Kirjoittaja Aihe: Tulisijojen päästönormit  (Luettu 6890 kertaa)

Vaari

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 14
Tulisijojen päästönormit
« : 30.01.2011-19:27 »
Lämmittäjältä toisesta ketjusta lainattua.
Lainaus
Kävin tänään Rakenna & Remontoi -messuilla Vantaalla. Kysäisin ohimennen Tiilerin edustajalta näitä testituloksia. Vakuuttivat että päästörajat alittuvat, mutta papereita ei ollut.  Lupasivat palata asiaan sähköpostilla.

Tämä päästöasia onkin aika jännä juttu näille tulisijavalmistajille. Kysyin myös muilta isoilta tulisijavalmistajilta, miten on heidän mittaukset menneet. Kaikki vakuuttivat että rajat alittuvat helposti. Ainoastaan Hopealoimun edustajalla oli mustaa valkoisella. Hänellä oli paperi missä näkyi heidän tulisijojen ilmeisti keskimääräiset päästöarvot. Ja ne näyttivät alittavan kaikki rajat, myös uudet Saksan tiukkenevat rajat. Huvittavaa oli että heti kun edustaja näytti paperia, hän sanoi että tätä paperia et sitten saa. Tilanne on ilmeisesti niin että tulisijavalmistajat odottavat ja seuraavat muita miten näitä päästömittauksien tuloksia aletaan julkistamaan ja mainostamaan. Jotenkin tuntui kuumalta perunalta tämä aihe

Tuleekohan tästä asiasta seuraava "jätevesiasetus".
Viraomaiset määräävät rajoja, joita sitten uudetkaan tulisijat eivät pysty täyttämään kuin laboratorio-olosuhteissa, jos niissäkään. Sitten joku pölvästi määrää käytettäväksi suotimia ja niiden toimivuus on yhtä heikkoa. Tavallinen muurari ei enää saa muurata ollenkaan jne.
Tässä saatetaan taas tehdä tavallisen koulevaisen elämä vain hankalaksi ja kalliiksi, eivätkä päästöt todellisuudessa muutu miksikään.
Tässä asiassa saataisiin parhaat tulokset valistuksella ja koulutuksella. Toimintatapojen muutos toisi lisäksi hyötysuhteen paranemisen kautta voittoja lämmittäjällekkin
Terveisin: Vaari

lämmittäjä

  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 110
Vs: Tulisijojen päästönormit
« Vastaus #1 : 30.01.2011-23:04 »
Tulevista asetuksista ei kai kukaan tiedä vielä tarkkaan. Varmaan on kait että jotain päästörajoja ja hyötysuhdevaatimuksia on tulossa. Isot valmistajat pääsevät näihin ilmeisesti helposti tai tekemällä pieniä muutoksia tulisijoihin. Viranomaisen taholta on luvattu että Suomessa ei vanhoihin tulisijoihin kajota. Olisihan se aika mahdotonta lähteä kaikkia vanhoja tulisijoja korjailemaan.

Kysymysmerkkinä on sitten pienet valmistajat ja paikalla muuratut tulisijat. Jossain näin juttua että yksi vaihtoehto  paikalla muurattaville tulisijoille olisi, että tulisija tehtäisiin hyväksytyllä takkasydämellä. En sitten tiedä voisiko toi olla mahdollista laajemmessa mittakaavassa.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori vastasi asiaan näin viime keväänä:
""Tulisijoja koskevia määräyksiä valmistellaan syksyllä 2010. Nämä määräykset tulevat kohdistumaan uusiin säädösten voimaantulon jälkeen valmistettaviin tulisijoihin, eivätkä näin tee Suomessa jo käytössä olevia tulisijoja lainvastaisiksi. Määräykset tulevat koskemaan vain tehdasvalmisteisia tulisijoja, ei perinteisiä paikalla muurattuja tulisijoja.""
Lähde: http://www.riksdagen.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_126_2010_p.shtml

Tuossa sanotaan ettei siis koskisi paikalla muurattavia tulisijoja. Mutta koskaan ei tiedä mitä se viranomainen sitten lopulta keksii. Toivottavasti ei tule samanlaista pelleilyä kuten tosiaan tuon Paskalain kanssa.

Moderointia:
Laitoin oheisen linkin myös tuohon Tulisijadirektiivi-ketjuun ja siirsin nämä kaikki ympäristöasiat tuonne eko-alueelle.
« Viimeksi muokattu: 30.01.2011-23:16 kirjoittanut lämmittäjä »
Sivuston ylläpito: puulammitys Ö gmail.com

Höyrykattila

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 239
Vs: Tulisijojen päästönormit
« Vastaus #2 : 23.01.2013-22:26 »
Olis mukava tietää, että mikä on tämän hetken tilanne ko. asiassa.

* * *

Uusille takoille päästörajat viimeistään vuonna 2013

27.2.2011 3:00

Helsingin Sanomat

 Tulisijoille ei ole Suomessa päästövaatimuksia. Tilanne muuttuu kuitenkin ensi tai seuraavana vuonna, kun uusi EU-direktiiviin perustuva asetus astuu voimaan.

 Päästövaatimukset koskevat vain uusia, tehdasvalmisteisia tulisijoja: esimerkiksi takkasydämiä, varaavia takkoja, uuneja ja keskuslämmityskattiloita. Asetus ei koske kiukaita tai ulkogrillejä.

 Lisätietoa asetuksesta: www.ecosolidfuel.org.

Linkki Hesarin juttuun