Kirjoittaja Aihe: kattila ruuan valmistusvälineenä  (Luettu 2648 kertaa)

varikonniemi

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 526
kattila ruuan valmistusvälineenä
« : 01.10.2022-02:08 »
Tänään sormien lukumääräsen gammeldansk paukkujen jälkeen tuli mieleen että miksikö ei vois kattilaakin käyttää vastaavasti ruuan valmistukseen kuin takkaakin.

Lämmityksen loputtua laitoin 2 kanan koipireistä uunivuoassa kattilaan hautomaan 90-80c lämmössä 2 tuntia, ja tuli aikas mehevä lopputulos, luultavast parempi kuin ohjeen mukaan uunissa valmistettu. Eli tämän idean jälkeen on meillä entistä vähemmän argumentteja takan lämmitykseen.

Ehkä yrtit antavat jotain extraa verrattuna pelkkään etanoliin.
« Viimeksi muokattu: 01.10.2022-02:23 kirjoittanut varikonniemi »
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja

korsteeni

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 53
Vs: kattila ruuan valmistusvälineenä
« Vastaus #1 : 01.10.2022-18:38 »
olen kymmeniä vuosia valmistanut "herkkuruokia" keskuslämmitys kattilassa

esmes peuran sisäfile lämmityksen jälkeen pakasteesta jäisenä kattilaan yöksi, aamulla punaviiniin suolan kera, pari laakerin lehteä

http://korsteeni.fi/talo/savu.shtml
« Viimeksi muokattu: 01.10.2022-18:40 kirjoittanut korsteeni »

rapid 3

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 158
Vs: kattila ruuan valmistusvälineenä
« Vastaus #2 : 05.10.2022-11:32 »
Jo kuudetta vuotta meillä valmistetaan kaikki ruoka keskuslämmityskattilassa. Tämä siis kesäajan ulkopuolella. Noh, kyseessä ei ole aivan perinteinen kattila, vaan keskuslämmitysliesi. Lietenä toimii erinomaisesti ja kattilana kohtalaisesti. Puut tosin joutuu pilkkomaan pienemmiksi kuin tavan kattilaan. Pannuhuoneessa ei tarvitse juoksennella, vastapainoksi sitten keittiön lattialle ilmestyy muutama puun roska. Ei niitäkään kauheasti, käytän Clas Ohlsonin kasseja, jotka ovat mainioita puurumbaan, satakunta on täytettyinä sisältönsä polttoa odottamassa. Polttoaineeksi kävisi myös kivihiili, sitä en ole kokeillut, kotimainen puu omasta metsästä toimii hyvin. Kolme pesällistä poltellaan päivittäin ja tarjettu on kovillakin pakkasilla. Silloin toki poltan koivua tämän hetkisen sekapuun sijaan. Yläkerrassa avotakkaan sijoitettu valurautakamiina vastaa suurelta osalta sen kerroksen lämmitystarpeesta.
Vähän lipesi aiheesta, mutta palataan siihen. Uunissa on hyvät paisto-ominaisuudet ja jälkilämmössä on hyvä haudutella sitä tarvitsevia ruokia. Kahvi- ja teevedet kiehautetaan hellalla. Kahvinkeitin saa huilata suurimman osan vuodesta. Hankin tosin sellaisen keittimen, joka ei tarvitse sähkövirtaa, mutta se toimii hitaasti hellalla. Lienee tarkoitettu kaasuhellalla käytettäväksi.