Kirjoittaja Aihe: Vesimiilu  (Luettu 46263 kertaa)

Pähkäilijä

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 2 519
Vesimiilu
« : 20.04.2013-22:43 »
Kait nämä Vesimiilu tarinat vois olla omassa säikeessään. Edelleenkään ei liene kyse kaupallisesta toiminnasta siinä mielessä kun kaupoista ei laitetta saa joten en laittanut aloitusta ostaa ja myy palstalle  :D

Kun Vesimiilusta on kiinnostuneita, kerron siitä vähän.
Olin jo neuvottelemassa erään valmistajan kanssa mutta kun vähän edistyttiin tuntui että se olikin hänen projektinsa eikä minun. Olisi pitänyt ruveta tekemään muutoksia ja kaikenlaista vikaa ilmeni. "Ei nykyihminen jaksa istua uunin vieressä jatkuvasti lisäilemässä". ym. Sen verran aanoin periksi että palopesään mahtuu seuraavaksi 35 sm puut.

Tein aikatutkimuksen sekuntikellolla. Pistin kellon käymään, hain kantamuksellisen (10-15 kg) puita, ladoin uuniin, suvuimuri päälle, sytytin ja varmistin että puut syttyivät ja istuin sohvalle. Aikaa kulu 6 min 30 sek. Lisäsin 4 kertaa. Jokaiseen kului aikaa n. minuutin verran. Kohensin lopuksi ja laitoin pellin kiinni. Yhteensä työaikaa kului 11 min 44 sek . Se on 0,8 % vuorokaudesta.
Joudun tekemään ensisarja itse. Onneksi jouduin kiireapulaiseksi hitsaamoon ja siellä uuni nyt tehdään yhden hitsaajan kanssa. Vesimiiluja tehdään 5 - 10 kappaletta. Yksi toimitetaan koepolttoon johonkin testauslaitokseen.

Koemielessä olen lämmittänyt 3 kk ilman nuohousta. Edelleen savukaasut lähtiessään uunista ovat 120 max. Eilen katsoin tuubeihin mutta ei siellä oikeastaan mitään ole. Kun sytytän tulet, vesi on 30 ja 40 välillä, joskus 20. Sen  että veden pitää olla kuumaa liekin palamiseksi hyvin, olen mielestäni todostanut vääräksi. Oman talouteni kaikki lämmin käyttövesi on tehty Vesimiilulla nyt 18 kk, myös kesällä.

Vaikein tehtävä asuintiloissa olevassa kattilassa on pitää säteilylämpö tarpeeksi pienenä että veden saisi kuumaksi. Ihmettelen miten se tehdään sellaisessa uunissa jossa 1/4 tulipesästä on vain lasin takana. En ala selvittämään säteilyn suuruutta jos tulen lämpötila on lähellä 1000 astetta kuten noiden esitteissä väitetään.
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

ev3449

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 830
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #1 : 21.04.2013-07:17 »
Mielestäni oikein hyvä, odotettu on. Seppol:n vesimiilu on vähintäänkin mielenkiintoinen keksintö sen perusteella mitä täällä on keräillysti saanut lukea, mielelläni luen lisää. Oma säie, oikein toteutettuna palvelee varmasti niin itse keksijää kuin myös aiheesta kiinnostuneitakin.

Varsinkin meillä suomalaisilla tuntuu olevan pinttynyt olettamus että kaikki on tehtävä itse ja mentävä läpi vaikka harmaan kiven ja kallionkin. Mielestäni on järkevää ja kaikkien edun mukaista uusia keksintöjä lanseerattaessa tiedostaa omat ja tarjolla olevat resurssit ja kyvyt ja hyödyntää niitä parhaansa mukaan. Ja vaikka tiedot ja taito olemassa olisivatkin valitettavasti viimeistään aika asettaa rajat sille mitä tai miten yksi ihminen voi asioita tehdä.
Kaiketi kyseessä ei ole keksintö jolle käyttötarkoitusta ei aikaisemmin olisi ollut olemassa vaan kyse linee ajatuksesta yhdistää olemassa olevien keksintöjen ominaisuuksia ja/tai tehdä jotain toisin, "paremmin" kuin tähänastiset, mahd. tulevat kilpailijat ovat tehneet? Näin ollen eivät mahdolliset asiakkaatkaan osaa kyseistä tuotetta etsiä. Hyvän keksinnön menestymisen edellytys on kaiketi tällaisessa tapauksessa paljolti itse keksinnön ja mahdollisen asiakkaan kohtaaminen, markkinoinnin onnistuminen. Ymmärrykseni mukaan mahdollinen kohderyhmä ei suinkaan ole monista teknisistä yksityiskohdista kiinnostunutta tai välttämättä edes ymmärtävää joukkoa vaan yksinnertaisesti helppoa ja kompaktia lämmitystä arvostava ihmisryhmä? Tällaisen kohderyhmän kohdalla eritoten luodun mielikuvan merkitys korostuu entisestäänkin. Myös uuden keksinnön läpilyönti vaatii selkeän paremmuuden esilletuonnin markkinoilla jo paikkansa vakiinnuttaneisiin kilpailijoihin nähden. Puutteellisin tai väärinymmärretyin tiedoin muodostettu mielikuva johtaa helposti koko keksinnön takana olevan idean hämärtymiseen tai kokonaan ymmärtämättä jäämiseen. Toivottavasti oma säie palvelee tässäkin tarkoituksessa asiaa.

On hienoa jos joku jaksaa aikaa, vaivaa ja tietämystään tällaiseen kehitystyöhön uhrata. Olisi ilo nähdä myös vaivannäön kantavan hedelmää eikä mitenkään haitallista vaikka itse keksijäkin näkemästään vaivasta kompensaatiota saisi. Tuohan jokaisen hyvän keksinnön kaupallistaminen tuotteen edut myös meidän markkinoiden varassa olevien ulottuville ja täten keksinnön suoman hyödyn laajemminkin yhteiseen käyttöön. Tuotteen ollessa loppuun asti mietitty ja sen tarjotessa etua kilpailijoihin verrattuna edellytykset menestykselle ovat olemassa...
40kW "viritelty" alapalo Högfors vm. 1981, 3000 l varaaja, patterilämmitys. ~10t/vuosi.

seppol

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 822
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #2 : 21.04.2013-08:53 »
Ei ole patenttia vaan hyödyllisyys-mallisuoja. Sen on myöntänyt Patentti ja Rekisterihallitus 27.5.2010. Se on tarvittaessa voimassa 10 vutta eli vuoteen 2020. Suojattuna elementtinä on lämmön varaaminen kiven sijasta uunissa olevaan veteen. Myös eristävä tulimuuraus palopesän ympärillä on mainittu.

Olen kehitellyt Vesimilua 5 vuotta lämmittäen ja muuttaen sitä joka vuosi. Viimeiseksi tein savukaasuimurin kuukausi sitten. Kun poistuva kaasu on vain 100 asteen vaiheilla, luonnollinen veto on huono. Nyt laite alkaa olla siinä vaiheessa että uskallan antaa sen testattavaksi ja koekäyttöön muillekin. Nyt on muutama varma ostaja.

Kehittelyn, valmistuksen ja testauksen olen tehnyt kokonaan itse. Osallistun mielelläni keskusteluun aiheesta.

lmfmis

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 169
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #3 : 21.04.2013-16:10 »
Koska saadaan hintatietoja?

metussi

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 27
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #4 : 23.04.2013-19:51 »
Oletko ensi sarjan kappaleita myymässä koe käyttöön?
Voiko miilun saada seuraavalle lämmityskaudelle?

seppol

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 822
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #5 : 23.04.2013-21:27 »
Kyllä voi saada ensi telveksi. Jouduin hitsaamoon kiireapulaiseksi ja siellä tehdään nyt Venäjälle valmistuvan mineraalivillatehtaan palokaasujen poistoputkia. Halkaisija on 3 m ja pituus 70 m.

Julkistan tässä pikku hiljaa Vesimiilun kuvia tällä kertaan hitsaustyöstä. Tätä on poltettu tässä kotona nyt 2 talvea. Koosta ja rakenteesta saa jonkinlaisen käsityksen.

seppol

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 822
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #6 : 23.04.2013-22:03 »
Vielä pari tietokoneella tehtyä havainnekuvaa. Sisäosassa on lämpöä veteen siirtävät pinnat. Tulipesä ja ylläpalotila on eristetty tulimuurauksella. 7 tuliputkea on metrin mittaiset ja kokonaan veden ympäröimät. Myös yläpalotilan yläpuolella on vesitilaa. Sinne lämpö menee tiilikerroksen läpi. Mikään metallipinta ei ole kosketuksissa liekin kanssa.

Ulkokouri pitää veden sisäosan ympärillä. Vesimiilun koko korkeus on 170 sm.

metussi

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 27
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #7 : 23.04.2013-22:43 »
Onko piippu yhde ylhäällä vai alhaalla?
Käyttöveden kierukka ilmeisesti jommalla kummalla sivulla?

savonhumu

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 383
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #8 : 23.04.2013-23:15 »
Miilun käyttömukavuus on vissiin aikas lähellä tuota allekirjottaneen uunihärveliä :)
Kohtuullisen vois sannoo että välistä jopa ihan mukavaa touhua tämmösten lämmittely kun ei tarvii sisätiloista poistua muuten kun puiden hakkuun kun lämmitys menee siinä sivussa vaikapa savonpaperia selatessa! Harvat nuohousvälit plussaa myöskin niin sen syntyvän siivonki sietää ;) Pelti auki kun hyvällä vedolla hoitelee homman niin aika vähällä selvii kun tuossa jokin aika sitten poskikanavistot kolusin läpi pesästä hormiliitokseen asti.. Ekat pesälliset polttaa isolla vedolla niin lähtee lentotuhkat piipusta käpeksiin...

Ootko Seppol koittanu haudutella mittään tuolla pesässä kun vois ajatella että esim pata/liharuuat ja pesään sopivan kokonen kinkku vois tuollakin onnistua kun latasee kunnolla vesitilan kuumaks? Saatikka sillon kun tulimuuraus on vielä polton jäliltä kuuma vai jäähtyykö niiin äkkiä että pikasta kuumaa vaativa ruoka ei onnistu?
Hitaasti mutta epävarmasti.

seppol

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 822
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #9 : 24.04.2013-17:17 »
Piipun yhde on 130 senttiä keskelle perustuksesta. Uuni on neljän jalan pällä eli alta auki. Ensin yhde oli neliö ja tässä 160 pyöreä. Päädyn kuitenkin neliöön. Periaatteessa yhteen voi sijoittaa mihin tahansa, myös ylös.

Käyttövesikierukan voi sijoittaa kummalle puolelle tahansa. Toiselle puolelle sitten umpilevy. Lämmitysvastukselle on myös
2 "  muhvi. Mulla siinä on tulppa. En lämmitä sähköllä ollenkaan.

Jatkossa haluttuun suuntaan tulee paneeli jossa kaikki liitännät on. Kuoren sisälle tehdään "kova" rautaputkitus. Kiertovesi pumppu tai pumput voidaan sijoittaa joko kuoren sisään tai ulkopuolelle.

Sisällytän toimitukseen myös savukaasuimurin. Ilman sitä veto on normaalisti huono.

Kerran kokeiltiin karjalanpaistin kypsennystä mutta silloin sisäosa ei ollut tarpeeksi kuuma ja jouduttiin jatkamaan sähköuunissa. Eilen illalla lämmitin veden 60 ja nyt 20 tuntia myöhemmin yläpalotilan tiilit on 41. Kyllä siellä ruoka olis hautunut. Täytyy kokeilla uudestaan.

Tuossa on keskustelu lämmityksen lopettamisesta. En ole lopettanut enkä meinaa lopettaakaan ennen kuin 30 asteen helteellä. Lämmitän veden 40 -50, niin voi käydä saunasuihkussa.

savonhumu

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 383
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #10 : 24.04.2013-22:27 »
Laitahhan seppol työnalle ylimääräset yhteet vesimiilun vesitilaan niin sais vaikkapa levylämmönvaihtimen avulla ajeltua aurinkokeräimien kuumia tuonne vesitilaan. jossain on varmaan tullu esille vesitilan kokokin mutta jos puhutaan sadoista litroista niin silloin tuohon olis aika helppo mitoittaa sopeva määrä keräimiä kesäajan kv:n tekkoon ;) Toki tuo lämmönsiirto onnistus riittävän ison kierukanki avulla ja paikkakin olis ilmeisesti olemassa, mutta parempi olis tehhä levarilla niin sais tarkemmin lämmöt talteen. Levarilta tuleva kuuma miilun yläosaan ja levarille lähtevä kylmä alaosaan yksinkertasimmillaan. Levari vaati oman pumpun, mutta sen voi laittaa toimimaan vaikkapa virtauskytkimella tms. joka haistaa liikennettä aurinkopiiristä. Veikkaan että kun saa korkeuserot minimoitua levarin, pumpun ja miilun yhteiden välillä niin vois pelata paineettomanaki se miilun vesikierto levarissa. Aurinkopuoli olis sitten paineellinen. Vapaakiertosysteemikin vois olla miettimisen arvonen juttu levarin ja miilun välillä?

Kierukkalämönvaihto olis kyllä helpoin reitti, mutta tuo levarihommaki kannattee vuntsia..
Hitaasti mutta epävarmasti.

seppol

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 822
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #11 : 24.04.2013-22:54 »
Vakiona kummallakin sivulla on 5 kpl 1/2 " muhvia eri korkeuksilla. Yläkennessa yksi 1/2 " ja yksi 3/4 " muhvi. Lisäksi 2" lämmitysvastusta varten ja 2 kpl lämminvesikierukan reikää.

Suunnitelin toissa talvena levylämmönvaihdinta Vesimiilun ja vesikeskuslämmityksen välille. Näin saisi paineistetun ja avoimen varaajan liitettyä toisiinsa. Se nyt vielä jäi.

Vesimiilu kaikkineen vastaa n. 600 l vettä. Vettä on 520 l.

metussi

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 27
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #12 : 24.04.2013-23:44 »
Millainen ulkokuoren eristys on?
Kuinka paksu?
Onko hinnasta antaa mitään osviittaa?
Jos julkisesti ei pysty sanomaan niin vaikka yksityisviesti tavoittaa.

seppol

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 822
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #13 : 25.04.2013-17:46 »
Ensimmäisen talven lämmitin vesisäiliötä ilman mitään eristettä. Pinta-alaa oli yhteensä n. 6 neliötä. Maksimi veden lämpötila oli 50. Sitten sisälle tuli kuuma ja lämmitys piti lopettaa.
Muutin säiliötä muutenkin mutta tein siihen peltikuoren. Etuosassa se oli 40 mm pässä uunista ja kun palopesän edessä oli vain tiili ja villa, lämpisi pelti yli 150 asteen lämpöön ja maali tahtoi palaa. Sivuilla pellin etäsisyys oli 60 ja 120 mm. Päällä oli myös peltikansi ja kuori oli lähes ilmatiivis säiliön ympärillä. Edelleen lämmityksen aikana huonelämpö tahtoi nousta mutta veden saattoi pakkasella lämmittää 80.

Nyt vesi ympäröi palopesän joka puolelta. Kuumiksi tulevat vain luukut. Kun poltan 3 tuntia täydellä teholla, luukku on maksimisaan 270 astetta.
Peltikuoren ja vesisäilön välissä ei ole varsinaista eritettä. On vain ilmaväli ja jos ilma ei pääse mistään kiertämään lämmön luovutus on melko pientä. Ulkouren lämpötila on n. 40 astetta. Varisinaisen lämmityskauden aikana sitä ei tarvitse pienentää. Olen kritisoinut ns. kuoritakkoja. On mielestäni mahdoton arvioida millainen eriste uuniin pitää laittaa. Lämmön luovutusta pitää voida muuttaa tarpeen mukaan. Vesimiilussa se on helppoa venttileillä jotka päästävät ilman kiertämään kuoren ja lämpimän säiliön välissä. Tarpeen vaatiessa esmerkiksi talvella mökkikäytössä voidaan koko 6 neliötä valjastaa lämmitykseen ja samalla polttaa tulta täydellä teholla. Mitään aika- tai tehorajoitteita ei ole. Uuni ei halkea eikä rapaudu.
Palataan hintaan vähän myömemmin. Tuli jo aika pitkä juttu muutenkin.

metussi

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 27
Vs: Vesimiilu
« Vastaus #14 : 26.04.2013-00:04 »
Paljonko se ilma rako on nykyisellään?
Tai siis mitkä vesisäiliön mitat on vs. ulko mitat.
Itsellä eristyksestä ei olisi haittaa koska samassa tilassa on 2 patteria lämmittämässä tilaa muutenkin.