Kirjoittaja Aihe: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?  (Luettu 15365 kertaa)

Juhanisto

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 395
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #15 : 29.04.2014-00:48 »
Empä jättäisi pois maalämpöä kyseisessä tapauksessa. Säilyisi autotalli autotallina. Kai sinne maalämmön saa asentaa. Kaiken energian hinta seuraa sahköä kun hai laivaa, eli jos sähkö nousee nousee pelletti ja puukin siinä mukana. Ostopuut ja maalämpö on aika samoissa hinnoissa. Pellettiä en ole seurannut koska pidän sitä aika turhana puulämmityksen muotona  ;) Oli joskus halpaa, no nyt kai venäjältä saa "halpaa" pellettiä.

Minulla on 1300l varaaja ja sillä pärjää kertalämmityksellä -10 asteen paikkeille ja jos ihan tyhjiin vetää niin voi mennä kylmemmilläkin. Normitalvina se on sitä että kunnon tulet kun tulee töistä ja aamulla pikku pesällinen palamaan ennen töihin lähtöä. Kyllä sen kanssa jotenkin pärjää. Kattila auttaa talvella kun laittaa ylitäyttöä niin menee jonkun aikaa kovalla kulutuksella katkokäyntiä ja usein on aamulla vielä hiillosta jäljellä joten tikkuja ei usein tarvita. Kattilani paloaika on joskus viisi tuntiakin kovilla pakkasilla. Jos meinaat tuohon matalaan osaan sen piipun tehdä niin voipi tulla savuhaittoja itselle ja naapureille. Ja tiedä vaikka palotarkastaja vaatii piipun korkeuden yli noiden katon harjojen. Vähintään puukattila kuitenkin jonkun mittaisen hormin vaatii. Näytti ovesta päätellen että tuo autotalli ei kovin korkea ole, joku 3m varmaan. Eli ainakin jonkun 2m vaatii hormia katon yläpuolelle että saat jotain vetoakin siihen. Aika korkeaksi menee jos noita 8m suosituksia alkaa toteuttamaan  ;D

Itse joskus laskin että ostopuilla oman tönöni lämmitys tulisi kalliimmaksi kun maalämmöllä. Surullista mutta totta täällä metsien maassa. Onneksi on energiaa tuossa 3km päässä ja ei maksa kun tekemisen vaivan. Siksi päädyin puulämmitykseen. Jos ei olisi omaa metsää niin tilanne olisi varmaan ihan toinen.
Kattila Atmos DC 32 GS, 38v. vanha 1300l varaaja, laddomat 21 latauspumppu, automix 20, 166m2 lämmintä vuodelta 1978.

kahe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 200
    • Pannuhuoneen mittaukset
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #16 : 29.04.2014-08:11 »
Tulipa sellainenkin mieleen, että rakentaa tuohon autotallin kylkeen oman erillisen pannutilansa. Löytyykö vielä rakennusneliöissä varaa? Ei tarvitse autotallin tilaa tuhota tai rakennella sinne jälkeenpäin hankalasti paloseiniä. Tai onhan sellaisia erillisiä lämpöyksikkojäkin ollut nähtävillä. Joltain löytyy linkkejä niihinkin. Autotalliin sitten toinen 1000 litran hybridivaraaja, johon aurinkolämmitys ja hieman putkimuutoksia, niin siinähän on sitten kapasiteettia lämmitykseen paremmin. Kyllähän tuossa vaihtoehtoja on toteuttaa mitä vaan. Äkkiä noissa kyllä lähennellään jo maalämpöä, niin en sitä itsekään sulkisi kokonaan pois, jos vain on muuten mahdollista.

Mikäs piippu siitä harjan yli näkyy, yhteinen öljykattila, mutta missä sen tila on?

Ostopuilla itse pääsen noin 3,5 sentin kWh hintaan, joka menee juuri hieman maalämpöä kalliimmaksi, mutta ilpeillä/vilpeillä ei aivan pärjää, ainakaan koko vuotta, kun käyttövettäkin pitää lämmittää (varsinkin paljuun).
Finndomon 1.5 kerroksinen rv. 2004, p-a 162 m2, kuutiot 500, vesikiertoinen lattialämmitys, AIT 8kW mlp ja 182m reikä.
EX: Attack DPX35L Lambda, Oventrop latausyksikkö + 2400l varaaja + Ouman-EH800b ulko+sisäantureilla. Kulutus n. 5t.

janiluu

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 5
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #17 : 29.04.2014-09:04 »

Mikäs piippu siitä harjan yli näkyy, yhteinen öljykattila, mutta missä sen tila on?


Joo just se, ja on tallien välissä, en ole hirveästi joutunut käymään kun oma lämmitys tuossa autotallissa.

Joskus aikoinaan, ennen 2005 kun tämä kämppä rempattiin, tuli tuolta lämpö öljyllä. Siellä on 2 eri tilaa, sähkö- ja diipadaapa tila ja sitten pannuhuone tuolla takaseinällä, niiku kuvasta vielä huomaa ton öljyn täyttöputken. Olen sitäkin miettinyt että sais sen tilan omaankin käyttöön ja parhaimmassa tapauksessa ton jäspin veke tuolt tallista, mutta kun käyntiovet on kaikki naapurin puolella ni ei paljo kiinnostais pomppia toisten tonttien kautta vaikka se yhteinen tila onkin. Siitä kai sitä riitaa joskus onkin syntynyt ja tämän kämpän omistaja päättänyt irtautua. Tiiliseinä tuossa mun tallissa yks seinä onkin, eli jos käynnin haluisin niin ehdottomasti sisäkautta ja taas maksaa palo-ovet sun muut, enkä edes tiedä mahtuuko sinne enää edes yhtään mitään.

Rakennusneliöitä kyllä löytyy, kun sitä erillistä talliakin suunnittelin, tosin ihan eri päähän tonttia. Nappi yli 60 neliöö saa vielä tuupata pystyyn. Ja kun tässä hassaan nää fyrkat tähän lämmitys systeemin muuutokseen niin ei varmaan olis ihan kauhee idea laajentaakaan tuota tallia sen verran että tekiskin siihen pannuhuoneen. Olinko joskus lukevinani myös että joku teki teräskontista kattilahuoneen?

Vaihtoehtoja rupee olee jo niin paljon että ei enää itsekään tiedä. Eli kaikinpuolin ollu onnistunutta keskustelua kun vaihtoehdot lisääntyy..

Sanotaan nyt näin vielä tosta puusta, että tällä seudulla sitä työpanoksella tosiaan saisin, enemmän tai sitten vähemmän. Ei ihan oma metsä -tyyliin mutta ei nyt ostopuihinkaan tarttisi nojautua. Tykästyin puulämmityksessä juuri siihen mahdollisuuteen omalla työpanoksella vaikuttaa lämmityskustannuksiin (sähkölaskuun) varsinkin talvisaikaan.

Kyllä varmaan toi laajennus homma olis kaikista kätevin myöskin siinä mielessä että sais mahdollisuuksien mukaan lisää varaaja tilaa. Vaikka kyllä tossa tulee aina sen verran touhuttua että lämmittelis samalla useemmankin kerran päivässä.

Oletettavasti jos ei tän tapauksen muita rakennuskustannuksia otettaisi huomioon (laajennus tai erillis pannuhuonetta jne) niin mitä kattilahinnan lisäksi kannattaa laskea kuluja tämmösen projektin toteuttamiseen, jos sen saisi esim. tuohon talliin nyt asentaa? Piippu ja putkityöt ja lisäheebelit jne. Arvioita saa heittää, kun ei oikein osaa kysyä keneltäkään, kun ei kukaan mainosta asentavansa kun vaan ilmalämpöpumppuja sun muita.

Vilpeistä ja pelleteistä sun muista saan kyllä hintatiedon asennuksineen mutta se lasketaan tietenkin aina se myyjän oman kattilan/vehkeen mukaan, mutta kun kysymys on oheistuotteista ja töistä siinä tapauksessa että itse kattilan tilaan vaikka ulkomailta? Vai ootteko ite tehnyt?

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 301
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #18 : 29.04.2014-10:59 »
Käsittääkseni tuo Attackin yhdistelmäkattila toimii juuri niin että lataat esim. puita pesän täyteen ja sytytät eikä muuta ja jos lämmöt jää vajaaksi niin se sytyttää automaattisesti pelletin ja polttaa niin kauan että haluttu lämpö on saavutettu eli tuon pitäisi olla siten ns. täysautomaatti.
Itse vierastan maalämpöä ja kaikkea muutakin missä lämmitetään sähköllä. Voi olla että nyt kuluttaa vaikka vaan 1/4 suorasähkölämmitteisestä, mutta pahimmillaan sähkön hinta vaikka tuplaantuu tms. muutaman vuoden päästä niin yhtäkkiä maalämmöllä lämmittäminen maksaa saman kuin nyt suorasähkölämmitys.
Noita on muitakin vastaavia kuin tuo attackin yhdistelmäkattila. Myöskin täysautomaattinen puu/pellettikattila on Atmoksen yhdistelmäkattila ja sitä on saatavana useampanakin eri tehovaihtoehtona ja on attackin kattilaa edullisempi;
http://www.atmos-zentrallager.de/produkte/kombikessel/kombikessel-sp-serie.html
http://www.torujyri.ee/fi/AtmosDC18SP
https://kotly.com.pl/produkt-combi-boiler-atmos-dc-25sp---with-an-extraction-ventilator-565.html?l=en

Olen itse tilannut noista molemmista paikoista, kotlysta ja torujyristä ja molemmat ovat toimineet hyvin, rahti on meikäläisittäin todella halpa (muutaman satasen kotiin tuotuna) suosittelen.


kahe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 200
    • Pannuhuoneen mittaukset
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #19 : 29.04.2014-11:07 »
Hankalat tuollaiset yhteiset tilat, jos käynti on vain toisen pihalta.

Mulla pelkkä kattilan vaihto tuli maksaan noin 6k€, jossa suurta osaa näytteli putkityöt osineen, vaikkei paljoa edes tarvinnut tehdä. Eli suurin yllätystekijä on tuo putkitus töineen, jos ei itse pysty/osaa/ole edullista tuttua tekemässä/valitse halvempia osia. Kuparin hinta on järkyttävä ja suosittelen tekeen mustalla putkella jälkiviisautena. Oman kattilan siirron autotallin varastoon esti juoksevan veden ja viemäröinnin tarve erilliseen talliin, jota ei ollut valmiina. Muistelen Juhanin rakentaneen puukattilan autotalliin aika samoihin hintoihin ja tuossa mukana kattila, piippu, kanaali, kun talossa varaaja ja muut pienemmät kulut päälle, muttei putkitöitä ilmeisesti ihan niin paljoa itse tehden enemmän. Joku voi kertoa tarkemmin noin hintoja kaikelle, mutta tarjouksia kyseltyäni, niin putkityöt oli parhaimmillaan kattilan hinta.

Yritin hakea sitä lämpökonttia, vaan ei osunut hakuun. Siinähän olisi valmis ratkaisu, vaan kallis sekin muistaakseni oli. Kattilan on moni tilannut ulkomailta, kun hinnat ovat kovia kotimaisilla myyjillä. 300 egeä oli rahti Slovakiasta. Tyytyväinen olen itsekin nykyenergian hintaa, vaikka työllistäähän se enemmän kuin sähköllä lämmittäen, mutta onpa sähkölaskut pienempiä ja tasaisia. Ja saa harrastella halkojen parissa "terapeuttisesti".
Finndomon 1.5 kerroksinen rv. 2004, p-a 162 m2, kuutiot 500, vesikiertoinen lattialämmitys, AIT 8kW mlp ja 182m reikä.
EX: Attack DPX35L Lambda, Oventrop latausyksikkö + 2400l varaaja + Ouman-EH800b ulko+sisäantureilla. Kulutus n. 5t.

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #20 : 29.04.2014-12:03 »
Maalämpöä puoltaa se, että sen takaisinmaksuaikaa voi sälyttää seuraavallekin omistajalle, jos jostakin syystä joutuu luopumaan talosta kesken kaiken. Taajamassa sijaitseva puukattila tuskin kiinnostaa muita kuin meitä puulämpöfoorumilaisia. Kannattaa nyt ainakin kysyä tarjouksia siitäkin, kyllä se ilmeisesti sähkölaskua pienentää sekin.

kahe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 200
    • Pannuhuoneen mittaukset
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #21 : 30.04.2014-10:59 »
Näinhän se on minunkin mielestä, mutta lampopumput foorumilla ei nähty olevan merkitystä lämmitystavalla talon hintaan, ainakaan maalämmöllä, kun siellä yksi keskustelu poltteli. Myyntivaltti se varmasti on tällä hetkellä. Nytkin naapuri yrittänyt kaupitella vuoden verran pellettilämmitteistä taloaan, vaan vähän on ollut ostajia liikkeellä. Kyllä käsitykset ovat aika vanhahtavat puu/pelletti lämmityksestä ihmisillä. Aina on saanut kertoa juurta jaksaen sukulaisille, kuinka usein pitää juosta pannuhuoneessa ja kuinka paljon menee puita. Nyt kun lyön omat lukemat näkyville, niin menee moni sähkölämmittäjä hiljaiseksi, kun takkaan lyövät viisikin mottia puita talvessa, että sähkölasku pysyisi vähänkin pienempänä. Yhden ison edun voin kertoa itseltäkin eli paljun voin täytellä kuumalla vedellä suoraan varaajasta. Ei sitä 1300 litraa moni laske sähkövaraajastaan lämmintä yli 30 asteista vettä. Toiseen naapuriin tipahti juuri pihaan palju ja tynnyrisauna. Savua tulee ainakin riittämään ympäristössä.

Ja ideoita lisää, niin tallin kylkeen vaan 2-3*3 metrinen harkkopannari ja putket varaajiin, niin siinähän se on melko helposti sopiva tila lämmitellä puukattilalla.
Finndomon 1.5 kerroksinen rv. 2004, p-a 162 m2, kuutiot 500, vesikiertoinen lattialämmitys, AIT 8kW mlp ja 182m reikä.
EX: Attack DPX35L Lambda, Oventrop latausyksikkö + 2400l varaaja + Ouman-EH800b ulko+sisäantureilla. Kulutus n. 5t.

janiluu

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 5
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #22 : 30.04.2014-11:49 »
Näinhän se on minunkin mielestä, mutta lampopumput foorumilla ei nähty olevan merkitystä lämmitystavalla talon hintaan, ainakaan maalämmöllä, kun siellä yksi keskustelu poltteli. Myyntivaltti se varmasti on tällä hetkellä. Nytkin naapuri yrittänyt kaupitella vuoden verran pellettilämmitteistä taloaan, vaan vähän on ollut ostajia liikkeellä. Kyllä käsitykset ovat aika vanhahtavat puu/pelletti lämmityksestä ihmisillä. Aina on saanut kertoa juurta jaksaen sukulaisille, kuinka usein pitää juosta pannuhuoneessa ja kuinka paljon menee puita. Nyt kun lyön omat lukemat näkyville, niin menee moni sähkölämmittäjä hiljaiseksi, kun takkaan lyövät viisikin mottia puita talvessa, että sähkölasku pysyisi vähänkin pienempänä. Yhden ison edun voin kertoa itseltäkin eli paljun voin täytellä kuumalla vedellä suoraan varaajasta. Ei sitä 1300 litraa moni laske sähkövaraajastaan lämmintä yli 30 asteista vettä. Toiseen naapuriin tipahti juuri pihaan palju ja tynnyrisauna. Savua tulee ainakin riittämään ympäristössä.

Ja ideoita lisää, niin tallin kylkeen vaan 2-3*3 metrinen harkkopannari ja putket varaajiin, niin siinähän se on melko helposti sopiva tila lämmitellä puukattilalla.

On aika asia puhetta teikäläisellä, meikäläinen ainakin ihan samoilla fiiliksillä, tuntuu itestä aika oudolta välillä ettei puulämmitystä oteta kovinkaan vakavasti kaikilla seuduilla. Ton erillis pannuhuoneen vierelle sain nyt vielä sitten yhden idean, johon ehkä kaipais kans mielipiteitä ja ehkä jopa kokemuksia, ulkokattila.fi nimittäin.

Olis kenties helpompi toteuttaa kun erillistä pannuhuonetta duunata. Tiedä sitte onko kuinka paljon heidän "paketeissa" varaa säästää jos hommaa ite kaikki muut paitti kattilan itsessään. Kyllä kymppitonnilla sais jo varmaan kopinkin pystyyn ja sinne kattilan..

Noin pääsääntösesti voisko tommosesta olla mihinkään? Tuleeko tyrmäys heti vrt. sisätiloissa olevaan puukattilaan? Mietteitä?

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 301
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #23 : 30.04.2014-13:05 »
Kyllä tuo ulkokattilakin voi olla ihan hyvä vaihtoehto. Tuo heidän edullisin pakettinsa 10500 sis. alv tuntuu äkkiseltään aikamoiselta hinnalta, mutta selosteen mukaan sen pitäisi sisältää kaiken;
Täydellinen Talolämpö-palvelupaketti alkaen 10 500€ (sis. alv.):
Sisältää kaikki asennukseen tarvittavat tarvikkeet ja työt. Ulkokattilan etäisyys teknisestä tilasta maksimissaan 10 metriä.

http://ulkokattila.fi/palvelut/talolampo-palvelupaketti/

Jos alkaa itse väsäämään erillistä rakennusta kattilalle ja ostaa kattilat, piiput ja kaikki muut tarvikkeet niin aika helposti taitaa tuo kymppitonni ylittyä?
On tuossa ainakin se etu että ei tarvitse ahtaassa pannuhuoneessa kääntyillä kun lataa puita pesään ja nuohoaminenkin taitaa onnistua ihan helposti.
Ja lämpökanaalin kaivaminen onnistunee ihan lapiollakin jos ei ole kalliota tms. kovaa maata, siitä taisi ollakin juttua jossain aiemmassa ketjussa, Tosin tuon selosteen mukaan taitaa sekin kuulua tuohon hintaan?

kahe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 200
    • Pannuhuoneen mittaukset
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #24 : 30.04.2014-14:11 »
Juuri tuota ulkokattilaa tarkoitin eilen hakiessani, vaan ei tullut mieleen. Tuon kun lyö hakukenttään, niin tulee muutama aihekin ja video käytöstä. Olihan tuolla sivulla kokemuksiakin noista lehtiartikkelin kera. Ei tuo välttämättä ole huono vaihtoehto valmiina pakettina. Tekstistä osui silmään vain tuo: "Yläpesä on rakennettu ruostumattomasta teräksestä, alapesä tiilistä, joita on uusittava Mujusen mukaan noin kahden vuoden välein." Ei kai noin usein kivet huonoksi mene tai sitten materiaali on väärää?

Tarjousta kannattaa kysyä tuolta ja selvittää saako tuollaisen pihalle laittaa vai mikäpä sitä voisi estää. Halkoliiterin/katoksen viereen sijoittaa, niin on helppoa käyttö, vaikkei ihan sisävaatteissa pakkasilla sitä pysty täyttämäänkään. Itsekin pyrähdän saunatakissa välillä pihalle pannuhuoneen puolelle, eikä siitä suurta vaivaa ole tullut. Jos laittaa varaajan lähelle, niin ei pitkiä putkiakaan tarvi vedellä.
Finndomon 1.5 kerroksinen rv. 2004, p-a 162 m2, kuutiot 500, vesikiertoinen lattialämmitys, AIT 8kW mlp ja 182m reikä.
EX: Attack DPX35L Lambda, Oventrop latausyksikkö + 2400l varaaja + Ouman-EH800b ulko+sisäantureilla. Kulutus n. 5t.

Juhanisto

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 395
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #25 : 30.04.2014-18:09 »
Taitaapa tuo ulkokattila olla puulämmityksen ankeuden huippu. Kyllä itse ainakin sisätiloissa mielellään tulet sytyttelen ja kattilaa puhdistelen. Eipä ole kelien armoilla. Unohda koko laitos ja siirry sisätiloihin. Tuossa laitoksessa tuo hormikin niin lyhyt että matalapaineella lykkää savut nurmikolle, kyllä naapurit kiittää ja muistaa sinua jouluna konjakkipullolla. Varsinkin kun tuo kattila käy katkokäyntiä niin kun myyjä mainosti ja kituuttaa siinä vuorokaudet läpeensä. Mietippä kunnon myräkkää ja talo vaatii lämpöä. Silloin ei auta kun lykätä itsensä ulos aamu viideltä lumipyryyn. Kahlata lumessa ja kaivella lumisia puita kattilaan, hyi olkoon  :o

Teet vaan sen pienen pannuhuoneen sinne autotalliin vaikka ponttikahista. Vaan sen kokoisen minkä valitsemasi kattila vaatii. Muut lämmitysjärjestelmän osat ei luokituksia vaadi. Näin käytät mahdollisimman vähän neliöitä pois autotallin puolelta. 1500mmX2500MM riittää jo monelle kattilalle hyvinkin. Horminkin voit laittaa ulkoseinästä läpi niin ei vie neliöitä sisältä, eikä tarvitse katto puhkaista. Varaat kuljetusräkillisen puita siihen lämpöiseen odottamaan. Siitä sitten heittelet kattilaan tarpeen vaatiessa. Onhan tuo nyt luxusta verrattuna ulkokattilaan.

Minulla on aina vahvat mielipiteet asiasta kun asiasta ja oli ne sitten oikeita tai vääriä tuon ne julki  ;D
Kattila Atmos DC 32 GS, 38v. vanha 1300l varaaja, laddomat 21 latauspumppu, automix 20, 166m2 lämmintä vuodelta 1978.

sakarif

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 368
Vs: Aloittelija, jäspi sähköovali +mikä?
« Vastaus #26 : 30.04.2014-21:59 »
Juhaniston kommenttiin täältä +1.

Jos mahdollista niin rakenne harkoista (200 mm) tai sänkkäri-elementeistä. REI120 luokka täyttyy ja saa lykätä millaisen kattilan haluaa. Piippu ulkopuolelle, jotta ei vie turhaa tilaa. Varaajan voi sitten tuoda huoneen ulkopuolelle ja tehdä sille  XPS/SPU-eristetyn tilan erikseen.

Sen verran tilaa, että voi vaatteita kuivatella ja sahan viilata.
Atmos DC75 SE, 8000 litraa varaajia, 1000 litraa paisuntaa.