Kirjoittaja Aihe: 20- luvun leivinuunin toiminta?  (Luettu 18995 kertaa)

loikas

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
20- luvun leivinuunin toiminta?
« : 16.12.2015-09:25 »
Olemme keväällä ostaneet vanhan (20-lukulaisen) talon jossa on ainakin muuriltaan alkuperäinen hella/leivinuuni. Yhdistelmä on nuohottu hiljattain, ja liettä on lämmitetty aktiivisesti syksystä alkaen. Kysymykseni koskeekin leivinuunin lämmittämistä. Poltin leivinuunissa 6 päivää putkeen reilut pesälliset puuta, saamatta kuitenkaan muuria lämpimäksi. Epäilenkin että peltien asennot ovat jotenkin väärät (talvi- kesä asento). Osaisittekohan oheisen kuva perusteella auttaa.

att57

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 123
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #1 : 16.12.2015-11:33 »
Hieno uuni!

Ennen käytettiin monesti tupla peltiä paremman tiiviyden takia. Mihin lämpötilaan leivinuunia olet lämmittänyt?

Vetääkö hella jos pidät oikean puoleisen pellin suljettuna ja vasemman auki? Kiertäisikö silloin savukaasut uunin vasemmassa reunassa sitä lämmittäen?

Voisi kuvan perusteella ajatella että kesällä laskettaisiin savut oikeasta pellistä suoraan piippuun ettei tupa suotta lämpenisi.

Niin nää havainnot kuvan perusteella. :)
Attack DPX 25 Profi, Esbe VTC 511, Jäspi ovaali 1800 l, tyhjiöputket 63 kpl

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 302
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #2 : 16.12.2015-12:51 »
Itsellä samantapainen systeemi tosin paljon vanhempi eli 1800-luvulta ja toimii edelleen.
Systeemi on pääpiirteissään sellainen että tuo liesipelti pidetään auki sytyttäessä ja kun on vähän lämmennyt niin liesipelti suljetaan kokonaan ja toinen pelti aukaistaan jolloin kierto siirtyy kokonaan lämmittämään muuria.
Ja tuon suoraan hormiin menevän pellin pitää siis olla ihan kiinni jotta kierto toimii kunnolla muurin kautta.
Itselläni tuo muuri on noin 3,5 metriä korkea ja saman verran sivusuunnissakin ja lämpiää suunnilleen parin päivän lämmittämisen jälkeen ja sen jälkeen kun päivittäin lämmittää niin pysyykin lämpimänä.
Voi muuten olla aluksi vaikeuksia saada savu kiertämään muurin kautta varsinkin jos se on ihan kylmä.

loikas

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #3 : 16.12.2015-16:23 »
Tuo tuplapelti- selitys kuulostaakin muuten kovinkin järkevältä... koska mitään logiikkaa en saa noihin vihreisiin pelteihin vaikka miten kokeilisi. Noitten punaisten ja sinisten peltien toiminta onkin jo hallussa. Olen lämmittänyt leivinuunin noin 200- asteiseksi (suuluukulta mitattuna, hehkumisen loppumisen jälkeen.) Kovin nopeasti tippuu lämmöt 100-120 asteeseen lämmityksen jälkeen. Omituisinta tässä leivinuunissa on kuitenkin mielestäni se, että siinä ei ole hiililuukkua... onkohan kovinkin yleistä siis ollut että hehkuvat hiilet on nostettu vaan lapiolla pois?

Olen polttanut useampana päivänä siis '' reilun korillisen'' ( 5-10kg ) puuta tässä, eikä lämpeä juuri yhtään. Pitäisköhän siis laittaa vaikka tuplat päälle, niin alkaiskohan lämpeemään? Millaisia määriä tuollaisessa mahtaa kuulua polttaa?

LoGr

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 66
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #4 : 16.12.2015-17:10 »
Noihin pelteihin en osaa vastata, mutta verrokkina poltettuun puumäärään...
Eilen poltin leivinuunissa yhden pesällisen, viimeksi lämmitetty 3.10, poltin pari koivupalikkaa, loput paukkupuuta(närettä). Puuta meni vajaa lihalaatikollinen, olisiko jotain 15kg luokkaa. Sytytin jotain 14.45 ja taisin napata pellit kiinni 19.30. Peltien sulkemisen jälkeen uunissa sisällä lämpöjä 175 ja aamulla klo. 5 n.125 astetta. Tuon tiilimuurin puolelta oli lämmin vasta aamulla, muuten kyseessä toki valmiiksi lämmin kämppä, sisälämpö 21-hujakoilla. Ihmeen vähällähän tuo näköjään lämpiää, eipähän tarvitse kinkkua varten kahta pesällistä polttaa tai menee päivä jäähdytellessä. Poltetut puut siis 50-senttisiä ja pesän pituus jotain 70-80 -luokkaa.

Hiilet tuossa pystyy pudottamaan luukusta alas, mutta hiilitilaan ei ole mitään ilmaräppänää joten olen polttanut hiilet pois uunissa. En ole itsekään perillä tuon toiminnasta tai järkevästä käytöstä mutta tuossakin on "tuplapelti", toinen tiilen ala- ja toinen yläpuolella. Ilmeisesti menee kuitenkin samaan reikään, onko tuolla tarkoituksena jättää ilmaa peltien väliin ja siten eristää.

Porukoilla vanha uuninmölhö, talo rakennettu ~1880, mutta uunin iästä ei varmaa tietoa. Pellitetty pömpeli ja maalausta lukuunottamatta ei ole tehty mitään ainakaan 50-luvun jälkeen. Tuossa uunia lämmittäessä poltettavan puun määrä on 50kg+ eli monta sylillistä saa kantaa ~75cm puuta jos meinaa tuon lämpimäksi saada. Tuohon kyllä menisi varmaan metrinenkin mutta puulogistiikan kannalta on menty lyhyemmillä. Ehkä joku kolme pesällistä kun polttaa, saa uunin kyljet seuraavaksi päiväksi lämpimäksi. Toisena päivänä kun latasee pesällisen-kaksi niin saa jo uunin kupeet kuumaksi. Luonnolisesti tuohonkin vaikuttaa onko uunin ympärillä 20 vai 0 astetta lämmintä...
Jos tuollaisen uunin lämpimäksi latasee aamupäivällä, kyllä vielä seuraavan päivän iltana paistit lämmittää...

EDIT:
Siis tuossako lienee liedelle nuo "kesä- ja talvipellit" ja uunille tuollainen tuplapelti jotka menee samaan rööriin. Paha sanoa kun ei tiedä noiden "tuplapeltien" etäisyyttä toisistaan. Jos luokkaa 10cm tai alle, veikkaisin mitään näistä tietämättä että menee samaan reikään...

EDITIN EDITTIÄ:

Yhden kaverin porukoilla on muuten systeemi, jossa leivinuuni ja hella vierekkäin ja siinä kannattaa enemmin lämmittää pitämällä tulia siinä hellassa...
« Viimeksi muokattu: 16.12.2015-17:23 kirjoittanut LoGr »

timotei

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 253
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #5 : 16.12.2015-17:23 »
Kyllä uunissa on alunperin ollut "hiililuukku" eli tuon tyyppisissä uuneissa hiilet vedetään eteen avolieteen. Tässä se on peitetty liesilevyllä jälkeenpäin.
Puutahan nämä uunit syövät. Varovaisesti vain lisäilet määriä, niin eiköhän se oikea ala löytymään.

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 302
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #6 : 16.12.2015-17:36 »
Itse olen polttanut sellaisen 120 litran saavillisen päivässä, painoa en osaa sanoa mutta ehkä jotain 30+ kilon luokkaa? eli kyllä tuon aloittajan uunissakin sopii polttaa ihan reilusti enemmän kuin tähän asti on poltettu.
Tuon kokoista massaa on oikeastaan aika vaikea lämmittää liikaa.
Itse arvioisin että olen yleensä polttanut noin 8-10 tuntia päivässä sen mitä on palanut enkä ole enempiä kiinnittänyt huomiota poltettavaan puumäärään, joskus kovemmilla pakkasilla olen hakenut puita lisääkin ja jatkanut polttelua.
Tuossa aloittajan uunissa taitaa olla kiveä useita tonneja joten ei se mitään äkkiä lämpeä joten kehotan että heittele vaan pökköä pesään kunnes vilu lähtee ;D

Harrastelija

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 23
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #7 : 16.12.2015-18:35 »
Aluksi joutuu varmasti polttamaan isompia määriä jotta saa koko uunin lämpimäksi. Sen jälkeen riittänee pienemmät määrät jotka vastaavat energiamäärältään kämpän lämpöhäviöitä.
« Viimeksi muokattu: 16.12.2015-18:38 kirjoittanut Harrastelija »

markkulievonen

  • Vieras
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #8 : 16.12.2015-18:56 »
Tiilimuurattujen wanhojen tulisijojen ongelmana monasti on huono savukaasuista lämmönsiirtyminen massaan. Pinta on aikain saatossa pehmentynyt ja siten pehmeä pinta / materiaali toimii kuin lämmöneriste. Se johtaa hitaasti lämpöä massaan ja siten vaatii ylimääräistä lämmittämistä. Mitä wanhempi / paljon käytetty tulisija, sitä pehmeämpi pintamateriaali. (Vuolukivi tekee poikkeuksen. Sen pinta pysyy yhtä kovana / kiinteänä kovassakin käytössä)
« Viimeksi muokattu: 16.12.2015-19:02 kirjoittanut markkulievonen »

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 519
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #9 : 16.12.2015-19:18 »
Periaatteessahan jokaiseen kanavaan pitäisi pystyä tunkemaan rassi nuohousta varten joten eri tuhkaluukkuja aukomalla tuo sisäkiertokin pitäs selvitä. Muuten tuo jossain vaiheessa nokeentuu umpeen jostain kohtaa.

Puikkoanturi tai joku paistomittari käyttöön jolla voit mitata savukaasujen lämpötiloja kun otat savupellin pois ja työnnät sen reikään auttas kummasti selvitystyössä mitä sulkemalla tai kuristamalla jossain muussa kohtaa lämmöt nousee tai laskee.

esimerkiksi tuollainen

http://www.motonet.fi/fi/tuote/468218/Digitaalinen-paistomittari

http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

att57

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 123
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #10 : 16.12.2015-19:19 »
Olen lämmittänyt leivinuunin noin 200- asteiseksi (suuluukulta mitattuna, hehkumisen loppumisen jälkeen.) Kovin nopeasti tippuu lämmöt 100-120 asteeseen lämmityksen jälkeen.

Lämmitä vaan uuni reilusti kuumemmaksi (ei tietenkään kauan kylmänä ollutta kerralla). Oma leivinuuni jäähtyy myös nopsasti jos sen lämmittää vain 200 asteiseksi. Lämmitys tuonne 300+ asteeseen lisää poltettavien puiden määrää tuntuvasti ja myös lämmön jakautuminen itse tulipesän ympäristöön kasvaa. Kyllä uuni pitäisi illan lämmityksen jälkeen aamulla olla vielä 150+ asteinen. Puumäärä voisi olla max. n.1% uunin massasta. Kyllä ne mummot ennenvanhaa pisti piirakanpaistopäivinä riskisti puita uuniin ja lämmöt tuonne 300.
Attack DPX 25 Profi, Esbe VTC 511, Jäspi ovaali 1800 l, tyhjiöputket 63 kpl

pökö

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 210
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #11 : 16.12.2015-21:09 »
Ottamatta kantaa tämän uunin lämmittämiseen, täytyy todeta että ketjun aloittajalla on kyllä tyylikäs leivinuuni. Aikaa ja käyttöä se on kestänyt ja kestää edelleen, ei ole mikään nykypäivän kertakäyttö-härveli.

DIY aurinkovaraaja+12m2 keräimet  (puukattilalämmitys kiinnostaa)

Heater

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 209
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #12 : 16.12.2015-22:21 »
Kun poltan leivinuunissa ikeasäkillisen halkoja niin uunin kylki on jo sen vdrran kuuma ettei uskalla lisää laittaa. Kun siis kylmää uunia alan lämmittää ettei halkeis uuden rapingit

loikas

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #13 : 17.12.2015-07:22 »
Taidanpa ladata viikonloppuna reilusti enemmän puuta sisään ja katsoa alkaako lämpeemään. Aamulla voisi aloittaa ja pitää suht reilua liekkiä pitkin päivää. Pellit sitten kiinni vasta illalla. Katsotaan jos sais leivunuunin sisälle sellaisen 300c.

Nuo leivinuunin kaksi peltiä ovat tosiaan noin 15cm etäisyydellä toisistaan, joten se tukee tuota samaan rööriin menemisen teoriaa.

Olen saanut tuolta ''pankkolta'' mitattua max 27c asteen ilman lämpötilan, eli kuvittelisin siis pankon pinnan lämpötilan olevan jotain 30- asteen luokkaa. Kyllä se mielestäni on aivan liian vähän, jotta se tupaa vielä lämmittäisi. Toki pinta-ala on todella iso jolta lämpö säteilee.

Uuni on kyllä komia ja sitä hieman ehostettiin maalaamalla kun muutettiin. Aika paljon löytyy kuitenkin sisäpuolelta tutkiessa tiiliä (ainakin lieden puolelta), jotka ovat silminnähden hauraita ja murenevat jopa kun niitä tökkii. Leivinuuni on paremmassa kunnossa ja ollut siis varmaan vähemmällä käytöllä.

LoGr

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 66
Vs: 20- luvun leivinuunin toiminta?
« Vastaus #14 : 17.12.2015-16:48 »
Kannattanee kokeilla tosiaan täysi pesällinen ja lisäät vähintään sen toisen pesällisen pikkuhiljaa kun sekaan mahtuu. Kun saat uunin pohjalle jonkun 5cm tasaisen hehkuvan hiilikerroksen, himmailet peltejä kiinni siten että jaksaa hiilet vielä hehkua, samalla toki luukusta räppänöitä pienemmälle.
Ei tainnut tulla ilmi miten tuota lämmität, kerrotko suurinpiirtein miten pidät noita peltejä auki polton eri vaiheissa. Jos pellit auki pohotat hiilet loppuun, voi veto viedä kaiken lämmön hormista pihalle. Turha kai tuossa on satoja kiloja puuta vedättää hormista pihalle, en ainakaan itse kehtaisi poltta 10 tuntia puuta pellit selällään...

Sanokaa ihmeessä viisammatkin jotain jos ihan höpöjä latelen, minä mitään näistä oikeasti tiedä!