Moro propellihatut!
Lähkökohtana, kahden vanhan naishenkilön miehittämän omakotitalon ja ulkorakennuksen lämmityksen modernisointi.
Tavoitteena, helppokäyttöisyys ja vaivattomuus. Okei, luovutaan noista kahdesta vaatimuksesta, niin voidaan hyväksyä puulämmitys

Kohteena on siis asuintalo, jossa vanha jäspi (vm1975) vielä hehkuu viimeisiä kertoja lämpöä, 1500-litran varaajalla. Suurimmat heikkoudet nykyisessä järjestelmässä on polttopuiden siirtäminen, eikä hyötysuhdekaan ole ihan tätä päivää, savuttavine polttoineen.
Lämpökeskus tulee vanhaan navettaan, jonka vuosia sitten laitoin suht fiiniin kuntoon ja jo tuolloin, lämpökeskusta silmällä pitäen. Keskuksen seinän toiselle puolelle tulee torista löydetty herkku vähintään 150mm uretaanieristyksellä oleva 2500-litran varaaja.
Kalusto, kuten jo otsikossa, malliksi valikoitui Atmoksen DC32S ja tähän haluttiin pelletti varalle, käyttäjien ikääntymistä ja mahdollisia huonoja päiviä silmällä pitäen. Pellettivarasto tulee yläkaton yläpuolelle, melko normirakenteinen. Pellettiruuvi vastaavasti katonrajaan, josta ruuvi siis siirtää pelletin palo-osastoidulle puolelle.
Lämpö siirretään kanaalilla isosta varaajasta asuintalon varaajaan, kuitenkin siten, että asuintalon varaaja on prioriteetti uno.
Kyseessä on ensimmäinen käänteispalo ja jo nyt hieman mietityttää, kuinka paljon haasteita kohdataan. Puumateriaali on suurimmaksi osaksi, haapaa. Mukaan tulee myös harvennuspuuta, jolloin tietysty puun halkaisija ja kaasuuntumisominaisuudet muuttuvat. Kuinkahan paljon tämä muuttunut puumassa tietää kattilan säätöä?
Kattilan lisäksi ohjausjärjestelmäksi tulee unitronicsin plc logiikka ja ainakin lambdan olen suunnitellut liittäväni tämän kautta. Otan samalla ulkolämpötilan huomioon, jolla saan toivottavasti ennakoitua järjestelmän tehontarvetta ja säätösilmukalle stabiiliutta. Talon varaajasta olisi tarkoitus ottaa 2-anturilla lämpötilatieto (ylä/ala), sekä sitten tehdä historiaan perustuva säätösilmukka(ulkolämpötila ja tämän kautta sitten säätää lämmitystarve ja ennakoida tuota varaajan lämmönkulutusta.
Tuossa PLC-yksikössä on valmiina melko hyvät serveriominaisuudet, joten melko varmasti yhdistän tuolta vikadiagnostiikan myös verkon yli. Itselläni on taas aikomus lähteä ulkomaille, joten joissain tilanteissa olisi hyvinkin perusteltua päästä ihmettelemään, tai no, mitä sitä toimivaa.

Piippu on HST, 5,4metrinen ja sen vedon suurinpiirtein laskinkin. Eristykseksi tulee 45mm villa, jonka päälle tulee pelti. Onkohan foorumilla tämän piipun eristyksestä mielipiteitä?
Aikataulut, rakenteelliset muutokset on jo siiloa ja lattian pinnoitusta lukuunottamatta tehty. Kattila pitäisi olla ensi viikolla, putkenosat myös, sekä kanaali.
Alla kuvia, ne on aina mielenkiintoisia





Lisää ensiviikolla, kun saa enemmän teknisiä laitteita ihmeteltäväksi. Mielipiteitä kuuntelen mieluusti tuosta kattilasta, paitsi jos se on huono
