Kirjoittaja Aihe: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon  (Luettu 12528 kertaa)

Julle

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 7
Uuden talon rakentaminen alkamassa alkukesästä ja meininki lämmitellä huushollia puukattilalla. Eli talosta on tulossa tilavuudeltaan 550 kuutioinen 1,5 kerroksinen ja alakerta vajaa 140 neliötä. Pannuhuone tulee talon yhteyteen omalla sisäänkäynnillä ja silleen.

Alustavasti olen päättänyt kattilaksi veto b-40:sen ja varaajaksi jotain 2500 litranen pyöreä malli. Kyseinen kattila miellyttää yksinkertaisen rakenteen ansiosta ja kuulemani mukaan saattasivat olla pitkäikäisiä nämä ala-talakkarin pannut. Oon laskeskellu että puulämmityksen kannattavuus hiipuu aikas äkkiä, jos kattilaa joutuu tiheästi uusimaan. Lisäksi tuohon kattilaan saa stokerin tökättyä kylkeen, jos joskus kyllästyy tai ei pysty klapeja polttaan. Kattilan ja varaajan väliin oon alustavasti jättänyt puolitoista metriä tyhjää tilaa stokerivaraukseksi.
Onko palstalaisilla kokemuksia kyseisestä kattilasta(huonoja tai hyviä) tai onko jollakin parempaa ehdottaa kattilaksi? En kovin tykkää puhaltimista enkä "ylimääräisestä" sähkön käytöstä kattilan ohjauksessa.

Varaajan koko mietityttää vielä jonkun verran, liekkö sopiva tämmöiseen?
Millaista latauspumppua/-venttiiliä suosittelisitte?
Entäpä korvausilman saanti pannuhuoneeseen. Millaisia toteutuksia olette nähneet ja mikä vois olla toimivin?

Tässäpä mietteitäni alkuunsa. Kommentoikaa vapaasti ja ehdottakaa vapaasti muutoksia. Tässä vaiheessa on vielä helppo säätää systeemiä kun tulevan talon paikalla vielä hanki lepää...
-Julle
« Viimeksi muokattu: 18.02.2012-21:56 kirjoittanut Julle »

Ilpisti

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 144
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #1 : 19.02.2012-02:02 »
Sen enempää ottamatta kantaa muihin kysymyksiin, tuo korvausilma on tärkeä, riittävän isoa hormia sinne pannuhuoneeseen suoraan ulkoa, eristettynä. Jos kattila ei saa riittävästi korvausilmaa tulee palotapahtuman kanssa ongelmia, nokeamista, savuttamista, ja jostakin se repii kuitenkin sitä korvausilmaa eli parempi hoitaa se hallitusti ;)

aku

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 45
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #2 : 19.02.2012-08:42 »
Toista sisäänkäyntiä kannataa myös pohtia. Alkaako joskus tulevaisuudessa jurppia talvipakkasilla kun joutuu ulkokautta menemään pannuhuoneeseen ??
Toinen juttu mielestäni on riittävä puuvarasto...muutama motti olis hyvä sopia kerralla sisälle ettei jatkuvasti tarvi jostain liiteristä lähtee kuskaamaan.
 
Itsellä mahtuu olosuhteiden pakosta vaan motti kerrallaan,se riittää näin talvella 1,5-2 viikkoo. Ei toikaan paha oo mutta jos uudesta pääsisin suunnitteleen nii isompi puuvarasto olis.

Vaikka niitä sähköhärpäkkeitä "vierastatkin" nii kyllä noita käänteispalojakin kannattaa miettiä. Ei tarvi ainakaan veto-ongelmian kanssa painia kun on puhallin.
Ariterm 25 + ja 2000l Akvaterm

LKN-FIN

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 62
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #3 : 19.02.2012-09:10 »
Korvausilma mielellään huoneen yläkautta, ei mene ihan niin raakana pesään kovillapakkasilla. itsellä on oven yläreunassa saanti. Näistäkin varmaan löytyy koulukunta eroja! ;)

Laittaisin kaksi sisäänkäyntiä (jos se nyt on mahdollista) Puiden tuonti/nuohous pihakautta ja sytytykset sisältä. Ja niinkun Aku sanoikin puita tarttis saada pannariin lämpiään ainakin se viikon satsi. Kuitenkin puussa tapahtuu jo ihmeitä yhdenkin päivän sisällä olossa vs. piha kostean puun poltto.
120m2 1980 luvulta. Jämä junior 1K ,1200l varaajalla.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 518
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #4 : 19.02.2012-10:15 »
kun suunnittelet mahdollisesti stokerillekin siirtämistä myöhemmin niin saatko alakerran eteen tehtyä puiden/ hakkeen tuntipaikan sellaiseksi että sinne voi kipata tavaran suoraan kärrystä/ tehdä koneella sisään. Aina kun voi vähentää rukkasenjälkiä polttoaineessa sen parempi.

Puita tuodessa kannattaa huomioida myös varaston jäähtyminen. Itsellä menee tuulikaappiin noin 650-700 kg puita, varasto väliseinällä joten noin 300 kg kun kerralla tuo puita sisälle (ovesta mahtuu kottikärryllä) on tuulikaappi pakkasilla etenkin päivän tai 2 tosi viileä vaikka lattialämmitys on puiden allakin. Toinen asia ettei ovet ole koko taloon puuvarastosta auki kun puiden mukana tulee kaikenlaisia ökkömönkiäisiä. Tuulikaapin ikkuna ainakin on ötökkää täynnä seuraavana päivänä jotka katselevat lumista maisemaa ikkunan toisella puolella. Myös pannuhuoneen korvausilma ois hyvä kierrättää puuvaraston kautta kun kuitenkin ilmassa on siellä aina enemmän homesienten itiöitä niin menevät kierrätykseen samantien piipusta ulos.

Ja se pannuhuoneeseen käynti talon sisäpuolelta myös kuten monet ovat jo kertoneetkin. Tuosta kattilasta ei kokemuksia itsellä mutta hakkeelle siirtymistä silmällä pitäen alapalo siihen käy, käänteispalo ei taida käydä.
« Viimeksi muokattu: 19.02.2012-12:05 kirjoittanut Pähkäilijä »
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

Julle

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 7
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #5 : 19.02.2012-14:27 »
Kiitokset vinkeistä!
Tuota pannuhuoneeseen kulkua suunnittelimme aika pitkään. Ei nyt tällä hetkellä tule kuitenkaan toista ovea siihen, koska joutuisi makkarista kulkemaan läpi ja voisi savun hajukin ajoittain sinne pölähtää.
Pannuhuoneen ovi tulee kuitenkin pääoven kanssa saman aumakattoisen avokuistin alle (2x7m), joten terassia pitkin voi jopa sukkasilleen pannuhuoneeseen hilpasta..

Avokuistin alle on tulossa sokkeli, joten sen vois myöhemmin tehdä lämpimäksi ja saisi siihen kunnolla tilaa myös puiden esilämmitykseen ja säilöntään. Silloin hoituisi tuo kulkukin pannuhuoneeseen lämmintä lattiaa pitkin. Taispa iskeä itealla.

Tuo stokerikäyttöön varautuminen on todellakin vain varautumista. Näillä näkymin ollaan lämmittämässä ihan puhtaasti klapeilla ainakin muutamia kymmeniä vuosia, mutta sen sitten aika ja polttoaineiden hintakehitys näyttää. Puita tehdään omasta muutaman hehtaarin metästä, joten klapit tulevat olemaan edullisia. Mitä nyt moottorisahaan ja mönkijään muutaman litran bensaa joutuu ostaan, niin ja saishan siitä pojanpoika joskus myydä parisataa runkoa tukkina, jos ei nyt polttopuita tehtäs, eli vähän "odotusarvoa" pitää laskea klapeille. Niin mukavalle harrastukselle en kuitenkaan tuntipalkkaa osaa itselle laskea, on se vaan mukavaa kuntoilua ja terapiaa, kun saa omassa metässä "riehua".

Aku tuossa tarjotteli käänteipaloisia tilalle. Ei varmaan oo huonoja pannuja nekään, jos vaan kestävät. Polttoaineelle ovat ehkä vähän rantumpia, eikä taida monenkaan kylkeen poltinta saada. Vedon kanssa ei pitäisi tulla ongelmia, koska hormista on tulossa 7,5 metrinen täyden tiilen hormi ja paikka on pienellä mäenkumpareella..
-Julle
« Viimeksi muokattu: 19.02.2012-14:35 kirjoittanut Julle »

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 518
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #6 : 19.02.2012-14:51 »
Pannu kun pannu tulee vaihtoikään jossain vaiheessa joten tuonne alakertaan meno kannattaa suunnitella sillein että 500 kiloisen mökyny siirtely onnistuu tulevaisuudessakin :) (no joo valurautakattilat taitaa olla ikuisia mutta näillä uudemmilla tulee käyttöikä täyteen parissakymmenessä vuodessa. Kotipaikan rintsikassa taitaa olla komas pannu nyt menossa, talo tehty vähän jälkeen Helsingin olumpialaisten. Siellä on puuvarasto sokkelin ulkopuolella johon osuu etukauhalla tai kärrilläkin. Luukku ylös ja nosturilla saa laskettua kattilan oikeaan kerrokseen (jos varasto on tyhjä...)
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

Jäykkä

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 17
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #7 : 19.02.2012-20:28 »
No joo nyt on tämä talvi harjoiteltu tolla Veto-B40 kattilalla ja toistaiseksi ei ole mitään pahaa sanottavaa.
Lämmitys tosiaan on ollut harjoittelua,toisinaan ei meinaa saada savukaasuja asettumaan millään,Koivulla palaa niin pirun kuumana ja sekapuulla  taas mennään toiseen laitaan.
Mutta ei siinä ole mitään ylimääräistä liikkuvaa osaakaan joka vois rikkoutua.
Kattila oli halpa mutta niin oli Ladatkin ja ajoivat asiansa.
Nyt kun on ns. perus säädöt löytyny niin nyt pöhisee hienosti.
Talona vanha rintsikka jota laajennettu 70 luvulla, laajennuksessa saunaosasto jossa vesikieroinen lattialämmitys.
2 aikuista ja 2 lasta. Pesällinen päivässä riittää lämmitykseen ja käyttöveteen.
Pesällinen palaa noi 2-3h riippuen kuinka krouvia pölliä sinne tunkee,samalla palaa talousroskat ym.

Tune

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 240
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #8 : 25.02.2012-16:42 »
Olisi Julle kanssa samaan aiheesen paneutumista, suunnittelu vasta luonnosvaiheessa eli lopputulokseen pystyy vaikuttamaan.

Lämmitettävää alaa olisi 185 m2 kahdessa tasossa, lattialämmitys sekä isoihin ikkunoihin konvektoripatterit. Tekn. tilaan ja varastoon olisi varattuna ~10 neliotä, seinien paikat vielä auki. Kulku varastoon KHH ja ulkoa, pannuhuoneeseen varastosta.

Kattilaksi + varaajaksi olen katsellut Jäspin kamoja + aurinkokeräimille kaikki varaukset. Säätölaitteet omasta takaa, kaikki kite olisi tarkoitus sulauttaa yhden älyn alle.

Joudun rakentamaan piipun ulkoseinälle mutta ei välttämättä huonoa siksi, että voi kesälläkin lämmittää ilman että yläkerrassa lämpiää. Varaavaaan takkaan tulee muurattu piippu läpi talon, joten sieltä saadaan lämmin muuri.

Pohdin, voisiko ulkoisen piipun "hukkalämpöä" käyttää jotenkin tuloilman esilämmitykseen? Tosin viileämpi ilma sisältää tilavuuten nähden enemmän ilmaa, mutta parantaisiko lämmin paloilma hyötysuhdetta, jos ilmaa vaan olisi tarjolla riittävästi? Pysyi teknisen tilan ja varaston lämpöhukka vähäisempänä.
Nibe Vedex 3300
AkvaSmart 500, 2 x Kaukora Lämpöakku 1500 (aurinkovarauksilla)
Latausryhmä Grundfos Magna3 25-60 (ModBus) + moottoriohjattu sunttaus
Lämmön tuotto ja kulutus: 2 x MC602, LKV kulutus MC62, varaajasähkö iEM3150 (kaikki ModBus)
Östberg HERU 100 S (ModBus)
BMS: AtmosCare iC1000

seppol

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 822
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #9 : 26.02.2012-19:19 »
Aina välillä esitetään kysymys siitä, pitäisikö paloilma ottaa kylmänä ulkoa vai kannattaisiko sitä lämmittää vaikkapa palokaasujen hukkalämmöllä.
Puun sisältämän polttoarvon lisäksi uuniin ladataan paljon muutakin energiaa. Absoluuttinen nollapiste on n. -273 astetta. Siinä lämpötilassa aine ei sisällä yhtään lämpöenergiaa. + 20 asteen lämpötilassa sekä polttopuut että paloilma sisältävät 293 kertaa ominaislämpönsä verran energiaa. Mitenkähän polttaminen onnistuisi, jos ilma ja puut jäähdytettäisiin vaikkapa 200 astetta kylmiksi ja alettaisiin polttaa? Voisi olla vaikeaa. Ainakin liekin lämpötila olisi tuon 220 astetta kylmempi. Sekä polttoaine että paloilma kannattaa aina lämmittää jos ilmaista energiaa on saatavilla. Se tulee hyödyksi korkeampana palolämpötilana.

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #10 : 29.02.2012-13:34 »
Korvausilman ja energiasisältöjen kanssa olen samaa mieltä seppol:n kanssa. Kylmä ilma ja kylmät puut on ensin lämmitettävä sillä omalla lämmöntuotollaan.  ja ehkä sitä polttoaineen lämmitystäkin isompi asia on se, että paloreaktio, palon täydellisyys ym. on huonoa, jos kylmää puuta poltetaan kylmällä ilmalla.

pannuhuoneesta sen verran että veikkaan jaksamisen ja mielenkiinnon kantavan pitkään jos varaat tilaa kunnolla. Puille ja kaikelle muulle.  En muista varastointisääntöjä, mutta omasta mielestä viikon- kahden puut jos saat kuivaan lämpimään pannuhuoneeseen, niin onpa helpot sytytykset ja voimakas palaminen.

paloilmaa kannattaisi varmana lämmittää niin korkealle kuin mahdollista. Mutta käytäntö vetää rajoja. Millä lämmittää?  tehdäkö kiertoputkistoja savukanavan ympärille? vai jotain lämmönvaihtimia?  isossa mittakaavassa tehdasympäristössä savusta otetaan kaikki irti, sillälämmitetään kattilan täyttövesi ja vaikka mitä. Mutta yksityiskäytössä tulee nopeasti raja sille millaista laitteistoa voi ja kannattaa rakentaa ilman lämmitykseen.
Yksi tapa käyttää kattilan ja savujen hukkalämpöä on ottaa ulkoilma jonnekin savuyhteen lähelle ja antaa sen sekoittua kylmänä kuumaan pannuhuoneen ilmaan ja jäähdyttää vaikka piipun alkukäyrää.
jos oikein tuhdin savujen jäähdytyslaitteen tekisi, niin pian loppuisi savuista lämpö= veto katoaa ja kondenssiasiat tulee syliin, eli tervaa, happoja, myrkkyjä ja ruostetta on kohta myydä asti. 

Itse muutan seuraavaksi sen ilmanoton ( nyt on pannarin ovi raollaan 2 senttiä ajon aikana) siten että suuntaan ulkoa ilmantulon katonrajaan ja sieltä kattilan kuuman savuyhteen lähelle. siellä se jäähdyttää pannarin ilmaa ja kuumenee itse, kunnes kattila sen imaisee.

ja taas niihin käänteispalokattiloihin joista en kai väsy haaveilemaan.  sekä warmax nimiseen keksintöön jota joskus on kuvissa nähnyt, olipa joskus halkileikkauskin mutta kai tekijä tajusi että tällaiset kylähullut kuolaa kaikkia halkileikkaus- ym. kuvia ja rakentelee itse eikä me tyhjätaskut sitten mitään ostella.
Niin noissa kattilossa ensiö- ja toisioilma lämmitetään todella kuumaksi.  Voi kuvitella että palaa hyvin jos ilmakin on satoja asteita kuumaa.  Tosin.... sellainen ilma on laajentunutta ja ei niin tiheää kuin kylmä ilma, jota puolestaan halutaan moottoreihin, jotta saataisiin happea paljon.  kattiloissa sen voi tosin korjata siten että annetaan ilmaa monessa portaassa. parasta lienee antaakin alussa liian vähän ja liian kuumaa ilmaa, jolloin saadaan erittäin rikkaita kaasuja. Niille sitten kuumana vielä lisää ilmaa ja päästään paloalueelle josta tällainen Jäspi-yläpalo- omistaja voi
 vain haaveilla.
Näitä asioita voisi ja haluttaisi miettiä paljon ja monelta kantilta.  Mutta monesti kehittelytyöt ja käytännöt vasta ohjaavat toimiviin ratkaisuihin, eli olisipa lottovoitto saada joku nyky- kattiloiden suunnittelija tänne purkamaan uusimmat havainnot sanoiksi.   Olen varma että Suomessa on 20-50 ihmistä, jotka voisivat heittää muutaman sadan sanan luennon tällaisesta pikkukattilasta ja antaa semmoiset vinkit että surjäkylien ukot pääsisi kerralla kaasutuspolton saloihin käsiksi. 
Gasifier boiler...  semmosella hakusanalla löytyy paljon ulkomaisia pelle pelottomia.  Eli ala- ja käänteispalokattilat on  juuri noita kaasutuskattiloita.
Käytännössä uskon että muutaman vuoden päästä ei ole olemassa muita kuin kaasutuskattiloita, hinnat pilvissä, lakeja satoja, tarkastuksia, ym..  eli kaikki karkaa bisnes. miesten hallintaan kuten pellettikin.  Olisi korkea aika että syntyisi hiukan tottelematon, mutta hyväntahtoinen bandiitti-kattiloiden kehittelijäheimo.  Lopputulos olisi kaikille hyödyllinen. 
Tiedän että on painelaite- asetukset ym...  mutta eikö kattiloita saanut nykyään tehdä " hyvän konepajakäytännön" mukaisesti, eli olenko nähnyt unta että asetus olisi niiden kohdalla höllentynyt?
itse en muuttaisi avopaisuntaan, vaan pitäisin kalvoastian ja sen 1.5 baaria max, vaikka merirosvo- kattilan tekisinkin. 
uskon lujasti kattilan tekoon.  Sen minkä häviäisi tietokone- simulaatioissa ja koeversioiden määrässä tehtaille, ehkä voittaisin siinä että valmistuksessa ei tarvisi hioa menetelmiä halvimmiksi ja nopeimmiksi.  teki miten teki, oman kattilan teko on hemmetinmoinen savotta.  kaksi tuttavaa on tehnyt yläpaloiset. Toinen oli suoraan varaajan sisään... 
Itseä kiinnostaa vain keraamisella palotilalla tehty kaasutuskattila.
Missä kaikki kattilan sielunelämästä kiinnostuneet on?  Kuvittelisin että niitä löytyy ja paljon. 

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 518
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #11 : 29.02.2012-15:19 »
Meillä paloilma kulkee talon läpi 4 huoneen kautta pannuhuoneeseen, samalla tuulettuu talokin mutta nämä on painovoimaisen ilmanvaihdon "etuja".

http://www.youtube.com/watch?v=0khOdNw5ltw

Käänteispalokattila on vanha keksintö, jos oikein sakasankieltä ymmärsin niin 1980 tuli tuolta firmalta eka markkinoille 2:30 kohdalla ekassa videossa. Myöhemmissä osissa näkee miten pannut on kasattu. Mihin noiden hinnat nousis kun muualla ovat siirtyneet jo ajat sitten pois yläpaloisista kun ne eivät selvinne EN 303-5 määräyksistä. Suomi on tässä asiassa jälkijunassa - eikä yhtään kiuasta saunamaassa selviäis siitä kait edelleenkään...

http://www.hanakatverkkokauppa.fi/epages/kajaani.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/hanakat_kajaani_lvi_aitta/Products/5010160 Arimax 240 2470€...

Reippaasti halvemmalla saa käänteispaloisenkin...

Edit Onhan tämän vuosituhannen alussa ollut Jämä Nature käänteispalokattilakin jo kotimaista tekoa ennenkun Jämä meni nurin.
« Viimeksi muokattu: 29.02.2012-17:32 kirjoittanut Pähkäilijä »
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

Tune

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 240
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #12 : 07.03.2012-20:29 »
Pohdin vielä tuota piippuasiaa siltä kantilta, kun suunnittelen sen rakentamista talon ulkopuolelle. Aiheutuuko siitä jotakin suurempaa rapautumista tms., sillä pitempi pätkä piippua jäähtyy enemmän (verrattuna läpi talon menevä, 2-taso OK)? Toki yläosa jää jokatapauksessa ulkoilman armoille.

Takan piippu menee läpi talon ja mietin moottoriohjattua peltiä yläpohjaan, saa paremmin pysymään lämmön sisällä. Toki laitan manuaalisen pellin yläkertaan, jos tulee ongelmia. Jos taas moottori hiipuu pellin ollessa kiinni, tulee reissu ullakolle... eli huoltoreitit kuntoon.

Onko joku virittänyt lamda-anturia ja savukaasuimurin säätöä jälkikäteen koskaan mihinkään? Törmää tähän keskusteluun koti- ja ulkomaisilla palstoilla.
Nibe Vedex 3300
AkvaSmart 500, 2 x Kaukora Lämpöakku 1500 (aurinkovarauksilla)
Latausryhmä Grundfos Magna3 25-60 (ModBus) + moottoriohjattu sunttaus
Lämmön tuotto ja kulutus: 2 x MC602, LKV kulutus MC62, varaajasähkö iEM3150 (kaikki ModBus)
Östberg HERU 100 S (ModBus)
BMS: AtmosCare iC1000

Erbish

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 140
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #13 : 08.03.2012-19:54 »
Pohdin vielä tuota piippuasiaa siltä kantilta, kun suunnittelen sen rakentamista talon ulkopuolelle. Aiheutuuko siitä jotakin suurempaa rapautumista tms., sillä pitempi pätkä piippua jäähtyy enemmän (verrattuna läpi talon menevä, 2-taso OK)? Toki yläosa jää jokatapauksessa ulkoilman armoille.

Kannattaa tuo piippu tehdä sisälle ja pellittää yläosa sekä laittaa hattu.
Muuten ajan kanssa sade,pakkanen, savukaasujen mömmöt yms suomen ihanat kelit rapauttavat piipun+ saat kaiken hyödyn lämmöstä. Voi olla että toimisi tuo ulkona olevakin piippu mutta joskus koulussa sanottiin ettei kannata ainakaan itselle tehdä, muille kyllä jos joku haluaa
Ariterm 60+ varustettuna jäännöshappi mittauksella/ohjauksella
Sekä toisioilman uudelleen reitityksellä.
Varaajana 5m3 akvaterm.
Lämmitettävää ~800m3.
Talo Vm 2012.
~27pm3 koivua vuodessa.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 518
Vs: Suunnitelmissa puukeskuslämmitys uuteen taloon
« Vastaus #14 : 08.03.2012-22:44 »
kannattasko piippu tehdä muusta kun tiilestä ettei rapautumista tarttee pelätä?
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.