Kuittaan tilanteen kaikille keskusteluun osallistujille

.
Mittasin ensialkuun savukaasutermostaatin toimintaa paistimittarin avulla: termari maksimiasentoon, anturi kiehuvaan veteen (tarkistin paistimittarinkin samalla, näytti veden lämpötilaksi 98 astetetta eli aika tarkka). Aloin pienentää termostaattia, ja kas, kun termostaatti oli 170 asteen kohdalla, se naksahti. Päättelin, että termostaatti näyttää 70 astetta "liikaa".
Olen sitten säätänyt savukaasutermostaatin n. 135 asteen kohdalle, ja nyt pumppu käynnistyy, kun savukaasuanturin kanssa samassa paikassa hormiliitoksen päällä oleva paistimittari näyttää 65-67 astetta. Eli 135-70=65, noin kai se on tulkittavissa.
Nyt on mennyt näillä asetuksilla ihan ok tämän pari viikkoa. Pumppu käynnistyy, kun savukaasu saavuttaa tuon 65 asteen lämpötilan. Tähän menee n. 5-10 min, riippuen kuinka kuivia puita käyttää. Pumppu myös pysyy päällä, ei ole ainakaan vielä sammunut yllättävästi kesken lämmittämisen.
Useimmiten pumppu on sammunut, kun tulen tekemään uudet tulet, en ole jaksanut seurata, missä lämpötilassa se tapahtuu. Sen pitäisi kai sammua, kun savukaasun lämpötila laskee alle 65 asteen. Hormin lämpötila on usein n.31-35 asetta, kun on aika pistää pannuun uudet tulet, kattilassa tuolloin n. 40 astetta. Savukaasun lämpötila vaihtelee palon aikana tuosa 65-120 asteen välillä, hormiliitoksen päältä mitattuna. Anturi ei ole kylläkään kovin tiukasti kiinnni hormissa, eikä sitä ole millään eristetty, saattaa ssis näyttää vähemmän kuin todellisuus on.
Ilmeisesti tuossa savukaasutermostaatissa kuitenkin on jotain vikaa, ja uuden hankkiminen tuntuu järkevältä, kun kohtuuhinnallakin näyttää niitä löytyvän.
Varaajat lämpiävät pikkupakkasilla kohtuumukavasti parilla kolmella pesällisellä aamuin illoin jopa tuonne 75 asteeseen.
Kattilan lämpötila pyörii 62-70 asteen välillä, liekö sitten kuinka tarkka tuo mittari, kun kattilasta latauspumpulle tulee kumminkin 72-80 asteinen vesi.
Kiertoon menee kattilaa lämmittäessä 40-45-asteinen vesi, jäähtyy seuraavaan lämmitykseen mennessä n. 27-29 asteiseksi. Paluuputken lämpötilaa en ole vielä ehtinyt seurata.
Nuohoan edelleen kerran viikossa, ja ainakin tulipintojen karstan määrä on vähentynyt. Tuhkaa tulee kyllä mielestäni aika reippaasti, onneksi on metsiä ja peltoja, mihin sen voi kylvää

.
Puulämmitysjärjestelmän seuraaminen on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen, mutta aikaavievä harrastus!
Kiitän sydämellisesti kaikkia teitä, jotka jaksoitte ottaa kantaa, neuvoa ja selittää. Toivottavasti tästä keskustelusta on apua vielä jollekin toiselle saman ongelman kanssa painivalle puulämmittäjälle

. Ja jos tulee mieleen vielä lisää hyviä ajatuksia aiheeseen liittyen, otan niitä mielelläni vastaan!