Kirjoittaja Aihe: Puukattilan vaihto uuteen projekti (Blazen käyttökokemuksia ketjun lopussa)  (Luettu 26696 kertaa)

Puupate

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 165
Terve,

Talossamme on tällä hetkellä käytössä ja toimintakunnossa 90 luvun alussa käyttöönotettu Jäspi YPV40 yläpalokattila kytkettynä arviolta 1500L kantikkaaseen akkuvaraajaan. Lämmitettävää on 195m2, josta puolet on lattialämpöä ja loput pattereilla. Talo on 90 luvulta, joten ihan ok eristeillä ja energiankulutus on varmaan keskiluokkaa.
Nykyisellä kattilalla puuta menee +16 pinokuutiota vuodessa, riippuen kuinka pitkälle kesällä pitää lämmittää ja mitä puuta käytetään. Viimeaikoina on ollut koivua, mutta teen myös leppä/haapa halkoja tilanteen mukaan.
Käyttövesi on sähköllä, kesäaikana on lämmitysjärjestelmä tauolla.
Kovillakin pakkasilla pärjätään mainiosti kerta päivässä lämmityksellä. Eikä silloinkaan ole kylmää varaajaa odottamassa.

Kun tuota käyttöikää alkaa olemaan ja jossain vaiheessa väistämättä on kattilan uusinta edessä, nyt on aloitettu suunnitteluvaihe kattilan uusimiseksi, aikataululla uuden kattilan asennus kesällä 2023. Tähän pyritään ja tästä lähdetään liikkeelle.


Kesän ajan olen etsinyt tietoa ja kokemuksia puun kaasutuskattiloista, käänteispalokattiloista. Eniten kiinnostusta on herättänyt ATTACK SLX kattila.

Miten kattilan tehoa kannattaa lähteä määrittämään? Entisen kattilan tyyppikilvessä teho on 40kW, joten sen perusteella SLX40 osuisi samaan teholuokkaan. Hyötysuhteen ollessa todennäköisesti parempi, tehokkaammalle en näkisi tarvetta.

Tärkeää olisi saada mahdollisimman helppokäyttöinen kattila, eli lambda versio tulisi silloin kyseeseen. Houkuttaa ajatus, että kattilan voisi laittaa illalla tulille ja se hoitaisi prosessin yön aikana omatoimisesti.

Nykyisessä kattilassa on tehty niin, että vesi kiertää latauspumpulla kattilaan ja sieltä varaajaan, ilman mitään termostaatteja.
- mitä termostaatti systeemiä suosittelette asentamaan esimerkiksi ATTACK SLX kattialle ?

Savupiippu on tiilipiippu. Attackin ohjekirjassa oli vaatimuksia hormin korkeudelle ja tämä on vielä mittaamatta.

Itse kattila sopii varmasti pannuhuoneseen, jossa on hyvin tilaa. Jos vain hormiliitos sattuisi lähelle, ei suurempia muutoksia ole tiedossa.


Huomioitavia seikkoja kuuntelen mielelläni. Palstan keskustelut on luettu melko tarkasti läpi.

Kiinnostaisi päästä katsomaan käytössä olevaa ATTACK SLX kattilaa. Asun pohjois-savossa. Jos tarjoutuu tilaisuus käydä katsomassa, mahdollisuus on käydä etäämmälläkin. Kattiloita kun ei ole ihan noin vaan näytillä, olisi hyvä päästä tutustumaan livenä.

Toisena kattilavaihtoehtona Vigas kattila. Tähän pitää tutustua vielä tarkemmin.

Ketjua päivitellään edistymisen mukaan ja tarkoitus tehdä asennuksesta myös kuvallista raporttia, jos sinne asti päästään.
« Viimeksi muokattu: 02.11.2023-08:06 kirjoittanut Puupate »
Blaze Comfort 30 Lambda puukattila

VPJ

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 900
Terve,

Minulla Attack SLXL 30 ja 2300 litran varaaja.
Yhdellä pesälliselä lämmittää sen kuumaksi. Olisin halunnut suuremman varaajan mutta ei löytynyt mukavasti, kahden pesällisen varaaja pitäisi olla, antaa pelivaraa
lämmitysajankohtiin. Töissä on varaajat 2000 l ja 300 l rinnan kytketty, kotona 1000l ja 800 l sarjassa.
Mahtuu 60 cm pitkä puu ja muutaman sentin saa olla ylikin, 35 kw on vielä saman kokoinen mutta 40 kw vaatii 70 cm +2 cm klapit.
30 kw polttaa puuta pidempään niin ei vaadi yhtä suurta varaajaa verrattuna 35 kw ja 40 kw koska osa menee kulutukseen suoraan.
Molemmat Attackini toimivat itsenäisesti, puut pesään ja sytytys, luukku kiinni. Seuraavan kerran kun täytyy polttaa uusi pesällinen.
Attackilla on oma pumppuyksikkö tarjolla portaattomasti säädettävällä lämpötilalla, olen tykännyt.
Hormiliitoksen saa suoraa taakse tai käännettyä pystyyn josta voi lähteä mihin suuntaan vaan.

Huomioitavia seikkoja on polttopuun teko, pystytkö tekemään 62 cm tai 72 cm klapeja kätevästi? Pidempi aina parempi.

Varaajan suosituskoot näyttävät olevan SLXL 30 2200 litraa, 35 2500 litraa ja 40 kx 3000 litraa.
Jos et suurenna varaajaa riittää 30 kw hyvin.

Meille pääsee tutustumaan, suomen ensimmäinen SLXL löytyy täältä, Raumalta mutta välimatka ja savon murre vs rauman giäl  ;D :o :-\
Attack DPXL 25, Schiedel 250mm x 6150 mm Attack AS800K Akva 1000solarplus Ouman EH800B EXP 800 ja TMR/SP
Tyhjiöputket 70x1900mm  84 kpl
Aurinkopaneelit (sähkö) odottaa asennusta.
"Päiväkoti" Attack SLXL30, RST 154mmx6000mm+Akva Nero 2000 l+300 l, EH800B ja TMR/SP, Tp 20 kpl

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 519
Teidän talossa ei kattilan teholla ole kovin suurta merkitystä kun kulutus on noin maltillinen, onko se 20 vai 40 kW nimellisteholtaan. Enempi tähtää varastopesän kokoon (ja puun pituuteen mikä on sopivinta nykykalustolla tehdä kuten VPJ mainitsikin). "Sytytä ja unohda" kattilalla tuo 1500 litrainen (1.8 kWh/c) lämpenee lähes millä tahansa. Punnitse kerran paljonko YPV pannuun kerralla puita laitat, sillä seuraavaa käänteispaloinen ei tarvitse samaan lämmitysmäärään yhtä paljoa. Voihan isommankin pannun laittaa vajaalla pesällisellä tai jättää automatiikan hoidettavaksi jolloin varaajan tullessa alas asti kuumaksi ei sieltä enää tule riittävästi jäähdytysvettä kattialle ja automatiikka sulkee savukaasuimurin & vetää ilmaluukut kiinni siksi aikaa kunnes lämmöt kattilassa ovat laskeneet riittävästi.
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

Immu

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 60
Tervehdys Puupatelle!

Täällä Leppävirralla olisi yksi tyytyväinen Attack 40SLXL:n käyttäjä jossa voisi käydä kattilaa kurkkaamassa...
Tämä on otettu käyttöön vuonna 2018.
Varaaja on 4000L, ja lämmitettäviä neliöitä on n.250, (vanha koulu)...


VPJ

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 900
Vertailuksi Attack DPXL 25 kw pesällinen lämmittää 1000 litraa,  50 cm klapi ja matalampi pesä verrattuna SLXL
DPXL 30 ja 40 on 60 cm klapille mutta pesän korkeus sama, arvioisin 30 kw lämmittää 1500 litran varaajan ja 40 kw vaatii vähän suuremman varaajan
koska lämmittää nopeammin eikä kulutukseen ehdi menemään niin paljoa.

DPXL on 2013 ja SLXL 2015 syksyllä käyttöön otettuja.  SLXL:stä tykkään enemmän, pidempi puu ja korkeampi varastopesä.

Käytännössä SLXL pärjää lyhyemmällä piipulla mitä asennusohjeessa sanotaan ja käytäntökin sen osoitti. Suositellut varaajakoot löytyy käyttöohjeesta, esitteissä
on suuntaa-antavat. 

https://attack.sk/wp-content/uploads/2019/12/instructions-for-use-attack-slx-en.pdf

Oventrop latauspumppu säädettävällä paluulämpötilalla on hyvä.

https://boilers-attack.com/katalog/accessories/mixing-device-attack-oventrop/
« Viimeksi muokattu: 21.10.2022-11:51 kirjoittanut VPJ »
Attack DPXL 25, Schiedel 250mm x 6150 mm Attack AS800K Akva 1000solarplus Ouman EH800B EXP 800 ja TMR/SP
Tyhjiöputket 70x1900mm  84 kpl
Aurinkopaneelit (sähkö) odottaa asennusta.
"Päiväkoti" Attack SLXL30, RST 154mmx6000mm+Akva Nero 2000 l+300 l, EH800B ja TMR/SP, Tp 20 kpl

Puupate

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 165
Kiitos vastauksista, hyvä kun on asiantuntevaa porukkaa foorumilla.

Tässä koottuna pohdintoja:

 
Teidän talossa ei kattilan teholla ole kovin suurta merkitystä kun kulutus on noin maltillinen, onko se 20 vai 40 kW nimellisteholtaan. Enempi tähtää varastopesän kokoon (ja puun pituuteen mikä on sopivinta nykykalustolla tehdä kuten VPJ mainitsikin). "Sytytä ja unohda" kattilalla tuo 1500 litrainen (1.8 kWh/c) lämpenee lähes millä tahansa. Punnitse kerran paljonko YPV pannuun kerralla puita laitat, sillä seuraavaa käänteispaloinen ei tarvitse samaan lämmitysmäärään yhtä paljoa.

Puuntekoon yleensä: tällä hetkellä järkevin mitta on 50cm halko. Se on nyky kalustolla järkevin tehdä. (tätä lyhyempää ei edes haluaisi tehdä  ;D ) Pidempikin onnistuu, sanotaan että nykykalustolla 60cm voisi olla se max. Kalustoon on varmaan myös tehtävä investointia ja siinä tuo pituuden lisäys pitää huomioida. Ehkä minun on järkevää suunnitella näitä hankintoja yhtä aikaa, nyt kun asiaa alkoi tältä kannalta miettiä.

Jos käytössä olisi 50-60cm halot, kuinka ne toimisivat SLXL40 kanssa, jossa tuo pesän syvyys on jo 790mm ? Haittaako lyhyt tavara palotapahtumaa vai jääkö ongelma enemmän käyttäjän puolelle (ei voi hyödyntää koko pesän tilavuutta) ?

Yleisesti vastauksiin kattilan tehosta tulee nyt mieleen miettiä SLXL30 tai 35. Näissä kun tosiaan max puun pituus menee 690mm, olisi se järkevä vaikka kasvattaisin tehdessä pituuksia kymmenen senttiä tai ylikin.

Syy miksi mietin "ylimitoitettua" kattilaa on se, että mielellään tehoja on reilusti. Joskus (toivottavasti siihen kuluu aikaa) on varaajan uusiminen edessä. Silloin olisi erittäin järkevää isontaa varaajaa. Tilaa löytyy isommalle pystymallin varaajalle hyvin.

Voihan isommankin pannun laittaa vajaalla pesällisellä tai jättää automatiikan hoidettavaksi jolloin varaajan tullessa alas asti kuumaksi ei sieltä enää tule riittävästi jäähdytysvettä kattialle ja automatiikka sulkee savukaasuimurin & vetää ilmaluukut kiinni siksi aikaa kunnes lämmöt kattilassa ovat laskeneet riittävästi.

Tähän seikkaan viitaten, ylimitoitetulla voisi saada hyötyjä aikaan pitkillä pakkasjaksoilla tai talvisin viikonloppureissun yli tms. Ominaisuutta, jossa kattila voi jatkaa palotapahtumaa uudestaan itsenäisesti, arvostan myös. Varsinaiseen arkikäyttöön riittää se, että kattila hoitelee varastopesän lastauksen ja sytytyksen jälkeen itsenäisesti homman maaliin.

 

 

Tervehdys Puupatelle!

Täällä Leppävirralla olisi yksi tyytyväinen Attack 40SLXL:n käyttäjä jossa voisi käydä kattilaa kurkkaamassa...
Tämä on otettu käyttöön vuonna 2018.
Varaaja on 4000L, ja lämmitettäviä neliöitä on n.250, (vanha koulu)...


Kiitos.. Värkkään YV:tä asiasta ja lämmityskauden kunnolla alettua voisi tulla hyvin kyseeseen. Kiitokset myös VPJ, välimatka menee pidemmän puoleiseksi, mutta pidetään mielessä. Innostuksen kasvaessa  ;D

Vertailuksi Attack DPXL 25 kw pesällinen lämmittää 1000 litraa,  50 cm klapi ja matalampi pesä verrattuna SLXL
DPXL 30 ja 40 on 60 cm klapille mutta pesän korkeus sama, arvioisin 30 kw lämmittää 1500 litran varaajan ja 40 kw vaatii vähän suuremman varaajan
koska lämmittää nopeammin eikä kulutukseen ehdi menemään niin paljoa.

DPXL on 2013 ja SLXL 2015 syksyllä käyttöön otettuja.  SLXL:stä tykkään enemmän, pidempi puu ja korkeampi varastopesä.

Käytännössä SLXL pärjää lyhyemmällä piipulla mitä asennusohjeessa sanotaan ja käytäntökin sen osoitti. Suositellut varaajakoot löytyy käyttöohjeesta, esitteissä
on suuntaa-antavat. 

https://attack.sk/wp-content/uploads/2019/12/instructions-for-use-attack-slx-en.pdf

Oventrop latauspumppu säädettävällä paluulämpötilalla on hyvä.

https://boilers-attack.com/katalog/accessories/mixing-device-attack-oventrop/

Voisin tehdä tarpeiden mukaista vertailua vielä välillä DPXL vs. SLXL.
Edelleen mielessä se varaajan suurentaminen joskus, silloin olisi SLXL mallit paremmat. Ymmärrän että toimintaperiaate on molemmissa kattiloissa sama, erot lähinnä mitoituksessa. Täytyypä mennä valmistajan sivuille...



Blaze Comfort 30 Lambda puukattila

Immu

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 60
Tuossa Attack 40SLXL kattilassa olen käyttänyt  73cm pituisia klapeja jotka sinne hyvin menevät..

Puupate etsii helppokäyttöistä kattilaa ja tämä on juuri sellainen..  Sytykkeet pohjalle, isolla toholla tuleen, pesä täyteen, ja luukku kiinni, automatiikka hoitaa loput.

Ja jos varaaja alkaa olla täynnä, mutta puuta on kattilassa vielä reippaasti, niin automatikika hoitaa tämänkin hienosti katkokäynnin avulla..

Latauspumppuna on täällä Laddomat 21-100 josta ei niin hyviä kokemuksia, (mm. termostaati-vaihtorumpa kun oli asennettu väärä termari tehtaalla)
Tuo Oventrop on varmasti suositeltavampi...

VPJ

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 900
Maksimi klapin pituus SLX mallissa 690 mm/790 mm on täyttöluukun kohdalla, siitä alaspäin 650 mm/750 mm.
Käytännössä voi tehdä 630 mm/ 730 mm mutta ylös voi laittaa pieniä pidempiä, varsinkin kulmittain jos ei laita täyttä pesällistä. Muutenkin ylös voi laittaa lyhyet, isot, epämääräiset ja kaikki on kadonneet mitä suuluukusta on saanut sisään tungettua.

Olen polttanut 500 mm pitkää 650 mm pesässä mutta keskelle pitää latoa, en suosittele.

SLXL 40 tuskin toimii hyvin 500 mm puulla, varsinkaan jos on kahdella suutinaukolla? Immu tietää varmaan tämän.

Millä nyt teet klapit? Minulle 1000 mm on halko, siitä lyhyemmät klapeja ja alle 33 cm ovat sytykkeitä.
« Viimeksi muokattu: 21.10.2022-14:45 kirjoittanut VPJ »
Attack DPXL 25, Schiedel 250mm x 6150 mm Attack AS800K Akva 1000solarplus Ouman EH800B EXP 800 ja TMR/SP
Tyhjiöputket 70x1900mm  84 kpl
Aurinkopaneelit (sähkö) odottaa asennusta.
"Päiväkoti" Attack SLXL30, RST 154mmx6000mm+Akva Nero 2000 l+300 l, EH800B ja TMR/SP, Tp 20 kpl

VPJ

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 900
Tuo Oventrop on varmasti suositeltavampi...

Rullasta säätämällä voi valita halutun paluulämpötilan, olen käyttänyt 64c mutta voi laskea vielä tästäkin.
Attack DPXL 25, Schiedel 250mm x 6150 mm Attack AS800K Akva 1000solarplus Ouman EH800B EXP 800 ja TMR/SP
Tyhjiöputket 70x1900mm  84 kpl
Aurinkopaneelit (sähkö) odottaa asennusta.
"Päiväkoti" Attack SLXL30, RST 154mmx6000mm+Akva Nero 2000 l+300 l, EH800B ja TMR/SP, Tp 20 kpl

Immu

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 60
SLXL 40 tuskin toimii hyvin 500 mm puulla, varsinkaan jos on kahdella suutinaukolla? Immu tietää varmaan tämän

Yksi suutinaukko on tuossa, ja se ei ole keskellä vaan on sijoitettu enempi takaosaan jolloin eteen jää polton jälkeen niitä sytykehiilejä.
Melkein uskoisin että 60cm klapi toimisi tuossa vielä hyvin, kokemuksia tästä ei kumminkaan itsellä ole...

Oletko VPJ päivittänyt ohjelmistoja noihin..?
Tai kytkenyt verkkoon..?

VPJ

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 900
Oletko VPJ päivittänyt ohjelmistoja noihin..?
Tai kytkenyt verkkoon..?

En ole päivittänyt eikä ole verkossa.

Heti uutena sain SLXL uudet polttoarvot tehtaan insinööriltä  ja niillä olen poltellut.
DPXL  sytytyksen jäleen pitää jonkin aikaa toisiovetoa 25% auki josta alkaa säätämään yleensä ensin pienemmäksi ja sitten alkaa nousta joka toimii hyvin.
SLXL sytytyksen jälkeen pitää toisiovedon 0% josta alkaa nostamaan ja seilaa edestakaisin hetken ennen kun tasaantuu yleensä 20%- 30% paikkeille josta lähtee nousemaan tasaisesti.

Attack DPXL 25, Schiedel 250mm x 6150 mm Attack AS800K Akva 1000solarplus Ouman EH800B EXP 800 ja TMR/SP
Tyhjiöputket 70x1900mm  84 kpl
Aurinkopaneelit (sähkö) odottaa asennusta.
"Päiväkoti" Attack SLXL30, RST 154mmx6000mm+Akva Nero 2000 l+300 l, EH800B ja TMR/SP, Tp 20 kpl

Puupate

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 165
Edellisten perusteella kattilan valintaan aiheuttaa miettimistä puiden pituus nyt ja jatkossa. Tätä seikkaa en osannut aikaisemmin edes ajatella.

Onhan niin, että pituutta voi jatkossa lisätä, mutta taitaapa olla lähemmäs 100 pinokuutiota 50cm puuta varastoituna. Niiden polttelu vielä useita vuosia, toisaalta kattila toivottavasti (todellakin) on huomattavasti pidempikäinen.

Lähden nyt kartoittamaan kattilavaihtoehtoja jotka kelpuuttaa 50cm puun ja pohdin sen perusteella tätä lisää.

Klapit ja halot kysymykseen sen kummemmin jatkamatta; en ole asiaa niin pohtinut, mutta omat puut kun tulee pääosin lähes tukkipuun kokoluokasta ja kun ei tule pieniksi halottua (isot palaa mainiosti nykyisessä Jäspi YPV:ssä) niin halkoina niitä on tullut kutsuttua. Sitten jos tekisi vastaavat jostain rankapuusta, joka halkaistuna on jo olematon, niin voisi klapina pitää. Ehkä meilläpäin muutenkin klapi on yleisesti heikosti käytössä. Puhekielessä polttopuu, halko, kuulee eniten olipa kyse mistä kokoluokasta vain. Tämä tästä  ;D
Blaze Comfort 30 Lambda puukattila

Immu

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 60

Lähden nyt kartoittamaan kattilavaihtoehtoja jotka kelpuuttaa 50cm puun ja pohdin sen perusteella tätä lisää.

Tuo kuutio niitä 50cm klapeja, niin laitan heti testiin...  ;D ;D 8)

varikonniemi

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 587
laita vigas 40 lc ja ihastele miten takasinmaksuaika on puolet noista edellä mainituista. Ja toimii mainiosti sillä 50cm puulla. Mielestäni tätä puulämmitystä ei tehdä harrastusmielessä vaan taloudellisen hyödyn takia.
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja

Puupate

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 165
laita vigas 40 lc ja ihastele miten takasinmaksuaika on puolet noista edellä mainituista. Ja toimii mainiosti sillä 50cm puulla. Mielestäni tätä puulämmitystä ei tehdä harrastusmielessä vaan taloudellisen hyödyn takia.

Aloituksessa olikin, että toisena vaihtoehtona Vigas. Vaatii vielä tutkimista enemmän, vähän heikommin on kokemuksia/tietoa saatavilla. Tuossa juuri selaisin manuaalia ja vertailin Attack SLX vastaavaan teholuokkaan. Ihan hyviä keskusteluja tällä palstalla on Vigagkseen liittyen käyty, eikä nyt isompaa moitetta löytynyt toistaiseksi.

Manuaalin perusteella puunkulutus olisi vähän isompi Vigaksella. Varastopesän koko, pituus 560mm passaa kyllä mainiosti 50cm puulle, malli 40LC olisi varmasti käyttötarkoitukseeni sopivin. Hinnoista en tarkemmin ole vertailuja tehnyt, mutta aikaisempi käsitys on se, että Vigas on edullisempi SLX:ään verrattuna.

Takuu Vigakselle 2v, Attack 5 vuotta. Jatkan vaihtoehdon tutkimista. Kaksi vuotta tarkoittaa 2 lämmityskautta käytännössä. SLX:n viiteen vuoteen polttelee jo hyvän tovin pidempään
Blaze Comfort 30 Lambda puukattila