Laitanpa minäkin kokemuksiani talon lämmittämisestä nähtäväksi. Meidän lämmitysjärjestelmämme on eritelty tuolla viestin alalaidassa allekirjoituksessa. Koko kalusto on sijoitettu 5,5 m2 kattilahuoneeseen. Noin 2 m3 välivarasto puille on kattilahuoneen oven vieressä sisätiloissa. Ulkona on lisäksi kaksi kappaletta 30 m3 klapivarastoa. Puina käytän 60 cm pitkää järeää koivua. Puut kuljetan ulkovarastosta lämpimään kottikärryillä. Kintaanjäljet ovat hyvin harvalukuisia verrattuna 33 cm pikkuklapeihin, kun yksi kalikka painaa 3-5 kg.
Meillä näkyy lämmintä pinta-alaa olevan aika tarkasti saman verran kuin teille on tulossa. 35 m2 autotallissa on lämpöä viitisentoista astetta ja yläkerrassa on samoin matalampilämpöinen ullakko, jotka siis ovat mukana tuossa kokonaispinta-alassa (huoneistoalaa). Lämmöneristys täyttää vuoden 2010 määräysten minimitason. Talon vaippa on hyvin tiivis, mutta mistään matalaenergiatasosta ei ole kysymys.
Varaajahan meillä on hyvin vaatimattoman kokoinen. Sen salaisuus piilee siinä, että päästän sen aivan tyhjäksi ja lämmitän aina 100°C. Lämpötilaero siis on suunnilleen 75°C. Varaaja menee usein aivan kylmäksikin, mutta se ei mielestäni ole ongelma. Lattiassa on 20 m3 betonia, jossa on energiaa noin 10kWh/°C. Käyttövesi menee energiavaraajan kierukan läpi ja tarvittaessa tulistetaan sarjassa olevalla sähköisellä 300 l käyttövesilämmittimellä. Sen sähkönkulutus oli viimeisen vuoden aikana 800 kWh, kun vettä kului 87 m3.
Näillä reunaehdoilla lämmitän varaajan -5°C pakkasiin asti joka toinen päivä ja sitä kylmemmällä joka päivä. Niitä kylmempiä päiviä ei lounaisrannikolla ole kymmentäkään vuodessa.
Sikäli kuin sinulla on vielä erilaisten ratkaisujen avaimia käsissäsi, kannattaisi miettiä tällaista vaatimattomampaakin vaihtoehtoa. Eroa työssä ei kovin paljoa ole verrattuna lämmitys joka toinen tai joka kolmas päivä, kun joka tapauksessa tulet käymään pannuhuoneessa päivittäin. Sen sijaan investoinnissa on eroa paljon varsinkin pannuhuoneen pinta-alan muodossa. Hartiapankillakin se tonni kuluu jokaista talon lämmintä neliötä kohti, eikä pannuhuone tule olemaan talosi halvin tila. Minä tein aika pitkään töitä, että sain rojut mahtumaan tuohon tilaan, mutta nyt tila on juuri oikean kokoinen huomioiden myös nuohouksen yms.
Meillä 30 pino-m3 koivua riittää vähän yli kaksi vuotta, joten ei se käsiteltävän puun määrä ihan tavaton ole. Sähköllä lämmitetään osa käyttövedestä, muita lämmönlähteitä ei ole. Jopa IV:n jälkilämmitys on vesipatterilla. IV-kone on varustettu pyörivällä lämmönvaihtimella, joten sen hukkaama energia on vähäinen.
Kattilaksi valitsisin tällä hetkellä Attack SLX:n mahdollisimman pienitehoisena, niin pitkän paloajan aikana saisin syötyä suoraan kuormasta käyttöön. Varaaja on mielestäni riittävän kokoinen.