Pakko hieman kompata tätäkin keskustelua. Itsekin tulipaloilla olleena on omakohtaista kokemusta aiheesta.
Peltipiiput:
Piipun sisällä olevat villat ovat saaneet vettä vuotavista saumoista tms. Tulisija lämmitetään villat märkänä, jolloin vesihöyrystyy ja aiheuttaa villaan tuhoutumista? Joka tapauksessa villa pettää jostain syystä ja lämpö pääsee ulkovaippaan. Ulkovaippa ei pääse jäähtymään ulospäin välikaton eristeissä ja kuumeneminen johtuu puuhun (paneelikattoon, kattotuoleihin, ...) asti. (Puun syttymispiste 200-250 Celsius astetta.) Vesi pääsee aika pienistäkin raoista sisään, sitten vielä talvella jäätymisen aiheuttama metallin eläminen yhdistettynä kosteuteen rakenteissa.
Peltipiippu ruostunut sisältä/ulkoa puhki (kondenssio?), jolloin eristeet ajan kanssa vaurioituvat. Kuumat palokaasut pääsevät piipun seinämästä läpi.
Tiilipiiput:
Saumat pettäneet tai tiilet halkeilleet ja kuumat palokaasut pääsevät horminulkopuolelle. Yleensä jossain välikaton tai muun eristetyn kohdan paikkeilla.
Mitä pitäisi tehdä?
=> Tarkistaa sen hormin kunto vuosittain ja ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin heti kun vaurioitumista on havaittavissa kriittisissä kohdissa. Tiilipiipuissa helpointa lienee "sukitus". Peltipiipuissa ei ole oikein muuta tehtävissä kuin koko piipun vaihto.
Eniten on vastaan tullut kesäasuntojen piippuongelmia. Talvet kylmillään kosteana, ei piipun hattua, jolloin rapautuminen ja korroosio ovat joskus yllättävänkin nopeaa.
Nykyään kun saa noita ~30€ USB-minikameroitakin, joissa johtoa jopa 10 metriä, niin ei pitäisi jäädä piipun kunnon omatoimitarkastelu ainakaan rahasta kiinni. Nuohous pallokaan ei hirveitä maksa...