Kirjoittaja Aihe: Metallisia savuhormeja epäillään tulipalojen aiheuttajaksi  (Luettu 8719 kertaa)

lämmittäjä

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 110
« Viimeksi muokattu: 28.01.2011-13:40 kirjoittanut lämmittäjä »
Sivuston ylläpito: puulammitys Ö gmail.com

lämmittäjä

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 110
Uusimmassa numerossa myös TM Rakennusmaailma varoittaa teräspiipuista.
Lehden artikkelissa viitataan Tampereen teknillisen yliopiston tekemään tutkimukseen kevytsavuhormien tulipaloriskeistä.

TM Rakennusmaailma 1/2011: Teräspiipussa piilee palovaara
http://www.rakennusmaailma.fi/artikkelit/teraspiipussa-piilee-palovaara
Sivuston ylläpito: puulammitys Ö gmail.com

lämmittäjä

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 110
Tätä teräshormia asiaa olikin jo kommentoinut myös teräshormien edustajan Schiedel sivulla Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry toiminnajohtaja Juhani Jyrkiäinen.
http://www.schiedel.fi/uutiset-tiedotteet/newsdetails/archive/2011/01/04/article/teraeshormi-ei-ole-vaarallinen-oikein-kaeytettynae/

Schiedel on myös julkaisut päivityksen asennusohjeeseen, jossa on uudet tarkemmat asennusohjeet paksuihin yläpohjiin.
http://www.schiedel.fi/uploads/media/Lisaus_ICS_as.ohjeeseen_01_2011.pdf

Lisäksi Schiedel on julkaissut uudet Saksassa suoritetut testitulokset.
http://www.schiedel.fi/uploads/media/ICS_laempoetilatestiraportit_T400_ja_T600_12_2010_01.zip
« Viimeksi muokattu: 01.02.2011-12:27 kirjoittanut lämmittäjä »
Sivuston ylläpito: puulammitys Ö gmail.com

Joni I

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 23
Teräspiiput ovat sytyttäneet paloja heti ensinmäisellä lämmityskerralla. RVTT:n, rakennusvalvojientietotoimisto, uskomusten mukaan suurien lämpötilojen syynä voisi olla palamaan alkaneet teräshormin suoja-aineet yhdessä suurten eristevahvuuksien kanssa?

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 516
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/hormit-juttu-taydentyy-viela/1314391

aihe noussut taas esille

Osa hormeista aiotaan kieltää

Asta Tenhunen
04:45

Mökeillä ja omakotitaloissa yleistyneiden kevythormien vaatimukset tulevat muuttumaan.

Euroopan standardointijärjestö CEN on aloittanut hormien rakenteiden vaatimusten uudistamisen. Samalla tarkistetaan tarve muuttaa tulisijastandardeja eli esimerkiksi valmistakkojen vaatimuksia.

Suomen paloturvallisuusasiantuntijat ovat kahden vuoden vakuuttelun jälkeen saaneet CEN:n uskomaan, että liikaa kuumenevat hormit ovat aiheuttaneet jo useita kymmeniä rakennuspaloja eivätkä tuotteille tehdyt yleiseurooppalaiset testipoltot ole olleet riittäviä turvallisuuden takaamiseksi.

–·Tutkimuksemme ovat yksiselitteisesti kertoneet, etteivät yleiseurooppalaiset hormi- ja tulisijastandardit riitä Suomessa, etenkään saunoissa, joita lämmitetään pitkään, vahingontorjuntapäällikkö Seppo Pekurinen Finanssialan keskusliitosta kertoo.

Suomessa rakennusten yläpohjissa on myös paksut eristeet pakkastalvien vuoksi. Jos hormi hohkaa liian kuumana, se sytyttää eristeet tai kattorakenteet tuleen.

Koska hormistandardin muuttaminen vie aikaa, Suomessa myös aletaan nyt ongelman vuoksi kouluttaa nuohoojia havaitsemaan hormien riskiasennuksia.

Valtakunnallisesti ensimmäinen koulutus asiasta järjestetään toukokuussa.

 Aiheesta lisää maanantain Savon Sanomissa. 
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

kahe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 200
    • Pannuhuoneen mittaukset
Kyllähän se välillä hirvittää, kun alkaa savukaasumittari lähenteleen 500 astetta brikettien kanssa.  :o
2 mm rosteriputki lämmittää eristeen läpi ulkokuortakin, ettei käsin voi koskea. Kai tuo olisi jo 10 vuoden aikana palanut, jos ongelmia olisi. Tietysti jos putki syöpyy jostain kohtaa rikki, mutta nappasin kuvan alakautta putkeen ja siistiltä näyttää. Onneksi kohta, ehkä parin viikon päästä, helpottaa tuokin.
Finndomon 1.5 kerroksinen rv. 2004, p-a 162 m2, kuutiot 500, vesikiertoinen lattialämmitys, AIT 8kW mlp ja 182m reikä.
EX: Attack DPX35L Lambda, Oventrop latausyksikkö + 2400l varaaja + Ouman-EH800b ulko+sisäantureilla. Kulutus n. 5t.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
sivuaa vähä aihetta.. On niitä harakirejä vissiin aikas paljo erilaisissa hormistojen läpivienneissä tms..
Itellä muutaman päivän takkaa uusin. Saunaremppa on menossa ja ennen seinien pintojen loppuun tekkoo vilkasin kiukaan hormillitokseen vähä pintaa syvemmälle ja onneks vilkasin ::) Rakenne saunastapäin: kahiseinä->ilmarako->piippu. Jären mukkaan pitäs olla yhtenäinen vaakahormi kahiseinän saunanpuolen ulkopinnasta piipun pystyhormiin saakka.. No olihan se rakennusaikana 90-luvulla YRItetty tehhä :o tuohon vaakahormiin oli tuikattu kierresauma iv-torven pätkä ja villalla eristelty se ilmarako ja ompa voinu jopa olla tulilaastiakin siinä pinnotteena malliks joskus.. Tuo puhkipalanu iv-putki tai sen jäänteet hajos ihan sormilla ja nuista ilmaraon villoista oli rippeet jälellä ennää!! Olipahan aikamoinen aikapommi tikittämässä kun se ilmarako siellä välissä mihin liekeillä alko olla jo reittiä ylettää laipioon asti ja on taatusti täynnä pölyä yms törkyä!!

Piti hiukan tulenkestävällä laastilla korjailla yhtenäiseks tuota vaakahormia ja löytypä rautakaupasta käypä paksuseinämäinen tulenkestävä putkikin jonka käärin kovalla tulisijavillalla jekkulangan kera niin tuli justiisa napakka tuohon korjattuun hormiin ja ylettää nahkoilleen kahiseinän ulkopinnasta piipun pystyhormin ulkoreunaan. kiukaan liitosputki mennee suoraan tuon läpivientiputken sisälle timmisti. Ei passaa tuurin varraan näitä hommia jättää ;)
Hitaasti mutta epävarmasti.

teelaakso

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 74
Vaimo on palotarkastaja, ja on joutunut käymään monessa kohteessa Keski-Uudenmaan alueella joissa on hiiltymiä ja joskus surullista palonsyyn tutkintaa tästä samasta syystä. Ja sitten kun hän puuttuu rakennusvaiheessa joihinkin vastaaviin rakennelmiin joita Savonhumu ylempänä kuvasi, niin tulee kaikenlaista uhkausta jne. Jos taas jättää puuttumatta niin virkarikettä pukkaa. Yksittäiselle hyvänpäivän lämmittäjälle ei varmaan synny kokonaiskuvaa ongelmasta helposti, mutta kyllä se isossa kuvassa näkyy kuulemma. Ymmärtääkseni hormitarkastukset rakennusvaiheessa eivät ole enää pakollisia pientaloissa, joten tämäkin jää rakennusvalvonnan vastuulle, joka ei varmaan ole ihan tilanteen tasalla tällä erikoisalalla.
Atmos GSE 40 käänteispalokattila + 3000 litran varaaja. Lämmitettäviä kuutioita 950. Neliöitä 260.

arveccio

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 238
Meillä palotarkastaja kävi vaan vilkasemassa pannuhuoneen yleisilmeen että kaikki ok ja kirjas kattilan tehon ylös tyyppikilvestä. Rakennusvalvoja esitti laajennuksen rakennusvaiheessa että miten meinaan toteuttaa pannuhuoneen ilmanvaihdon... laskin sille paperille että puukilossa on about 4kWh energiaa, kattilan nimellisteho on 25kW eli pyöreesti 6 kiloa puuta palaa tunnissa. Puukilon palaminen vaatii semmosen 10m3 ilmaa joten pannuhuoneen läpi menee teoriassa n.60m3 ilmaa tunnissa ja pannuhuoneen koko on 2,5m x 3m x 2,5m eli 19m3 miinus varaajat 2m3 eli 17m3. Näinollen pannuhuoneen ilma vaihtuu 3,5 kertaa tunnissa. Eipä se sitten enää kyselly aiheesta. :D Jotenkin itestä tuntuu että aika ulapalla ollaan jos tommoseen tilaan aletaan ehotteleen koneellista ilmanvaihtoa..
Jäspi ecopuu25+1500L+500L ~11m3/v

pjokinen

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 162
Pakko hieman kompata tätäkin keskustelua. Itsekin tulipaloilla olleena on omakohtaista kokemusta aiheesta.

Peltipiiput:
Piipun sisällä olevat villat ovat saaneet vettä vuotavista saumoista tms. Tulisija lämmitetään villat märkänä, jolloin vesihöyrystyy ja aiheuttaa villaan tuhoutumista? Joka tapauksessa villa pettää jostain syystä ja lämpö pääsee ulkovaippaan. Ulkovaippa ei pääse jäähtymään ulospäin välikaton eristeissä ja kuumeneminen johtuu puuhun (paneelikattoon, kattotuoleihin, ...) asti. (Puun syttymispiste 200-250 Celsius astetta.) Vesi pääsee aika pienistäkin raoista sisään, sitten vielä talvella jäätymisen aiheuttama metallin eläminen yhdistettynä kosteuteen rakenteissa.

Peltipiippu ruostunut sisältä/ulkoa puhki (kondenssio?), jolloin eristeet ajan kanssa vaurioituvat. Kuumat palokaasut pääsevät piipun seinämästä läpi.

Tiilipiiput:
Saumat pettäneet tai tiilet halkeilleet ja kuumat palokaasut pääsevät horminulkopuolelle. Yleensä jossain välikaton tai muun eristetyn kohdan paikkeilla.

Mitä pitäisi tehdä?
=> Tarkistaa sen hormin kunto vuosittain ja ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin heti kun vaurioitumista on havaittavissa kriittisissä kohdissa. Tiilipiipuissa helpointa lienee "sukitus". Peltipiipuissa ei ole oikein muuta tehtävissä kuin koko piipun vaihto.

Eniten on vastaan tullut kesäasuntojen piippuongelmia. Talvet kylmillään kosteana, ei piipun hattua, jolloin rapautuminen ja korroosio ovat joskus yllättävänkin nopeaa.

Nykyään kun saa noita ~30€ USB-minikameroitakin, joissa johtoa jopa 10 metriä, niin ei pitäisi jäädä piipun kunnon omatoimitarkastelu ainakaan rahasta kiinni. Nuohous pallokaan ei hirveitä maksa...

Setämies

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 170
Pahin ongelma on sitten ne kovan onnen rakentajat, jotka kiireessä ja tiukalla budjetilla saavat aikaan moniongelmaisen pommin.

Otetaan se halvin kevythormi, peltiputkihan siinä on joten miten se muka syttyisi? Lämpötilaluokka ei pistä silmään missään vaiheessa, samahan se kai kuitenkin olisi, onko T3jotain  vai  T600. No, säästyypähän rahat hyviin yläpohjan eristeisiin. Ja kun palovilla taipuu huonosti pyöreän putken ympäri, ne jätetään pois. Onneksi puhallusvillaa on kätevä puhaltaa putkea vasten, vähän eri suunnistakin.

Tuohon sitten liitetään se halvin mahdollinen kiuas, lyhyet ja väljät konventiot. Ja lämmitetään nopeasti, täydellä rähinällä ja piiiitkällä liekillä.

Talo sitten ottaa ja syttyy yläpohjasta. Edellisenä päivänä oli isännän puulaakifudiskaverit saunomassa, saunottiin pitkään ja hartaasti, kun vieraat toi kaljatkin.

 :-[