Kirjoittaja Aihe: Pönttöuuni tai joku muu hyvin lämpöä tasaisesti luovuttava takka  (Luettu 6270 kertaa)

riepueetu

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 137
Morjens !

Nyt on muutama vuosi mennyt hyvin puita poltellessa ja ilmeisesti nälkä kasvaa vain syödessä.

Vanha huonosti eristetty omakotitalo on sellaisessa paikassa, että sähkökatkoja riittää kun mereltä puhaltelee ja myrskyää...kuulemma maakaapeleita joskus tulee; mutta taitanee mennä usempi vuosi vielä.
Agregaattia käynnistellään ja upseja lataillaan usein, mutta olen mietiskellyt että luonnollisempi varalämpö voisi olla paikallaan kun tilaakin olisi sellaiselle tarpeeksi ja voisihan se joskus jotain tunnelmaakin luoda :)

Kertokaapa kokeneemmat jos on kokemuksia pönttöuuneista tai kaakeliuuneista joita markkinoidaan nykyisin muutaman päivän pystytyksellä ja ns.käyttövalmiina n.2-3 k eur hintaan. Niitä tuntuu saavan täältä härmästä ja tuolta Viron puolelta suunnilleen samaan hintaan.
Onko suosituksia mistä kannattaa kysellä ja mitkä toimittavat kannattaa unohtaa saman tien ?
Millaisia käyttökokemuksia Teillä on pönttöuuneista?

Ittellä tuli mieleen myös tulikiven/nunnan uunin takat, mutta hinnat karkaavat aivan liian kauas ja ne eivät ole mahdollisia.

Hyvää itsenäisyys päivää kaikille !

Terveisin

-Eetu-

Höyrykattila

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 239
Oma mielipiteeni (perustuu kokemukseeni) on, että noi tulikivi/nunna uunit on todella komeita silmille, mutta mielestäni ne eivät sovellu korsun lämmitykseen sanan varsinaisessa merkityksessä. Tunnelman tuojina/luojina ovat täydellisiä. Sitä ei käy kiistäminen.

Ongelma on siinä, että ne läpiävät ja luovuttavat lämmön nopeasti. Ehkä niissä on liian vähän massaa johon lämpö varautuu.

--

Pönttö uuneista on lämmitys kokememusta tuolta kyläntalolta (todella vanha koulu), jossa huone korkeus on about 3-4 metriä. Uunitkin olivat myös sen mukaiset => korkeita.

Itse asiassa tykästyin niihin... Todella hyvä veto ja lämpenivät tasaisesti ylhäältä alas.  Korkeassa huoneistossa ongelmana oli lämmön kerrostuminen => kattotuuletin olisi ollut paikallaan tasaamaan lämpöjä.
« Viimeksi muokattu: 09.12.2015-22:55 kirjoittanut Höyrykattila »