Kirjoittaja Aihe: Pelkästä pelletistä hakkeeseen ja pellettiin siirtyminen  (Luettu 2888 kertaa)

juhe

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 4
Nykyisillä pelletin hinnoilla ja käyttöikänsä lopuilla olevan pellettipolttimen kanssa laskeskelen seuraavaa siirtoa. Siis kuinka paljon kannattaa maksaa säiliöllä varustetusta hakepolttimesta. Kattila on Laka PS 20, jolle olen suunnittelemassa polttimen päivitystä. Suuluukun mitat on 280 mm x 280 mm eli nykyistä isompi palopää mahtuu sisälle. 20 kW poltinten tarjonta alle 6 kk ajalla taitaa olla olematon? TP-stokerin seuraavasta erästä ei ole tietoa ja varasto on myyty loppuun.

Ala-Talkkarin 40 kW poltin, säiliö ja sytytysautomatiikan tarjous rahteineen olisi nyt 6750 e. Siihen lisäksi vielä tulisi ostettavaksi oma haketin, kun pannuhuoneen vieressä on "vain" 10 m3 tila, johon kyllä saa pienen lämmityksen ja ilmanvaihdon (pikkusen kosteaa haketta saa kuivemmaksi + kuivatus torjuu myös mahdollista hometta).

Toinen sitten vertailuun olisi polttimen päivitys uudempaan ja luotettavuudelta saman tasoiseen pellettipolttimeen. Nykyinen yli 500 e/tn pelletin hinta ehkä ei jatku hirveän pitkään. Hakkeen suhteen saatavuus riippuu omasta jaksamisesta kuntoilla moottorisahan kanssa ja kuskata puut henkilöauton peräkärryllä kotiin. Pellettiä on tullut enimmillään ostettua 6 tn/vuosi. Ensi talvena on tarkoitus maksimoida puuhellalla lämmitys ja voi tinkiä pelletin ostossa, mutta se ei ole pitkällä ajalla tavoite.

Onko raadilla ehdotuksia muista huomioitavista asioista?
Omassa laskelmassa poltin ja haketin tulee melkein samaan hintaan kuin ostaa seuraavan viisi vuotta pellettiä hintaan 360 e/tn. Vähän tulee bensakuluja autossa. Omalle työlle pitäisi laskea hinta + hinta vastaavasti pellettipolttimen päivitykselle, jos pelkässä pelletissä pysyy.

Pakkasilla jos on pidempään pois kotoa pitänee täyttää 500 litran säiliö pelletillä, kun hake kuluu pakkasilla niin äkkiä. Jos aikaa riittää, niin välisäiliötä voisi täyttää sulkusyöttimen kautta. Pellettiä on tarkoitus pitää rinnalla ainakin jonkun aikaa. Nykyisen pellettipolttimen kanssa on ollut ylimääräistä työtä pehmeämmän puhalluspelletin kanssa. Hakepoltin ei siitä tule nikottelemaan.

Kesällä ei ole aikomusta polttaa pellettiä tai haketta. Pannuhuoneessa on jo 300 litran varaaja, joka on tarkoitus lämmittää auringolla, mutta homma on viivästynyt. Jos se vesimäärä ei riitä, niin sitten laittaa polttimella lisää lämpöä.

varikonniemi

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 526
älyttömältä kuulostaa hinta, miksi olet päättänyt että pitää pelletti olla? Saat puoleeen hintaan saman tehosen käänteispalokattilan.
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja

juhe

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 4
Tuossa hinnassa ei ole kattilaa mukana. On linkin Vetomat https://ala-talkkari.fi/vetomat-stokeri/ ja tarjouksessa sähkösytytyksen osuus on 880e. Onko siinäkin suuren kysynnän ja inflaation lisää? Ennestään oleva kattila on tässä mainittu http://www.laatukattila.fi/extranet/ext/cms3/attachments/laka-ps-esite-fin.pdf PS 20. Hiukan pienempi se on kuin ns 40 kW kattila. Vesitilavuus 20 litraa vähemmän. Toisaalta nimellisarvot ei ole samoja kuin maksimitehot. Liittyykö johonkin standardeihin ja mitä pitää olla alle tehon x olevassa kattilassa. Kattilassa ei ole erityisempää vikaa, tietääkseni. Sinänsä jos aidosti on edullisempaa vaihtaa samalla kattila, niin voi sitäkin harkita.

Automatisoitu tai automatisoitava systeemi kiinnostaa ja saisi olla myös automaattisytytys. Vanhassa sitä ei ole. Käytetyt hakepolttimet on merkittävästi halvempia, mutta turvallisuuteen liittyviä antureita pitäisi itse lisätä & olla aika sen tekemiseen. Käytettyjen tarjonta vain näyttää kovin niukalta + pitäisi kai käytännössä tietää mitä lähtee korjaamaan.

Lisäys:
On klapeilla lämmityskin automatisoitavissa ja olisikin mielenkiintoinen automatisoitava. Periaatteessa tehtävissä tee-itse tasolla, jos on riittävästi aikaa tutustua robotiikan käytännön toteutuksiin. Ei siis voi sulkea klapeilla lämmitystä tästä pois. Montakohan niitä on Suomessa toteutettuna? Hake on paljon helpompi, kun kulkee lähinnä yhteensuuntaan pyörivien moottorien välityksellä.
« Viimeksi muokattu: 28.09.2022-11:07 kirjoittanut juhe »

varikonniemi

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 526
Oon nähny ainoastaan yhden kaupallisen automatisoidun halkokattilan, ja on aika massiivinen, kallis ja toiminnaltaan ei luotettavimmasta päästä. Eli käytännössä ei järkeä semmoisessa. Kun joku attack SLX polttaa pesällistä 8-12 tuntia ilman että tarvitsee muuta kuin sytyttää, eli jos on oikein mitoitettu niin saa aina varaajan täyteen.
« Viimeksi muokattu: 29.09.2022-16:32 kirjoittanut varikonniemi »
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja