Kirjoittaja Aihe: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?  (Luettu 15462 kertaa)

janiluu

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 5
Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« : 25.04.2014-13:48 »
Tervehdys

Aloittelija täällä kirjoittelee, viestin tarkoituksena saada hiukan ideoita miten lähteä toteuttamaan lämmityksen laajennusta (ja säästöä tietenkin).

Lähtökohtaisesti mainittakoon että nyt yksi koko vuosi okt:ssa takana (n. 140 neliöö josta autotalli n. 35 neliöö) ja 1200L sähköovali porskuttelee tallin takaseinällä helisyttäen kukkaron nyörejä viimeistään talvisin. Tästä v*ttuuntuneena olis tarkoitus hiukan miettiä kesähelteillä että mikä olisi hyvä ratkaisu koko vuotuiseen säästöön ja etenkin ensi talven pakkasille. Talossa vesikiertoiset patterit ja märissä tiloissa vesikiertoinen lattialämmitys. Sähkökiuas, eli puusta ei siellä ole hyötyä kovinkaan paljon. 1200L varaajassa käyttövesikierukka. Ohjauksena Ouman EH-80. Sähköä menee n.25tkwh/v, joka ei ole kuin yhden kokonaisen asuinvuoden perusteella laskettu meidän käytössä. Sähköyhtiöllä oli 23tkwh ennuste.

Pyöritellyt nyt ajatusta päässä vilp+puun lisäämisestä tuohon varaajaan. Mutta ennen kuin rupeen asiaa toteuttamaan, kaipaisin kohtalotovereiden ajatuksia tälle idealle.

Eli jos tuohon sähköovaliin lisäisin vilpin, saisin vuoden lämpimään aikaan varaajaa lämmitettyä sillä. Ja kovilla pakkasilla sitten puulla poltella kun vilpin coppi tipahtaa.

Herää kysymys ILP vs. VILP. Eli tässä varaajassahan on käyttövesikierukka. Pohjustan VILPiä sillä että käyttövesi lämpiäis samalla. Mutta onko mielestänne hankintahintaa nähden yks ja sama onko sisällä puhaltamassa ilmalämpöpumppu lämmintä, vai varaajan persiissä VILP. Ouman on tähän mennessä kyllä pitänyt sisälämmön tasaisena, jos lämpöpumpun lisää nyt niin sisäanturit sun muut kikkailut tulee kuvioihin. Ja termarit oon pitäny auki siinä ajatuksessa että kierrossa ei ole tarpeettoman lämmintä vettä. Mutta onko ajatuksia siitä että ilman lämpö pysyisi tasaisempana/raikkaampana tms ilmalämpöpumpun kanssa vrt. että patterit kun hohkaa niin lattia tuntuu silti hiukan kylmältä + silti pitäisi varaajaa lämmittää käyttöveden takia.

Sitten itse puulämmitykseen. Olen siinäkin asiassa, myönnettäköön, ihan lasten kengissä. Onko varaajani hyvän kokoinen ajatellen puulämmitystä? Tai ylipäätäs miten sen määrittelee minkä kokoinen kattila olisi minulle sopiva. Eli mitä luulen tietäväni on se, että tarkoitushan olisi yhdellä poltolla saada pömpeli lämpimäksi. Onko haittaa jos on ylimitoitettu, mikä pitää huolen siitä että vesi ei pääse liian kuumaksi ellei siinä vieressä ole valppaana kokoajan? Ehkä tyhmä kysymys, mutta tälläiset asiat askarruttaa. Sammuttaako nää nykyvehkeet tulen jotenki vai meneekö loppupesällinen hukkaan jne.

Onko olemassa mittareita jolla näkisin helposti että mikä vilpin hyötysuhde on? Täten tämän hyötysuhteen heiketessä pakkasilla voisin katkaista sen käytön ja jatkaa puilla? Tai sitten vaan talvisaikaan poistaa sen käytöstä ja keskittyä puihin kokonaan.

Nyt saa suoraan sanoa onko tosta vilpistä minun tapauksessani mitään hyötyä muuten kuin siinä tapauksessa että laiskottaakin yhtäkkiä? Olen kyllä henkisesti valmistautunut tekemään puiden eteen töitä ja niitä saan jo jonkinverran kun pihalta ruetaan kaatamaan, motivaattorina toimii puhtaasti rahan säästö, ja se että tuossa tallissa kun muutenkin touhuilee niin en pidä sitä yhtään pahana poltella puuta vasemmalla kädellä.

Mites teillä kokeneilla menee, käyttekö kyttäämässä varaajan lämpöjä ja sitten kun on laskenut x lämpöön niin rupeette sytyttelee? Vie varmasti hetken ennenku löytää itselleen sen hyvän syklin? Mitenköhän kauan tommosessa varaajassa pysyy lämpö, eli mikä on polttoväli?

Sitten kattiloista sen lisäksi että mikä sopisi tuohon varaajaan. Mitä täytyy ottaa huomioon paloluokan suhteen kun se on autotalli tiloissa? Mitä varusteita sen liittäminen vaatii varaajaan. Nyt pääsee joku innostunut kertomaan ihan alusta-alkaen aloittelijalle että miten tässä hommassa päästään vauhtiin. Jos iha itelle tekisit, nii mite sää tekisit?

Sen verran olen ottanu selvää kattiloista että Attackia (käänteispalo) on kehuttu ja se lienee ohjaussysteemeineen (lambda) päivineen varmasti minulle hyvä helppouden suhteen, mikäli vaan mahtuu, riippuu miten paljon putkitukset vie tilaa. Tilaaminen ulkomailta ei pelota (http://www.kureniezen.sk/ kenties?). Myös katsonut Effectaa, ja ammattilainen varmasti löytyisi läheltä kun sijaintini on Salo. Mutta jos soitan ja kysyn sen sijaan että kirjoitan tänne, saan varmastikin myyntipuheita enkä kokemuksia. Hinta tässäkin ratkaisee. Piippu kenties teräksinen katosta läpi kun on tasakatto, ei pitäis olla paha, vai? Ja minkä alan liikkeet tämmösiä tekee, kun tuntuu olevan aika mainostamaton ala tää puulämmitys jostain syystä.

Liitteenä kuva, toivotaan että näkyy:
Eli takana pariovet josta autotalliin sisään. Ja ovi joka kuvassa auki, johtaa takapihalle, siellä tilaa takaseinällä pitää puita auringossa (ja mikäli VILP, niin ulkoyksiköt). Eli puupannun ajattelin sijoittaa oven ja varaajan väliin jossa tuoli + muuta p*skaa tällä hetkellä. Ajatuksena siitä piippu ylös ja pökköä pesään, mahdollista?

Eli ajatuksia otetaan vastaan!

-Jani

edit: lisättäköön vielä että talo kahdessa kerroksessa. ilmalämpöpumppuja tarvitsisi varmasti olla sitten kaksi jos haluaa että yläkertaan lämpö siirtyy. Tätä kustannushintaa ja hyötyä oli tarkoitus verrata VILP:iin.
« Viimeksi muokattu: 25.04.2014-13:52 kirjoittanut janiluu »

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 518
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #1 : 25.04.2014-15:18 »
Tervetuloa,

ILP vs VILP siellä lounaiskulmalla kallistuisin vilpin puolelle, ei pelkästään käyttöveden lämmityksen takia vaan kyllä sillä voi  lämmittää koko talon tasaisesti patteriverkon kautta niin kauan kun puhtia riittää.

http://lampopumput.info/foorumi/index.php?board=27.0

tuolta löytyy vilpin mittaajia, pollucomit linjaan ja kone oman sähkömittarin taakse jne. Mutta onkos tuossa varaajassa ylimääräisiä lähtöjä vielä johon kytkeä lisälaitteita? VILP tosin menis vaikka levylämmönvaihtimella patterikierron paluuseen kun säätelee tehojaan tarpeen mukaan mutta tehokkaampi puukattila tarviais oman lähdön ja paluun varaajan suhteen.

1200 litran varaajassa 1 c ~1.44 kWh ja jos siihen saa vaikka 40c keskilämpötilaeron  oltas jossain 60 kWh paikkeilla. Mikäli pakkasella on lämmöntarve on vaikka 6 kW jäähtyy tuo 10 tunnissa. Jos pesällisessä puuta on noin 17 kg silloin siitä saa noin 60 kWh energiaa talteen, toki nykykattilat menevät "katkokäynnille" silloin kun varaajasta tulee liian kuumaa vettä kattilan suuntaan eikä kattila enää jäähdy tarpeeksi se sulkee ilmanoton ja savukaasuimurin, lähtee käyntiin sitten kun on jäähtynyt taas.

Autotalliin ei kait saa laittaa minkäännäköistä tulisijaa, rakennustarkastaja sen kertonee. Eli huone pitää sitten muuttaa pannuhuoneeksi.
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 319
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #2 : 25.04.2014-16:24 »
Mutta onkos tuossa varaajassa ylimääräisiä lähtöjä vielä johon kytkeä lisälaitteita? VILP tosin menis vaikka levylämmönvaihtimella patterikierron paluuseen kun säätelee tehojaan tarpeen mukaan mutta tehokkaampi puukattila tarviais oman lähdön ja paluun varaajan suhteen.
Kattilanhan saa tyrkättyä nuihin patterikierron lähtö- ja paluuliitäntöihin.
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

jiihuima

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 144
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #3 : 25.04.2014-16:48 »
Sähköovalissa on tuuman lähdöt joka nurkassa. Ite hitsasin isommat, kun halusin noudatella kattilavalmistajan ohjeita latausputkilinjojen koosta.

Kattilanhan saa tyrkättyä nuihin patterikierron lähtö- ja paluuliitäntöihin.
Arimax 35, Termovar 32 latauspaketti savukaasuanturilla, Jäspin sähköovali 2.4 ite hitsatuilla kattilayhteillä, 2 käyttövesikierukkaa, Metro 300L lämminvesivaraaja. Aurinkolämpöä 8m² tasokeräimillä ja lämmönvaihtimella. Rintamamiestalo ~150m². Puuta vuodessa ~20p-m³ + saunapuut.

VPJ

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 899
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #4 : 25.04.2014-16:55 »
Attack vaatii 200 mm pyöreän savupiipun pituudeksi 8 metriä kattilan päältä mitattuna.
Latauspumppu 25-35 kw malleissa on DN25
Autotalli oli 1-kerroksinen ja tasakatolla?

Kesäksi aurinkolämpö ja talveksi puu :)  
Attack DPXL 25, Schiedel 250mm x 6150 mm Attack AS800K Akva 1000solarplus Ouman EH800B EXP 800 ja TMR/SP
Tyhjiöputket 70x1900mm  84 kpl
Aurinkopaneelit (sähkö) odottaa asennusta.
"Päiväkoti" Attack SLXL30, RST 154mmx6000mm+Akva Nero 2000 l+300 l, EH800B ja TMR/SP, Tp 20 kpl

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #5 : 26.04.2014-07:28 »
Puulämmityksen rakentamiskuluilla taitaa maksaa aika pitkään sähköä nykyhinnoilla, jos noin alkutekijöistä lähdetään. Sinulla olisi siis ainoastaan lämmönjako valmiina, mutta muut pannuhuoneesta lähtien pitäisi rakentaa alusta. Ehkä vesi-ilmalämpöpumpun lisääminen järjestelmään voisi olla taloudellisesti järkevää.

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 302
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #6 : 27.04.2014-12:57 »
Se on selvä että ilmaiseksi ei mihinkään järjestelmiin muutoksia tehdä, mutta järkevällä suunnittelulla ja vertailulla säästää helposti paljon.
Tuohon ongelmaasi tarjoaisin muutamaakin eri vaihtoehtoa.
Ensinnäkin kannattaa miettiä tuota puulämmitystä; saatko ns. ilmaisia puita vai joudutko ne ostamaan? onko sinulla varastotilaa riittävästi polttopuille? sitä tarvitaan tuon kokoisen talon lämmityksessä aika paljon.
Onko sinulla mahdollista laittaa aurinkokeräimiä? niillä saisi ns. ilmaista energiaa koko tuon ns. lämpimän ajan. Ja ne saa liitettyä kyllä tuohon varaajaan jos ei muuten niin levylämmönvaihtimien avulla. Tai vieläkin edullisempaa jos ostat aurinkopaneeleita ja lämmität sillä tuon varaajan sähkövastuksia, tuolla foorumilla useampikin keskustelu aiheesta http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?PHPSESSID=a5626f65a230148425b067bf4ea07810&board=19.0
Miettisin myös puunpolton sijaan esim. pellettilämmitystä, tuon kokoiseen taloon riittää suunnilleen 20kw pellettikattila, tässä esim. pari vaihtoehtoa joissa on kaikki valmiina eli ei tarvitse kuin putket yhdistää ja laittaa pellettiä säiliöön.
http://kotituli.fi/index.php?main_page=product_info&cPath=31_32&products_id=193
http://kotituli.fi/index.php?main_page=product_info&cPath=31_32&products_id=325

Itse unohtaisin kaikki lämpöpumput eri muodoissaan, koska pohjimmiltaan nekin ovat vain vähän jalostettua sähkölämmitysta ja sähkön hinnalla on tapana mennä vain ylöspäin ???

janiluu

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 5
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #7 : 27.04.2014-17:33 »
Se on selvä että ilmaiseksi ei mihinkään järjestelmiin muutoksia tehdä, mutta järkevällä suunnittelulla ja vertailulla säästää helposti paljon.
Tuohon ongelmaasi tarjoaisin muutamaakin eri vaihtoehtoa.
Ensinnäkin kannattaa miettiä tuota puulämmitystä; saatko ns. ilmaisia puita vai joudutko ne ostamaan? onko sinulla varastotilaa riittävästi polttopuille? sitä tarvitaan tuon kokoisen talon lämmityksessä aika paljon.
Onko sinulla mahdollista laittaa aurinkokeräimiä? niillä saisi ns. ilmaista energiaa koko tuon ns. lämpimän ajan. Ja ne saa liitettyä kyllä tuohon varaajaan jos ei muuten niin levylämmönvaihtimien avulla. Tai vieläkin edullisempaa jos ostat aurinkopaneeleita ja lämmität sillä tuon varaajan sähkövastuksia, tuolla foorumilla useampikin keskustelu aiheesta http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?PHPSESSID=a5626f65a230148425b067bf4ea07810&board=19.0
Miettisin myös puunpolton sijaan esim. pellettilämmitystä, tuon kokoiseen taloon riittää suunnilleen 20kw pellettikattila, tässä esim. pari vaihtoehtoa joissa on kaikki valmiina eli ei tarvitse kuin putket yhdistää ja laittaa pellettiä säiliöön.
http://kotituli.fi/index.php?main_page=product_info&cPath=31_32&products_id=193
http://kotituli.fi/index.php?main_page=product_info&cPath=31_32&products_id=325

Itse unohtaisin kaikki lämpöpumput eri muodoissaan, koska pohjimmiltaan nekin ovat vain vähän jalostettua sähkölämmitysta ja sähkön hinnalla on tapana mennä vain ylöspäin ???

Tuota ajatusta olen itsekin pyöritellyt mielessä, että sähköstä tarttis päästä eroon aina kun mahdollista. Puuta kyllä suhteillani saan, ellen ilmaiseksi niin ainakin omalla työpanoksella. Varastotilaa nyt on, tai lähinnä ainakin iso tontti, että eiköhän niitä säilöttyä saa.

Pelletti, joo hyvä vaihtoehto ja miettinykkin kun sukulainen niitä myy. Mutta kumpaa saa sitten edes sillon tällön ilmatteeksi, puuta vai pellettiä. Vähän siinä ajatuksessa että kyllähän pelletin hintakin jotain markkinaa seuraa, enemmän tai vähemmän. Onhan se toki helppo.

Piti tosta paloluokituksesta vielä sen verran ihmetellä että löysin tämmöisen tekstin: "Tehoonsa verrattuna pienikokoinen Ariterm 25+:n on helppo sijoittaa kattilahuoneeseen. Huoneelta ei vaadita korkeinta paloluokkaa, vaan EI 30 -luokka on riittävä" Kysyin autotallistani ja se on EI30. Mikäs mahtaa näissä muissa kattiloissa olevan, esim. edellämainitussa Attackissa..?

Aurinkokeräimet vois olla myös hyvä vaihtoehto, vähän vaan itselle arka aihe kun en paljoakaan niistä ole ottanut selvää niin ei ole aikaisemmin tullut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Asennuskohde täytyy varmaan miettiä moisessa tarkkaan, autotallin katolla olisi tilaa (tasakatto, kuva liitteenä) mutta itse talon harja peittää sen puoleen päivään asti + puut tontin reunalla vielä pari tuntia sen jälkeen. (Tosin ne tuosta kaadetaan niin niistä sais semmosen hyvän starttipaketin puita n. 8kpl)

Liitteenä vielä tallin nurkka niin hiffaatte paikan. Otettu muistaakseni n. puolen päivän aikaan. Ja vielä tarkennuksena kun varmasti herättää kiinnostusta niin hassu ilmiö tässä kämpässä on tuo rakennustyyli eli ns. paritalo tyyliin rakennettu, "yhteinen" pannu huone on tuossa tallien välissä mutta edellisillä asukkailla varmaan menny sukset ristiin öljynkulutuksesta tai muuten vaan ottanut joku päähän niin tämä päättänyt tallin persuuksii lyödä sähköovalin, näin lyhyesti.

Tuosta olis maukas ja lyhyt matka käydä heittämässä puuta pesään.

Averell

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 156
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #8 : 27.04.2014-18:21 »
Autotalliin ei saa kattilaa sijoittaa, vaan sinne tulisi osastoida oma kattilan luokituksen mukainen tila. Kannattaa olla yhteydessä rakennustarkastajaan niin saat selvyyden onnistuuko se millä keinoin.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 518
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #9 : 27.04.2014-18:47 »
Piti tosta paloluokituksesta vielä sen verran ihmetellä että löysin tämmöisen tekstin: "Tehoonsa verrattuna pienikokoinen Ariterm 25+:n on helppo sijoittaa kattilahuoneeseen. Huoneelta ei vaadita korkeinta paloluokkaa, vaan EI 30 -luokka on riittävä" Kysyin autotallistani ja se on EI30. Mikäs mahtaa näissä muissa kattiloissa olevan, esim. edellämainitussa Attackissa..?

Aurinkokeräimet vois olla myös hyvä vaihtoehto, vähän vaan itselle arka aihe kun en paljoakaan niistä ole ottanut selvää niin ei ole aikaisemmin tullut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Asennuskohde täytyy varmaan miettiä moisessa tarkkaan, autotallin katolla olisi tilaa (tasakatto, kuva liitteenä) mutta itse talon harja peittää sen puoleen päivään asti + puut tontin reunalla vielä pari tuntia sen jälkeen. (Tosin ne tuosta kaadetaan niin niistä sais semmosen hyvän starttipaketin puita n. 8kpl)

alle 30 kW kattilat menevät EI30 luokkaan jne...

http://y-energia.com/aurinkolampo/seuranta/Lappeenranta/taustatiedot/taustatiedot.html

tuossa malliesimerkki miten aurinko tuottaa verrattuna mitä talon lämmitykseen tarviaa, toki varjoisassa paikassa ei auringosta iloa saa  ;)
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #10 : 28.04.2014-10:43 »
Jos aloittaja tyytyy nykyiseen varaajaan, niin sille riittää hyvin alle 30 kW kattila. Tällöin ehkä riittäsi, että jakaisi tuon autotallin kahtia, jossa toiseen tulisi kattilahuone ja toiseen puuvarasto. Auto ja muut romppeet pitää sitten sijoittaa muualle. Näin kustannuksetkin pysyisivät kurissa. Palotarkastajaa kannattaa käyttää paikan päällä ennen tarkempia päätöksiä.
1200 litraa on tietysti hyvin pieni varaajaksi. Sitä pitää varautua lämmittämään pakkasilla useita kertoja päivässä, jos pelkästään puulla aikoaa pärjätä. Sähkövastukset ovat tietysti varalla. Toimiiko se nykyisin yösähköllä ja joutuuko laittamaan päiväsähköä joukkoon pakkasilla?

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 302
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #11 : 28.04.2014-14:19 »
Itsellä on tyhjiöputkikeräimet ihan vaan seinällä ja asun ihan isojen puiden keskellä, mutta se lämmittää silti huhtikuusta lokakuun alkuun kaiken käyttöveden ja aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä myös reippaan osan lämmityksestä eli suosittelen. Tosin vielä helpommalla ja edullisemmalla? pääset jos laitat sähköpaneelit katolle ja lämmität niillä noita nykyisiä vastuksia, kannattaa katsoa tuolta ilmaisenergia foorumilta josta jo aiemmin laitoin linkkiä.
Itsellä kattilana on tällainen http://kotituli.fi/index.php?main_page=product_info&cPath=31_32&products_id=193
Ja on ihan asuintiloissa, koska tuo on lähinnä takkaan verrattavissa oleva kattila, ja jos palotarkastaja vaatii autotallissa tuolle jotain niin riittää periaatteessa ihan pieni koppi ympärille että on paloturvallinen, johonkin lähettyville vaan vaikka erillinen siilo josta tuota on helppo täytellä, tosin tuossa mahdollisuutena myös automaattitäyttö. Minulla tuo lämmittää 140+ neliöistä vanhaa taloa ja hyvin on riittänyt, kun vaan  kattilan siiloa täyttelee muutaman kerran viikossa (mahtuu jotain 50-60 kg kerralla). mutta tosiaan tuo on ulkomitoiltaan niin pieni että mahtuu melkein mihin tahansa.

kahe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 200
    • Pannuhuoneen mittaukset
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #12 : 28.04.2014-15:15 »
Entäs tuollainen Attackin yhdistelmäkattila, josta tuolla lisää? Vaatii tietysti palosuojatun tilan ja ei tuota pellettitakkakaan saa ihan autotalliin sellasenaan laittaa, vaan paloetäisyydet pitäisi ainakin täyttyä. Kannattaa kysellä palotarkastajaa käynnille kommentoimaan. Rahaa palaa tekee sitten mitä vaan ja jos alkaa tma:ja laskemaan, niin ei äkkiä pian mikään kannata, ellei tosissaan asu 10-20 vuotta varmuudella samassa paikassa.
Finndomon 1.5 kerroksinen rv. 2004, p-a 162 m2, kuutiot 500, vesikiertoinen lattialämmitys, AIT 8kW mlp ja 182m reikä.
EX: Attack DPX35L Lambda, Oventrop latausyksikkö + 2400l varaaja + Ouman-EH800b ulko+sisäantureilla. Kulutus n. 5t.

janiluu

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 5
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #13 : 28.04.2014-21:28 »
Entäs tuollainen Attackin yhdistelmäkattila, josta tuolla lisää? Vaatii tietysti palosuojatun tilan ja ei tuota pellettitakkakaan saa ihan autotalliin sellasenaan laittaa, vaan paloetäisyydet pitäisi ainakin täyttyä. Kannattaa kysellä palotarkastajaa käynnille kommentoimaan. Rahaa palaa tekee sitten mitä vaan ja jos alkaa tma:ja laskemaan, niin ei äkkiä pian mikään kannata, ellei tosissaan asu 10-20 vuotta varmuudella samassa paikassa.


Täytyy kyllä nyt paloviranomainen ottaa juttuihin. Mitä TMA:han tulee, niin kun ostettiin tää kämppä niin otin X ylimäärästä lainaa ja jätin sen nostamatta jos sit kuitenkin tarttee rempata tai ihan mitä vaan. Alunperin ajattelin kyllä sijoittaa erilliseen isoon autotalliin, mutta mieluummin sijoitan sen johonkin mikä säästää rahaa tulevaisuuden kannalta olkoon sitten asuinvuoden yhden tai kymmenen käden sormissa. Ohan nää vähä henk.koht. asioita mutta toi fortumin kuukausmittaus ja laskutus systeemi sai kyllä talvella meikäläisen raivonpartaalle niin sille asialle on pakko jotain tehdä.

Yösähkö on kytketty pois kun ei ollu hinnassa ainakaan sillon kun itse sopparia tein niin juuri mitään eroa. Täten ei oo kyllä tota automatiikkaakaan otettu käyttöön kattilasta..

Eli käsitinkö oikein niin tuossa Attack mallissa ei tarvii paljoakaa muutoksia tehdä jos polttoainetta vaihtaa esim pelletin ja puun välillä? Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja hyvältä vaihtoehdolta.

Jos puuta sattuu olemaan nurkissa ni sitä, ja jos ei niin pellettikaupoille?

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 518
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #14 : 28.04.2014-23:15 »
Eli käsitinkö oikein niin tuossa Attack mallissa ei tarvii paljoakaa muutoksia tehdä jos polttoainetta vaihtaa esim pelletin ja puun välillä? Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja hyvältä vaihtoehdolta.

Jos puuta sattuu olemaan nurkissa ni sitä, ja jos ei niin pellettikaupoille?

Nykyaikainen yhdistelmäkattila tai kaksoispesäkattila on ihan ok vaihtoehto. Varteenotettavia on myös Jäspin Biotriplex tai Värmebaronen biomax

http://www.kaukora.fi/sites/default/files/kaukorafiles/kayttoohjeet/Jaspi_Biotriplex_kayttoohje_0711.pdf
http://varmebaronen.com/biomax-wood-pellets/

noista selviää idea pääpiirteissään, öljypuolelle pelletti kiinni ja sähkö varalla. Huonona puolena lyhyt tulipesä jonne ei puolimetrinen puu mahdu.

kaksoispesäkattiloiden suhteen on syytä muistaa ettei sorru mihinkään yläpaloiseen joita edelleen mainostetaan kauniilla korulauseilla...  Yläpalokattilassa on tulipesä alhaalla jossa koko puumäärä roihahtaa kerralla palamaan eikä pesän yläpuolella olevat konvektorit ehdi ottamaan kunnolla lämpöä talteen savukaasuista. Käänteispalokattilassa itse puupesä on ylhäällä ja siel puut kaasuuntuvat, kaasu ohjataan alaspäin polttopesään jossa se palaa ja tämän jälkeen vasta savukaasut jäähdytetään konvektoreissa. Palo on tasaisempaa alusta loppuun.

Vaihtopoltinkattiloissa taitaa tulipesä olla sama niin puulle kun pelletille, kaksoispesissä voi molemmat olla päällä yht'aikaa
« Viimeksi muokattu: 28.04.2014-23:25 kirjoittanut Pähkäilijä »
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.