Kyllä käyttöveden esilämmityksellä voidaan säästöjä saada, vaikkei sillä mitään tekemistä lämmityksen kanssa ole. Energiaa on kaikkialla rajattomasti kunhan lämpötila on yli absoluuttisen nollan -273C. Me ihmiset vaan eletään suunnilleen +20 C lämpötilassa. Siihen on pyrittävä.
Esilämmitys on kiva juttu, mut ei se hyötysuhdetta paranna, jos se samalla viilentää lämmitettävää puolta, ja lisää lämmönhukkaa. Tai no joo, olishan se kätevä, mutku ikiliikkuja...
Poistoilmastahan tota hukkalämpöä saa paljo helpommin talteen, keskitetysti, ettei tarvi laajoja hyvin eristettyjä pintoja yrittää muuttaa kikkaratkaisuilla. Ja jos poistoilman lämpö jo otetaan talteen, ni sit vois jätevesistä kerätä aika simppelisti. Janskulilla taitaa olla erilliset poistoventtiilit eikä iv-konetta, eikä viemäriäkään ny oikeen vaan viittis lämmön talteenoton takia kaivaa ylös. Eli pitää keksiä jotain muuta.
Rakenteen läpi lämpövirta on lämpimämmästä kylmempään. Laskelmissa ajatellaan eristeen olevan ns. stationääritilassa. Sen molemmilla puolilla olosuhteen on vakiot ja kaikki tuotu energia menee eristeen läpi.
Kylmällä säällä seinän sisäpinta on hieman kylmempi kuin sisäilma. Ero riippuu ilman kiertonopeudesta seinään nähden.
Seinän sisällä lämpötila laskee eri materiaaleissa portaittain kunnes päästään ulkoseinään. Ulkoseinää sitten jäähdyttää ulkoilma tuulen avustuksella. Ulkopinta on kuitenkin aina hieman lämpimämpi kuin ilma. Muuten lämmön siirtymistä ei tapahdu. Tähän nykyisin kyllä pyritään.
Mainiota juttua! Tuohon ku vielä kaapii mukaan sisä- ja ulkoilman suhteelliset kosteudet, höyrynläpäisevyyden, lämpötilan ja kastepisteen eristeiden sisällä, ni ollaan rakennusfysiikan puolesta suoran seinän kohdalla liki tosiasioita.
Tuuleekos jonkun keskustelijan seinän sisälläkin? Ottakaa yhteys rakentajaan. Minä olen kuullut että seinässä on tuulensuoja ennen eristeitä.
Useimmilla on, joillakin ei taida olla. Mites lienee höyrynsulkujen laita?
