Kirjoittaja Aihe: THL:n tutkimus Kuopiossa  (Luettu 5925 kertaa)

Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 319
THL:n tutkimus Kuopiossa
« : 17.01.2013-20:09 »
Tutkijat ihmettelevät suomalaisten asenteita - "Olemme varoittaneet riskeistä pitkään"

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/puun-poltto-takassa-ei-vahentanytkaan-asumisviihtyvyytta/1288496

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL:n) tutkijat ihmettelevät sitä, miksi valistus puun poltosta aiheutuvien pienhiukkaspäästöjen terveyshaitoista ei vaikuta uppoavan kansalaisten tajuntaan.

THL:n, Itä-Suomen yliopiston ja Ilmatieteenlaitoksen Kuopion Jynkässä toteuttamassa tutkimuksessa tuli ilmi, että vain yksi siihen osallistuneista 37:stä asukkaasta kertoi puun poltosta aiheutuvan savun vähentäneen asumisviihtyvyyttä.

– Tämä oli meille tutkijoille outoa, koska olemme pitkään varoittaneet puun polton riskeistä. Ehkä moni on mieltynyt savun hajuun ja ei usko siitä olevan haittaa terveydelle, THL:n erikoistukija Tarja Yli-Suomi pohtii.

THL:n erikoistutkija Timo Lankin mukaan esimerkiksi Tanskasta löytyy kansanliikkeitä, jotka vaativat puulla lämmittämisen kieltämistä, ja Saksassa ja Ruotsissa puun polttamista rajoittavat normit ovat Suomea tiukemmat.

Suomessa takkaperinne on kuitenkin ollut vahva, ja Lankin mukaan sen suosiota uhkaa nyt esikaupunkialueilla lisätä kansalaisten usko bioenergian ekologisuuteen.

– Bioenergiaa tulee lisätä, mutta keskitetysti isoissa laitoksissa, eikä yksityiskodeissa, Lanki esittää.
« Viimeksi muokattu: 17.01.2013-20:13 kirjoittanut Harri2 »
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

syrjaki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 287
Vs: THL:n tutkimus Kuopiossa
« Vastaus #1 : 17.01.2013-20:23 »
Kiukaissa olis kyllä tosiaan kehittämisen varaa. Aina ihmetellyt minkä takia niissä painetaan kuumat savukaasut suoraan hormiin ja kunnon lämmityksessä kyllä taitaa liekki palaakkin vielä hormissa :) . Onneks taitaa nyt määräykset vaikuttamaan noihinki niin ehkä saadaan vähän paremmalla hyötysuhteella polttavia kiukaitakin kohta lisää markkinoille. Sydänkiuas tms. on jo yks hyvä vaihtoehto, mut hintakin on vähän suolainen ja lisäks pitäs ite tehä vielä ulkokuori, vakiot kun on niin rumia.
Matalaenergialato + talousrakennus selluvillaeristeillä. Orlan Super 40 kW, muokattu Akva 3000, Tiileri tytti