Kirjoittaja Aihe: Hellepäivien määrä Suomessa  (Luettu 7344 kertaa)

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Hellepäivien määrä Suomessa
« : 23.02.2013-21:17 »
http://www.sundial.fi/sundial-el-500
Tästä aurinkokeräinmainoksesta saadaan näppärästi laskettua hellepäivien määrä (kohdasta tekniset tiedot). Tarkoittanee sillä alueella, jonne tuo kieli viittaa.
Tässäpä matematiikan ja fysiikan harjoitustehtävä täksi viikonlopuksi.
Ei kun löylyihin!

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 518
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #1 : 23.02.2013-22:03 »
  Kuuman käyttöveden kulutus   500 l/vrk
Käyttöveden lämpötila   58°C
Asukaslukumäärä   < 12 


tuosta tuli äkkiseltään pähkäiltyä että tarviais päivittäin 29 kWh käyttää veden lämmitykseen jos sitä tuon määrän käyttäisi ja 50 astetta lämmittäs. Kesäisinkin palas sitten 10 kiloa puuta  75% hyötysuhteella päivittäin. Sierainparien määrä on reilusti alle tusinan, jopa kymmenkunta vähemmän  ;D
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #2 : 24.02.2013-18:16 »
Pähkäilijä saikin tuon vaikeimman osan pähkäiltyä. Sitten pitää hakea lisätietoa tuolta esitteestä, jotta päästäisiin niihin aurinkopäivien lukumäärään:
Vuotuinen tuotto   9750 kwh
Säästö öljyn kulutuksessa   975 litraa

Elikkä kun jaetaan tuo vuotuinen tuotto päivätuotolla, niin saadaan aurinkopäivien määrä vuodessa: 9750/29=336 päivää.

Aikamoinen lupaus myyjältä, kun keräimet ovat lumen peitossakin Keski-Suomessakin vähintään 3 kk/v!

syrjaki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 287
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #3 : 24.02.2013-20:11 »
Keräimet ottaa kyllä energiaa talteen pilviselläkin säällä, joten ei tuosta kyllä pysty päättelemään helle tai aurinkopäiviä.
Matalaenergialato + talousrakennus selluvillaeristeillä. Orlan Super 40 kW, muokattu Akva 3000, Tiileri tytti

riepueetu

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 137
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #4 : 24.02.2013-20:13 »
Myyjillä tuntuu olevan hiukan optimistiset odototukset, jos noiden speksien mukaan rakentaa taloaan
saattaa ho ho holodna tulla talven pimeinä päivinä :)
Kyl auringosta apua on toisen lämmitysmuodon rinnalla täällä härmässlkin.
Marraskuussa asensin omani ja nyt kokonaiset kolme aurinkoista päivää on ollut, joista jotain tuottoa; tänään oli hyvä päivä.

akWho

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 297
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #5 : 24.02.2013-22:38 »
Jos puhutaan hellepäivistä niitä on kyllä Suomessa paljon vähemmän, vuosien 1981-2010 välillä
touko-elokuun välillä ollut max. 57 hellepäivää per/vuosi sekin vuonna 2010 koko Suomessa.

Kesäpäiviä Suomessa ollut max. 75 päivää vuonna Vantaalla.

Ilmeisesti kuitenkin tarkoitettiin aurinkoisia päiviä jolloin jolloin aurinkokeräin tuottaa parhaiten.
Niitäkään ei näytä olevan liikaa, rannikolla paistaa eniten.
Auringonpaiste tunnit paikkakunnasta riippuen vaihtelee tuoko-elokuun välillä 562-1197 tunnin välillä.

Määritelmät: hellepäivä lämpötila yli +25ºC, kesäpäivä lämpö yli +20ºC ja aurinkopaiste yli 6 tuntia.

Ollaan aika kaukana mainoksista...
Jäspi YPV-40, Ovaali EPK 1.8m3, Ouman EH-80 ulkoanturilla,lämmitettävää 160m2 wirsbo lattialämmitys.
Energia: sahauspintaa ja tasauspätkät lähisahalta.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #6 : 25.02.2013-00:03 »
Myyjillä on aina REILusti lapinlissää nuissa tuotoissa. NE on optimiolojen tuottoja jota ei tietenkään korosteta ostajille! Vähintään kolmannes pois niin aletaan olla edes sielläpäin. Puolet on jo realismia ;D
Keräimet kyllä on jo hereillä tähänkin vuodenaikaan ja hyvällä paisteella tehoja huonosti suunnatusta(suuntana luode ja loiva kulma) 8m2 kentästä voi saada jopa 10kwh päivä ja yliki. Sanosin että maaliskuun lopulla alkaa huonojen kelienkin tuotot ja hyvällä paisteella merkittävätkin tehot on jo realismia. viime syyskuun puolivälissä millon sain aurinkojärjestelmästä "savut" otettua tuli vielä hyvällä paisteella käsin laskien päiviä jollloin tuotot oli 20-30 kw/h. Harmaiden päivien tuottoakin oli vielä silloinkin. lokakuussakin paisteella tuli vielä ihan ok tehoja, mutta marraskuun alkupuolella alko sitten hiipumaan ja poikkeuksellisen pilviset/sateiset(tilastoja on toisella voorumilla tutkineet) kelit ei todellakaan koko kesänä, syksynä ja alkutalvena suosinu tätä hommaa. Helteillä tulleekin sitten jo luultavasti 30-50 kwh päiviä ja se on sitten tönöstä ja perheestä kiinni, että meneekö ne käyttöön vai joudutaanko pitempinä paistejaksoina ajamaan yöllä harakoille keräimien kautta..
ITsellä saapi tallin vesikiertopatteriinki hukattua tarvittaessa aika paljo. Jos vaikka maalais jotain harrastekamoja siellä niin sais lämmön hyödynnettyä maalin kuivatukseen ;D ;D

Mulla asentuu kohta pollucomm tuohon aurinkopuolelle niin saan käytännössä heti vuojen alusta loppuun tehot kwhna niin voimpa raportoida toisinaan johonki että mitä on tullu milläki aikavälillä.. Oiskohan mittään järkee perustaa tälleki voorumille joku osio näillekki laitteille niin ei hajoais tiijot vähän sinnesuntänne topicceihin..? Asia kuitenkin tuntuu kiinostavan täälläkin jossainmäärin?

Edit: Alkava maanantai näyttää forecan mukaan tuottopäivälle. Aamupäivä puolipilvistä ja iltapäivä kokonaan paistetta :) Katotaanpa mitä ohjaimen pilipalimittaus arpoo tuotoiks. Tuo mittaus on käsinlaskennalla tarkistunut oikeelle metrille osuvaks eli ei tarkka mutta suuruusluokan saa..
« Viimeksi muokattu: 25.02.2013-00:18 kirjoittanut savonhumu »
Hitaasti mutta epävarmasti.

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #7 : 25.02.2013-11:45 »
Minäkin vähän innostuin näistä aurinkovehkeistä pari vuotta sitten, kun mainokset näyttivät oikein mukavaa takaisinmaksuaikaa (4-6 vuotta) ja suurkuluttajille vähemmänkin. Luen itseni suurkuluttajiin 50 kWh:n vuorokausikulutuksella.
Sitten viime talvena pyysin puolenkymmentä tarjousta sopivista laitteista, kun varaajakin sattuu olemaan. Laskin sitten tarjousten takaisinmaksujan sähkön hinnan mukaan. Ja ne menivätkin aivan eri sfääreissä, 12-20 vuotta vähintään. En ole koskaan nähnyt mainosten puhuvan näin paljon muunnettua totuutta!
Sundilalin huomasin tämän palstan mainoksista. Lähetin sinnekin nyt tammikuussa tarjouspyynnön. Myyjä onkin pari kertaa harvakseltaan soitellut ja kysynyt kulutustani litroissa, kun itse pyysin tarjousta kilowattitunneista. Ihmettelin kovasti myyjän intoa litrojen perään, koska minun mielestäni järjestelmä on helpompi mitoittaa juuri energian tarpeen mukaan. Nyt sitten tutustuin viikonloppuna tarkemmin noihin Sundialin spekseihin ja ehkä sieltä syykin noihin litrojen kyselyyn selvisi. Niillä on helppo hämätä asiakasta, jos hän ei osaa itse laskea litrojen todellista kilowattituntisisältöä, vaan hän on pelkästään myyjän ilmoittamien Saharassa mitattujen "säästöjen" varassa.
Sundialkin suositteli tuota 1000 litran (yhdeksän keräintä) pakettia, josta heidän mukaansa saisin yli 15000 kWh energiaa. Kun vastasin, että en pysty hyödyntämään kuin korkeintaan 6-7000 kWh (vastaa 4-5 kk kulutusta), niin myyjä sopersi jotakin, josta en saanut selvää. Euromääräistä tarjousta hän ei jättänyt, vaan jätti sen jälleenmyyjän huoleksi. Epäilen, että tarjousta ei tule, sillä korostin, että sen pitää olla myös taloudellisesti järkevä.

Nuo käytännön mittaustulokset olisivat todella hyödyllisiä todellisuuden arviointiin, sillä myyjiin ei näytä todellakaan olevan luottamista. Mistä nämä mittarit mittaavat tuon energian? Kuinka hyvin se mittari vastaa varaajan lämmön nousua?

Meillä on päälämmönlähteenä hake ja kesällä sähkö. Kesällä näyttää hakelaitoksen hyötysuhde jäävän niin olemattomaksi, että sitä ei kannata pitää kuumana, jos vähänkään antaa arvoa hakkeelle ja omalle työlleen. Myös takapalovaara kohoaa potenssiin 10 ylläpitotulella käytettäessä. Hakelaitoksen ominaisuuksista sitten myös johtuu, että auringon lisäenergialla ei ole juuri arvoa silloin, kun lämmitetään hakkeella. Se vain pienentää hyötysuhdetta, ei polttoaineen määrää.


Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 319
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #8 : 25.02.2013-11:52 »


Meillä on päälämmönlähteenä hake ja kesällä sähkö. Kesällä näyttää hakelaitoksen hyötysuhde jäävän niin olemattomaksi, että sitä ei kannata pitää kuumana, jos vähänkään antaa arvoa hakkeelle ja omalle työlleen. Myös takapalovaara kohoaa potenssiin 10 ylläpitotulella käytettäessä. Hakelaitoksen ominaisuuksista sitten myös johtuu, että auringon lisäenergialla ei ole juuri arvoa silloin, kun lämmitetään hakkeella. Se vain pienentää hyötysuhdetta, ei polttoaineen määrää.


Terve!

Voisiko nykyiseen systeemiisi kytkeä esim. 3000 litran varaajan ja lämmittää sitä kesällä hakkeella täydellä teholla?
Jos vempeleeseen saisi automaattisytytyksen ja sammutuksen, niin eikös toimisi ihan ok?
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #9 : 25.02.2013-12:30 »
Meillä on 1500 litran varaaja, eikä ole tilaa isommalle. Me tarvitaan tulista vettä, joten klapeilla aikoinaan lämmitettäessä se piti lämmittää 2 kertaa päivässä kesälläkin. Pelkällä auringolla sitä saisi ainoastaan helteillä, joten sen osuus olisi lähinnä sähköä säästävä.
Hakestokereissa sammuttaminen onnistuu lähinnä vain tyhjentämällä säiliö. Jos pelkästään katkaiset sieltä virran, niin takapalo  lähtee välittömästi etenemään kohti säiliötä. Tämän takia stokereissa ei käytetä tuota pellettipoltinten tekniikkaa, vaan ylläpitotulta. Sekin pitää säätää sen verran sopivaksi, että palo ei ehdi putkeen.
En tiedä, onko nykyään myynnissä stokereita, joissa olisi tätä pellettipoltinten tekniikkaa käytössä. Se vaatisi muutoksia stokeriinkin, jotta takapalo saataisiin estettyä muutenkin kuin kastelemalla. Kastellun hakkeen uudelleensytytys on vaikeaa.
Tuotekehittelylle olisi siis sijaa. Luulisin, että tunnin käytöllä aamuin illoin meilläkin riittäisi tulista vettä keäsaikana. Muut ajat stokeri voisi olla sammuksissa ja säästää haketta. Todella hyvä huomio!

Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 319
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #10 : 25.02.2013-12:57 »
Käsitääkseni Keski-Euroopan laitteissa tuo ominaisuus on ja niihin suositellaan lämmityskäytössäkin varaajaa, jotta osatehollakin poltto kävisi paljon pitempiä jaksoja.
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #11 : 25.02.2013-14:52 »
Vilkaisin kokeeksi itävaltalaista Fröhlingin stokeria. Siinä näkyi todella olevan automaattisytys. Takapalo oli estetty lokerosyöttimellä. Lokerosyöttimiä saa kyllä Suomestakin, mutta en ole kuullut automaattisytytyksestä. Ehkä tämä on turvallinen, jos ohjaus on ohjelmoitu tyhjentämään lokerolta kattilaan tuleva putki ennen pysäyttämistä. Tavan suomalaiseen stokeriin tätä ei voi tehdä.
Arvokkaita laitteita nuo itävaltalaiset.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #12 : 25.02.2013-15:19 »
Timotei kysyit tuosta enerkiamittaroinnista..
Mulla tulee se pollucomm varaajalta keräimille menevään ns kylmään putkeen. tuossa on virtausmittaus ja lämpömittaus. Toinen lämpömittaus tulee sitten keräimiltä tulevaan kuumaan putkeen ennen kierukoille haarottumista. Nuiden lämpöerojen ja virtaustiedon perusteella laskee suoraan mwh:t ruutuun ja näyttää muutakin hyödyllistä tietoo.
Lienevät kohtalaisen tarkkoja nuo mittarit kun saksassa ovat kaukolämmön laskutuksen peruste ;) Niitä saa aika halvalla ebaysta kun niiden täytyy 5v välein joko kalibroida mittarit uudelleen tai vaihtaa uusi. Visiin tuo uuden vaihtaminen on halvempaa kun niitä aika tasasesti on saatavilla kokoajan.. ainut mikä täytyy huomioida on se että nuo on taarattu vedelle eli täytyy vähentää kokonaistuloksesta 10%, mikä on ero kun käytetään glykolia tms keräin nestettä..
Hitaasti mutta epävarmasti.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #13 : 25.02.2013-17:55 »
http://www.suntekno.fi/resources/public/tietopankki//aurinkoenergia.pdf

Tuossapa varsin hyödyllistä tietoa liittyen auringon säteilytehoon ja muuhunkin eri vuodenaikoina. Varkaus osuu niin lähelle omaa paikkaa että lienee ihan yksyhteen nuo taulukot täälläki hieman idemmässä..

Edit: Ei muuten ollu paisteinen päivä täällä vaan aurinko alko pilkahella pilvien lomasta tuossa hieman ennen klo15 ja sen jälkeen muutama kwh tuli tehoja ohjaimen sinnepäin kertovalla laskurilla..
huomiselle foreca arpoo taas parempaa, saa nähä osuuko ennuste yhtä heikosti kuin tänään!
« Viimeksi muokattu: 25.02.2013-18:01 kirjoittanut savonhumu »
Hitaasti mutta epävarmasti.

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: Hellepäivien määrä Suomessa
« Vastaus #14 : 25.02.2013-21:29 »
Noin lähellä varaajaa mitattu energia menee varmasti varaajaan. Omassa käytössä olevia mittareita tuskin tarvitsee kalibroida niin kauan, kuin ne näyttävät uskottavaa tulosta. Viralliset mittarit on sitten asia erikseen.
Epäilen, että Sundial ilmoittaa "säästöksi" keräinten nimellistehon todella hyvänä paistevuonna. Energian siirrossa katolta varaajaan on kuulemma huomattava hävikki (toisen firman myyjältä kuultuna). Siihenhän viittaa sekin, että Sundialkin mitoittaa keräimet näennäisesti aivan älyttömän suuriksi, minullakin lähes kolminkertaiseksi ilmoittamaani energiantarpeeseen nähden.
Tosiaan oikeat lukemat kiinnostavat, varsinkin touko-syyskuulta, jolloin olen suunnitellut niitä käyttää.