Kirjoittaja Aihe: Puukattiloiden turvajärjestelmät  (Luettu 11493 kertaa)

syrjaki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 287
Puukattiloiden turvajärjestelmät
« : 05.01.2013-12:01 »
Minkäslaisia turvajärjestelmiä lämmittäjillä on kattiloissaan ylilämpenemisen, sähkökatkojen ym. varalle.

Itse tuossa lueskelin eri valmistajien ohjeita, suomalaisten ja ulkomaisten ja noissa näyttää vaadituissa turvajärjestelmissä olevan jonkin verran ristiriitoja eri ohjeiden välillä. Direktiivit ja asetukset nämä määräävät, joten valmistajien ohjeet nyt eivät toki ole se paras tietolähde, mutta itsellä ainut mitä saatavilla on ja siirtää toki vastuuva valmistajan suuntaan.

Ylipaineventtiili/varoventtiili nyt pitää varmasti olla olemassa, se taidetaankin mainita joka ohjeessa, mutta mitenkäs on asia jäähdytyskierukan kanssa?

Tässä pari esimerkkiä Kaukoralta ja Aritermiltä:

"Lämpötilan rajoitusventtiilin asentaminen kierukalla varustettuun puukattilaan
Painelaitedirektiivi edellyttää että käsin täytettävät puukattilat on varustettava varolaiteella, joka
estää kattilan liiallisen lämpenemisen. Suosittelemme tähän kattilaan SYR 3065 lämpötilan rajoitusventtiiliä.
Tämä ei korvaa muita varolaitteita kuten esim. varoventtiiliä." <-- Ariterm 25+ ohjeessa.

"ECONATURE 40 ei tarvitse jäähdytyskierukkaa
eikä termistä varolaitetta, koska
imurin sammuminen pysäyttää palamisen." <-- Näin Econaturen ohjeessa.

Toimintaperiaatteeltahan yllä mainitut kattilat toimivat samalla tavalla, joten itse en nää mitään syytä minkä takia toiseen vaaditaan jäähdytyskierukka ja toiseen ei. Imurin pysäyttäminen toki "sammuttaa palamisen", mutta jos pesä on täynnä palamatonta tavaraa muodostuu kaasuja ja lämpöä edelleen. Hormia ja kattilan ilmakanavia ei luonnollisesti voi laittaa kiinni häkävaaran takia. Jos tuota lämpöä ei pystytä siirtämään varaajaan sen ollessa täynnä lämpenee kattila väkisinkin, jolloin kierukalla varustetussa versiossa jäähdytys hoituu ensisijaisesti kylmää vettä johtamalla kierukkaan ja viemäriin. Tämän vaihtoehdon pettäessä varoventtiili toimii, kun paine nousee kattilassa liian korkeaksi.

Itse rakennan kyllä omaan järjestelmääni molemmat, ihmetyttää vain ohjeiden ristiriitaisuus. Lähinnä kiinnostaa tietä minkälaisia järjestelmiä ihmisillä on, jos tuohon samaan aikaan sattuisi vielä sähkökatko? Porakaivon varassa tarkoitus olla, joten pitäisikö tuohon jäähdytyskierukalle tehdä vielä astia, jossa olisi vettä edes hieman tarjolla jäähdytykseen?

Yllä mainittu on teoreettinen tilanne ja epätodennäköinen, mutta kuitenkin mahdollinen. Vaatii käyttäjän tekemän virheen (ylilämmitys) lisäksi vielä sähkökatkon samaan aikaan.

Tämä ei sitten ole provokaatio, asiallista keskustelua aiheesta kiitos.
Matalaenergialato + talousrakennus selluvillaeristeillä. Orlan Super 40 kW, muokattu Akva 3000, Tiileri tytti

miikavir

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 43
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #1 : 05.01.2013-12:27 »
Atmoksen systeemeissä perinteinen vedonsäädin, kattilatermostaatti joka sammuttaa puhaltimen jos asetettu lämpötila on saavutettu. Lisäksi on lämpörele tms. joka pomppaa ylös (en tiedä lämpötilaa). Sitten on viel Danfossin jäähdytyskierukka joka aukeaa 95˚c. 1,5bar varoventtiili myös tietysti. Joulun pyhinä oli jäänyt kattilatermostaatti maksimiasentoon ja pesä täynnä kuivaa pientä pilkettä, kun myöhemmin menin käymään pannuhuoneessa havaitsin lattian olevan märkä jäähdytyssilmukan poistoputken ympäriltä. Tainnut päästä kattila nousemaan liian kuumaksi jo ennen vaaraajan täyttymistä.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 518
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #2 : 05.01.2013-12:56 »
Täällä ei ole muuta kun varo. Sähkökatkojen varalle on ensin invertteri ja akku, sitten aggregaatti. UPS akku vois olla hyvä vaihtoehto, saa lämmitettyä loppuun ja myös kiertovesipumpun pyörimään.

Jäähdytyskierukkaa ei näissä vanhoissa pannuissa ole eikä siitä olisi paljoa hyötyäkään, noin 5-10 litraa saattaa kalvopainepumpulta vettä tulla riippuen minkä verran siellä on painetta lähtötilanteessa.
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

vmj

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 267
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #3 : 05.01.2013-12:58 »
Orlanissa on vesitilassa jäähdytyskierukka. Oman kattilani toimituksessa tuli mukana Danfossin terminen varoventtiili, jonka avautumislämpötila on 95 astetta, eli tämän kuumemmaksi ei varaajaa tällä järjestelmällä saa. Varoventtiilin lisäksi kattilan säätöpaneelista asetetaan kattilan enimmäislämpötila, minkä jälkeen kattilan puhallin sammuu automaattisesti. Sammumisen jälkeenkin puhallin käynnistyy harvakseen, ns. "blow through"-toiminne, minkä tarkoituksena on ajoittain puhaltaa kattilasta palamattomat kaasut piippuun. Tämän tarkoituksena lienee häkäräjähdyksen välttäminen. Olet aivan oikeassa siinä, että jos kattilassa on täysi latinki päällä kun säädetty enimmäislämpötila saavutetaan, luovuttaa tulipesä vielä pitkään yli sadan asteen lämpöä ympärilleen.

Sähkökatkojen varalta voisi tuon jäähdytyskierukan syöttöpuolelle laittaa painevesisäiliön, jossa on takaiskuventtiili vesijohtoverkon suuntaan. Näin edes sähkökatkon aikana ei painevesisäiliö tyhjene, vaikka talossa muuten käytettäisiinkin vettä. Ja latauspumppua voi käyttää invetterisähköllä jos asennusvaiheessa on huomioitu mahdollisuus kytkeä sähköt esim. pistotulpan kautta.

Tuo mahdollinen direktiivi tuosta jäähdytyskierukasta kyllä askarruttaa. Keski-Euroopassakin myyvät kattiloiden mukaan mieluusti termisen varoventtiilin ja tokkopa nuo kattilavalmistajat ihan hyvää hyvyyttään noita jäähdytyskierukoita laitteisiinsa asentavat.
Orlan Super 40 ja Laddomat 21-100 + savukaasutermostaatti, Akva 2400EK+vastukset,  levylämmönvaihdin, Arimax 17R

Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 319
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #4 : 05.01.2013-13:08 »
Mulla 80-luvun lopun Etna K-30 ja siinä ei ole kierukkaa. Kattilan lämpöä rajoittaa ekana termostaattinen vedonsäädin. Sähkökatkon varalta, jos ollaan paikalla, on agregaatti, jolla saa syötettyä sähköä koko taloon. Teho on kuitenkin vain 3kW luokkaa, joten kaikki ylimääräinen täytyy katkaista pois sähköä kuluttamasta. KiertovesiPumput, kylmälaitteet ja jokunen valo toimii ja niillä pärjää tarvittaessa vaikka kuinka kauan. Pumppurikon tai sähkökatkon, jota ei keretty korvata agregaatilla, takia kuumentuneen kattilan jäähdytys onnistuu tarvittaessa lisäämällä vettä järjestelmään. Lisäys menee suoraan kattilan imupuolelle, samalla varaajasta tietenkin täytyy vähentää.
-Vesi tulee kunnan verkosta, eikä koskaan ole sähkökatkojen takia loppunut.
« Viimeksi muokattu: 05.01.2013-13:12 kirjoittanut Harri2 »
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #5 : 05.01.2013-15:44 »
Puupannuahan mullei oo mutta voi varmaan olla kuiten vertailukelponen minuki systeemit. Itellä on tuossa varaajassa ylilämpövaroventtiili, joka jähyttää pyttyä kahen kv-kierukan kautta jos meinaa pytty ylilämmetä auringon tai uunikierron takia. Toimii ilman sähköä lämpölaajenemisperiaatteella. Lisäks on tietenki varot 4kpl, yks 6bar molemmilla lämpöjärjestelmille, varaajan katolla 1.5bar ja syöttösekotusvenassa 10bar. Uunipiirissä on tuo 6bar varalta kun suluilla saapi irrotettua tuon piirin varaajasta niin ompahan unohuksen varalle semmonen mitä ei saa sulutettua pois millään..
Lisäks ohjainyksikön parametreissä on limitit yli-ja alilämmöille varaajassa, aurinkokeräimillä ja uunipiirissä jotka tarvittaessa pysäyttää pumput..
Suunnitteilla laittaa joko invertteri+akut varavoimaks tai sitten esim 1000VA ups, joka lyhyemmät sähkökatkot pitäs nuo lämpöö tuottavien pumput tulilla..
« Viimeksi muokattu: 05.01.2013-15:47 kirjoittanut savonhumu »
Hitaasti mutta epävarmasti.

Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 319
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #6 : 05.01.2013-16:03 »
Tuossa kannattaa olla erittäin varovainen:Suomessa on tapahtunut ainakin yksi kuolemantapaus,kun isäntä meni laskemaan vettä kiehuvaan kattilaan (oli unohtanut laittaa latauspumpun päälle).Kun jäähdytykseen tarkoitettu vesi syöksyi kattilaan,se kuumat teräspinnat kohdattuaan kiehui räjähdysmäisesti ja varon kapasitetti loppui kesken.Tämän seurauksena kattila räjähti surmaten talon isännän.
Tuossa tapauksessa ei tainnut olla kattilassa varoja ollenkaan ja kattilassa Högforssille tyypillinen lataustermari yläputkessa, joka ei auennut oltuaan vedenpinnan yläpuolella kuivana.
Kelläänhän ei enää liene lataustermostaatti yläputkessa?
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 319
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #7 : 05.01.2013-17:29 »
http://www.tukes.fi/Tiedostot/varoasiat/raportit/Alavus_kattilarajahdys290904.pdf
Varovainen kannattaa olla vanhojen ja ties kenen asentamien kattilalaitosten kanssa.
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 319
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #8 : 05.01.2013-18:40 »
Ja minä vastasin ulkomuistista..
Raportin mukaan lämpömittarihan siinä oli kuivana. Tietysti lataustermari oli samoin kuivana. Tuollaisessa rakentaassa on just tuo ilmojen pois saaminen hankalaa, kun termari ei aukea.
« Viimeksi muokattu: 05.01.2013-19:09 kirjoittanut Harri2 »
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #9 : 05.01.2013-21:43 »
Tuota raporttia kun luki niin alko tuntumaan ettei nämä allekirjottaneen hätävarjelun liiottelut ookkaan yhtään turhia ::)
JOs ymmärsin oikein niin tuo järjestelmä oli avopaisunnalla, mutta viallinen lataustermari katko yhteydet sinnekkinpäin.. Vaikutti siltä että aikas harakiriasennukset oli aikanaan joku värkänny.. Surullinen tapaus kuitenki, vaikka jo aikaa leimahuksesta onki! Voin vaan kuvitella älämölön jos tuo allekirjottaneen 1000l pytty päättäs jysähtää ylipaineesta! Siinä olis jalasmökkiä ilmassa!
Hitaasti mutta epävarmasti.

syrjaki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 287
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #10 : 06.01.2013-10:40 »
Kuvan mukainen ajatus tällä hetkellä mielessä. Näkyykös tuossa paljon puutteita tai tuleeko mieleen kehitysideoita?

Piirtelin tuohon nyt vaan vähä putkituksia, jotka liittyvät turvatoimiin. Sen verran kankeaa tehdä paintilla ettei huvita kaikkia lähteä piirtämään
Matalaenergialato + talousrakennus selluvillaeristeillä. Orlan Super 40 kW, muokattu Akva 3000, Tiileri tytti

kahe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 200
    • Pannuhuoneen mittaukset
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #11 : 13.02.2013-08:41 »
Palaanpa tähän aiheeseen. Ihan ei uppoa kaaliin tuollaisen DBV1 kolmitie venttillin paremmuus jäähdytysvesikierukan kanssa, kun hintakin on tuplat tavalliseen. Tuollaista kuitenkin suosittelevat Attackin kanssa, mutta eikö tavallinen turvaventtiili ole yksinkertaisempi kytkentöjen osalta?

DBV1 pdf

Eli kumpi on parempi valinta?
Finndomon 1.5 kerroksinen rv. 2004, p-a 162 m2, kuutiot 500, vesikiertoinen lattialämmitys, AIT 8kW mlp ja 182m reikä.
EX: Attack DPX35L Lambda, Oventrop latausyksikkö + 2400l varaaja + Ouman-EH800b ulko+sisäantureilla. Kulutus n. 5t.

jiihuima

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 144
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #12 : 13.02.2013-09:44 »
Eikö tuo dpv oo kuitenkin semmonen, että se hallitsee erikseen sekä sisään virtaavaa kylmää, että ulos virtaavaa kuumaa vettä, se kuuma tulee sen natsan kautta, mihin tuo venttiili on ruuvattu kiinni.

Attackissa kun on jäähdytyskierukka, niin pitäis kaiken jären mukaan riittää tuo tavan venttiili, ei kai siihen kierukkaan ees pysty dpv venttiiliä laittamaan. Vai oonko tyhmempi ku kuvittelen ite:-)

Ite tilasin saksasta normi turvaventtiilin:

http://www.ebay.de/sch/i.html?_sacat=0&_nkw=thermische%20ablaufsicherung&_sop=15&_clu=2&_fcid=70&_localstpos&_stpos&gbr=1

Arimax 35, Termovar 32 latauspaketti savukaasuanturilla, Jäspin sähköovali 2.4 ite hitsatuilla kattilayhteillä, 2 käyttövesikierukkaa, Metro 300L lämminvesivaraaja. Aurinkolämpöä 8m² tasokeräimillä ja lämmönvaihtimella. Rintamamiestalo ~150m². Puuta vuodessa ~20p-m³ + saunapuut.

Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 319
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #13 : 13.02.2013-09:47 »
Just niin. Se http://kotituli.fi/index.php?main_page=product_info&cPath=1&products_id=592 on vanhoihin kattiloihin, joissa ei ole kierukkaa.
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

AKH

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 78
Vs: Puukattiloiden turvajärjestelmät
« Vastaus #14 : 13.02.2013-09:48 »
Onko toi kytkennän tarkoitus tossa DVB1:ssä päästää lämmitysjärjestelmästä vedet kaivoon kun tulee liian kuuma.
Eikös toi kytkentäkaavio ole muutenkin nurinperin, pumppu lykkää alaputkessa vettä varaajaan.
Korjatkaa ihmeessä nyt minun ajatukseni viisaammat, ei ymmärrä ton toimintaa.
RMT-talo v.1959
Jämä Kantikas 1150
Aquador 10
Savukaasujen lto