Varikonniemen kommentteja peesaan myös itse. Joku kevyempi/halvempi, mutta tilannetta huomattavasti parantava ratkaisu olisi hakusessa.
Kuten myös, Varikonniemellä on omakohtaisia kokemuksia moderniin puulämmitykseen siirtymisestä. Markusta ei kannata paljon perustaa, tyyppi on tehny ittensä naurunalaiseksi melkein joka käänteessä. Paljon porinaa, vähän villoja. :-|
Ja tuo 3 vuoden takaisinmaksuaika ei itselle kuulosta ollenkaan pahalta. Ei ole tarkoitus ihan heti tuosta tönöstä muuttaa pois..
Yks mielenkiintoinen vaihtoehto vois olla Stropuva. Tosta oli aikoinaan enempikin juttua, joku sellaisen hommasikin, sen jälkeen on ollu hiljaisempaa. Tossa on jotain juttua:
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=154.30, taitaa kyl olla jo evo-versio menossa. Tolla Stropuvalla vois päästä aika pienellä varaajakapasiteetilla.
Luultavasti projektin suurin pullonkaula on ihan fyysinen, varaajan ujuttaminen kellariin. Kovin isoa tuskin saa, kannattaa lähteä mitan kanssa käymään polkua läpi, ja miettimään miten mikään yli kuution tuubi, pari metriä pitkä ja halkaisijaltaan ~800 milliä, taipuu alas kellariin sisäportaita. Jos löytyy suorempi reitti, niin se helpottaa todella paljon. Varaajia voi tietty laittaa useamman sarjaan, mutta kpl-määrä nostaa hintaa enempi ku vastaava tilavuuden nosto yhen varaajan hintaa.
Ton sun ilma-vesi-lämpöpumpun varaajaa pystyis ehkä lataamaan pikku putkitusmuutoksilla myös puupannulla. Kattoin nopeasti sen manuskan, varaajatilavuudesta tai ohjauksen sopivuudesta ulkoiselle lämmönlähteelle en luule mitään, enkä siksi myöskään mitään väitä.
Karsastan aika paljon varaajatonta klapikattilaa, vanhoja tuplapesä-klapikattiloita savustaa ympäristöään jo ihan vanhastaanki. Jos ton Mecathermin saa palettiin mukaan, se on jo iso juttu. Nykyinen lisä-käyttövesivaraaja ei käy patteriverkoston puskuriksi, mut jos sen syöttävesi lämmitetään valmiiksi, sen sähkönkulutus tipahtaa rajusti.
Käänteispalo ja (edes pikku-) varaaja lisää on varmasti varmin ratkaisu. Teho ja hinta ei kulje ihan 1:1, joten katto ens kuin iso varaaja ees mahtuis, ja sit kattotaan sille sopiva kattila. Sit tiedetään mikä on lämmitysväli, onks kokonaan puulämmitys järkevää vai tuetaanko välillä vilpillä/sähköllä. Siitä on sit helpompi jatkaa, ja tietää kans paremmin arvioida paljonko ns. kirpaisee.
Editti: Kun systeemiin tulee lisää tilavuutta, tarvii kans lisätä paisuntatilavuutta. Tuohon oli jossain ihan laskurikin, mut vehi-vakio on about 10%, ku puhutaan kalvopaisarista.
Markun 10k€ on kyl aivan tyhjistä housuista vetäisty arvio. Mut siihen sil on hyvät lähtökohdat!
