Kirjoittaja Aihe: Mistä löytyy putkimies  (Luettu 16580 kertaa)

Rampe

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 381
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #15 : 16.08.2014-11:37 »
Eiköhän putkareitakin luulis jostain vielä löytyvän..Jos putkiliikkeen kautta, niin ajoissa kannattaa olla liikkeellä. Ei mitään viikkoa-kahta ennen oletettua vaihtoa. Paremminkin kuukausia (puolivuotta?) ennen.
Uhkatiukalle ei kannata tingata hintaa  ;D Tinkaajat laitetaan jonon loppupäähän, tai ei tehdä ollenkaan..
Itsetehden toki säästää, mutta, mutta.. Jos ei ole minkäänlaista kokemusta aiheesta, niin kannattaako sitten loppuviimein  ::)

VPJ

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 890
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #16 : 16.08.2014-12:11 »
Eiköhän putkareitakin luulis jostain vielä löytyvän.
Joo, onhan niitä. Kaverin varaajasta yksi putki alkoi vuotamaan hiukan, tilasi putkimiehen, ei tullut puoleen vuoteen vaikka lupasi. Vika korjattiin itse, vuoden päästä tuli toinen vuoto + kierukka alkoi päästämään painetta järjestelmään.
Kysyi toiselta putkimieheltä joka lupasi soittaa juhannuksen tienoilla; ei soittanut. Yhteys kolmanteen ja sama tilanne.
Kaikki firmoja jotka toimineet pitkään ja mainekin kunnossa.
Hintaa ei ole kysytty keneltäkään ettei sekään voi olla este.

Nyt muutetaan putkitusta, 19 vuotta puilla on lämmitetty 1500 litran varaajaa josta lämmityskäytössä 750 litraa eli puolivälistä alaspäin, yläosa 750 litraa on lämpimälle käyttövedelle. Kauanko kolmehenkinen perhe voi olla suihkussa
750 litralla 85 asteista vettä ???

Koko varaaja otetaan nyt lämmityskäyttöön.

Attack DPXL 25, Schiedel 250mm x 6150 mm Attack AS800K Akva 1000solarplus Ouman EH800B EXP 800 ja TMR/SP
Tyhjiöputket 70x1900mm  84 kpl
Aurinkopaneelit (sähkö) odottaa asennusta.
"Päiväkoti" Attack SLXL30, RST 154mmx6000mm+Akva Nero 2000 l+300 l, EH800B ja TMR/SP, Tp 20 kpl

Rampe

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 381
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #17 : 16.08.2014-18:40 »
No, aikatauluthan näillä jannuilla venyy ja paukkuu.. Ihan sama homma sähkömiehillä.
Eikä parane tehdä sitä virhettä, että odottaa heidän soittoaan. Siinä voi tulla aika pitkäksi  :D
Itse olen käynyt kai vähän ilkeäksi ja soittelen takaisin, kunnes asia valkenee  ::)
Putki-sähköfirmoilla on kai tapana ottaa töitä vastaa hieman enemmän mitä kerkiää tekemään. Isot kohteet/urakat on melko tiukoillakin aikatauluilla. Muu joutuu joustamaan.

varikonniemi

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 526
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #18 : 10.10.2014-19:56 »
Jos meinaa olla niin omatoiminen että lämmittää veden itse, niin luulisi sen putkituksenkin onnistuvan.

Täällä ei ole niin minkäänlaista koulutusta putkihommiin, mutta kyllä nettiä apuna käyttäen on sekin taito opittu vähintäänkin halpaputkimiehen tasolle. Paikallisessa liikkeessä käy tilaamassa mustan mittojen mukaan kierteytettynä, niin ei tarvitse edes itse sitä kierteytystä oppia/hankkia koneita.

Tosin se kierteytys alkaa olemaan niin arvokasta, että taitaa kannattaa senkin tekeminen itse. Ainakin mitä täällä foorumilla olen kattilaputkihommien hintoja katsonut, niin oishan siinä ostanu ammattimaiset koneet ja putket puoleen hintaan mitä perus kattilan asennus näyttää maksavan.

Itäuusimaalla voisin vaikka itse tulla laittamaan putket kuntoon sopivaa korvausta vastaan, mutta ei taida tämä olla laillista ellei ole putkimiehen papereita.
« Viimeksi muokattu: 10.10.2014-20:09 kirjoittanut varikonniemi »
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja

Juhani

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 700
 • Puuhulluutta jo toisessakin polvessa...
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #19 : 10.10.2014-23:25 »
Jos en nyt ihan kauheasti väärin muista niin putkien teko mustilla putkilla onnistuu kuin leikki
kun kierteytyskone, karvat ja liuk.. öhm kierteytysöljyt on kunnossa.
En näe kauheasti etuja tehdä putkituksia kuparilla tai mapressilla verrattuna mustaan ja kierteytettynä.
Kierteen vääntö on yksinkertaista puuhaa ja kestävää.
Kastelli 1,5 krs 177m2 540m3, at puolilämmin heikoilla eristeillä 40m2/95m3, vesikiertoinen wirsbo lattialämmitys.
Nunnauuni Ulla 2 duo takkaleivinuuni 2200kg (72kw)
Iki orginal 200kg puukiuas.
Attack 35kw DPXL Lambda, Oventrop latausyksikkö, 2000L akvaterm varaaja.
Mitsu Fh35(jäähdytykseen)

vesimies

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 301
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #20 : 10.10.2014-23:31 »
Tervehdys. Täällä on ainakin kaikki putkihommat tehty aina itse.
Suurin ongelma taitaa ihmisillä olla yleensä siinä ettei uskalleta edes yrittää tehdä mitään itse. Putkihommat on loppujen lopuksi sen verran helppoja että kyllä ainakin oman pannarin putkituksesta pitäisi melkein kenen tahansa selvitä.
Ensin vaan tekee kaikki putket ja liitokset ja sitten vaan varovasti täyttämään järjestelmää vaikka vähän kerrallaan niin näkee jos on vuotoja ja tyhjennysventtiilihän on asennettuna joka tapauksessa niin ei muuta kuin letku pihalle ja venttiili auki jos joku liitos sattuisi pahemmin vuotamaan (todella harvinaista).
Jos tekee ihan mustasta pannarin putket niin jos sattuu olemaan esim. bauhaus lähellä niin niissä on ihan hyvät valikoimat valmiiksi kierteytettyjä mustia putkia eri mittaisina ja kaikkia mahdollisia liittimiä. Pienempien putkien kierteytys onnistuu kyllä itsekin kunhan muistaa käyttää riittävästi öljyä kierteyttäessä ja se että tekee vaan ihan pienen matkan kerrallaan ja sitten ottaa taas takaisinpäin eli ei saa vetää kerralla loppuun ;D
Vaikeintahan noissa amatöörinä on se ettei oikein tiedä mitä osia tarvitsee ja paljonko joten jonkinlainen arvio kannattaa tehdä ja hankkia sitten vaan puuttuvia osia sitä mukaa kun tietää mitä tarvitsee. Eihän se haittaa vaikka homma vähän venyykin koska eihän oma aika käytännössä maksa mitään.
Itse tilansin pahvilaatikollisen sinkittyjä liittimiä ebaystä, tulivat Puolasta ja täytyy sanoa että niiden laatu oli moninverroin parempi kuin nämä mitä täällä Suomessa on myynnissä, Suomen kamat taitavat olla nykyään kaikki kiinalaisia, ainakin muutaman jonka jouduin täältä oikein putkiliikkestä ostamaan niin oli jotain ihme rautaa, veikkaisin jotain säilyketölkkiä :D mutta ne puolalaiset osat  olivat todella viimeisteltyjä ja hyviä, lisäksi maksoivat sinkittyinä alle puolet siitä mitä täällä ihan mustat osat maksaa.

Nyt tuli kesällä asennettua myös muita lämmitysjärjestelmän putkia ja ne oli komposiittiputkia jotka tilasin Saksasta, samaten sieltä tuli liittimet ja työkalut, nekin kaikki maksoi alle puolet Suomen hinnasta ja olivat kuitenkin ihan paikallista valmistetta eikä mitään kiinalaisia kuten nämä useimmar täällä myytävät.


Pannarix

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 64
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #21 : 11.10.2014-00:13 »
Kyllä ne putkihommat oppii moneen kertaan siinä ajassa kuin putkimiehen odottelu. Samaten kuin kierretyökalujen ja vaikka hitsauslaitteiden hankinta usein halvemmalla kuin putkarin lasku, ainakin jos vähän enemmän pitää röörejä laittaa.
Musta putki, karva ja tahna on kestävä ratkaisu myös lompakolle. Korjaamiset ja muutostyöt sujuu jos on itse tehnyt asennukset.
Eipä ole hääviä talvipakkaisilla odotella viikkoja putkimiestä jos omat peukalot ei taivu putkihommiin.
Ei siihen kierteiden tekoon edes konetta tarvita. Kierrepakat ja varsi, aina soutulaitteen voittaa, ilmaista pikku kuntoilua.
Tosiaan, Puolalaiset osat on edullisia ja kuumasinkityt varsinkin tehty paksulla sinkillä kun on pitkät perinteet laadun tekemiseen näillä aloilla. Ostin kiinalaisen kierteytyssetin. Seuraavaksi, muutaman kierteen jälkeen Puolalaisen jolla sitten on työt tehty.
Ei sillä että kuparin kanssa on myös ihan mukava asennella. Juottaminen onnistuu pienen harjoittelun jälkeen ja kaasupillithän on jokamiehen osattava hallita ihan muodon vuoksikin jo.
Attack DPX Profi  + DIY alapalo 150kw + Yläpalo 350kw - poistettu ja uusi tehty tilalle -Varaajia 2m3, 10m3, 20m3  +24kw kaasu + Ritmüller 6 1/2 oktaavia

savonhumu

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 383
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #22 : 11.10.2014-02:20 »
Ja kun on suhteet kunnossa niin mapressosat sinkittynä tai kuparina ei käy nekään lompakon päälle kovin pahasti.. Koneita kyllä saa lainattua ja on vasta-alkajalle varmasti yks helpoimmista työtavoista.. Muistaa vaan laitella sulkuja enemmän kun vähä ja mahdollisten hajoavien osien kiinnitykset linjaan puserrusliittimillä tms. että saapi ilman leikkureita osia irtiki joskus kun jotain särkyy ;D

Tuntuu olevan putkareilla enempiki maan tapa että osista otetaan aika julma kate tavan laskun päälle kun nuo sikamaiset hyllyhinnat mahdollistaa senkin... Ite vetävät sitte alennukset sopparin mukaan könttänä välistä.. 40-60% pystyy useimmista osista sopiva heppu silmää räpäyttämättä puottaan tukun lähtöhinnasta ja silti talolle jää vielä kate ;)

Itsekkään en ollut putkitöitä juurikaan ennen tehny, mutta niin vaan asentu käytännössä kaikki omakotitalon putkihommista sisältäen myös Aurinko-uunilämmitysjärjestelmän kaikkine himmeleineen.. Alussa oli putkitöitä tekevä kaveri vähä jelppaamassa ja matkan varrella puhelintukena tarpeenvaatiessa.. joku erikoisempi liitos piti jossain tehhä parriin kertaan ennenku sai pitämään ja pari juotosta meni susille uunivaihtimessa mut väliäkö tuolla! Työ ja kantapaa tekijää neuvoo!
« Viimeksi muokattu: 11.10.2014-02:28 kirjoittanut savonhumu »
Hitaasti mutta epävarmasti.

Kyläseppä

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 89
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #23 : 11.10.2014-09:42 »
Itse täällä on ainakin tehty putkityöt.
Asuinrakennuksen järjestelä reilu parikyt vuotta sitten ja verstaaseen viime kevättalvesta. (jälkimmäisessä muuten Topilta hommattu Pelletti XL)
Ei siinä mitään järjen jättiläistä tarvita, kun putkea jenkaa..

Aika yleinen tapa tuo teeseitse toteutus täällä mettäkylillä.
Nytkin on jenkavehkeet naapurilla lainassa.

Rampe

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 381
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #24 : 11.10.2014-11:08 »
LVI-töistä on lainsäädäntö, jonka kannattaisi kaikkien pelle pelottomien lukea vastoinkäymisten välttämiseksi.
Ainakin kannattaisi olla yhteydessä kvv-valvojaan.
http://www.ym.fi/download/noname/%7BA2F4A7FB-9215-456F-9ED2-D27312D30300%7D/78312

Juu taitaa olla ainakin uusissa rakennelmissa jo rakennusluvan ehtona tuo kvv-valvoja. Näin ainakin oman lämpökeskuksen kohdalla.
Löytyykö sitten TI-miehelle jostain valvoja, joka kuittaa paperit? Jollain suhteilla voi ehkä onnistua, ehkä ei..  ???

Saneerauksien perään ei kai kukaan suuremmin kysele. Sitten vasta jos on jotain hullusti käynyt esim. jotain pikku vesivahinkoa tms.

savonhumu

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 383
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #25 : 11.10.2014-12:13 »
Juu, ei mikään laki itselleen kiellä putkitöitä tekemästä mutta sillon kun mennään vieraalle tekemään voipi olla toinen homma varsin jos on luvanvaranen rojekti. talkoisiin en osaa ottaa kantaa..

Ite kun tekkee niin saa mitä sattuu tulemaan ;D
Itellä tuo rempparojekti oli rakennusluvaton, eli kunta ei vaatinu mitään valvontaa/lupia kun runko ja muihin kantaviin rakenteisiin ei menty, mitä nyt piikattiin väliseiniä ja lattioita veks ja valettiin toistasataa neliöö uutta ja uusittiin kämppä käytännössä sisältäpäin sisältäen myöskin kaiken lv-järjestelmistä/osista.. Aikanaan tuota vakuutuskuvioo selvitin niin kun noudatetaan vallitsevia määräyksiä ja voidaan osoittaa että että ei ole tapahtunut asennusvirhettä niin vakuutus kyllä korvaa normaalit vuotovahingot mitä voi tulla esim rikkoutuvista komponenteistä jne. 2vuotta kun on mennyt asennuksista niin ei urakoitsijatakuutkaan enää olisi voimassa niin ei ne tarkastajat edes kysele työntekijöiden perään kun asennus on tehty määräysten mukaan ja muutenkin asiallisesti! pitää vaan turpasa tukossa että on laittanu kaikki ite niin ei tule tarkastajalle mitään ennakkoluuloja ;) Rakentaa hommat niin että vuodoilla on reitti viemäriin ja muutenki pitää rimaa mahdollisimman korkeella työn laadulle niin hyvää pukkaa. Keittiön alakaappi taitaa olla ainut paikka mistä on vaikee saada vuotoja muualle kun lattialle, mutta halutessaan saapi vuotovahdin laittaa sinne epoksilla vuorattuun alakaappiin/sokkeliin niin katkoo veet jos jtn käy..

Itellä tuo uunihärveli on semmonen että jos jotain käyt niin oma kippee luultavasti on, mut eipä se mittään muuta ku halkoo vaan pesään niin kyllä kuivaa paikat! Räjähdykset on estetty kolminkertasella varojärjestelmällä: 2x varot ja ylilämpövarolaite..

Toki tuommoset diy hommat on hyvä tarkistuttaa/käydä läpi asioista tietävien kanssa jos itseä yhtään arveluttaa. Täälläki käytiin tuon konsulttina toimineen putkarikaverin(kvv pätevyydet) kanssa lopuks hommat vimpan päälle läpi että kaikki on varmasti niinku kuuluuki eli voipi nukkua yösä rauhassa!

Hitaasti mutta epävarmasti.

Juhani

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 700
 • Puuhulluutta jo toisessakin polvessa...
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #26 : 11.10.2014-13:52 »
Mitenkäs näiden mapressilla kasattavien putkistojen muokkaus tehdään?
Aina muutoksen tullessa putki poikki ja jos jää lyhyeksi niin jatkopalaa väliin?
Kastelli 1,5 krs 177m2 540m3, at puolilämmin heikoilla eristeillä 40m2/95m3, vesikiertoinen wirsbo lattialämmitys.
Nunnauuni Ulla 2 duo takkaleivinuuni 2200kg (72kw)
Iki orginal 200kg puukiuas.
Attack 35kw DPXL Lambda, Oventrop latausyksikkö, 2000L akvaterm varaaja.
Mitsu Fh35(jäähdytykseen)

savonhumu

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 383
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #27 : 11.10.2014-21:45 »
Niin meinaat kerran jo valmiiks tehyn putkiston muokkuuta? Onnistuu kohtuudella kunhan on muistettu jättää niitä avattaviaki liitoksia sopeviin kohti. Sitte vaan putkisto auki niinku kierresysteemeissä ja lyhentää putkee sen verran paljo että sopii jatko väliin eli leikkurihommia se on niin ku Juhani arvelitki, mutta ei se jatko kustanna ku pari euroo...

Kun nuita alunalkujaan läjää niin ei kannata puristella niitä liitoksia enneku kokonaisuus on ns läjässä. Nuo osat on ainaki geberitillä sen verran napakoita että pysyvät nipussa noin suurinpiirtein ilman puristeluaki eli voit hahmotella isompia kokonaisuuksia valmiiks ja sitte yhtäsoittoo puristelee kaikki liitokset läpi niin ei tule suotta hukkaan puristeltuja osia!
Hitaasti mutta epävarmasti.

Setämies

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 170
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #28 : 11.10.2014-23:39 »
LVI-töistä on lainsäädäntö, jonka kannattaisi kaikkien pelle pelottomien lukea vastoinkäymisten välttämiseksi.
Ainakin kannattaisi olla yhteydessä kvv-valvojaan.
http://www.ym.fi/download/noname/%7BA2F4A7FB-9215-456F-9ED2-D27312D30300%7D/78312

Huh, nyt olet onnistunut alittamaan jopa itsesi! Linkin tiedosto on LVI-teknisten urakoitsijoiden lobbausmuistio, eikä sillä todellakaan ole mitään tekemistä vallitsevan lainsäädännön kanssa! Vain muistion kappale 3 on jotenkin relevantti.

kaji

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 245
Vs: Mistä löytyy putkimies
« Vastaus #29 : 12.10.2014-00:11 »
Se nyt ei paljon vaadi ::)