Kirjoittaja Aihe: Kynstulen mittauksia ja kokemuksia puukattilalla lämmityksestä  (Luettu 5422 kertaa)

Kynstuli

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 39
Nyt päästiin 4,5 kg käynnityspuilla lähelle 80 C, kun hiilos alkoi hiipumaan. Teoriassa pitäisi kulua vähemmän puita, mutta käytäntö osoittaa muuta.
Kattilaveden lämpötila alussa 20 C.

Testisetti:
10 kpl muutaman sentin paksuista kuivaa ja ylivuotista 50 cm pitkää havupuuklapia, n. litra vanhaa hiillosta ja sytytysnestettä.

0 min sytytys ja kattilapesän luukku jää raolleen
8 min luukku kiinni, savuk. lt 150 C (koko polton ajan 150-160 C)
35 min kattila vesi 78 C savukaasu lt 150 C
hiillosta tässä kohtaa jäljellä seuraavaa lämmityskertaa varten

Kynstuli

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 39
Kelin kylmentyessä pääsee lämmittelemään päivittäin. Kattilan mittarissa lähtölämmöt on 42 astetta ja n. 15 min nopeammin käy tuottamaan lämpöä varaajaan.
Jos tuon laskisi että 40 kW kattilalla 2,5 h lämmitysajalla 100 kWh varaajaan niin 15 min olisi 10 kWh osuus ja tämän määrän saisi enemmän talteen verrattuna kylmällä kattilalla aloitukseen. Ei ehkä näin suoraviivaisesti laskettuna, mutta suuntaa antavasti.

Virittelin wifi - kamerat pariin kohtaan niin voi sohvalta seurata lämmityksen tilannetta. (kuva)
« Viimeksi muokattu: 14.12.2022-14:23 kirjoittanut Kynstuli »

Kynstuli

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 39
Kevättalven puolelle on edennyt lämmityskausi.
Lauhaa on ollut ja puita säästynyt.
Tässä +0...-5 kelissä on tullut lämmiteltyä reilulla puolella täytöllä päivittäin. Talon kulutukseen menisi 40-45 kWh/vrk.
Välillä sähkö+ilmavesilämpöpumppu yhdistelmä auttaa sähkön hinnan ollessa <5 c/kWh. Siirtoineen veroineen päivineen tekisi 11 c/kWh ja lämpöpumpulla edelleen puolitettuna se n. 5 c/kWh, mitä pidän rajahintana (ilmaisia puita ei ole).
Ettei ihan hinnalla millä hyvänsä polttelisi omaksi ilokseen, jos on halpaa pörssisähköä tarjolla.

Kattilaa on tullu nuohottua konvektiotuubit 1-2 viikon välein riippuen polttotiheydestä ja tuhkat samoin poistettua. Kerran olen vajaan sinkkiämpärin tyhjentänyt pihalle.
Porakoneeseen katkaisin sopivan mittaisen tuubiharjan, jolla surrauttaa kerran edestakaisin läpi. Harjan halkaisija on pienempi mitä tuli se käsikäyttöinen kattilan mukana. Eli menee helpommin sisään.

Kattilan sytytys on säätynyt nykyisellään muotoon:
-reilusti sytykkeitä pohjalle ja edellisen polton hiilten jämät
-hienompaa puuta päälle yht. n. 15 cm kerros
-sytysnestettä ja sytytys
-kun puu hiillostaa hyvin niin isompaa puuta päälle tarpeen mukaan
-kattilan luukku raollaan n. 10 min kunnes savukaasu 170 C
-riittävän alkukuumuuden saaminen tärkeää että palotapahtuma lähtee hyvin käyntiin

varikonniemi

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 526
Ootko todennut tuon nuohoamisvälin tarpeelliseksi? Itse nuohoan suunnilleen 2kk välein lämmityskaudella eli noin 30 lämmitystä, ja lämmitys on 60-90 kiloa puuta. Tuhkat pois noin 10 lämmityksen välein.

Ite laitan 1kg 50cm tikuiksi pilkottua alimmaksi, päälle revittyä pahvia ja siihen 1 sytytyspussi ja ladon pesällisen päälle. Kun on syttynyt hyvin eli ~5 minsan päästä yläluukku kiinni, ohitus kiinni ja polton käynnistys. Riippuen puun laadusta ja kuivuudesta se joko lähtee täydellä tohinalla 100% toisioilmalla palamaan, tai sitten vähän rauhallisemmin 80% toisioilmalla, kuitenkin aina puhtaassa kaasupalomoodissa.
« Viimeksi muokattu: 16.02.2023-16:29 kirjoittanut varikonniemi »
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja

Kynstuli

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 39
Ootko todennut tuon nuohoamisvälin tarpeelliseksi? Itse nuohoan suunnilleen 2kk välein lämmityskaudella eli noin 30 lämmitystä, ja lämmitys on 60-90 kiloa puuta. Tuhkat pois noin 10 lämmityksen välein.

On niissä nuohouksissa ollut välillä "huteja", eli ei havaittavaa vaikutusta savukaasujen lämpötiloihin.
Tuskin kuitenkaan pääsisin mitenkään 2 kk nuohousväleihin. Polttelen pelkästään ylivuotista havupuuta ja se käyttöohjeen mukaan likaa enemmän kattilaan kuin lehtipuu. Hyvin ohut 1-2 mm kerros on konvektion tuubeissa ollut likaa. Välillä pelkästään ne savukaasujarrut olen nostanut ylöspäin ja kolauttanut alas, samalla viisiin kuin ne kattilat missä vivulla helposti saa tehtyä saman toimenpiteen.