Kirjoittaja Aihe: Sähkön hinta  (Luettu 5175 kertaa)

markkulievonen

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 154
Vs: Sähkön hinta
« Vastaus #15 : 29.10.2022-15:13 »
Mitä kirjoitit saattaa olla totta kotitalousskaalalla, mutta kait se on aika selvää että pörssisähkö on kalleinta silloin kun aurinko paistaa, eli aurinkopanelit kattavat juuri sen ajan jolloin sähköä tarvitaan, yöaikaan sitten käytetään sitä ydinsähköä halvalla.

Nykysillä sähkön hinnoilla investointi maksaa itsensä takas 4-5 vuodessa, aika ennennäkemätöntä teollisessa sijoituksessa.

Ajatellen vaikkapa joulukuuta  ja  yhteiskunnan tarvitsema sähkö. Lähes kokonaa tää on tuotettava perinteisillä voimaloilla. Aurinko / tuuli energian tuotanto on lähes tehoton. Lähtökohtahan tulee olla - sähkön tuotanto on oltava riittävä läpi vuoden, paistoipa aurinko ja olkoopa tyyni tai myrskysää.

markkulievonen

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 154
Vs: Sähkön hinta
« Vastaus #16 : 30.10.2022-12:53 »
Eipä taida olla edes näkyvissä sähkön hinnan aleneminen? Miten voi  ydinvoimalassa olla näin huono laadunvalvonta vai onko ongelman syy peräti suunniteluun liittyvä virhe? Ei kestä edes koekäytön rasituksia. Onhan kyseessä ensimmäinen tämän tyyppinen  ydinvoimala  valmistajalla.
Erikoisesti tässä tilanteessa tuisi jo  viimein voimalan käyvän täydellä teholla. Vaikka - tääkään lisäenergia markkinoille ei takaa sähkön hinnan voimakkaaampaa alentumista.

Iskä

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 331
Vs: Sähkön hinta
« Vastaus #17 : 06.11.2022-21:08 »
Kyllähän off grid systeemejä on tullu pähkäiltyä mutta syksystä kevääseen periodilla ei ole vielä mitään järkevää kohtuuhintaista systeemiä tarjolla pannuhuoneeseen josta lämmityksen yhteydessä saisi tarvittavan sähkön tuotettua, noin 10 kWh vuorokauteen.

Sinulla on vaatimuslistassa kaksi vaikeaa sanaa, järkevä ja kohtuuhintainen. Jos ne saa unohtaa, löytyy kaupallisia ja itsetehtyjä mahdollisuuksia. Niin kauan kuin verkosta tulee sähköä, kohtuuhintaisuuden vaatimus on ymmärrettävä. Sitten kun ryssä on polkaissut pakkaskaudella valtakunnanverkon nurin fyysisellä- ja kyberatakilla, tilanne muuttuu, mutta on myöhäistä tehdä mitään.

Ratkaisu olisi oikein mitoitettu mikro-CHP, Teslan Powerwall tai vastaava ja kesäajaksi aurinkopaneelit. Tällä pystyisi Pähkäilijän kulutuksella elämään aidosti off-grid ja tarvittaessa saa vaikka hitsauskoneen käyntiin. On normaalirahallisen ihmisen hankittavissa nytkin ja propellihattu pystyy säästämään joitakin (kymmeniä) tuhansia. Hiukan kallista se on pelkäksi sähköksi, mutta vaikeasti sähköistettävissä paikoissa ja tilanteissa, joissa huoltovarmuudesta halutaan maksaa, tämä on ihan realismia IMHO.
« Viimeksi muokattu: 07.11.2022-10:41 kirjoittanut Iskä »
Attack SLX 25 Profi (ex-Veda 35M) + Akvaterm 1400 l Ovaali + Laddomat 21-60
Käyttövesi tulistetaan vanhassa MLP puskurisäiliössä puulla
Lämmitettävää pääosin yhdessä tasossa n. 240 m2 / 650 m3 (talo v. 2013)
Saunassa Misa 11308 (ex-Narvi NC 20) ja kesäkeittiössä Kotiliesi 30, ei muita tulisijoja