtelua - pitääkö olla huolissaan?  (Luettu 3197 kertaa)

Pötkö

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1
Tiputtelua - pitääkö olla huolissaan?
« : 06.05.2020-09:10 »
Ensimmäinen puukeskuslämmityskauteni on nyt sitten takana.  Järjestelmässäni on Jäspin yläpalokattila, ovali 1800 varaaja vm.- 94 (sis. vastukset ja käyttövesikierukat) ja vesikiertoiset patterit joille putket uusittu komposiittisiksi. Talo on reilu 100m2 rak.vuosi 1969.

Muutamia mietityttäviä asioita haluaisin kysyä:

1.
Eilen suljin lämmöt patteriverkostosta kiertämällä shuntin nollille ja patteriverkon kiertovesipumpun asetin hitaimpaan 1-asentoon. Kääntelin myös patteritermostaatit nollille. Kahdessa patterissa oli termostaatin sijasta hana, ne jätin vähän auki.
Kääntelin samalla paria pallosulkuhanaa shuntin ympäristössä. Varaajalta tulevan putken sulkuhana ennen shunttia lirautti vettä käännettässä ja jäi tiputtelemaan hieman. Laitoin lämmön takaisin päälle kiertoon jolloin tiputtelu lakkasi ilmeisesti venttiilin lämmettyä. Tiputtelu alkoi illalla uudestaan putkien jäähdyttyä. Yön aikana tämä pieni pallohana oli vuotanut sen verran että muutamia pisaroita oli ehtinyt lattialle asti. Annanko tiputella vai täytyykö vaihtaa sulkuventtiili? Hanan pienen kahvan alla ei näy kiristysmutteria

2.
Automaatti-ilmaimia järjestelmässä on neljä , yksi varaajan katossa, loput patteriverkoston ja kattilan ja varaajan välisissä putkissa. Näistä kaikki paitsi yksi näyttävät joskus vuotaneen vettä. Pahiten varaajan katossa oleva. Suljin niiden alla olevat sulkuhanat, se on ilmeisesti ok?

3.
Varaajan katossa sijaitseva automaatti-ilmain oli aiemmin jäljistä päätellen tihkuttanut sen verran että purin varaajan verhouspeltiä ja uretaanieristettä ilmainen liitännän juuresta todetakseni vaurioiden laatua. Varaajan pellin maalia irtosi eristeen mukana ja alta paljastui mustaksi hapettunutta peltä. En tiedä kuinka laajalle tämä vaurioituminen ulottuu. Kuinka paksu ainevahvuus varaajassa lienee, onkohan tällainen vuotovaurio ollut varaajalle tuhoisaa?

4.
Varoventtiili 1,5 bar sijaitsee kellarissa 150 l kalvopaisunta--astian yhteydessä. Varon testauksen jälkeen se jäi tippaamaan aivan vähäisesti ainakin muutamaksi päiväksi järjestelmän lämpötilasta riippumattomasti (välissä oli myös päiviä ilman puulla lämmittämistä). Nyt tippaaminen on saattanut loppua itsekseen. Tämä lienee normaalia?

Kiitos jo etukäteen avusta näissä pähkäilyissäni!