Niin tarkoituksena tehdä tästä toimiva, yksinkertainen ja budjettijärjestelmä, autoharrastus käytössä kun on vain talli. Kierukka kun löytyi virosta valmiin laipan kanssa niin siinä vähän paukuttelin budjettia, samoin termovar uutena niitä kun harvemmin käytettynä löytyy. Kattila laitettiin muistaakseni -13 syksyllä, et parisen talvee silläkin lämmiteltii glykolit sisäs suoraan lattiaan 4-tie shuntin kautta. Vuorokautta aikasemmin sai mennä lämmittämään ja sitteki +5c oli tiukassa, jos vähäänkään enemmän pakkasta. Muistaakseni -20c pakkasella, tallissa on melkein -10c pakkasta ilman lämmitystä, kertonee jotain eristeistä. Öljypolttimen hommausta olen miettinyt, tuossa kun olisi valmis paikkakin sytytys/tuhkan poistoluukussa. No vielä mennään puulla, ehkä myöhemmässä vaiheessa lisään öljypolttimon.
Minkälaisen automaattiohjauksen sille lattiapiirin 3-tie venttiilille voisi siis tehdä esimerkiksi? Kuuklasin noita eri venttiilejä niin tälläisen löysin: "SEKOITUSVENTTIILI ESBE VTA323 22mm 35-60C 31100200", eikö tuollainen säädä siis termostaatin avulla lattiaan menemään esim. 35c asteisen veden? Huonetermostaatilla meinasin siis ohjata vain pumppua päälle ja pois sen mukaan, jos tallissa alkaa olla tarpeeksi lämmin. Noin tehtynä ohjaus on varmaankin hidas ja tallin lämpötila saattaa ehtiä heitellä jonkun verran?
Varaajassa on 8x 1 1/2" liitäntöjä ja kattilassa 2x 2", että sähkövastuksellekin kyllä tilaa on. Mietin vain olisiko se fiksumpi laittaa varaajaan toisiksi ylimpään lähtöön kierukan alle vai kattilan vesitilaan josta vapaakierrolla sitten varaajaan? Jos tarkoituksena ois pitää vaan vesi sulana. Kattilassa on myös lämminvesikierukka. Tosin sähkönkulutuksen kannalta 400w pakkasvahti veisi vähemmän sähköä kuin 3kw sähkövastus. Meinasin betonipömpelin kuitenkin vuorata finnfoamilla seinät ja lattian altapäin, välikatolle villaa. Talliin tulee 3-vaihe sähkö. Profil.fi sivustolla katoin vastuksia, lähtis reilu sadalla eurolla, ehkä semmonenkin tulee vielä laitettua varalle.
1000l varaajan hain siis helmikuussa ja sen yhdistäminen kattilaan menossa, samaten lämmityskierukan hommasin lattiapiiriä varten. Pyörittelin kyllä levylämmönvaihtimen tai uima-allaslämmönvaihtimen laittoa kun tuossa pöntössä olis noita lähtöjä. Niissä epäröin vain kolmannen pumpun lisäämistä järjestelmään ja varaajan kerrostuman sekoittumista, eli järjestelmän "monimutkaistumista". Myöskin 10-20l glykolivesimäärän hävittäminen varmasti helpompaa kuin 1000l glykolivesiseoksen, kun ei ole varmaa onko tämä järjestelmä monta vuotta toiminnassa.
Lattiapiiriin meinasin lisätä pari palloventtiiliä, kun kaverilla olisi puhallin lämmönvaihdin jouten. Niillä saisin siis rajattua vaikkapa 65c glykolin menemään pelkästään puhaltimelle ja tarvittaessa nopeammin tallin lämpöisemmäksi. Kovemmilla pakkasilla ~35c glykoli voisi mennä molempiin ja puhallin tuoda lisälämpöä talliin.
Kattila kun on noin vanha niin meinasin lähtevään putkeen laittaa mudan/lianerotin sihdin, siitä ei varmaan mitään haittaa ole? Ei jumiuttaisi sitten ehkä niin herkästi termovarin termostaattejakaan. Tylsän tekstin lisäksi taas muutama kuva ja suunnitelmakuva.
