Kirjoittaja Aihe: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...  (Luettu 93739 kertaa)

kaji

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 246
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #390 : 08.03.2015-13:35 »
Heitihän se oikeenkin fase sivunsa julki....aito pohjalaanen ja viel muistaakseni kauhajoelta :P

Emäntä

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 192
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #391 : 08.03.2015-14:00 »
Pannu pyörittää Emäntää ja emännän perässä pyörivään naruun sit tarttuu ne jotka haluaa, mutta ei musta nyt kyllä siltä tunnu että tuola narun perässä mitään taakkaa olis  ;)

Juu, kaji,mä en oo niitä ihmisiä jotka huutelee puskista ja syö sanansa jne.
Kaiveleppa säkin jolla noi linkit tuolta ketjusta esiin niin näät mikä tää sun viihdyttävä "topi" on. Ikävä tuottaa pettymys... Ja niinhän se menee, toisen onni on toisen onnettomuus.
Hyvä että tästä on sulle irronnut viihdettä vaikka allekirjoittaneelle ei niinkään, on kuitenkin aina kiva kuulla jos on onnistunut tuomaan iloa jonkun päivään :)

Ei ole minkäänlaista hajua siitä millä tän pattitilanteen purkais, ihan tosissani luulin saavani avun tehtaalta.
Mutta aivan oikeesti oon saanut tärkeetä apua täältä, tilanne ois paljon huonompi ilman joitain vinkkejä mitä täältä on irronnut.

Toi tulenhoitoluukun ensio & toisio vuoto oli täälä jonkun epäilys, ja nyt kun se on korjattu niin toi pannu on jo jotenkin hallittavissa. Ennen tota oli aivan turha tehdä yhtään mitään sit kun alkoi tapahtua.
Mustan savun saa muutettua valkoiseksi toisiosäädöllä, ennenmmin sillä ei ollut yhtään mitään vaikutusta siinä vaiheessa kun luukku oli lämminnyt ja palo kunnolla käynnissä.
Savukaasut ei liioin karkaa enää mittausalueen ulkopuolelle.

Se latauspaketin vanha pumppu on ehjä. Ensimmäinen ajatus pistekiehunnan yllättäin ilmaannuttua oli että puppu on tullut tiensä päähän, menettänyt tehojaan.
Äkkiä uusi tilalle. Vanha pumppu on nyt kyllä todettu ehjäksi ihan ammattilaisen toimesta ja saa olla hyllyssä varapumppuna. Joten ei hajonnut sekään yhtäaikaa pannun kanssa. Ja jos ja kun pannussa on hajonnut jotain niin se on tapatunut ekan talven aikana, ekan 2-3kk päivittäisen puupolton aikana. Ainakin toi tulenhoitoluukku varmuudella on hajonnut silloin.
Jos tuola on jotain muuta muushina niin se ei ole kylmästä pannusta silmin havaittavissa, enkä tiedä koska se joku muu mahdollinen juttu on ilmaantunut.

Mä en tiä mihin toi 4 astetta veden lämmöstä katoaa 1,5m eristetyssä putkessa pannun ja lataajan välillä, eikä taida kukaan muukaan tietää.
Samaa se tehtaan asiantuntija ihmetteli.
Ja ton toteamuksen heitin tänne sen takia että jos jollain ois joku idea tuohon mistä vois johtua.
Lataajalle menevää vettä mittaa 2 eri mittaria jotka näyttää saman, ja pannun lämpöä 3 eri mittaria, joista mikään ei näytä yhtä alhaista lukemaa kuin noi lataajalle menevät.
Ei ole termarit väärinpäin eikä pumppu liioin pyöri väärinpäin. Eikä ees se perketin savukaasuimuri. Edeleenkään.

Mutta se siitä. Niin kauan kuin toi termari vähänkin aukee niin tohon ei kannata sitten kiinnittää huomiota, jos ja kun tollasen jännän asian julki tuonti täälä oli selkeesti virhe.

Ja siitä varaajan lämpenemisestä en liioin puhu enää halkastua sanaa, moneen kertaan olen sanonut että mä en tee yhen onnettoman mittarin perusteella tosta mitään pylväsdiagrameja enkä vaadi mitään mainoksissa esiteltyjä ihannearvoja.
Omia suuntaa-antavia havaintojani en selkeästi osaa tuoda ilmi niin että joku ne ymmärtäisi, joten unohdetaan se aihepiiri.

Olen hyväksynyt sen että savukaasujen lämmöt voi hyvinkin olla yli 200 astetta ilman että se on mikään ongelma.
Olen hyväksynyt sen että piipusta tulee vaaleaa savua koko polttojakson ajan, enkä tod näk välttämäti saa täysin savutonta tilannetta enää aikaiseksi kuin joskus harvoin vahingossa (eilen oli lähes tunti tollanen).
Ja hyväksynyt myös sen että toisioilmaa on annettava lisää palon edetessä, eli että pannuhuoneessa saa edelleen käydä polton aikana.
Ilmeisesti opettelen myös hyväksymään sen että varaaja ei aina enää lämpeenkään niin hienosti kuin aiemmin.

Mustaa savua en ole hyväksynyt, enkä aiokkaan.

Ja, kyllä, tulen lukemaan asialliset viestit ihan alusta asti vielä kertaalleen ja tarkoitus on ollut vieläpä tehdä itselle muistiinpanot muuan skeptikon ohjeista jahka ne kaiken epäoleellisen kettuilun joukosta saan poimittua hiiltymättä.


« Viimeksi muokattu: 08.03.2015-14:15 kirjoittanut Emäntä »

Maatilallinen

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 88
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #392 : 08.03.2015-14:56 »
Mä en tiä mihin toi 4 astetta veden lämmöstä katoaa 1,5m eristetyssä putkessa pannun ja lataajan välillä, eikä taida kukaan muukaan tietää.
Samaa se tehtaan asiantuntija ihmetteli.
Ja ton toteamuksen heitin tänne sen takia että jos jollain ois joku idea tuohon mistä vois johtua.
Lataajalle menevää vettä mittaa 2 eri mittaria jotka näyttää saman, ja pannun lämpöä 3 eri mittaria, joista mikään ei näytä yhtä alhaista lukemaa kuin noi lataajalle menevät.
Ei ole termarit väärinpäin eikä pumppu liioin pyöri väärinpäin. Eikä ees se perketin savukaasuimuri. Edeleenkään.

Mutta se siitä. Niin kauan kuin toi termari vähänkin aukee niin tohon ei kannata sitten kiinnittää huomiota, jos ja kun tollasen jännän asian julki tuonti täälä oli selkeesti virhe.

Eiköhän ne mittarit kuitenkin näytä vähän pieleen. Onko mahdollisesti pintalämpömittareita tai taskussa olevia bimetallimittareita? Nuo taskussa olevatkin vanhemmiten tuntuu alkavan näyttää miten sattuu, pintalämpömittareista puhumattakaan.

Lasiputkimittarit ei vanhetessaan pitäisi "väsyä" mutta ei niistäkään aina tiedä näyttääkö asteelleen oikein.

Mutta ei tuolla ole käytännössä mitään merkitystä kattilasta saatavaan energiamäärään tai varaajan lämpenemiseen.

Tuossahan ymmärtääkseni palamista ei säädetä mitenkään kattilaveden lämpötilan mukaan, vain imuri pysähtyy jos kattila uhkaa ylikuumentua?

Silloin latauspumpun toiminta ei mitenkään pysty vähentämään kattilasta saatavaa energiamäärää, jos kattila ei ylikuumene. Ei voi olla niin, että "termostaatti ei aukene" ja se on syy siihen, ettei varaaja lämpene. Jos näin olisi, niin kattilassa kyllä lämmöt nousisi hyvin nopeasti korkealle koska tuotettu lämpö ei siirtyisi sieltä pois.

Nyt jos termostaatti ei tunnu aukeavan, se on seuraus siitä, ettei kattilasta saada lämpöä, eikä syy siihen. Et saisi sen enempää lämpöä vaikka poistaisit koko termostaatin.

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 385
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #393 : 08.03.2015-14:57 »
Hiukan tuskaista eteneminen on, mutta eipäs heitetä vielä pyyhettä kehään. Vaikkei meillä muilla oo ns. penniäkään kii, Emännän osoittelu tavalla tai toisella ei oo yhtään sen arvostettavampaa ku tehtaankaan hanskojen heitto tiskiin. Toki jokainen saa tuntea tilanteesta ihan mitä haluaa, siihen on Suomessa vielä ihan vapaa oikeus.  :D

Mut joo, sit mun 'tuntemuksia'. Lämpömittarit pitäis kaikki saada riviin ja samaan lämpöön, siitä sit vertailemaan eroja. Sama homma huoneenlämmössä ja korkeammalla lämmöllä kans. Suurin osa viisarimittareista on sellaisia mitä saa takaa veivattua oikeeseen asentoon. Ja jos näyttää, et lämpöä katoaa mystisesti, niin mittarien heitto on eka epäiltävä juttu.

Sitten savuista. Kyllä sitä valkoista savua tulee, ja saa tullakin vaikka kuinka paljon, kosteuttahan se on pääasiassa. Kunhan ei haise puolikspalaneelle puutavaralle. Täysin kirkkaita savuja tulee vasta, kun loppukin kosteus on puista höyrystetty veks, eli se tulee vasta kun on tarpeeks kauan päästelty valkoista höyryä.

Savujen mustumiseen on taidettu nyt vastalääkkeenä tarjota lisää toisiota. Sama vaikutus on myös ensiön pienentämisellä. Kun varastopesä on lämmennyt ja höyryt saatu veks, seuraavaksi alkaa palavat aineet höyrystyä. Toisin sanoen palavaa tavaraa tulee enempi palotilaan, eikä aiempi ensiö enää riitä. Pahimmillaan mennään ulos kattilan parhaalta toiminta-alueelta, ja pahasti. Toi patahan on monin osin 60 kW kattila, mut silti pitää pysytellä 35 kW nurkilla.

Säädöistä myös sen vert, et käsisäädöilläkin pitää muistaa säätää vain vähän, jos ollaan vaan hiukan pielessä, ja säästää isommat kevätjuhlaliikkeet pahempiin ongelmiin. Nyt kun on säädetty vaan yhtä säätöä kerrallaan, ollaan jo päästy hiukan tolkullisempaan vasteeseen. Puolen säätövälin muutos on jo tosi iso, kannattaa edetä minimisäädöillä. Ja niitä pystyy tekemään pieninä, kunhan säätöakseleiden mutuja ei kiristä turhan piukkaan.

Sitten vielä varaaja. Ei yhdellä alamittarilla pysty paljoakaan päättelemään latauksesta. Sikäli aika turhaa puhua siitä josko varaaja lataantuu vai ei, kun kuuma kerrostuma voi olla parinkymmenen sentin päässä mittarista, mut mittari ei vaan oo noussu. Eli lisää mittareita, niin nähdään mitä pyttyyn oikeesti kertyy!
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

repa

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 265
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #394 : 08.03.2015-15:42 »
Mittarit näyttää kiusallisen usein mitä sattuu, ei autojen nopeusmittaritkaan aina näytä samaa, puhumattakaan todellista nopeutta.
Millään mittarin apsoluuttisella lukemalla ei ole merkitystä niinkauan kun toi palaminen persiistä.

Alusta asti olen epäillyt että "emäntä" on tehtaanmies, joka yrittää täältä saada apuja toimimattomien pannujen parantamiseksi  ;D  ;D ;D

Noh, sen verran on edelleen "naisenlogiikkaa" matkassa, että epäilyni on turhaa.

 Naisenlogiikka kuuluu naisille, ei siinä mitään, pikkasen se haittaa ongelman purkua mutta kai siitä yli päästään kun tarpeeksi yritetään, molemmin puolin. ;)

Lainaus
Ja, kyllä, tulen lukemaan asialliset viestit ihan alusta asti vielä kertaalleen ja tarkoitus on ollut vieläpä tehdä itselle muistiinpanot muuan skeptikon ohjeista jahka ne kaiken epäoleellisen kettuilun joukosta saan poimittua hiiltymättä.

Joo, anna palaa, hiiltymättä  :D

Emäntä

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 192
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #395 : 08.03.2015-16:19 »
Tota varaajan lämpenemistä ei liioin pysty mitenkään tarkasti analysoimaan, julma fakta on se että tossa on tasan yks luotettava mittari ja se on lähes pohjalla, lataajapumpulle lähtevän putken juuressa.
Lisämittareiden asennusmahdollisuuksia ei kohtuudella ollut.
...toi on tullut "muurattua" niin huolella omaan poteroonsa et pitäis purkaa yks seinä ja erinäinen määrä täysinäisiä hyllymetrejä siitä, joten olkoot. Ainakin toistaiseksi.

Anyway, liekki ja sitä kautta savuttomuus ovat kuitenkin toistaiseksi tärkeimmät.
Kyllähän tonne puuta pistää jos ei tarvi koko korttelia myrkyttää...
Noin, mahdankohan toistaa itseeni vielä monesti....

Noissa mittareissa on heittoja. On pintamittareita (kinkku), taskuissa olevia digimittareita ja perinteisiä "jousimittareita".
Osaan huomioida noi heitot (isäntä ei osaa), mutta en ole lähtenyt noita kaikkia irrotteleen ja kantaan hellalle kattilaan, täs kun on nyt ollut tärkeempääkin tekemistä, ja edelleenkin tunnen mittarini sen verran hyvin että pärjään niitten kanssa.
Tarkka korvaisena ja muutenkin yliherkillä aisteilla varustettuna lukemattomia tunteja pannun ääressä täysin läsnäolevana aktiivisesti päivystäneenä olen oppinut kuulemaan koska termari aukeaa ja koska on mennyt taas kiinni. (Joskus kunnon ilmakuplaryppään osuessa isäntäkin peräti kuulee kun termari aukee).
Ja kun olen noita mittareitani tuijottanut niin tiedän kyllä että minkä mittarin pitää mitäkin näyttää että termari reagoi.
Noissa eri mittareissa on parin asteen heittoja, lisäksi jotkut reagoi lämmön muutoksiin hitaammin kuin toiset.

Imuri alkaa käymään minuutin pätkissä jos pannu uhkaa kiehua, 93 asteessa muistaakseni alkaa pätkiin.
Mitään veden lämpöön perustuvia säätösysteemejä ei ole.

Suurin yksittäinen säätö mitä on lähipäivänä tullut tehtyä on about vartin sisällä toision nosto 3,5:stä 4,5:n, ja oli ensiapu ihan törkeeseen mustaan savuun.
Ensioihin en ole sattunut enkä imuriin, ja toision lisäyksetkin on olleet korkeintaan se puoli pykälää kerralla, useimmiten kuitenkin vain niin vähän että asteikolta sitä ei pysty silmämääräisesti näkemään muut kuin minä, enkä edes aina. Niin pienillä mennään. (Tuskimpa vaan moni vanhanliiton isäntämies ees saa tehtyä tollasia hienosäätöjä).
Muovisäätönupit oon poistanut tosta ajat sitten, lenkkiavaimella saa säädettyä paljon tarkempaan kun ranne on vakaasti tuettuna luukkua vasten.



« Viimeksi muokattu: 08.03.2015-16:24 kirjoittanut Emäntä »

jolla

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 875
    • charts
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #396 : 08.03.2015-18:36 »
täyttä tuubaa koko emännän jutut
"On pintamittareita (kinkku)" , kyllä kinkuun survastaan se mittari ja syvälle
"(Joskus kunnon ilmakuplaryppään osuessa isäntäkin peräti kuulee kun termari aukee)"
ei liene tartte ihmetellä jos siellä ilmaryppäät termarissa pärskähtelee ettei mikään toimi,
mutta tarkoitushan onkin......heh
10 pinnaa viihteestä
Lämpimänä 152m² + lämpökeskus 36m², kanava 30m, Hogfors vuodelta -66, Akva 4000, Ouman EH-80, 93 kpl 270/340W pv-panelia 13° etelään kiinteästi ja 40 kpl pystyssä, 40kWh lifepo4 + 40kWh agm
seurantaa http://www.puulammitys.info/index.php?topic=457.0

Emäntä

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 192
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #397 : 08.03.2015-18:50 »
Aika vähis ne vaan on täysin totaalisen ilmattomat järjestelmät muillakin, kyllä tuola on kommentteja et ilmaa on irronnut vielä vuoden päästäkin järjestelmän käyttöönotosta.
Ja täälä sitä on pakostakin kun termaria ja pumppua on vihdettu & yksi lisä ilmausnippakin asennettu vikan kuukauden sisällä. Puhumattakaan ton pistekiehunnan vaikutuksista.

Ja lueppa noita vanhempia postauksia, sielä ihan on kehotettu vakavasti otettavien palstalaisten toimesta tökkiin noita kinkkumittareita lisäksi, ovat ne hyviksi havainneet :)

Mutta kiva kuulla että sulla on edelleen hauskaa <3
« Viimeksi muokattu: 08.03.2015-18:52 kirjoittanut Emäntä »

Markku

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 927
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #398 : 08.03.2015-18:52 »
Tässä on nyt kysymyksessä lähestulkoon uniikki tapaus, jossa kattilalaitoksen hoitaja ei nyt hanskaa hommaansa.
En nyt halua pahoittaa emännän mieltä enempää, mutta tieto tuo tuskaa silloin jos osaaminen ei ole kondiksessa.
Tässä on nyt tehty puunpoltosta niin vaikeaa, ettei vaikeammaksi enää tule. Pitkät kirjoitukset ovat osoitus siitä, ettei polttotekniikka ole hallussa....valitettavasti.
Viestiketjusta poimimalla ne avaintiedot, joilla pääsee kohtuulliseen lopputulokseen.
Tässä haiskahtaa sellainenkin skenaario, että emäntä on huomannut valinneensa eitoivotun kattilan, jonka pitäisi toimia kuin lambda-ohjattu käänteispalokattila.
Itse en oikein enää jaksa painiskella asian selvittämiseksi, koska tiedoista puuttuu sellaisia tekijöitä, jotka ei ole tiedossa.

Jos nyt puuttuisin vielä polttotekniikkaan, niin kattilan lämpötila kun on 70 C tietämillä, polttolle on silloin optimaaliset olosuhteet. Tässä tapauksessa kunnossaoleva latauspumppu hoitaa tuon asian, että kattilan veden lämpö ei pääse liian alas.
« Viimeksi muokattu: 08.03.2015-19:06 kirjoittanut Markku »

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #399 : 08.03.2015-19:12 »
>Aika vähis ne vaan on täysin totaalisen ilmattomat järjestelmät muillakin, kyllä tuola on kommentteja et ilmaa on irronnut vielä vuoden päästäkin järjestelmän käyttöönotosta.<

Niimpä. Aikoinaan omassa tapauksessani oli ongelmana tuo ilman / hapen muodostuminen ja sen seilaaminen kattilassa  lämmityksien ajan, jolloin ilma ajoittain turisi kiertovesipumpussa. Yksi tekijä, jolla lie ollut vaikutuksensa kiertovesipumpun  muovisen siivikon irtoamiseen ( Grundfors). Ilman kierto kattilassa loppui siihen kun rakensin kiertovesi / sekoitus putkeen säiliön, jonka yläosassa on automaattinen ilmaus. Vaikka laite on poistanut happea / ilmaa jo vuosia järjestelmästä, niin vieläkin joka lämmityskerta automatiikka poistaa happea / ilmaa. Nykyisin tosin vain vähän.
Niin, tuo ilma / kupliva vesi ei poistu, jos termostaatti on  vain hitusen auki. Kiertovesi / sekoitusputki sieppaa kuplat kiertoon.... kiertoon... kiertoon ja kierrossa ne pysyy maailman tappiin saakka.
« Viimeksi muokattu: 08.03.2015-19:15 kirjoittanut markkulievonen »

Erbish

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 141
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #400 : 08.03.2015-19:37 »
Juu aikaa tuskin muistan enne noita uusia kiviä, tosin filmiä on noista menneistä ajoista noin 10H.
Silloin ei ollut muuta tekemistä kuin kuvailla pannun elämää.
Täytyy katsella niitä ja katsoa kuinka palaa vakiona tuo pannu.

Tuollaisen kiven saa tehtyä pannua muuten muokkaamatta, hintaa tulee noin 35€ jos osaa itse tehdä.
Tosin tuota kiveä ei saa ehjänä pois pannusta kun tuppaa palamaan pilalle kuumassa johtuen liian ohuista rakenteista.
Ariterm 60+ varustettuna jäännöshappi mittauksella/ohjauksella
Sekä toisioilman uudelleen reitityksellä.
Varaajana 5m3 akvaterm.
Lämmitettävää ~800m3.
Talo Vm 2012.
~27pm3 koivua vuodessa.

Emäntä

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 192
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #401 : 08.03.2015-20:28 »
^ tota mä olinkin epäillyt että noita kiviä ei kande tuolta turhaan pois yrittää, murenee käsiin.
Toi alatiili on kuitenkin niin simppeli että ton saa tehtyä ilman malliakin kun vaan mitat on tiedossa, ja nehän löytyy tehtaan verkkokaupasta...

Olen nyt tänään opiskellut uusiksi ekat 10 sivua, ja ei sieltä mitään sellaista enää irtonnut mitä en jo tietäisi/ olisi kunnolla mieleeni painanut.
Moni näkemys koko prosessista on muuttunut tän palstailun aikana, ennenkaikkea on syy-seuraus-suhteet tulleet selviksi.
Mistään lambda ohjatuista pannuista en tiennyt yhtikäs mitään enen kuin olen täälä alannut notkumaan, en tiennyt sellasia olevan edes olemassa, joten miten ihmeessä olisin voinut sellaisesta haaveilla?
Haaveilin pelkästään meidän vanhan pannun päivitetystä versiosta ja sellaisen sitten hankinkin sen kummemin miettimättä tai kyseenalaistamatta ;)

Tässä ei oikeestaan ole enää mitään hirvittävän ihmeellistä mysteeriä, tällä hetkellä luulen jopa olevani pikkasen selvillä mistä toi tunti, puoltoista, sytytyksen jälkeen -mega savuutus jakso johtuu, ja joku pieni idea on jo päässä millä siitä vois päästä eroon.
Mutta pidän sen toistaiseksi omana tietonani.
Ja tietenkin edelleen mielelläni otan ideoita vastaan.

Heater

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 209
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #402 : 08.03.2015-21:37 »
Se savutus johtuu siitä että Se varastopesä romahtaa tai sitten siellä on paljo tavaraa tulessa.
ite kokeilisin laittaa siihen vinoarinan päälle jonku pellin tai jollain tukkisin sitä. Eli vinoarinalta eteenpäin lähtisin pienentämään sitä arinan pintaa. Sitten säätöä.
tuolle kattilalle ei ole mitään muuta tehtävissä!

jolla

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 875
    • charts
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #403 : 08.03.2015-22:29 »
>Aika vähis ne vaan on täysin totaalisen ilmattomat järjestelmät muillakin, kyllä tuola on kommentteja et ilmaa on irronnut vielä vuoden päästäkin järjestelmän käyttöönotosta.<

Niimpä. Aikoinaan omassa tapauksessani oli ongelmana tuo ilman / hapen muodostuminen ja sen seilaaminen kattilassa  lämmityksien ajan, jolloin ilma ajoittain turisi kiertovesipumpussa. Yksi tekijä, jolla lie ollut vaikutuksensa kiertovesipumpun  muovisen siivikon irtoamiseen ( Grundfors). Ilman kierto kattilassa loppui siihen kun rakensin kiertovesi / sekoitus putkeen säiliön, jonka yläosassa on automaattinen ilmaus. Vaikka laite on poistanut happea / ilmaa jo vuosia järjestelmästä, niin vieläkin joka lämmityskerta automatiikka poistaa happea / ilmaa. Nykyisin tosin vain vähän.
Niin, tuo ilma / kupliva vesi ei poistu, jos termostaatti on  vain hitusen auki. Kiertovesi / sekoitusputki sieppaa kuplat kiertoon.... kiertoon... kiertoon ja kierrossa ne pysyy maailman tappiin saakka.

jos järjestemä on paineen alainen, ei sinne tule mistään ilmaa, ja vaikka osa olisi alipaineinen kuten minulla oli aiemmin kymmeniä vuosia, ei sinne tule silloinkaan mistään ilmaa
jos järjestelmässä on ilmaa, se on viallinen, siellä on reikä, vuoto, eikä siellä ole painetta, se on korjattava, sehän homehduttaa paikat kun tietysti vuotaa vedet myös ulos
Lämpimänä 152m² + lämpökeskus 36m², kanava 30m, Hogfors vuodelta -66, Akva 4000, Ouman EH-80, 93 kpl 270/340W pv-panelia 13° etelään kiinteästi ja 40 kpl pystyssä, 40kWh lifepo4 + 40kWh agm
seurantaa http://www.puulammitys.info/index.php?topic=457.0

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 385
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #404 : 08.03.2015-22:37 »
Noin, mahdankohan toistaa itseeni vielä monesti....

Noissa mittareissa on heittoja. On pintamittareita (kinkku), taskuissa olevia digimittareita ja perinteisiä "jousimittareita".
Osaan huomioida noi heitot (isäntä ei osaa), mutta en ole lähtenyt noita kaikkia irrotteleen ja kantaan hellalle kattilaan, täs kun on nyt ollut tärkeempääkin tekemistä, ja edelleenkin tunnen mittarini sen verran hyvin että pärjään niitten kanssa.
Tarkka korvaisena ja muutenkin yliherkillä aisteilla varustettuna lukemattomia tunteja pannun ääressä täysin läsnäolevana aktiivisesti päivystäneenä olen oppinut kuulemaan koska termari aukeaa ja koska on mennyt taas kiinni. (Joskus kunnon ilmakuplaryppään osuessa isäntäkin peräti kuulee kun termari aukee).
Ja kun olen noita mittareitani tuijottanut niin tiedän kyllä että minkä mittarin pitää mitäkin näyttää että termari reagoi.
Noissa eri mittareissa on parin asteen heittoja, lisäksi jotkut reagoi lämmön muutoksiin hitaammin kuin toiset.

Joo, mittarit varmaan on tuttuja, en sitä väitäkään. Ja heitoistakin pikku hiljaa muodostuu joku kuva. Mut jos siellä varaajapytyn kyljessä ei ole ku muutama mittari, joista vaan alin on käyttökelpoinen, aika hankala siitä on kenenkään saada oikeaa kuvaa pytyn varauksesta, guru-asteesta riippumatta!

Tietty se on tärkeintä, et torppa pysyy lämpimänä, mut silti kannattaa miettiä toi pytyn anturointi kuosiin, ennenku uhraat enempi aikaa latauksen ruotimiseen. Oma hommansa siinäki, mut elämä on.

Suurin yksittäinen säätö mitä on lähipäivänä tullut tehtyä on about vartin sisällä toision nosto 3,5:stä 4,5:n, ja oli ensiapu ihan törkeeseen mustaan savuun.
Ensioihin en ole sattunut enkä imuriin, ja toision lisäyksetkin on olleet korkeintaan se puoli pykälää kerralla, useimmiten kuitenkin vain niin vähän että asteikolta sitä ei pysty silmämääräisesti näkemään muut kuin minä, enkä edes aina. Niin pienillä mennään. (Tuskimpa vaan moni vanhanliiton isäntämies ees saa tehtyä tollasia hienosäätöjä).
Muovisäätönupit oon poistanut tosta ajat sitten, lenkkiavaimella saa säädettyä paljon tarkempaan kun ranne on vakaasti tuettuna luukkua vasten.

Muovinupit ei nyt ehkä ole se ongelma. Omassa padassa taitaa olla ihan samanlainen säädinrakenne, akselina sivuista litteeksi hiottu M8-kierretangon pätkä. Mutujen kanssa joutuu olemaan tarkkana, ettei kiristä turhan piukkaan, muuten ei pysty säätämään akselista kiertämällä. Ja suuri ongelma on se, et asteikko pääsee klappaamaan, pitää aina kattoa et asteikon väljät on aina samassa reunassa, siis jos lukuja kattoo. En tiiä, tuskin tosta apuja sinänsä on, mut tulipa mietittyä ääneen rakennetta.  ;)

 En kyllä silti oikeen hiffaa, miten tota sais säädettyä kiintoavaimella? Siis tohon hiotun kierretangon avainväliin sopivalla pikkuavaimella? Eiks se tanko mee aika helposti pyöreeks?
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi