Kirjoittaja Aihe: Autotallin lämmitys  (Luettu 4744 kertaa)

ola

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 2
Autotallin lämmitys
« : 14.03.2017-01:40 »
Terve foorumille!

Autotallissani on vesikiertoinen lattialämmitys, tallin koko n. 50m2. Yhdessä kulmassa monttu, joten putkea kiertää n. 3/4 lattian alasta. Pannuhuone n. 7m2 kokoinen. Sinne on palo-oven ja lämpöikkunan laitto menossa, vanhan puuoven tilalle kaksinkertainen kipsilevy.

Kattilana toimii hakas sampsa s-25 -80vm. 27kW alapalokattila, vesitilavuus 130l. Varaajan hankin 1000l puskurivaraajan. Kattilan ja varaajan välille tulossa termovar 32 dn32 liittimillä, putket myös tuuma vartti teräsputkea. Alunperin suunnittelin kierrättää samaa vettä koko järjestelmässä, mutta tallin lämpimänä käyttö on satunnaista niin suunnitelmat vaihtuivat vesi-glykoli lattiapiiri omaan järjestelmään käyttövesikierukan kautta. Virosta tilasin kierukan hitsattavalla laipalla varaajan kylkeen.

Lattiapiirin lämpötilan säätöön käsikäyttöinen 3tieventtiili. Jokin viikko-ohjelmoitava huonetermostaatti ohjaamaan lattiapiirin kiertovesipumppua. Kapillaaritermostaatti 50-300c sammuttamaan termovar ja kattilan sähköpuhallin kun puut loppuu. Pakkasvahti pannuhuoneeseen.

Siinäpä jotain sepostusta, jos jotain voisi tehdä fiksummin/paremmin niin saa toki kertoa.  ;D




Jämä-Julle

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 61
Vs: Autotallin lämmitys
« Vastaus #1 : 14.03.2017-09:02 »
Eiköhän tuosta ihan toimiva systeemi tule noilla osilla, näkyy olevan ihan uuttakin värkkiä. Mulla on vähän samanhenkinen systeemi tallissa, tosin ilman varaajaa. Pari talvea lämmitin puilla ja lattia varaa sen mitä varaa. Nyt oon ollu niin laiska että öljypoltin on laulanu 2 talvea ja oon kyllä ollu tyytyväinen. On niin helppoa ja talli aina lämmin +5 ...+15 välillä riippuen pakkasista. Öljyä menny 600-700 litraa per talvi, neliöitä 100, kuutioita 400. Meniskö sulla sitten öljyllä reilu 300 litraa talvi että ei euroina ihan hirvee pompsi jos on lämpöselle tilalle käyttöä?
Maga MA49-3000l varaaja- 180 neliötä 120 vuotiasta hirsipirttiä

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 385
Vs: Autotallin lämmitys
« Vastaus #2 : 14.03.2017-22:51 »
Siinäpä jotain sepostusta, jos jotain voisi tehdä fiksummin/paremmin niin saa toki kertoa.  ;D

Tervetuloa foorumille.

Muutama kommentti valinnoista:
-Lattialämmityksen kanssa automaattiohjaus sunttiin olis enempi ku paikallaan, samalla vois järkätä näpsäkän lämmönpudotuksen joko kellolla, netti- tai sms-ohjauksella.
-Verkko- tai SMS -toimii myös valvontaan, huoneanturilla näet sisä- ja ulkolämmön sekä lähtevän veden lämmön. Näpsä mikäli halli ei ole kämpän liki.
-Sähkövastus varaajaan olis varmempi sulanapito ku pakkasvahti, toki vaatii hiukka investointia ja kaikki kolme sähkön vaihetta pannariin asti. Samalla tulis toki laiskan ylläpitolämmitys halliin.
-Jos sulla olis sähkövastus, ni glykolia ei tarvis, jos hyväksyy jonkun vert sähkönkulutusta, eli ylläpitolämpö.
-Yks kierukka on hiukka epäoptimaali ratkaisu varaajaan, mut entäs jos vedätkin raa-asti glykolia koko systeemiin, ja myyt kierukan eteenpäin pikku voitolla?
-Oli glykolia sit pelkässä sunttipiirissä tai koko systeemissä, ni glykoli tarvii hiukka enempi pumpputehoja ku pelkkä vesi.
-Isommalla varaajalla sais pidemmän välin lämmityskerroille.
-Ja eiköhän joku muutenkin viel vastaa tähän, et isompi on parempi, pannuissaki... ;-)
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 534
Vs: Autotallin lämmitys
« Vastaus #3 : 15.03.2017-06:02 »
-Sähkövastus varaajaan olis varmempi sulanapito ku pakkasvahti, toki vaatii hiukka investointia ja kaikki kolme sähkön vaihetta pannariin asti. Samalla tulis toki laiskan ylläpitolämmitys halliin.

yks vaihe riittää ja senkin voi laittaa varaajan ulkopuolelle jos sähköä tahtoo pitää varalla.

http://www.hemeltron.fi/h-sahkokattilat

Tervetuloa foorumille!

Täälläkin on ikuisuusprojekteissa suunnitelma tehdä tarvittaessa lämmin talli jonne saa kaluston sulamaan, oon pähkäilly kaksoispiippurakennetta sinne ja väliin ilma puhaltimen kanssa josta sais heti sytytyksen jälkeen puhaltimen työntämään lämmintä ilmaa tilaan, laatta noin 4 m3 betonia (8 tonnia => 1.7 kWh/c) ja vielä puhallinpatteri kattilan ja pikkuvaraajan välille.
« Viimeksi muokattu: 15.03.2017-06:21 kirjoittanut Pähkäilijä »
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 385
Vs: Autotallin lämmitys
« Vastaus #4 : 15.03.2017-06:18 »
yks vaihe riittää ja senkin voi laittaa varaajan ulkopuolelle jos sähköä tahtoo pitää varalla.

Joo, jos sulakkeesta riippuen 2,3 tai 3,7 kW riittää peruslämmitykseen. Pannun ja varaajan se kyl pitää sulana.

Nää on taas niitä, ei tie kui kaukaa toi kuumennussähkö pitäisi kaapeloida, vois olettaa et halliin sentään tulis 3-vaihe. Mut jos tarvii lähtee maakaapeloimaan jne. niin menee kalliimmaks. Eikä tie kui paljon toi pömpeli haukkaa lämpöjä pakkasella peruslämmöillä.

Eiköhän tos varaajassa sentään olis yks vapaa 2" nysä ilman ohjausputkea, et sais vaiks vanhan vastuksen kii ilman lisärautoja? Ei ehkä kannata laittaa ihan alas kuiteskaan.
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi

ola

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 2
Vs: Autotallin lämmitys
« Vastaus #5 : 30.03.2017-00:25 »
Niin tarkoituksena tehdä tästä toimiva, yksinkertainen ja budjettijärjestelmä, autoharrastus käytössä kun on vain talli. Kierukka kun löytyi virosta valmiin laipan kanssa niin siinä vähän paukuttelin budjettia, samoin termovar uutena niitä kun harvemmin käytettynä löytyy. Kattila laitettiin muistaakseni -13 syksyllä, et parisen talvee silläkin lämmiteltii glykolit sisäs suoraan lattiaan 4-tie shuntin kautta. Vuorokautta aikasemmin sai mennä lämmittämään ja sitteki +5c oli tiukassa, jos vähäänkään enemmän pakkasta. Muistaakseni -20c pakkasella, tallissa on melkein -10c pakkasta ilman lämmitystä, kertonee jotain eristeistä. Öljypolttimen hommausta olen miettinyt, tuossa kun olisi valmis paikkakin sytytys/tuhkan poistoluukussa. No vielä mennään puulla, ehkä myöhemmässä vaiheessa lisään öljypolttimon.

Minkälaisen automaattiohjauksen sille lattiapiirin 3-tie venttiilille voisi siis tehdä esimerkiksi? Kuuklasin noita eri venttiilejä niin tälläisen löysin: "SEKOITUSVENTTIILI ESBE VTA323 22mm 35-60C 31100200", eikö tuollainen säädä siis termostaatin avulla lattiaan menemään esim. 35c asteisen veden? Huonetermostaatilla meinasin siis ohjata vain pumppua päälle ja pois sen mukaan, jos tallissa alkaa olla tarpeeksi lämmin. Noin tehtynä ohjaus on varmaankin hidas ja tallin lämpötila saattaa ehtiä heitellä jonkun verran?

Varaajassa on 8x 1 1/2" liitäntöjä ja kattilassa 2x 2", että sähkövastuksellekin kyllä tilaa on. Mietin vain olisiko se fiksumpi laittaa varaajaan toisiksi ylimpään lähtöön kierukan alle vai kattilan vesitilaan josta vapaakierrolla sitten varaajaan? Jos tarkoituksena ois pitää vaan vesi sulana. Kattilassa on myös lämminvesikierukka. Tosin sähkönkulutuksen kannalta 400w pakkasvahti veisi vähemmän sähköä kuin 3kw sähkövastus. Meinasin betonipömpelin kuitenkin vuorata finnfoamilla seinät ja lattian altapäin, välikatolle villaa. Talliin tulee 3-vaihe sähkö. Profil.fi sivustolla katoin vastuksia, lähtis reilu sadalla eurolla, ehkä semmonenkin tulee vielä laitettua varalle.

1000l varaajan hain siis helmikuussa ja sen yhdistäminen kattilaan menossa, samaten lämmityskierukan hommasin lattiapiiriä varten. Pyörittelin kyllä levylämmönvaihtimen tai uima-allaslämmönvaihtimen laittoa kun tuossa pöntössä olis noita lähtöjä. Niissä epäröin vain kolmannen pumpun lisäämistä järjestelmään ja varaajan kerrostuman sekoittumista, eli järjestelmän "monimutkaistumista". Myöskin 10-20l glykolivesimäärän hävittäminen varmasti helpompaa kuin 1000l glykolivesiseoksen, kun ei ole varmaa onko tämä järjestelmä monta vuotta toiminnassa.

Lattiapiiriin meinasin lisätä pari palloventtiiliä, kun kaverilla olisi puhallin lämmönvaihdin jouten. Niillä saisin siis rajattua vaikkapa 65c glykolin menemään pelkästään puhaltimelle ja tarvittaessa nopeammin tallin lämpöisemmäksi. Kovemmilla pakkasilla ~35c glykoli voisi mennä molempiin ja puhallin tuoda lisälämpöä talliin.

Kattila kun on noin vanha niin meinasin lähtevään putkeen laittaa mudan/lianerotin sihdin, siitä ei varmaan mitään haittaa ole? Ei jumiuttaisi sitten ehkä niin herkästi termovarin termostaattejakaan. Tylsän tekstin lisäksi taas muutama kuva ja suunnitelmakuva.  ;)

vesimies

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 303
Vs: Autotallin lämmitys
« Vastaus #6 : 30.03.2017-17:33 »
Meillä on kylpyhuoneessa ja olohuoneessa lattialämmitys ja molemmissa veden lämpöä säätelee tuollainen termostaattinen sekoitusventtiili jonka Ola tuossa mainitsikin ja homma toimii kuin junan vessa. Molemmat lattialämmitykset on samassa piirissä patterien kanssa joten jos vaikka pattereissa kiertää 50 asteinen vesi niin tuo säätää lattialämmityksen veden haluttuun esim. 35 asteen lämpötilaan.

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 385
Vs: Autotallin lämmitys
« Vastaus #7 : 31.03.2017-00:03 »
Kattila kun on noin vanha niin meinasin lähtevään putkeen laittaa mudan/lianerotin sihdin, siitä ei varmaan mitään haittaa ole? Ei jumiuttaisi sitten ehkä niin herkästi termovarin termostaattejakaan.

Tota sihtiä kannattais ehkä mietti' viel toinenkin kerta. Entäs sit, ku sihti alkaa tukkiintua, sul on pannu pöhisemässä täpöillä, ja huomaat et pannun lämmöt lähtee nousuun ku ei oo tarpeeks kiertoa?
Jos päätät laittaa, ni vois laittaa jonneki muualle ku latauspiiriin.

Lattiapiirin 3-tie suntin ohjaukseen jostain käytetty Ohman EH-80. Noita saa edukkaasti, ku joku heivaa öljypannun pihalle ja jotain muuta tilalle. Jos meinaat saada lattialämmityksellä nopeemmin lämpimäksi, laattaa ei parane päästää ihan jääkalikaksi, glykoleista huolimatta. Se muutama kuutio betonia imee kummasti alkuun lämpöä ennenku pintalämpö edes viel alkaa nousta.

Tohon saa potentiaalivapaalla kärkitiedolla lämpötilan pudotuksen ja huone (tjmsp.) anturin (muistaakseni NTC 10k, muutama helmi taitaa olla jossain pussukassa).

Nytkin nopeesti tori.fi:stä kattoen:
-Porvoo 50€
-Espoo (könttä, ei ilmoitettu hintaa erikseen)
-Pori 200€  :o (uusi)
-Kaarina 100€
-Säkylä (könttä, ei ilmoitettu hintaa erikseen)
-Savukoski (könttä, ei ilmoitettu hintaa erikseen)
Jne.

Vanhemmat EH-8:n halvempia ja uudemmat EH-800:t kalliimpia. Ja onhan noita muitakin merkkejä, mut Promix on hiukan mekaanisesti ja muutenkin lelumpi. Muut sit jo hiukka harvinaisempia.

60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi