Kirjoittaja Aihe: Puukattilan ja sähkölämmityksen järkevä yhteiskäyttö ja muuta ihmeteltävää  (Luettu 3297 kertaa)

Arimaksi

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1
En löytäny aloitettua ketjua aiheesta, joten tässä mietinnässä oleva asia. Kysytäänpäs raadilta..

Eli puukattilan ja varaajan sähkövastuksien järkevä yhteiskäyttö.

Laitteistona Arimax 240 + Jämä pakki 1800l varustettuna sähkövastuksilla (lämpenee yösähköllä)

Puulla lämmitellään pääasiassa, mutta miten kannattaa säätää sähkövastuksien lämpötilat jos halutaan ettei lämmin vesi lopu kesken jos nyt vaikka jää päivänä tai kahtena puut polttamatta? Lämmin käyttövesi otetaan kierukalla varaajasta.

Tässä on kaksikin mahdollisuutta vastuksien säädölle eli:

Kesäkäyttö: Lämmittää vain ylävastuksella yöllä.
Talvikäyttö: Alavastus yöllä, ylävastus päivällä.

Puuta polttaessa tuolla kattilalla ei varaajan lämpöä saa mitenkään yli 75 asteen ilman, että varoventtiilistä tippuu vesi, ylipäätään tuon lämpötilan saavuttaminen vaatii puuta aika lailla.
Onkohan lie liikaa vettä järjestelmässä tai liian kova vastapaine paisarissa.

Toisaalta jos hehkuttaa pelkällä sähköllä tuon varaajan vaikkapa 80 asteeseen niin paineet ei nouse liikaa, puukattilalla lämmittäessä paineet taas nousee liikaa??? Mikä tämän aiheuttaa?

Mielessä käynyt jos vaan nakkelis kapuloita pesään niin kauan että lämmöt nousee yli 80 asteen ja antaa varosta tulla pihalle mitä tulee, onko tämäkään viisasta?  ;D


Jos joku on keksinyt miten nuo termostaatit kannattaa säätää niin kertokaa ihmeessä. Ei haluta maksella sähköyhtiölle yhtään ylimääräistä.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 518
Onko paisunta-astia kytketty mahdollisimman viileään veteen? Monesti se on ennenwanhaan kytkettynä kattilan lähdössä ja sinne menee kuumaa vettä jolloin myös ilmatila kuumenee ja kaasu laajenee jolloin kapasiteetti pienenee.

Onko päivä/ yösähkössä paljon hintaeroa edelleen että kaksihintasopimuksella saa jotain etuja? Mikäli käyttöveden takia lämmittää sähköllä niin sitten pikkuinen erillinen lämminvesivaraaja jonka kytkee varaajan kierukan perään. Varaaja esilämmittää käyttöveden joka tapauksessa. Jos lämmitystä myös haluaa varmistaa sähköllä niin sitten ylävastus saisi olla jossain 50c paikkeille säädetty ja siitä saisi lämpimän käyttöveden kunhan kierukan shuntti on täysin auki (lapsiperheissä toki ymmärrettävää käyttää sekoitinta ettei tule palovammamahdollisuuksia käyttövedestä).
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 377
Mitäs ne paineet oli vuoidon aikana? Varoventtiili voi itkeä ihan vaan omia väsyjäänkin.

Termareista Pähkäilijä jo jutskasikin. Ylävastuksessa varmaankin vain yksi termari? Toi ~50 astetta, tai senvert ettei tule just noottia liian kylmästä käyttövedestä. Ja kesäasento päällä paitti kovemmilla pakkasilla. Silloin alavastusta kehiin sen vert, ettei pääse varaaja polttojen välillä jäämään pelkälle päiväsähkölle.

Toi 2-tariffisähkön kannattavuus kannattaa tietty laskea oman käytön mukaan. Korkeampi kk-maksu syö äkkiä kannattavuuden.
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi