Kirjoittaja Aihe: Vesikiertoinen puuhella  (Luettu 16915 kertaa)

JanOks

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 38
Vesikiertoinen puuhella
« : 18.11.2013-11:41 »
Onko kenelläkään kokemuksia vesikiertoisista puuhelloista? Meillä olisi keittiö pannuhuoneen toisella puolella ja piipussa yksi hormi vapaana, joten olen miettinyt tuollaisen hankintaa pienitehoisen puukattilan rinnalle taloa lämmittämään. Samalla tuossa saisi sitten tehtyä ruokaa ja säteilisi myös vähän lämpöä taloon. Mitenköhän homma menee määräysten suhteen, saako muurattuun paloeristettyyn seinään tehdä läpiviennit hellan vaatimille vesiputkille? Ja mitenkäs tuossa käy jos putkiliitokset hajoavat hellasta, Laddomat vapaakiertoventtiilillä päästää koko 1800l varaajan tyhjentymään keittiön lattialle? :)

Olen katsellut tälläaisia malleja:

http://www.tulituote.com/La_Nordica/Termosuprema-DSA.htm
http://www.tulituote.com/La_Nordica/Termoitaly.htm

Onko vesikiertohellat aina noin arvokkaita vai maksaako noissa jokin muoti / ulkonäkö? Onko kellään tiedossa mitään hyviä puuhelloja, joissa olisi myös uuni ja saisi veteen tuon 15kW lämmitystehon?
Arimax 25 KP, Laddomat 21, Jäspi ovali 1.8 EPK kahdella käyttövesikierukalla. Vesikiertoinen lattialämmitys, Ouman EH-800 + sisäanturi. Ilmanvaihtokoneen LTO max 50%. 1,5 kerroksinen talo 170m2 ja autotalli / varasto 50m2 (5-10C talvella), rakennettu 2007. Puuta vuodessa n. 17 pinomottia sekapuuta.

arveccio

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 238
Vs: Vesikiertoinen puuhella
« Vastaus #1 : 19.11.2013-18:24 »
Tiivistää putkireiät palokatkourtsilla niin luulis kelpaavan.

Putkirikko tuossa ei aiheuta läheskään niin isoa vahinkoa kuin vaikkapa käyttövesipuolella ja riski lienee lämmitysverkossa pienempi kun on tuota painettakin aikalailla vähemmän. Toki putkiin kannattaa laittaa sulut laddomatin ja lieden väliin.  :)
Jäspi ecopuu25+1500L+500L ~11m3/v


vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 302
Vs: Vesikiertoinen puuhella
« Vastaus #3 : 29.11.2013-22:47 »
Suosittelen ehdottomasti vesikiertoista puuhellaa, varsinkin lisälämmityksenä on ihan ehdoton.
Itsellä; Keskuslämmitysliesi Plamen 850 Glas
http://puutuli.com/Liedet%20main.html
tehoa 14 kw ja veteen 7,5 kw. Tällä hetkellä lämmityskattila huollossa ja monta päivää olen lämmittänyt koko taloa ja käyttövettä tuolla (1000 litran varaajaa jossa käyttövesikierukka) ja lämpöä varaajassa nyt 70 astetta joten hyvin riittää.
Tuohon piti liittää kiertovesipumppu ja varolaite http://kotly.com/Two-way_thermal_release_valve_Regulus_DBV,1771.html
Valinnanvaraahan noissa on paljonkin ja hinnat lähtee jostain 500 eurosta jolla saa jo ihan hyvän ja tuolla puutulessa on esim. Keskuslämmitysliesi Temy Plus P jossa tehoa 25 kw ja siinä on muistaakseni valmiiina kiertovesipumput ja säätimet sisäänrakennettuna samaten jäähdytyskierukka, jos siis tarvitset enemmän tehoa.

garga

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1
Vs: Vesikiertoinen puuhella
« Vastaus #4 : 19.12.2013-10:38 »
Moi, tuli juuri hommattua 100v vanha puutalo, jossa moinen härpäke löytyy, vapaakiertoisena. Alkukokemukset muutaman päivän asumisella ovat positiiviset, lämmittää tosi nopeasti kiertoveden, ja todella yksinkertainen käyttää, tulet pesään ja säätää vetoa (ja muistaa lisätä puita), niin siinä se suurinpiirtein. 2x kertaa päivässä ollaan pidetty tulia tuolla.
Melko karsea systeemi noin niinkun sähkönkulutuksen kannalta muuten tuossa talossa, ei minkäänlaista puskurivaraajaa, eli kun loppuu lämpö tulipesästä, niin alkaa sähkömittari pyöriin. Oon tässä pohtinut Jäspi Ecowatin hommaamista tuohon kylkeen, pitää vaan selvitellä sopivuus noin vanhan järjestelmän kanssa.

arveccio

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 238
Vs: Vesikiertoinen puuhella
« Vastaus #5 : 19.12.2013-16:58 »
Kun tätä kaikenlaista yhteensopivuusasiaa siellä täällä mietitään niin lyhykäisyydessään voidaan sanoa että kaiken saa sopimaan kaiken kanssa. Ja varaaja-asiassa pääsee kaikista vähimmällä kun hankkiin vaan jonkin (riittävän suuren) yleispöntön missä on runsaasti reikiä kyljessä ja paksusti uretaania ympärillä. Siihen voi sitten kytkeä sähkövastusta, lämmityskattilaa (kaikki mahd polttoaineet), vesitakkaa, aurinkokeräimiä, lämpöpumppua, käyttövettä jne. Tommosessa purpose-built sähkö"kattilassa" en näe lämmityskäyttöön oikein mitään selkeää paremmuutta normaaliin varaajaan ja erikseen ostettuun sähkövastukseen/vastuksiin verrattuna. Erilliset käyttövesivaraajat sitten erikseen jos semmosia haluaa käyttää lisäksi.
Jäspi ecopuu25+1500L+500L ~11m3/v

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 302
Vs: Vesikiertoinen puuhella
« Vastaus #6 : 19.12.2013-22:44 »
Gargalle; kannattaa hommata vaikka pienempikin varaaja tuon hellan lisäksi, jolloin tarvitset todennäköisesti myös kiertovesipumpun, mutta nuo molemmat on investointeina aika pieniä, jos hella muuten toimii ja siitä tulee noin hyvin lämpöä niin varaajalla saat vähän lämmitysvälejä pidemmäksi ja hyötysuhdetta ylös. Itse en hankkisi tuohon kylkeen mitään sähköhärveleitä. Huomio että tuo hella myös säteilee lämpöä, jos meinaat lämmittää sähköllä niin joudut lämmittämään myös sen säteilylämmön osuuden, varsinkin noissa vanhemmissa helloissa ehkä vaan puolet tehosta menee veteen.