Kirjoittaja Aihe: Puu-/öljyjärjestelmän päivittäminen  (Luettu 6802 kertaa)

antti_ta

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 7
Puu-/öljyjärjestelmän päivittäminen
« : 19.08.2021-11:58 »
Tarkoituksena on päivittää lämmitysjärjestelmää siten, että kaksoispesäkattila (Jämä kaksikko 224) korvataan puukattilalla, puretaan vanhan varajaan yhteys kattilaan ja lisätään kattilaan yhteyteen uusi varaaja. Vanhasta järjestelmästä jää varaaja josta otetaan lämmin käyttövesi sekä lämmin patteri-/lattialämmitysverkoston vesi aivan kuten ennenkin. Uuden varaajan on tarkoitus syöttää vanhaan varaajaan energiaa tarpeen mukaan.

Tilajärjestelyjen kannalta tämä on helpoin ratkaisu. Kattilan vieressä on tilaa 2-3 m3 varaajalle (ei vielä tarkkaan mitattu) ja pannuhuoneen seinän takana oleva vanha varaaja jää hyötykäyttöön.

Onko kokemuksia vastaavasta järjestelmästä, että kattilaan on kytketty 'master' ja taloon energiaa luovuttava 'slave' -varaaja?

Jämällä meidän aikana on nyt käynnistymässä 22. lämmityskausi, mikä toivottavasti jää sen osalta puolitiehen. Puuta meillä on mennyt noin 16-17 x 1,4 pinokuutiota vuodessa ja 500-1000 l öljyä. Talo on hirsirunkoinen vuodelta 1928 jossa on lisäsiipi (ns elintasosiipi) vuodelta noin 1970. Pinta-alaa reilut 200 m2. Lämpöä jaetaan sekä pattereilla että vesikiertoisilla lattialämmityspiireillä. Varaaja täyteen ladattuna illalla on talo pysynyt yön yli lämpimänä vielä n -10 asteen pakkasilla ja talvella sisälämpötila n +20 astetta. Kovemmilla pakkasilla tai lämmitystyön ollessa mahdotonta on turvauduttu öljylämpöön.

Vuodesta noin 2005 järjestelmän puupuolta on monitoroitu owfs:ään perustuvalla itsetehdyllä sensoritietojen lokitusjärjestelmällä, että ihan mututuntumalla puunpoltossa ei olla tähän asti menty.

Kattilaksi tulee todennäköisesti jokin käänteispalokattila ja siihen liitetyn varaajan kooksi niin suuri kuin asennuksen kannalta on mahdollista.

Nyt tässä on pohtimista, että mikä olisi hyvä kattilan

 - teho
 - maksimi käytännön panoskoko
ja
 - uuden varaajan koko
?

Aurinkokeräin lisälämmönlähteenä oli ajatuksissa, mutta asennusliikkeen edustaja tyrmäsi sen rahan haaskuuna, että kesällä se seisoo  lähes tyhjän panttina ellei ole uima-allasta tms lämmitettävää kohdetta. Niin, mikä on keräimen tehokas käyttöaika kalenterivuoden aikana? Oliko asennusliikkeen edustaja väärässä? Meillä puu tulee omasta takaa eikä sen saatavuus ole rajoite.
Attack SLX 35 Lambda touch + 2,8 m3  + 1,2 m3 varaaja + 2 x 4,5 kW vastukset.

Eko

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 97
Vs: Puu-/öljyjärjestelmän päivittäminen
« Vastaus #1 : 19.08.2021-18:41 »
Meillä nyt jo kymmenen vuotta ollut vastaava järjestelmä isolla ja pienemmällä varaajalla . Pienemmässä varaajassa 500l kiinni aurinkolämmitys 60 tyhjöputkea ja vesikiertoinen kamina . Lämmin vesi molemmista varaajista ja petterit sekä lattia pienemmästä varaajasta .Isompaa varaajaa lämmitetään lämmityskautena  pääasiassa käänteispalo kattilalla Attack DBX-25 Lambda . Keväästä pitkälle syksyyn lähes kaikki lämmin vesi saadaan keräimistä , kattilaa käytetään tänä aikana vain 4-6x .

Isoon varaajan siirretään pienestä varaajasta keräimien tuottamaa lämmintä >75 asteista vettä termostaatin ohjaamana .
Kesäisin tuo suurempi varaaja toimiikin sitten pankkina , jos sattuu muutama pilvinen päivä .
Talvisin kun keräimistä ei tule tuottoa ,niin kattilalla lämmitetystä isosta varaajasta siirretään energiaa termovarin automatiikan avulla pieneen varaajaan , josta jako lämmitykseen . Myös tuota vesikiertoista kaminaa tulee lämmitettyä talvisin , osa lämmöstä menee varaajaan ja osa säteilee huoneilmaan .

Talvella meillä monasti onkin sisällä lämpimämpää kuin kesällä kaminasta johtuen .
Noiden keräimien tarpeellisuutta jokainen voi itse punnita , itse olen kyllä ollut tyytyväinen niihin . Ovat olleet melko huolettomia lukuunottamatta kerran salaman puhkaistua nesteputken katolla . Sähkökatkon varalta pumput pyörivät aurinkosähkön , akun ja invertterin avustamina . Tuottoa on auringosta veteen tullut 5000-5700kw per vuosi .
Näillä vermeillä 109m2 taloa pitää lämmittää talvella pakkasesta riippuen 1-4pv välein . Jos alle -25 niin lämmitän aina kuiten varuilta kattilan ,jolla molemmat varaajat saa kerralla täyteen .
Attack DPX 25 lambda , jäspi 1200l + 500l rst aurinko varaaja ,vesitakka selmac , 60kpl tyhjöputkia + 500w pv

VPJ

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 890
Vs: Puu-/öljyjärjestelmän päivittäminen
« Vastaus #2 : 20.08.2021-10:35 »
Polttopuun mitta vaikuttaa kattilan valintaan, käytössäni on kotona 50 cm ja töissä 60 cm eli joudun tekemään molempia. Selvä ero joka vaiheessa pidemmän eduksi. Vuodessa kuluu
lyhyempää 10 pm3 ja pidempää 15-20 pm3. Yleensä huhtikuun lopussa olen polttanut viimeisen pienen pesällisen puuta kotona ja syyskuussa seuraavan kerran. Ylituotantoa tulee väkisin kun järjestelmän teho yllätti, lasten kahluuallasta ja nurmikkoa sekä marjapensaita on kasteltu kuumalla vedellä.

Paljonko sinulla kuluu puuta toukokuu-syyskuu niin sen säästää kokonaan aurinkokeräimillä ja avustaa mukavasti maaliskuu-huhtikuu sekä lokakuussa.
Sähköpaneelit voisi olla nykyään parempi vaihtoehto järkevällä ohjauksella joka ohjaa ylituotannon varaajaan.

Klapituksessa 50 cm on helpointa, 60 cm vaatii jo kalustolta enemmän, 100 cm helpottuu taas vaikka käsityö lisääntyykin.

Varaajat voi kytkeä sarjaan kuten minulla kotona, toimii hyvin eikä tarvitse mitään ohjausta. Töissä on varaajat kytketty rinnan, pieni 300 litran aurinkokerääjällä lämpenevä lämmittää ison yläosaa, puulla lämmittäessä molemmat latautuvat tasan rinnakkain.
« Viimeksi muokattu: 21.08.2021-11:29 kirjoittanut VPJ »
Attack DPXL 25, Schiedel 250mm x 6150 mm Attack AS800K Akva 1000solarplus Ouman EH800B EXP 800 ja TMR/SP
Tyhjiöputket 70x1900mm  84 kpl
Aurinkopaneelit (sähkö) odottaa asennusta.
"Päiväkoti" Attack SLXL30, RST 154mmx6000mm+Akva Nero 2000 l+300 l, EH800B ja TMR/SP, Tp 20 kpl

antti_ta

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 7
Vs: Puu-/öljyjärjestelmän päivittäminen
« Vastaus #3 : 16.09.2021-16:13 »
Päivitystä tähän projektiin, eli käänteispalokattila ja varaaja on tilattu. Valinta osui ATTACK 35 SLX LAMBDA kattilaan ja varaaja tulee Enekalta. Varaajan toimittajan valintaan vaikutti paljolti se, että vakiotuotteella vapaa tila ei olisi tullut täysimääräisesti hyödynnettyä. Heiltä löytyi kiinnostusta ja halua räätälöidä yhteiden paikat, varaajan muoto yms seikat siten, että varaajan tilavuus tuli maksimoitua.

Olemassaolevan hormin materiaalina on tiili, pinta-ala 30x30 cm ja korkeus n 550 cm, mahtaakohan se toimia sellaisenaan attackin perässä?
Attack SLX 35 Lambda touch + 2,8 m3  + 1,2 m3 varaaja + 2 x 4,5 kW vastukset.

antti_ta

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 7
Vs: Puu-/öljyjärjestelmän päivittäminen
« Vastaus #4 : 29.08.2022-15:13 »
Pitäisköhän aloittaa uusi aihe? No, yritetään jatkaa täällä. Eli systeemi on ollut tulilla nelisen kertaa heinäkuun loppupuoliskon jälkeen jolloin asennus tehtiin. Kattilan & hormin toiminnasta ei ole sanottavaa. Alunperin putkiliike halusi välttämättä asentaa kummatkin varaajat sarjaan, mitä en ymmärtänyt. Ja heti ensimmäisen lämmityksen jälkeen kävi selväksi, että ainakin kesäaikaan viilennysvaiheessa ei kerrostumista saatu aikaan käyttövesivaraajassa.

Näinollen he kävivät muuttamassa sen kaksipiirijärjestelmäksi, kuten esim Attackin manuaalissa neuvotaan. Ei ollut mikään iso työ, koska uuteen varaajaan oli tehty riittävästi yhteitä tätä ajatellen. Eli kesä-aikaan lämmitetään isoa varaajaa ja käyttövesivarajaa rinnan ja suljetaan pumput. Kun käyttövesi viilenee niin syötetään annos kuumaa isosta varaajasta käyttövesivaraajaan. Tätä toistetaan kunnes isossa varaajassa ei ole enää annettavaa. Patterikierto on tällöin kokonaan pois käytöstä.

Kunhan ilmat viilenevät niin käyttötapa patterikierron kanssa selviää.

Kyselin sekä Sigmatekiltä että Attackilta että onko Attackin plc:ltä (l. lambda-touch) saatavissa antureiden lukemia jonkin rajapinnan kautta. Sigmatek viittasi Attackiin koska kuulemma Sigmatekin alustalla ajettava Attackin plc-ohjelma on Attackin immateriaalioikeutta. Asiakaspalvelu ohjasi tekniselle kaverille, jolta ei vastausta ole kuulunut. Kattilan plc:ssä on ainakin ssh palvelin auki. Lieneekö kukaan tutkinut sitä, että millä tunnuksilla ehkä pääsisi kurkkaamaan?

Tuntuu hassulta, että esim kun vanhasta järjestelmästä termoelementti savukaasujen mittausta varten on olemassa niin se pitäisi nyt asentaa Attackin oman anturin rinnalle, että saa lukeman talteen.
Attack SLX 35 Lambda touch + 2,8 m3  + 1,2 m3 varaaja + 2 x 4,5 kW vastukset.

antti_ta

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 7
Vs: Puu-/öljyjärjestelmän päivittäminen
« Vastaus #5 : 21.10.2022-13:30 »
Onkohan täällä Attackin lambda touch käyttäjiä joilla on laite verkossa kiinni? Onko kukaan onnistunut vaihtamaan vnc-salasanaa? Ei tunnu hyvältä, että oletus-salasana on julkisesti saatavilla, enkä ole sitä saanut muutettua.
Attack SLX 35 Lambda touch + 2,8 m3  + 1,2 m3 varaaja + 2 x 4,5 kW vastukset.

antti_ta

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 7
Vs: Puu-/öljyjärjestelmän päivittäminen
« Vastaus #6 : 16.11.2022-12:34 »
Attackin Lambda touch-laitteeseen liittyvää tietoa alla.

Lievän painostuksen jälkeen sain attackilta työkalun ja menetelmän joilla vnc-salasanan saa vaihdettua. Veikkaan, että niitä ei ole tarkoitus yleisesti jaella, joten jos jotakuta vaivaa haavoittuvan laitteen pitäminen verkossa niin attackin tukeen ilmoitus ja sieltä pitäisi tulla ohjeet.

Samassa yhteydessä kävi ilmi, että kattilan lokit saa usb-tikulle laittamalla se logiikan usb-porttiin. Tikulle kirjoittuvat tiedostot: monday.xls, tuesday.xls, wednsday.xls, thursday.xls, friday.xls, saturday.xls, sunday.xls ja slx_parameters.txt.  Eli kullekin viikonpäivälle on oma, kiertävä lokitiedosto ja xls-päätteestä huolimatta se on tabulaattorilla erotettu tekstitiedosto, jossa sarakkeissa ovat tärkeimmät antureiden arvot lokitettuna sekunnin välein. Alla muutaman rivin esimerkki:

```
15.11.22   Oxygen   T.Boiler   T.Exhaust   Boiler state   Wood state   P-Flap   S-Flap   Fan-Exhaust   Pump   UpperSensor   BottomSensor   Error
00:00:00   BOILER OFF
13:23:31    20.9    28.9    35.6   STARTING   HEATING    100      0    100   OFF    -300    -300      0   
13:23:32    20.4    28.9    35.6   STARTING   HEATING    100      0    100   OFF    -300    -300      0   
13:23:33    16.8    28.9    35.7   STARTING   HEATING    100      0    100   OFF    -300    -300      0   
13:23:34    15.2    28.9    35.6   STARTING   HEATING    100      0    100   OFF    -300    -300      0   
13:23:35    14.7    28.9    35.6   STARTING   HEATING    100      0    100   OFF    -300    -300      0   
13:23:36    14.6    28.9    35.7   STARTING   HEATING    100      0    100   OFF    -300    -300      0   
13:23:37    14.6    28.9    35.8   STARTING   HEATING    100      0    100   OFF    -300    -300      0   
13:23:38    14.4    28.9    35.8   STARTING   HEATING    100      0    100   OFF    -300    -300      0   
13:23:39    14.3    28.9     36   STARTING   HEATING    100      0    100   OFF    -300    -300      0   
13:23:40    14.1    28.9    36.2   STARTING   IGNITION    100      2    100   OFF    -300    -300      0   
13:23:41     14     29    36.2   STARTING   IGNITION    100      2    100   OFF    -300    -300      0   
13:23:42    13.8    28.9    36.5   STARTING   IGNITION    100      2    100   OFF    -300    -300      0   
```

Foorumin innoittamana päätin eilen yrittää verrata sisäänmenevää energiamäärää talteenotettuun.

Lähtötilanne: varaajat pakotettu siirtopumpulla lähes tasalämpöön, keskilämpö ~36  astetta, ulkolämpötila ~0 astetta.
Puu: kosteudeltaan ~14 % sekapuuta, (havu, haapa, vaahtera) josta havu enemmistönä.
Sytytys: Suuttimen kummallekin puolelle ladottu 2 kpl 2-3" klapia, jonka päälle neste- ja jäätelökartonkia, talouspaperia ym ja näiden päälle 1" sahausrimojen jämiä. Paperista sytytys ja täyttöluukku hiukan raolleen. Reilun 10 min kuluttua savukaasujen noustua reiluun 50 asteeseen pesä täyteen (yhteensä 44,1 kg)  siten, että alimmaksi vähän ohuempaa tavaraa klapin keskipaksuuden ollessa 3-4".

Reilun 5 h kuluttua hiilloksen kohennus ja täyttö 26,8 kg.

~9 h kuluttua, parin hiilloksen kohennuksen jälkeen lopetus jolloin kummatkin varaajat läpeensä lämmitettyjä, keskilämpötilan ollessa noin 79 astetta.

Sisään:
- Laskin, että puussa on energiaa ~312 kWh (4,4 x 70,9)

Talteen:
- Varaajien energianlisäys ~201 kWh (43 x 4,0 x 1,17)
- Talokulutus  ~43 kWh (9,5 x 4,5)  (2 melko pitkää suihkukäyntiä + lämmitys), laskin, että seuraavan yön aikana talokulutus oli 4,14 kW ilman lämminvesikäyttöä.
- Kattilan ylösajo 10 kWh
- Häviöt? En mitannut pannuhuoneen lämmönnousua. Putket kuitenkin lähes kauttaaltaan eristetty.

Näin laskemalla saan hyötysuhteeksi 254/312 = ~81%
Virhelähteitä varmaan on, mutta silti ollaan aika kaukana valmistajan ilmoittamasta yli 90% hyötysuhteesta.

Em sessiossa kattilan antama keskiteho (9 h mukaan) 27,9 kW, alun ja lopun luonnollisesti ollessa vajaa-tehoisia.

Alla otanta lokeista 5 minuutin välein:

```
15.11.22   Oxygen   T.Boiler   T.Exhaust   Boiler state   Wood state   P-Flap   S-Flap   Fan-Exhaust   Pump   UpperSensor   BottomSensor   Error
00:00:00   BOILER OFF
13:25:00     8.3    29.5    56.2   STARTING   IGNITION    100      2    100   OFF    -300    -300      0   
13:30:00     7.1    35.1    79.1   STARTING   PREHEATING    100      1    100   OFF    -300    -300      0   
13:35:00     5.4    43.1    89.7   REGULATION   REGULATION    100    18.9    100   OFF    -300    -300      0   
13:40:00     5.6    50.7    100   REGULATION   REGULATION    100     18    100   OFF    -300    -300      0   
13:45:00     4.4    58.5    116   REGULATION   REGULATION    100    38.1    100   OFF    -300    -300      0   
13:50:00      6    66.7   128.3   REGULATION   REGULATION    100    26.7    100   ON    -300    -300      0   
13:55:00     5.7    73.2   136.1   REGULATION   REGULATION    100    29.6    100   ON    -300    -300      0   
14:00:00     6.4    74.6   140.9   REGULATION   REGULATION    100    22.9    100   ON    -300    -300      0   
14:05:00     5.7    74.8   140.4   REGULATION   REGULATION    100     7.9    100   ON    -300    -300      0   
14:10:00     5.6    74.8   140.6   REGULATION   REGULATION    100      9    100   ON    -300    -300      0   
14:15:00     6.2    74.9   141.6   REGULATION   REGULATION    100     1.6    100   ON    -300    -300      0   
14:20:00      6    74.8    143   REGULATION   REGULATION    100     5.1    100   ON    -300    -300      0   
14:25:00      4    74.9   142.5   REGULATION   REGULATION    100    19.2    100   ON    -300    -300      0   
14:30:00      6    75.2   144.4   REGULATION   REGULATION    100     26    100   ON    -300    -300      0   
14:35:00     6.5    75.1   146.6   REGULATION   REGULATION    100     13    100   ON    -300    -300      0   
14:40:00     5.5    75.3   148.3   REGULATION   REGULATION    100    28.2    100   ON    -300    -300      0   
14:45:00     6.7    75.6   150.5   REGULATION   REGULATION    100    17.7    100   ON    -300    -300      0   
14:50:00     6.7    75.2   148.4   REGULATION   REGULATION    100    20.6    100   ON    -300    -300      0   
14:55:00     6.1    75.2    147   REGULATION   REGULATION    100    16.3    100   ON    -300    -300      0   
15:00:00     6.2    75.3   148.7   REGULATION   REGULATION    100    29.8    100   ON    -300    -300      0   
15:05:00     7.4    75.6   151.7   REGULATION   REGULATION    100    19.5    100   ON    -300    -300      0   
15:10:00     6.5    75.5   150.6   REGULATION   REGULATION    100    16.9    100   ON    -300    -300      0   
15:15:00     5.8    75.3   150.2   REGULATION   REGULATION    100    19.2    100   ON    -300    -300      0   
15:20:00      8    75.3   148.1   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
15:25:00     4.2     75   145.7   REGULATION   REGULATION    100     30    100   ON    -300    -300      0   
15:30:00     6.7    75.5   147.7   REGULATION   REGULATION    100    13.5    100   ON    -300    -300      0   
15:35:00     4.8    75.6   147.1   REGULATION   REGULATION    100    11.9    100   ON    -300    -300      0   
15:40:00     6.3    75.8   148.4   REGULATION   REGULATION    100    14.9    100   ON    -300    -300      0   
15:45:00     6.3     76   148.3   REGULATION   REGULATION    100    10.4    100   ON    -300    -300      0   
15:50:00     7.7    75.9   146.3   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
15:55:00     6.4    75.8   147.3   REGULATION   REGULATION    100     1.8    100   ON    -300    -300      0   
16:00:00     5.8    76.1   149.7   REGULATION   REGULATION    100    26.2    100   ON    -300    -300      0   
16:05:00     6.4    76.4   151.7   REGULATION   REGULATION    100    21.7    100   ON    -300    -300      0   
16:10:00     8.1    76.1   149.7   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
16:15:00    10.5    75.6   149.8   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
16:20:00     8.2    75.4   149.1   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
16:25:00     5.5    75.8   152.1   REGULATION   REGULATION    100    30.9    100   ON    -300    -300      0   
16:30:00     6.5    76.3   155.1   REGULATION   REGULATION    100    24.7    100   ON    -300    -300      0   
16:35:00     6.8    76.1   152.9   REGULATION   REGULATION    100     8.9    100   ON    -300    -300      0   
16:40:00     8.3    75.8   150.5   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
16:45:00      7    75.9   152.6   REGULATION   REGULATION    100    17.2    100   ON    -300    -300      0   
16:50:00     5.4    76.3   154.3   REGULATION   REGULATION    100     34    100   ON    -300    -300      0   
16:55:00     6.7    76.7   156.2   REGULATION   REGULATION    100    25.2    100   ON    -300    -300      0   
17:00:00     6.3    76.6   153.6   REGULATION   REGULATION    100    13.9    100   ON    -300    -300      0   
17:05:00     6.1    76.3   150.3   REGULATION   REGULATION    100    10.1    100   ON    -300    -300      0   
17:10:00     6.6     76   151.4   REGULATION   REGULATION    100    17.9    100   ON    -300    -300      0   
17:15:00     5.9    76.1   150.2   REGULATION   REGULATION    100     21    100   ON    -300    -300      0   
17:20:00     6.6    76.3   151.1   REGULATION   REGULATION    100    17.4    100   ON    -300    -300      0   
17:25:00     8.3    76.3   148.3   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
17:30:00     5.3     76   147.6   REGULATION   REGULATION    100     8.3    100   ON    -300    -300      0   
17:35:00     9.8     76   148.6   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
17:40:00    11.8    75.8   149.2   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
17:45:00    13.4    75.3   147.5   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
17:50:00    16.8    74.8    143   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
17:55:00    18.1    74.4   138.5   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
18:00:00    19.7    73.9   133.5   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
18:05:00    20.9    73.3   127.8   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
18:10:00    20.9    72.4   122.6   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
18:15:00    20.9    71.8   117.5   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
18:20:00    20.9    71.3   112.8   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
18:25:00    20.9    70.9   108.2   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
18:30:00    20.9    70.6   103.9   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
18:35:00    20.9    70.3    81.2   REGULATION   FILLING    100      1    100   ON    -300    -300      0   
18:40:00     5.7    72.1   122.1   REGULATION   REGULATION    100    16.2    100   ON    -300    -300      0   
18:45:00     5.7    73.7   133.6   REGULATION   REGULATION    100     4.5    100   ON    -300    -300      0   
18:50:00     7.7    74.1   137.2   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
18:55:00     7.7    74.3   139.7   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
19:00:00     8.2    74.7   141.7   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
19:05:00     9.2    74.9   143.1   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
19:10:00     7.6     75   144.1   REGULATION   REGULATION    100     1.4    100   ON    -300    -300      0   
19:15:00     6.3    75.3   146.6   REGULATION   REGULATION    100     3.7    100   ON    -300    -300      0   
19:20:00     7.7    75.4   148.3   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
19:25:00     9.3    75.3   148.5   REGULATION   REGULATION    100      2    100   ON    -300    -300      0   
19:30:00     9.8    75.4   148.4   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
19:35:00    10.7    75.6   147.7   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
19:40:00     9.8    75.5   147.7   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
19:45:00     8.8    75.7   148.1   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
19:50:00     4.8     76   147.5   REGULATION   REGULATION    100    16.1    100   ON    -300    -300      0   
19:55:00     5.1    76.6    148   REGULATION   REGULATION    100    19.9    100   ON    -300    -300      0   
20:00:00     6.7    77.1   150.5   REGULATION   REGULATION    100     13    100   ON    -300    -300      0   
20:05:00     6.1    77.3    150   REGULATION   REGULATION    100     6.5    100   ON    -300    -300      0   
20:10:00     8.3    77.6   151.3   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
20:15:00     3.6    77.9   154.7   REGULATION   REGULATION    100     29    100   ON    -300    -300      0   
20:20:00     8.5    79.5   161.2   REGULATION   REGULATION    96.5    35.4    91.7   ON    -300    -300      0   
20:25:00     6.4    80.4    161   REGULATION   REGULATION    87.7     19    81.9   ON    -300    -300      0   
20:30:00     5.6     81   158.8   REGULATION   REGULATION    91.5    21.2    89.8   ON    -300    -300      0   
20:35:00     6.5    79.6   158.3   REGULATION   REGULATION    100     5.2    100   ON    -300    -300      0   
20:40:00    10.6    79.7   156.1   REGULATION   REGULATION    100      2    100   ON    -300    -300      0   
20:45:00    10.3    80.1   154.8   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
20:50:00    12.5    80.4   153.4   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
20:55:00    10.4    80.7   153.2   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
21:00:00    13.3    81.2   152.9   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
21:05:00    11.5    80.9   149.5   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
21:10:00    14.5    81.1   146.5   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
21:15:00    17.7    80.9   145.4   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
21:20:00    18.5    80.7   141.1   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
21:25:00    20.9    80.2    136   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
21:30:00    20.9    79.4   130.3   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
21:35:00    19.8    78.7   126.5   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
21:40:00    20.9    78.5   124.5   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
21:45:00    20.9    78.1   120.4   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
21:50:00    20.9    77.6   116.3   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
21:55:00    20.9    77.2   112.1   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
22:00:00    20.9    76.9   108.1   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
22:05:00    20.9    76.6   104.1   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
22:10:00    20.9    76.4   100.6   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
22:15:00    20.9    76.1    97.5   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
22:20:00    20.9    75.9    94.5   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
22:25:00    20.9    75.7    91.9   REGULATION   BURNOUT    100      1    100   ON    -300    -300      0   
22:35:00    20.9     76    84.3   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
22:40:00    20.9    76.2    84.3   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
22:45:00    20.9    76.2    83.1   REGULATION   REGULATION    100      1    100   ON    -300    -300      0   
```

Attack SLX 35 Lambda touch + 2,8 m3  + 1,2 m3 varaaja + 2 x 4,5 kW vastukset.

Iskä

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 331
Vs: Puu-/öljyjärjestelmän päivittäminen
« Vastaus #7 : 17.11.2022-22:41 »
Yksi lukema laskelmassasi pisti silmääni. Käytät puun lämpöarvona 4,4 kwh/kg. Ilmoittamasi kosteus on alempi kuin ulkokuivaamalla pääsee. 20% kosteutta sisältävän puun kanssa käyttäisin 4,1 kwh/kg.

Miten olet antamiisi arvoihin päätynyt?
Attack SLX 25 Profi (ex-Veda 35M) + Akvaterm 1400 l Ovaali + Laddomat 21-60
Käyttövesi tulistetaan vanhassa MLP puskurisäiliössä puulla
Lämmitettävää pääosin yhdessä tasossa n. 240 m2 / 650 m3 (talo v. 2013)
Saunassa Misa 11308 (ex-Narvi NC 20) ja kesäkeittiössä Kotiliesi 30, ei muita tulisijoja