Kirjoittaja Aihe: Mikä puukattila olemassa olevaan vesikeskuslämmittimeen (Mecaterm HPB300)  (Luettu 9968 kertaa)

Janskuli83

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 8
Tervehdys foorumilaiset!

Olen niin ikään vasta-alkaja tällä palstalla, kuten myös melko keltanokka mitä puulämmittämiseen tulee. Kyselisin viisaammilta, mikä puukattila olisi paras vaihtoehto, mikäli ollenkaan kannattavaa/järkevää nykytilanteeseeni. Vähän alkuspeksejä:

Ostettiin vaimon kanssa 1920-luvulla rakennettu 2-kerroksinen hirsitalo, joka on ennen meidän ostoa täysin remontoitu kauttaaltaan. On uusittu sähköt, putkistot, uudet vesipatterit, ikkunat, ovet, katto, julkisivu yms. Eli koko helahoito.

Kellarissa olevassa "pannuhuoneessa" on tällä hetkellä Mecaterm HPB300 vesikeskuslämmitin (tilavuus 278 litraa), vesi lämpeää tällä hetkellä sähkövastuksilla. Lisäksi kytkettynä on Jäspin arviolta 100l lisälämminvesivaraaja. Paisuntasäiliö on Ahlsellin A-felx, tilavuudeltaan 25 litraa.
Olen miettinyt, että tulisiko puilla lämmittäminen paremmaksi vaihtoehdoksi, koska puuta tulee omasta takaa (lue: appiukon metsästä) niin paljon kuin ennättää polttamaan.

Edellisen vuoden ajalta kokonaissähkönkulutus (lämmitys, lämmin vesi + käyttösähköt) oli minun mielestä suhteellisen pieni (17000kWh). Asuinpinta-ala kahdessa kerroksessa on 190m2, lisäksi tuo kellari, joka on arviolta 15m2. Kellari poislukien, talossa on 10kpl vesikiertopattereita. Talossa on lisäksi helvetillinen kasa tulisijoja, vanha talo kun on ja vanhan talon tunnelma on säilytetty. Alakerrassa on 1kpl pönttöuuni + 1kpl puuhella, lisäksi mitsun ilmalämpöpumppu (mallia en muista ulkoa). Yläkerrassa 2 kpl pönttöuuneja ja 2 kpl puuhelloja. Viime talvena poltettiin kaikkia 3kpl pönttöuuneja sekä 2kpl puuhelloja. Hellojen ongelma on siinä että puuta saa olla lisäämässä 15min välein. Pönttöuunien ongelma siinä, että lämpö on sen ympäristössä enemmän kuin lämmin, mutta muutaman metrin päässä jo reilusti viileämpää.

Tekisi mieli huudattaa talvipakkasilla noita vesikiertopattereita niin paljon kuin ne antaa myöden, mutta tiedän, että se näkyy myös sähkölaskussa. Viime talvena tuli pihisteltyä pattereiden kanssa ja puuta poltettua niin paljon kuin työssäkäynnin ja 4 lapsen touhuilta energiaa riitti. Silti on esim. olohuone/keittiössä tosi kylmä varsinkin kunnon pakkasilla.

Eli jos tähän systeemiin löytyy kohtuullisella rahalla ja työllä/vaivalla joku järkevä puukattila, joka hoitaisi lämmityksen + käyttöveden lämmityksen esim. 1 lautaus / päivässä niin ottaisin vinkit kiljuen vastaan.

Kaikkia yksityiskohtia en varmasti tässä muistanut mainita, mutta kyselkää lisää! Kaikki vinkit ja hyvät/huonot kokemukset otetaan mielellään vastaan, tänx.

Markku

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 927
Tervetuloa foorumille.
Haulla löytyisi varmaan paljonkin luettavaa, jos vaikka sieltä löytyisi sopiva ratkaisu tarpeeseesi.
Kirjoituksesi lukeneena  huomioin että kovin työlästä on nykyinen puunpoltto. Itse hankkisin 10t€ laitteistot parantaakseni mukavuutta lämmitysasioihin. Sopiva voisi olla 50 kW:n teholuokan alapalo- tai käänteispalokattila, savupiippu, 4000-6000 litran energiavaraaja (kokonaistilavuus)+ latauspumppuautomatiikka ja putkitukset....paisunta jne..
Kannattava investointi pitkässä juoksussa, muuta järjestelmää en edes harkitsisi.

varikonniemi

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 603
Markku taitaa vääntää jotain vitsiä mitä en ymmärrä.

Jos et halua asentaa kunnon kokoista lämminvesivaraajaa niin nykykattiloilla pystyy silti rutkasti parantamaan nykytilanteesta. Pienitehoinen kattila jossa 8-12 tunnin "yön yli'" polttomahdollisuus voisi toimia varsin mallikkaasti vaikka ei sitä varaajatilavuutta löydy.

Tämän lisäksi jos asentaa älykkäät termostaatit jotka lataa lämpöä taloon kun poltto on päällä ja pienentää lämpöä yöllä kun nukutaan niin vieläkin paremmin toimisi em. järjestelmä.

Tosin takaisinmaksuaika ei olisi aivan pieni, varmaan 3 vuotta.
« Viimeksi muokattu: 10.11.2016-13:27 kirjoittanut varikonniemi »
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja

Janskuli83

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 8
Kiitos Markulle kommenteista. Tarkennetaan hieman, että ihan 10 tonnia en ole ajatellut laittaa laitteistoon kiinni, lähinnä ajatukseni ja kysymykseni oli, että onko mahdollista liittää vain nykyiseen keskuslämmittimeen jokin puukattila, ettei tarvitsisi kaikkia kohtuu uusia laitteistoja heittää mäkeen.

Toinen kysymys on, että onko noita puukattiloita yleensäkin mahdollista liittää talon nykyiseen hormistoon vai vaatiiko se aina oman piippunsa?

Entä onko porukalla kokemuksia mistään pitkään palavista puukattiloista, esim. näistä:

http://kotituli.fi/index.php?main_page=product_info&cPath=1_67&products_id=456

kiitos taas jo etukäteen.

Janskuli83

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 8
Varikonniemen kommentteja peesaan myös itse. Joku kevyempi/halvempi, mutta tilannetta huomattavasti parantava ratkaisu olisi hakusessa.

Ja tuo 3 vuoden takaisinmaksuaika ei itselle kuulosta ollenkaan pahalta. Ei ole tarkoitus ihan heti tuosta tönöstä muuttaa pois..

varikonniemi

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 603
Esim attack dpx 15 (tai slx 20) (tai suurempikin jos asennat varaajan) voisi olla mainio hankinta. Tuo 15/20 mallikin tukee 8-12 tunnin polttomoodia, eli pitäs saada 8kW hukutettua talon lämmitykseen + varaajaan sillä aikaa. Jos tuo olisi ainut hankinta niin takaisinmaksuaika olisi 2v.

Noin pienitehoisen kattilan hormivaatimus on olematon. Eli kunhan ei samassa hormissa lämmitä muita tulisijoja samaan aikaan niin tuskin on mitään ongelmia.
« Viimeksi muokattu: 10.11.2016-13:52 kirjoittanut varikonniemi »
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja

Janskuli83

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 8
Ok. Vapaita hormejakin on, sillä kaikki tulisijat eivät ole meillä käytössä.

Entäs tuo labda ohjaus? Näyttää olevan noissa Attackin vehkeissä ainakin joissakin lisävarusteena. Kokemuksia niistä?

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 385
Varikonniemen kommentteja peesaan myös itse. Joku kevyempi/halvempi, mutta tilannetta huomattavasti parantava ratkaisu olisi hakusessa.

Kuten myös, Varikonniemellä on omakohtaisia kokemuksia moderniin puulämmitykseen siirtymisestä. Markusta ei kannata paljon perustaa, tyyppi on tehny ittensä naurunalaiseksi melkein joka käänteessä. Paljon porinaa, vähän villoja. :-|

Ja tuo 3 vuoden takaisinmaksuaika ei itselle kuulosta ollenkaan pahalta. Ei ole tarkoitus ihan heti tuosta tönöstä muuttaa pois..

Yks mielenkiintoinen vaihtoehto vois olla Stropuva. Tosta oli aikoinaan enempikin juttua, joku sellaisen hommasikin, sen jälkeen on ollu hiljaisempaa. Tossa on jotain juttua: http://www.puulammitys.info/index.php?topic=154.30, taitaa kyl olla jo evo-versio menossa. Tolla Stropuvalla vois päästä aika pienellä varaajakapasiteetilla.

Luultavasti projektin suurin pullonkaula on ihan fyysinen, varaajan ujuttaminen kellariin. Kovin isoa tuskin saa, kannattaa lähteä mitan kanssa käymään polkua läpi, ja miettimään miten mikään yli kuution tuubi, pari metriä pitkä ja halkaisijaltaan ~800 milliä, taipuu alas kellariin sisäportaita. Jos löytyy suorempi reitti, niin se helpottaa todella paljon. Varaajia voi tietty laittaa useamman sarjaan, mutta kpl-määrä nostaa hintaa enempi ku vastaava tilavuuden nosto yhen varaajan hintaa.

Ton sun ilma-vesi-lämpöpumpun varaajaa pystyis ehkä lataamaan pikku putkitusmuutoksilla myös puupannulla. Kattoin nopeasti sen manuskan, varaajatilavuudesta tai ohjauksen sopivuudesta ulkoiselle lämmönlähteelle en luule mitään, enkä siksi myöskään mitään väitä.

Karsastan aika paljon varaajatonta klapikattilaa, vanhoja tuplapesä-klapikattiloita savustaa ympäristöään jo ihan vanhastaanki. Jos ton Mecathermin saa palettiin mukaan, se on jo iso juttu. Nykyinen lisä-käyttövesivaraaja ei käy patteriverkoston puskuriksi, mut jos sen syöttävesi lämmitetään valmiiksi, sen sähkönkulutus tipahtaa rajusti.

Käänteispalo ja (edes pikku-) varaaja lisää on varmasti varmin ratkaisu. Teho ja hinta ei kulje ihan 1:1, joten katto ens kuin iso varaaja ees mahtuis, ja sit kattotaan sille sopiva kattila. Sit tiedetään mikä on lämmitysväli, onks kokonaan puulämmitys järkevää vai tuetaanko välillä vilpillä/sähköllä. Siitä on sit helpompi jatkaa, ja tietää kans paremmin arvioida paljonko ns. kirpaisee.

Editti: Kun systeemiin tulee lisää tilavuutta, tarvii kans lisätä paisuntatilavuutta. Tuohon oli jossain ihan laskurikin, mut vehi-vakio on about 10%, ku puhutaan kalvopaisarista.

Markun 10k€ on kyl aivan tyhjistä housuista vetäisty arvio. Mut siihen sil on hyvät lähtökohdat!  ;)

« Viimeksi muokattu: 10.11.2016-14:12 kirjoittanut AnssiKo »
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

kahe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 200
    • Pannuhuoneen mittaukset
Oletko harkinnut VILPiä pannun rinnalle?

Esim. halpa VILPpi

Tuollaista voisin harkita jopa puupannun sijaan tai sitten ehdotettuja, jotka kyllä maksavat sitten enemmän. Kunnollinen vaatiikin jo tuplat.
Finndomon 1.5 kerroksinen rv. 2004, p-a 162 m2, kuutiot 500, vesikiertoinen lattialämmitys, AIT 8kW mlp ja 182m reikä.
EX: Attack DPX35L Lambda, Oventrop latausyksikkö + 2400l varaaja + Ouman-EH800b ulko+sisäantureilla. Kulutus n. 5t.

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 385
Oletko harkinnut VILPiä pannun rinnalle?

Esim. halpa VILPpi

Tuollaista voisin harkita jopa puupannun sijaan tai sitten ehdotettuja, jotka kyllä maksavat sitten enemmän. Kunnollinen vaatiikin jo tuplat.

Kahe, kävisikö tällainen VILPpi: http://www.scanoffice.fi/sites/default/files/kayttoohjeet/mecaterm/mecaterm_hpb_300.pdf_ver.pdf  ;)
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

Markku

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 927
Pyrittäisiin nyt edes senverran, ettei tätäkin puulämmitysfoorumia sekoiteta lämpöpumppu johdatuksilla.
Ymmärtääkseni kysyjä selkeästi on tavoittelemassa puulämmitystä ensisijaisesti olemassaolevan lämmitysjärjestelmän jatkoksi.

kahe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 200
    • Pannuhuoneen mittaukset
Okei, se oli jonkin sortin vilppi, kuvittelin ihan pelkäksi sähkökattilaksi, joten turha ehdotus. Samaan aikaan kirjoiteltiin. Attack SLXL:llä vaan sopivan kokoisena. Tämän asentaneet muutkin voisi kertoa tarinoitaan, kun heitä löytyy enemmänkin.
Finndomon 1.5 kerroksinen rv. 2004, p-a 162 m2, kuutiot 500, vesikiertoinen lattialämmitys, AIT 8kW mlp ja 182m reikä.
EX: Attack DPX35L Lambda, Oventrop latausyksikkö + 2400l varaaja + Ouman-EH800b ulko+sisäantureilla. Kulutus n. 5t.

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 385
Pyrittäisiin nyt edes senverran, ettei tätäkin puulämmitysfoorumia sekoiteta lämpöpumppu johdatuksilla.
Ymmärtääkseni kysyjä selkeästi on tavoittelemassa puulämmitystä ensisijaisesti olemassaolevan lämmitysjärjestelmän jatkoksi.

Olet sä sitten varsinainen riesa. Kysyjällä on jo vilp, pitäiskö se muka jättää nyt sokeaksi pisteeksi?

Ja mikä sä olet valittamaan lämpöpumpuista? Muutama päivä sitten rinta rottingilla niitä mainostit toisaalla. Mee halimaan sitä omaa lämpöpumppuas, äläkä sotkeennu asioihin mistä sä et mitään tajua.
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 385
Sen vert vielä aiheesta, et tavoitetila on varmasti helppo mutta edullisempi lämmitys, ensteks käytetään halvinta energialähdettä kuten puuta, sit kun se kapasiteetti on käytetty, pörähtää vilppi pärisemään. Ja kesällä lämmityskauden ulkopuolella voi sit valita tuleeko LKV vilpiltä vai pelkästään sähkövaraajasta.
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

Janskuli83

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 8
Niin siis meillä on vain tuo vesivaraaja ja siinä sähkövastukset. Ei siis ole ilmavesilämpöpumppua. Näköjäänsä tuohon ko. varaajaan olisi liitettävissä helposti Arcticin vilppi, laitoin maahantuojalle kyselyä hinnoista, katsotaan mitä vastaavat.

Fakta on se, että mielellään käyttäisin päälämmitysmuotona puuta kun sitä sataa ovista ja ikkunoista, eli sen takia kyselen kattiloista. Toinen fakta on se, että sen pitäisi olla helppokäyttöinen, esim. kerta lataus vuorokauteen. Kolmas tietty hinta, mutta sitä katsellaan vasta lopussa jos kattila tulee järkeväksi vaihtoehdoksi.

Kuulisin mielellään porukan kokemuksia noista Attackin eri kattiloista kun niitä tuntuu olevan paljon käytössä, sekä netissäkin paljon erilaisia vaihtoehtoja saatavilla. Kertokaa minkä kokoinen torppa teillä on, mikä on päälämmitysmuoto ja paljonko sitä puuta oikeen menee vuositasolla. Sais enemmän osviittaa tästä kokonaisuudesta