Kirjoittaja Aihe: Varaaja ja kattila autotalliin  (Luettu 3640 kertaa)

PLV

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 7
Varaaja ja kattila autotalliin
« : 29.10.2017-18:10 »
Aikomuksenani on sijoittaa varaaja ja kattila autotalliin noin 40m päähän asuintalosta. Mikä on mielestänne järkevin tapa toteuttaa järjestelmä? Kannattaako taloon asentaa samaa kiertoon pieni varaaja, johon asentaa sähkövastuksen ja käyttövesikierukan? Vai onko järkevämpää ottaa myös käyttövesi kanaalilla tuolta 40m metrin päästä, jolloin järjestelmässä olisi vain yksi iso varaaja? Jälkimmäinen vaihtoehto vaatinee lämpimälle käyttövedelle kierron. Ajatuksenani on ollut laittaa 4-putkinen kanaaliputki tuohon välille, jolloin lkv-kierto onnistuisi ilmeisesti neljännen putken avulla. Vesimittari sijaitsee autotallissa, joten kylmä vesi asuintaloon pitää vetää myös tuolta. Tuleeko kylmän käyttöveden lämpeäminen ongelmalliseksi, jos sen kylmän veden asentaa tuohon kanaalin neljänteen putkeen lkv kierron sijaan?

jupekoo

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 101
Vs: Varaaja ja kattila autotalliin
« Vastaus #1 : 29.10.2017-18:45 »
mulla on noin 30 metrin kanaali ja kiertopumppu. Oli aluksi sillai että pumppu kierrätti kokoajan, ottaa varaajasta kyllä selvästi aika paljon energiaa vuorokauden aikana ja sekoittaa lämmön kerrostuman varaajassa. Tällähetkellä pumppua ohjataan kellokytkimellä, käy 10 min. kerran tunnissa, yöt pysähdyksissä. Tilanne parani selvästi , varaajan lataus kestää vähän pidempään. Tuo meikäläisen 2.5m3 varaaja on vähän turhan pieni talon ja ulkorakennuksen tarpeisiin talvella. Oon harkinnu pienen sähkövaraajan asentamista sisälle kodinhoitohuoneeseen missä sijaitsee veden jakotukit.
Mikä on kun ei taidot riitä, mikä on kun ei onnistu

syrjaki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 287
Vs: Varaaja ja kattila autotalliin
« Vastaus #2 : 29.10.2017-19:47 »
Itsellä tekninen tila myöskin autotallissa, n. 25m taloon.  Kuuman veden kierrätys kuten kohtalotoverin tapauksessa, hoidettu siis kellokytkimellä. Nykytietämyksellä jättäisin kierrätyksen kokonaan pois ja taloon riittävän iso, hyvin eristetty sähkövaraaja.

Tuolla systeemillä on aina kuumaa käyttövettä saatavilla.
Käyttää minimaalisen määrän sähköä, jos vaan puilla jaksaa lämmittää. Käytännössä sähköä kuluu vaan tuon varaajan hukkaaman energian verran eli varaajaan vaan kunnon eristeet.

Riittävän iso tarkoittaa sitä, että kanaalissa jäähtyvä vesimäärä ei vielä laske tuon sähköpytyn lämpötilaa niin alas, että suihku pistäisi hetken viileää niskaan. Sittenhän sitä jo kanaalia pitkin tuleekin jo kuumaa taas sähköpyttyyn. Riittävän iso senkin takia, että kuuma vesi riittää suihkutteluun vaikka ei olisikaan puilla lämmitetty ollenkaan.
Matalaenergialato + talousrakennus selluvillaeristeillä. Orlan Super 40 kW, muokattu Akva 3000, Tiileri tytti

AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 385
Vs: Varaaja ja kattila autotalliin
« Vastaus #3 : 02.11.2017-17:07 »
Eiköhän toi ajatus laittaa taloon sopiva pikkuvaraaja vastuksella ole se paras set-uppi. Kesällä voi pudottaa käyttövedet sähkövastuksille tai vaiks aurinkopaneeleille, ja lämmityskaudella toi pikkuvaraaja ladataan sit tarpeen mukaan kanaalin kautta isosta varaajasta. Jatkuva latauskierto tuskin on järkevä, vaan lataa termariohjatusti täyteen asti, aina vasta kun pikkuvaraajan yläpää menee ens melkein alle LKV:n hellasärörajan. Mitä vähemmän aikaa kuumaa vettä virtaa kanaalissa, sen vähemmän lämmönhukkaa. Eikä kuumaa vettä ainakaan kannata kierrättää takas päävaraajalle, kerrostumista sotkemaan.

Katto kans putkien hintoja, 4 putkea vs. 2 putkea + erillinen käyttövesiputki, voi olla aika merkittävä ero kustannuksissa.
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi