Kiitos ev3449 perusteellisesta kirjoituksestasi.
Otan tähän ihan alkuun eiliset havainnot, suht "kirkas" keli (korkeapaine), jkv tuulta.
Alipaine kylmällä kattilalla, imuri OFF 8-15pa
- nuohousluukku auki 3-4pa
- nuohousluukku auki, imuri päällä 120-123pa
- nuohousluukku kiinni, imuri päällä 119-122pa
savukaasut/alipaine heti täyttöluukun sulkemisen jälkeen klo
18:00 131/105
18:10 167/99
18:20 168/100
18:30 179/104 tässä kohtaa liekki siirtyy oikeaan reunaan & mustaa savua alkaa pukkaamaan,
Toisioilmaa lisätty n. 1/4 pykälää (3:sta - alle 3,5), tiputti alipaineen 96pa, savu hieman vaaleni
19:10 190/96pa
20:30 154/105pa
21:00 130/137pa
Tossa listassa ei mitään radikaalia näy, mutta kertonee kai edes sen että ei tässä ollla summanmutikassa hulluna ruuvailtu mitä sattuu mihin sattuu.
Savukaasut pysyy hyvin tossa 170-180 tietämilläkin vaikka liekki on oikeassa reunassa 5-10cm leveällä alueella. Vasen puoli jälkipolttopesästä on sit enemmän tai vähemmän surullisen näköinen ja vähemmän puoleisesti koko pesä pysyy vaaleena, mustaksi pukkaa.
Noi alipaineet oli tossa nyt noin ja sanoisin että aika tarkkaan saman polttotuloksen saa esim 35-45pa alipaineilla, luukut inan suuremmalla ja imuri pienemmällä. Alipaineella ei tunnu juurikaan olevan vaikutusta, kunhan on riittävä, riittää että läpikulkevat ilamamäärät pysyy samoina.
Kattilaveden lämpöön tolla ei liioin ole vaikutusta, se on 77-79 aika tasantarkkaan riippumatta siitä mitä tulipesässä/savukaasulämmöissä tapahtuu. 81 ehdoton maksimi jossa saattaa pikaisesti joskus käydä.
81 tai enemmän sitten kun varaajan pohaj on jo yli 60 asteinen.
Ja lataajapumppuhan antaa pannulle kylmimmillään 58 asteista, pääosin kuitenkin 60-62.
Se joku muutos, mikä nyt silmämääräisesti tuli havaittua, ekan about 2kk käytön aikana oli että arina säröillä ja tulenhoitoluukku pullistui, ja sit lakkas pikkuhiljaa reagoimasta toision säätöihin.
Toi kuva tosta tulenhoitoluukusta pitäisi kai kertoman jotain...
Nyt kun ei ole noi ilmat eroteltu enää pelkällä villalla niin totaali palon riistäytymiset on pois ja vähäinenkin toisioilmamäärän muutos näkyy liekissä heti.
Mutta en mä tota "savuttomaksi" saa. Täs vaihees ois jo tyytynyt siihen että vaaleeta savua tulee, kun vain p****e sais ton mustan pois. Mutta se lie turha toivo niin kauan kun toi palaa toisella reunalla.
Puoltuntia-tunti sytytyksestä alkaa tuupaan mustaa savua ja jatkuu ainakin tunnin.
Liekki jälkipolttopesässä on sekava sotku ja on lähes mahdottomuus ees päätellä antaako enemmän vai vähentääkö toisiota, mikroskooppisen pieniä muutoksia jos tekee jompaan kumpaan suuntaan niin paranee (jos nyt sattuu oikeen suunnan valitseen), mut pian saa mennä muuttaan sit toiseen suuntaan enemmän.
Joskus tilanne paranee toisiota pienesti vähentämällä, mut kauaa ei mee että savu muuttuu entistä mustemmaksi ja sit on laitettava toisiota jo reilusti enemmän (1 pykälä) ja toivottava ettei mene liikaa/paina liekkiä pesän etuosaan.
Ilmavuotoja olen tän taistelun aikana paikantanut tasan yhden (korjatulla luukulla eka lämmityskerta) ja korjasin sen samantien.
Polttimen asennus ei ole aiheuttanut muutoksia pannuun, poltin tulee kiinni jälkipolttopesän kohtaan, molemmin puolin pannua on luukut polttimelle.
Ne ekan kesän muutamat lämmitykset meni hyvin, sitten laitettiin poltin kii about 3kk ajaksi, ja taas irti & jatkettiin puiden polttoa joka sujui hyvin pari, max 3kk ennen kuin ongelmat alkoi ilmetä.
Tietenkin puukäytön ajaksi poltin otetaan talviteloille ja laitetaan sulkuluukku takas. Tossa toisessa sulkuluukussa on nyt se tirkistysluukku mikä tehtaalta tuli, ja voin sanoa että se ei ainakaan ole mikään paineistettu laitos.
Jos jostain vuotaa niin tosta tirkistysluukusta suoraan jälkipolttopesään, mutta sitä en osaa sanoa miten se nyt käytännössä sit vaikuttaa paloon kun luukku on ollut kii ehkä 3vk ja sinä aikana ei suurempia muutoksia ole nähty.
...ja ennen tota luukkua sinne jälkipolttopesään ei ole nähnyt kuin 8mm pultin reiästä.
Tirkistysluukku on vasemmalla ja palo oikealla... Taidanpa koittaa tilkitä vuorostani tota luukkua ennen illan tulia...
"Jos haluaa antaa vastuun valmistajalle jne" - just ton takia tässä ei olla lähdetty rakenteleen ja räpelteleen itse mitään.
Toi itse korjattu vanha tulenhoitoluukku on nyt käytössä vain sen takia että tehtaalta ei ole kuulunut mitään ja meidän on pakko lämmittää & sillä saa pienesti ongelmia minimoitua, pidettyä palon jotenkuten hallinnassa.
Tehtaalta lähetetty uus luukku on alkuperäisasussaan siististi odottamassa, se toimi vähän aikaa, muutaman lämmityskerran, kunnes pullahti samoin kuin toi vanhakin.
Voin sanoa että musta on tullut aika pätevä tossa sytytyksessä, syttyy varmasti ja tasaisesti koko leveydeltään (liekki jälkipolttopesässä kyllä näyttää miten palaa) täysin ongelmitta, palaa tasaisesti sen ekan puol tuntia, ja lähes savuttomasti (valkoista utua).
...joten en näe erityistä syytä alata sytyttään toholla alakautta...
Tän kaiken paskan keskellä on ollut melkoista itsehillinnän koetusta opetella jälleen olla sattumatta ensioilmaan & imuriin polton aikana, ainoostaan toisiota hieman lisäileen.
...ja nyt kun tiän missä noi pitää olla, et palaa aasta ööhön, ilman et tarvii sorkkia keskenkaiken, niin nyt pitäis taas alata veivaileen...
Toi reagoi tohon ensioon hyvin voimakkaasti, 1/2 pykälääkin on jo melkoisen paljon siinä. Lisäksi tollanen 1/2 pykälän muutos ilma aukoissa vaikuttaa suuresti myös alipaineeseen.