Kirjoittaja Aihe: KOMMENTOINTI: Jälkiasennus LAMBDA kattilanohjaukset  (Luettu 5788 kertaa)

ev3449

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 830
Vs: KOMMENTOINTI: Jälkiasennus LAMBDA kattilanohjaukset
« Vastaus #30 : 09.10.2014-00:05 »
Ohjauksistahan on yleisesti kahta eri 'tarkkuusastetta'. Ensinnäkin savukaasujen lämmön pohjalta toimiva ensiöilman säätö. Toiseksi edellinen yhdessä toisioilman AFR-ohjatun säädön kanssa. Esiasetuksilla toimivia manuaalisäätöisiä ei siis edellä ole huomioitu.

Tuo jälkimmäinen vaihtoehto eli eri antureiden mittauksiin pohjautuvat säädöt eivät varmaankaan oikein toimi yhdistetyn ensiö-toisio -ilmanohjauksen kanssa. Säätöristiriita.
Atmoksella ainakin on noita yhdistetyllä ilmanohjauksella olevia kattiloita, mutta onko niitä tarjoilla myös lambdaohjattuina?

Jälkiasennettuina ratkaisujen vaikeusaste-ero on aika iso. Optimi tavoitelambda-arvo ei ole aivan sama eri kattilatyypeille eikä edes eri malleille, vaikka polttotapa olisi muuten täysin sama.

Selventää kummasti, kiitos.
Pitää perehtyä syvemmin tuon FT:n toimintaan.

Kyllä pitkälti. Normaalille ilmanpaineelle sopiva anturi on kuitenkin aika edullinen ja riittävän luotettava pikkunappula, ja käyttäjävirhemahdollisuudet vähenevät samalla.

Itse uskon komponenttien ja tidonkäsittelyn minimointiin. Käytön aikana muuttuva tieto sensoreilta muu syötettynä kaavaan...
40kW "viritelty" alapalo Högfors vm. 1981, 3000 l varaaja, patterilämmitys. ~10t/vuosi.

ev3449

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 830
Vs: KOMMENTOINTI: Jälkiasennus LAMBDA kattilanohjaukset
« Vastaus #31 : 09.10.2014-12:08 »
Jatkan mietiskelyä esiin nousseesta ensiö-toisioilman erotuksesta teoreettisella tasolla. Tiedän että kokonaisuuden ja toteutuksen kannalta on paljon miettittäviä ja vaikuttavia asioita ja lopputulos kuitenkin kompromissi...

Eli miten yksinkertaisimmin päästään tuohon toisistaan riippumattomaan ilmojen säätelyyn?

Jos yksi puhallin hoitaa ilmansaannin, ilmamäärät muuttuvat aina kun toiseen vaikutetaan? Eli esim. imurilla varustetussa kattilassa imuri imee X-määrän ilmaa/aika. Tämä jakautuu ensiö- ja toisioilmalle? Kun toista esim. belimolla kuristetaan, toisen virtaus kasvaa. Varmaankin ohjelmallisesti on hoidettu "vakautus" ettei säätäminen ole loputonta? Kuitenkin tuolla tyydytään johonkin riittävään lopputulokseen? Jos ensiö hoidetaan kierrosluvunsäädöllä ja toisio belimolla, lopputulos on sama?

Onko toteutuksellisesti paras hoitaa molemmat ilmat esim. omilla puhaltimilla ja säätö joko kierroslukua muuttamalla tai belimolla kuristaen?
40kW "viritelty" alapalo Högfors vm. 1981, 3000 l varaaja, patterilämmitys. ~10t/vuosi.

seppol

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 822
Vs: KOMMENTOINTI: Jälkiasennus LAMBDA kattilanohjaukset
« Vastaus #32 : 09.10.2014-12:24 »
Kirjoitin kapeakaista-anturista kun joku väitti sen mittaavan kaikkien kaasujen pitoisuudet. Mainitsin myös että moottorikäyttöön tehdyt ei sovellu uunikäyttöön. Ensin mainittu mittaa hyvin pieniä happipitoisuuksia, alle 1 %. Sen erottelukyky juuri tuossa pisteessä on hyvin jyrkkä. Sattumalta tai tarkoituksella tuo on juuri ottomoottorin toimintapiste.

Bosch on kehittänyt varmaan kymmenkunta ruskutusjäerjestelmää ja niitä on valmistettu kymmeniä miljoonia kappaleita eri automerkkeihin.

Jos nyt muutama sana vielä uunin palamisen säädöstä. Savukaasun lämpötila siten kuin se yleensä ymmärretään ei ole absoluuttinen käsite. Se mitataan sen jälkeen kun energia on johdettu pois. Lämmön luovutusteho ei ole mitenkään vakioitu eri uunien välillä. Savukaasut on mitä on. Lämpötila pitäis mitata liekin kuumimmasta kohdasta.