Hei!
Kyselin oheista myös lämpöpumppufoorumilla, mutta arvostaisin kovasti myös kommentteja täältäkin. Tilanne seuraava:
Toivoisin hieman kommenttia lämmitysjärjestelmän päivityssuunnitelmiin.
Kohde: okt 1 krs 170 m2 Pirkanmaalla, rak.v. 2004, nykyinen lämmitys öljy, kulutus 1800-2000 l/v, sähkö n 10 MWh/v (osa sähköstä menee erillisen tallin lämmitykseen, jossa lattialämpö sähköllä; päivityshanke ei koske sitä). 4 hlöä.
Suunnitelma: haluaisin päivittää talon lämmitystä siten että muitakin lähteitä olisi kuin öljy, esim öljy+puu+vilp/aurinko? Öljyn hinta on kolminkertaistunut reilun kymmenen vuoden aikana, lisäksi bio- ja muut energialähteet kiinnostavat; olisi vaihtoehtoja. Polttopuuta saan "ilmaiseksi" omista metsistä ja pidän niistä touhuista, rajallinen aika ja matkustelut kuitenkin johtavat siihen että muutakin energianlähdettä pitäisi olla.
Ajatus kaikessa yksinkertaisuudessaan:
- toinen öljysäiliö pois (meillä on nyt 2x1500 l) ja varaaja tilalle
- öljykattila vaihtoon ja esim kaksoiskattila tilalle (polttimen voisi huollettuna käyttää ja toinen säiliö kuitenkin jäisi eli öljy siten ok)
- vilppi tai jopa aurinkokeräin varaajaan kiinni vaihtoehdoksi
Eli lämmityksen prioriteetti olisi 1) puu, 2) vilp/aurinko jos ei jaksa/jouda lämmittää, 3) öljy jos mikään em ei toimi.
Millaisia ajatuksia ja kommentteja tämä herättää? Onko mitään järkee?

Tosiaan "öljyorjuudesta" haluaisin eroon ja kun puuhommat kiinnostaa ja tapahtuu niin miksi ei? Ja kun öljysysteemit on toimivana olemassa niin ei viitsisi kokonaan romuttaakaan. Ja lopuksi innostus uusiin teknologioihin kuten vilp tai jopa arska?! Mitenhän tuo kustannuspuoli, tuleeko liian kalliiksi? Tuossahan olisi "vyö, henkselit ja vielä naru" samoissa housuissa...
Vielä tekninen kysymys: jos tuon systeemin tekisi edellä kuvatulla tavalla (kaksoiskattila + varaaja) niin mitä vilp -komponentteja se tarvisi lisäksi? Nuo valmiit paketit sisältänee varaajat ym ja hinta sen mukainen, mutta mitä tarvitaan em kuvioon että saisi vilpin pelittämään?
Kiitos etukäteen kommenteista!
