Kirjoittaja Aihe: Latauspaketti - Onko oikeasti niin hyvä vehje?  (Luettu 7016 kertaa)

shadow_fi

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 13
Moro vaan kaikille,

Mulla on vanha, muistaakseni 12kW kattila joka on liitetty itsetekoiseen 4m3 varaajaan. Latauspakettia ei ole ja on vanha 3 vaihemoottori, jonka nyt vaihdoin taajuusmuuntajan perään (sillä sain kavitaation pois). Mutta jotenkin tuntuu ettei ole hyötysuhteet ihan parhaat tällä kattilalla (vaikka toki on vanha jne.). Eli monesti tilanne on se että:

Pumppu seis, tulet päälle, odotan että kattilan yläpuoli saavuttaa 55 astetta (jolloin syntyy palotilassa jo kiehumisen suhinoita), venttiili aku ja läpikierto päälle. Siinä sitten toki lämpötila nousee sinne 70 (se kattilassa oleva kuumempi vesi siirtyy mittarin äärelle), mutta alkaa jo pikkuhiljaa tippumaan ja pysyy noin 60 asteisena (tulovesi noin 20-25 astetta). Näin systeemit pyörii kunnes alkaa tulovesi lämpiämään ja lähtövesi onkin sillon 70-80 astetta (en päästä yli 80 astetta).

Nyt tässä ei tietenkään ole termostaattia ja joskus kun tulet alkaa loppua huomaan tietokoneelta (Oumanin antura valvoo latausveden lämpötilaa, ja verkon kautta katselen silloin tällöin) vesi jäähtyy 50 asteeseen, ennen kuin heitän lisää tavaraa. Sitten en jostain syystä sitä kattilaa osaa käyttää sen omalla luukulla. Luukku täysin auki, ja tulet jotenkin liian rauhalliset. Jos alalunkan oven (ei luukun vaan koko oven) jättää noin 2-3cm raolleen silloin tuli on kyllä kunnollinen... Mutta, enkö jo tuolloin heitä ns. harakoille osan lämmöstä?

Mietinkin tässä jos termari olisi säätämässä oiken lämpötilan, ja valvomassa latausveden 70 asteisen, niin onko tämä jotenkin super juttu ja kohottaa hyötysuhdetta?

Yksi työkaveri höpötti että veden lämpötila vaikuttaa siihen miten paljon energiaa ajassa se kykenee varaamaan. Tätä en löydä mistään, pitääkö paikkaansa.

Eli noin 4-5 pesällistä että 4cm3 varaaja on 70 ylhäällä ja 50 alhaalla (160cm varaaja). Kuutioista en ole vieläkään varma, saattaa olla 5cm3 varaaja, kun ei näe kuinka syvälle se menee. 170 korkea, 150cm leveä, ja tiie sitten montako metriä pitkä kun ei näe.

shadow_fi

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 13
Vs: Latauspaketti - Onko oikeasti niin hyvä vehje?
« Vastaus #1 : 14.11.2014-17:59 »
Kaveri meinas että kylmempi vesi siirtää huonommin energiaa (eli varautuu hitaammin jos kierto on vakio). Joka mielestäni on bullshit.

Lähinnä mienaan vaikuttaako latauspaketti hyötysuhteeseen vai onko so noenestin ja helpotus? Ja juu, tamu ei ohjaudu mitenkään kuin että hain sopivan taajuuden ettei pumppu kavitois (36Hz, tuotto myös kasvoi).

Niin ja jos järjestelmä ei kiehu, voinko kasvattaa polton nopeutta ettei hyötysuhde huononis? Jos ei kiehu, niin katpa lämpö vaihtuu ihan hyvin? Vai lentääkö silti harakoille, ja tuloilmaa täytyy rajoittaa?
« Viimeksi muokattu: 14.11.2014-18:02 kirjoittanut shadow_fi »

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 518
Vs: Latauspaketti - Onko oikeasti niin hyvä vehje?
« Vastaus #2 : 16.11.2014-21:57 »
Kattilan ja piipun väliin jos laitat savukaasuille lämpömittarin niin sen perusteella huomaat miten paljon alaluukun kokonaan avaaminen saa aikaan lämmön karkaamista taivaalle.

Termarilla saat katkaistua kierron kattilan ja varaajan väliltä. Jos nyt unohdat pumpun päälle ja pellin auki jäähdyttää kattila varaajan hormin kautta pihalle... Samoin tuossa alussa pistekiehunnan saa vältettyä jos pumppu pyörittää vettä kattilassa ennen termarin aukeamista. Eihän ilma kerry varaajaan?

12 kW teholla menee vanhoissa yläpalokattiloissa noin 5 kg puuta tuntiin ja 4 m3 varaajan keskilämpö nousee 2,5c tunnissa. Toki poislukien käyttöön menevä vesi samalla.
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

repa

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 265
Vs: Latauspaketti - Onko oikeasti niin hyvä vehje?
« Vastaus #3 : 17.11.2014-00:25 »
Jaahas, tuossa lienee perusongelmana olevan se ettei palaminen ole kunnossa ja oireiden perusteella tuntuu siltä että että veto ei riitä.

Onkohan tuo teho oikeasti 12 kW, luulen ettei niin pieniä ole olemassakaan, eli lienee jotain 20 - 25 kW. Onko tarkempia tietoja antaa? Yläpalo? Alapalo?

Pumpun kavitointi herättää paljon kysymyksiä, mutta tosiaan onko ilmaukset hoidettu? Paraitten ilmat tulee ulos kun pannu ja varaaja ovat kuumia.

Kattiloilla on oikeastaan kaksi "optimi"tehoa, toinen on optimaalinen polttoteho, joka yleensä vanhemmissa kattiloissa on mahdollisimman kiivaspalaminen ja toinen on optimaalinen lämmön talteenottoteho, joka on tietty siellä vähän pienemmillä tehoilla.

Palamisen optimointi vaikuttaa eniten hyötysuhteeseen, eli pidä vaan sitä alaluukkua auki (jos on muuten turvallista ), sen verran ettei hirveesti kiehua pulputa. Savukaasujen lämpö on sitten mitä on, niihin et voi oikeastaan vaikuttaa, turha edes vielä mittailla.

Hyötysuhteen kannalta noi lataustermostaatit ja -härdellit on niin mitättömiä asioita ettei niillä kannata tässä vaiheessa päätänsä vaivata. Tamulla saat riittävästi homman hoidettua.

Ensimmäiseksi siis tarkistat savuhormin: onko savupeltejä kiinni, onko kuinka tukossa (nuohoamatta ), kattilan savusolat voi olla rökääntyneet tai lentotuhkaa täynnä jne. sekä  se että tuleeko pannariin riittävästi korvausilmaa.

Jonkilainen väärinkäsitys lienee tuossa kaverin lausunnossa, varmaan tarkoitti jotain ihan oikein mutta sanoi ihan väärin. ;D