Kirjoittaja Aihe: Kitupoltto  (Luettu 17408 kertaa)

jolla

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 873
  • charts
Vs: Kitupoltto
« Vastaus #15 : 25.12.2018-08:57 »
Lämpimänä 152m² + lämpökeskus 36m², kanava 30m, Hogfors vuodelta -66, Akva 4000, Ouman EH-80, 32 kpl 270W pv-panelia 13° etelään kiinteästi
seurantaa http://www.puulammitys.info/index.php?topic=457.0

Juhani

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 700
 • Puuhulluutta jo toisessakin polvessa...
Vs: Kitupoltto
« Vastaus #16 : 25.12.2018-09:36 »
kohta kieltävät

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005946287.html

Olisi kiva nähdä tutkimustulokset tai edes jotain dataa minkä pohjalta ympäristöpalveluista on tuollaisia kommentteja lauottu toimittajalle.
Pah-pitoisuudet on koholla.... milloin, kuinka paljon normaaliin verrattuna?

Tuossa puhutaan vanhoista tulisijoista. Kielletäänkö uusienkin käyttö vaikka samalla. Onko tutloksia onko uudet vähäpäästöisempiä?Miten kansalaiset käyttäytyy kun näin pelotellaan? Haluavat uuden tulisijan mutta onko ne kaikki sitten viranomaisten mieltymysten mukaisia?

Mitä tekee onneton maalämpömies kun pitää lämmittää vanhaa takkaa lisälämmön tarpeessa?
Kastelli 1,5 krs 177m2 540m3, at puolilämmin heikoilla eristeillä 40m2/95m3, vesikiertoinen wirsbo lattialämmitys.
Nunnauuni Ulla 2 duo takkaleivinuuni 2200kg (72kw)
Iki orginal 200kg puukiuas.
Attack 35kw DPXL Lambda, Oventrop latausyksikkö, 2000L akvaterm varaaja.
Mitsu Fh35(jäähdytykseen)

tiihaerkki

 • Vieras
Vs: Kitupoltto
« Vastaus #17 : 25.12.2018-11:00 »
Helsingissä tuon huolen vanhoilla puutalo-alueilla jopa ymmärrän. Mökkejä lämmitetään vanhoilla takoilla, pönttöuuneilla ja muilla puunpolttolaitoksilla, 80% prosenttia paloajasta osassa mökeistä nousee melkoisen musta savu jne. Mutta vielä suurempi huolenaihe noissa on se että lämmittäjistä suurin osa on osaamattomia eivätkä tiedä mitä tekevät eikä vanhat tulipesät ja hormit ole priimakunnossa eikä tuo tilanne ainakaan parane kun vuodet vierii.

Monia vuosia tuli vahinkokohteita kierreltyä kehä kolmosen sisäpuolella ja melko monta tulipaloa okt- ja puutaloissa oli saatu aikaiseksi tuohustamalla vanhoilla vehkeillä ja tietämättä yhtään mitä ollaan tekemässä. Se kun vaan on trendikästä ja tunnelmallista kun takassa räiskyy tuli..autuaan tietämättömänä siitä että ainut asia mikä hormin pitää pystyssä edes jotenki on kattotuolit ja pyhä henki.. käyttökieltoja määräillään kun epäkohtia huomataan mutta kuka niitä kaikkia kerkii valvomaan.

riepueetu

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 137
Vs: Kitupoltto
« Vastaus #18 : 25.12.2018-12:24 »
Morjens !

Itse en voisi sanoa että tiedän miten puuta pitäisi oikein poltaa, kattila on joskus myös tervainen ja karstainen. Mielestäni siihen vaikuttaa aikapaljon mitä puuta poltan. Koivulla selkeästi enemmän karstoittuu ja nokeentuu kuin muilla puulaaduilla.Puu jota poltan  erimuodoissa on aina kuivaa, tämä talvi menee brikettiä poltellessa.
Puhdistan pannun ja piipun kerran kuukaudessa ja ei siellä piipussa mahdottomasti tavaraa ole ollut koskaan. Stropuva on hiukan hankalampi putsattava, mutta sellaisella pulloharjan tyyppisellä rassilla sen on saanut toistaiseksi puhtaaksi.  Savukaasut on silmämääräisesti katsottuna vaaleata vesihöyryä, mutta mitään mittareita jolla sen analysoisi ei ole käytössä. Jotkut varmaankin osaavat kertoa savun hajusta miten sitä poltellaan, oma käsitykseni on että savu aina haisee pahalle niin meillä kuin myös naapureilla.
Mielenkiinnolla odotan kun joku viranomainen tulevaisuudessa saa päähänsä alkaa näitäkin mittailemaan ja sitämukaa verottamaan. Sitten varmaankin pitää koittaa keksiä toinen lämmitin mökkiin.

Aurinkoa odotellessa
-Eetu-

jarppi

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 45
Vs: Kitupoltto
« Vastaus #19 : 25.12.2018-12:28 »
Puunpoltto ohjeissa aina korostetaan kuivan puun paremmuuttaa päästöjen kannalta. Vaikka kuinka sytyttäisi päältä, niin kuivat puut hetken päästä roihahtavat kerralla ja kaasuuntuvat liian nopeasti, seurauksena komeat mustat savut. Parempaan hajutuntumaan ja polttoon päästään jos vain päällä sytyskohdan liepeillä on ihan rutikuivat puut. Alla on parempi olla hieman kosteampaa tavaraa. Ei se vesi sinällään pienhiukkasia tuota.

Suomessa ei viranomaistaholla ja kritiikittömässä lehdistössä sovi olemaan kuin yksi ainoa oikea totuus, joka sopii kaikkiin tapauksiin kuin nyrkki korvaan.

AnssiKo

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 1 377
Vs: Kitupoltto
« Vastaus #20 : 25.12.2018-20:37 »
Suomessa ei viranomaistaholla ja kritiikittömässä lehdistössä sovi olemaan kuin yksi ainoa oikea totuus, joka sopii kaikkiin tapauksiin kuin nyrkki korvaan.

Viranomaisilla ei ole osaamista, ni ohjeistus on palikkatasoa. Lehdistöllä ei senkään vertaa käsitystä, ni kaikki menee läpi, kunhan saavat mielestään mediaseksikkään otsikon kokoon. Ja uusavuttomat sitten ei tie senkään vertaa, vetävät pahimmillaan vihreälanka/vauva-foorumi -tason juttujen pohjalta onnellisina pesän täyteen huoltsikka-verkkokassipuita. Ainut hyvä asia tossa on se, etteivät jaksa kovinkaan paljon noita puita raahata...  :D

Jos tänne päätyy, ni voi päästä jo jyvälle. Pitäisköhän taas kattoa onks täällä jotain 'Hankin talon, siel on muurarin tekemä tulipesä - mitäs sillä voi tehdä' -tyyppinen for dummies -jutska.  ;D

Eipä moni syvää vihreyttä sisällään tunteva sitä vanhaa pönttöuunia polttelis, jos oikeesti näkis mitä päästöjä tuottaa. Vähän sama juttu ku ydinvoimala vs. vanha kivihiilivoimala. Kumpi se sit loppujen lopuksi on se suurempi paha?  :o
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

Pursimies

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 38
Vs: Kitupoltto
« Vastaus #21 : 31.12.2018-00:16 »
Itellä kokemusta vanhasta högfors ergi 2 merkkisestä yläpalokattilasta, jolla tuohustin pari talvea. Poltin sitä vajailla pesällisillä ja ilmaluukut selällään kun siihen oli aikaisempi asukas sepännyt vesivaipallisen veen lämmittimen persiiseen niin se otti hurjista savukaasulämmöistä jotain talteen. Kipinät vaan lenteli piipusta vaikka piipulla mittaa 7 metriä  :D, mutta ei tullu käryä kuin sytytyksessä. Nyt tuo Nipen veddex 3300 hoitaa hommat siihen malliin että sytytä ja unoha tai käy lappaan puita jossain vaiheessa lisää. Piipusta voi sytytyksen aikaan savua tullakkin, mutta jos kattila ei holvaa niin varsinaista savun hajua tuosta ei nokkaan saa. Toki asutaan täälä perämeren pohjukssa ja täälä tuulee aina ja rintsikan piippu on suht korkealla.

Naapuri sen sijaan käryyttää siihen malliin kitupolttoa ilman varaajaa ettei mitään rajaa. Sopivalla tuulella tulee savun haju pannuhuoneeseen ku korvausilmaräppästä tulee hajut sisälle. Samoin joskus käskeny lapset sisälle kun sattunut tyyni keli ja savut jääny leijjumaan pihalle. Se on jotain käsittämätöntä käryä mustan/ruskean/harmaan sävyjä tulee piipun täyeltä. Puina hän käyttää trukkilavoja ym. mitä ilmaiseksi sattuu saamaan. Ei sen puoleen se oli jostain roudannu puisen ison hyllykön mitä ei raskinu polttaa ja anto mulle sen, et sillä saa yhen vuojen kärytykset anteeksi  ;)

Toisella naapurilla yläpalo jämä tms. uudempi malli kuiten, mutta savua silläkin saa aikaan, ei häirittävästi, mutta veikkaisin sytytys hetkeä siinäkin joka aiheuttaa pahimmat pölläykset. Tässäpä tätä vuodastu omalta kohdalta, mutta puun poltto, sillä me vielä sähköyhtiötä päästään kurittaan ja veroja kiertään. Meinaan kun käyt töissä ja maksat veroa ja niillä roposilla mitä jää ostat sähköä ja maksat siitä verot vielä päälle niin kylläpä se naurattaa..
Nibe Veddex 3300, 2 m³ ja 1 m³ varaajat sarjassa + 320 l käyttövesivaraaja, RM-talo kolmessa kerroksessa

tiihaerkki

 • Vieras
Vs: Kitupoltto
« Vastaus #22 : 31.12.2018-10:47 »
Kitupoltto ja sitä myöten savustavat puunpolttolaitokset, joilla ei ole mitään tekemistä tehokkaan ja ympäristöystävällisen puulämmityksen kans, ovat yksi syy siihen miksi on paha pelko että kaikkia puulämmittäjiä tullaan sakottamaan tulevaisuudessa.

Suomi on ja tulee olemaan vielä pitkään puulämmityksen kehitysmaa jossa valtaosa lämmittäjistä savustaa naapurit monta kertaa päivässä. Eikä tilanne muutu miksikään ennen kuin tänne saadaan tuntuvat verohelpotukset/tuet oikeasti ympäristöystävällisille pannuille tyyliin BAFA. 

Toisaalta jos Suomeen tuollainen järjestelmä joskus tulisi jolla tuettais puulämmitystä niin lista tuottavista pannuista ois melko lyhyt eikä sinne pääsis kuin Arimax, Jäspi, jokunen nyrkkipajan alapalo, ehkä maailman huonoin käänteispalo ja 2000L varaaja, sen.verran tietämättömiä herroja asioista on päättämässä että muuta ei voi odottaa....

jolla

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 873
  • charts
Vs: Kitupoltto
« Vastaus #23 : 31.12.2018-14:32 »
kyllä se on käyttäjistä kiinni enempi kuin pannusta
minäkin pitkin hampain olen alkanut sytyttämään päältä
aiemmin pistin puut pesään ja toholla alaluukusta tuli, nyt jo useamman vuoden kuvan mukaiseti, ei savuta kun sen tuohikäppyrän verran mitä ei edes huomaa
toinen pesällinen on sitten taitolaji yläpalolla
Lämpimänä 152m² + lämpökeskus 36m², kanava 30m, Hogfors vuodelta -66, Akva 4000, Ouman EH-80, 32 kpl 270W pv-panelia 13° etelään kiinteästi
seurantaa http://www.puulammitys.info/index.php?topic=457.0

tiihaerkki

 • Vieras
Vs: Kitupoltto
« Vastaus #24 : 31.12.2018-16:44 »
kyllä se on käyttäjistä kiinni enempi kuin pannusta

Tuossapa tuli just se juttu. Harva puulla torppaansa lämmittävä, ja vielä harvempi puuta sähkölämmityksen apuna poltteleva..tai koska se on trendikästä, paneutuu tehokkaaseen js puhtaaseen palamiseen. Vaikea siihen on paneutua.kun ei ole tietoa olemassakaan ja sitten kun markkinoidaan tähän tyyliin "Kolmen konvektorin ansiosta lämpöä siirtävä tulipinta on siis kolmanneksen suurempi, joten savukaasuhäviö jää pienemmäksi ja saat paremman hyötysuhteen. XXX:n avulla säästät puita ja lämmitystyöhön kuluvaa aikaa." niin eihän sitä tarvi ees tietää miten lämmitetään kun se on niin helppoa... tuohonki pannuun kun asiaan tosissaan perehtymätön raapaisee tulet niin johan savua riittää ja hyötysuhdekki hipoo hyvällä tuurilla 55 prosenttia. Aika harva perehtyy metkuihin niin paljon että pääsee 70 prosentin hyötysuhteeseen ja todennäköisesti on ennen sitä kironnu koko puulämmityksen alimpaan h*$&*$.

Valtaosa BAFA:n listalle nykyään päätyvistä kattiloista alkaa olla kuitenki automaatiolla ohjattuja jotka itsessään minimoi käyttäjien virheet palotapahtuman säätelyssä ja helpottavat puhtaasen palamiseen pääsyä.

Noiden  hankintaan koko järjestelmä kannustaa koska silloin puulämmitys on asiaan vähemmänki perehtyneelle aika ympäristöystävällistä, tuloksena murto-osa päästöistä jotka tuolla yllä mainitulla puunpolttolaitoksella tuohustava matti-meikäläinen saa aikaseksi.
Häkämies

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 9
Vs: Kitupoltto
« Vastaus #25 : 31.12.2018-17:48 »
Edellistä torppaa lämmittelin pienellä kaksoiskattilalla + pienellä varaajalla. Joskus huvikseni testailin tuota päältä sytyttämistä ja voisin vannoa että sinä talvena meni vähemmän puita kuin normaalisti. Asia jäi sittemmin tarkastamatta kun tapa jäi päälle..