[edit: muutettu "mahdollisimman edullinen" muotoon "sopivan edullinen"]
Erittäin hyvien perustelujen myötä alkaa ajatukseni kääntymään seuraavasti:
- Rakentamisessa kannattaa pudottaa matalaenergiataloajatus pois, hyödyntää puulämmityksen edut E-luvun laskemisessa ja rakentaa sopivan edullinen rakenne, koska polttoaine on halpaa. Tällä saa investointikustannuksia alas. Aurinkokeräinajatuksen jätän vielä listalle, koska sillä voisi saada vielä lisähyöytyjä E-lukulaskennassa.
- Klapisäkkisuunnitelmat alkavat vaihtumaan pinoamissuunnitelmiksi. Klapisäkeille ei vain ole riittävästi tilaa, niiden säilyvyydestä/kestävyydestä ei takeita. Puun pinoamisvaihtoehtoa tukee myös se että talo on täynnä "lapsityövoimaa". Hankkivatpa sitten kunnon koulutuksen että on varaa asua automaattisemmin lämmitetyssä talossa, kun muistelevat lapsuuttaan klapipinojen keskellä...

-Puunhankintasuunnitelmissa täytyy olla joustovaraa. Jos kuiva puu loppuu pihalta, niin ostopuun varassa täytyy mennä. Myös rakentamisen jälkeen alkuvaiheessa saattaa joutua ostopuun varaan. Tämä täytyy toki huomioida. Kosteaa puuta ei kannata alkaa polttamaan. Myös valmiiksi katkaistun ja halkaistun kostean puun hankintaa voi harkita, jos sitä on saatavilla. Parin vuoden puut täytyisi olla tosiaan pinossa, jos kostealla mennään.
- Pinoamisajatuksen myötä myös puun prosessointi-, säilömis- ja siirtoajatukset vaatisivat uudelleensuunnittelun. Metristä halkoa olisi toki helppo pinota, mutta itselläni ei ole tullut yhtään tähän kokoluokkaan suunniteltua kattilaa vastaan, joka polttaisi näin pitkiä halkoja. Luulisi että myös 50 cm halko olisi aika helppo pinota. Pelkoni klapipinoja kohtaan juontuu nykyisistä klapipinoistani, jotka tosin pääsivät jo loppumaan. Eikö se muuten ole jo hyvä syy myydä talo?

Klapien pinoaminen ei tosiaan ollut vahvin lajini, joten ei niistä pinoista hyviä/nättejä tullut. Toki nuo klapit olivat 25-30 cm pituisia. Tästä pinoamisesta minulla on monta kysymystä, mutta taidampa avata erillisen threadin tuonne polttopuukeskustelun puolelle, koska en löytänyt ainakaan löytänyt suoraan keskustelua liittyen klapien pinoamistekniikoihin.
Pari kysymystä:
1. Kun puut kerran pinoaa tontille niin että pino on suojattu yläpuolelta sateelta, niin tarvitseeko puuta vielä siirtää liiteriin tms. loppukuivatukseen ennen lämmityskäyttöä? Toki puu on tarkoitus huoneenlämmössä ainakin vuorokauden ennen käyttöä, mutta tarvitseeko tuota toista siirtovaihetta pihalla?
2. Jos pinoan klapini, niin puun prosessointikoneistus voisi keventyä huomattavasti. Kirveeseen ja moottorisahaan en ole valmis siirtymään. Tavoiteltavin puumateriaali olisi varmaankin edelleen koivukuitupuu saatavuudesta riippuen. Perusteluna rankojen helpompi nostelu/liikuttelu pihassa ja tietenkin hankintahinta. Kuitupuuta ei tarvitse halkoa niin moneen osaan, joten olisiko tuollainen liikuteltava pöllisirkkeli/ruuvihalkaisin-yhdistelmä sopiva vaihtoehto, kun klapikuljetintakaan ei tarvitse ainakaan säkkiä varten? Hinnat eivät enää ole kovin kalliita. Näyttää aika huoltovapaalta laitteelta ja senhän voisi ostaa ehkä kaverin kanssa puoliksi. Silloin investointi voisi olla tonnin luokkaa. Eikös hydraulinen halkoja ole vähän hidas, kun halotaan ohutta puuta?
3. Kuinka paljon sillä klapin koolla on oikeasti merkitystä kattilapoltossa, kunhan se on kuivaa? Mikä on maksimikokko, mitä on järkevää harkita pinottavaksi ja poltettavaksi käänteispalokattilassa (50 cm halkopesässä)? Luonnollisesti mahdollisimman iso klapi (myös ympärysmitaltaan) on helpompi pinota, lappaa ja kuljettaa poltettavaksi. Jos olen oikein ymmärtänyt niin puiden olisi hyvä olla keskenään suunnilleen samaa kaliiperia? Vaikuttaako muuten klapipinojen kokoon olennaisesti?
Mitähän sitä vielä keksisi kysyä?

-Kurzi