Terve! Uusi käyttäjä täällä, katsotaan saako täällä keskustelua aikaiseksi ja kenties neuvojakin.
Talo on satavuotias hirsirunkoinen vanhan maatilakeskuksen päärakennus. Pinta-alaa n. 250 m2, yksi asuinkerros, huonekorkeus reilut 3 m, eli lämmitettäviä kuutioita pyöreästi n. 800.
Taloa lämmitetään nykyään vanhoilla tulisijoilla, joita käytössä on seitsemän. Lämmityksen tukena on kaksi ILP:iä, yksi talon molemmissa päissä. Tämän lisäksi on muutama sähköpatteri. Lämmintä käyttövettä varten on 300 litran varaaja. Polttopuiden kulutusta en osaa sanoa, keväällä alkaa aina tuntua, että ehkä riittävästi.

Sähköä kuluu vuodesta riippuen n. 20-23 000 kWh.
Lähivuosina on tulossa ajankohtaiseksi lämmitysjärjestelmän toteuttaminen, jotta eläminen hieman helpottuisi eikä talvipäivät olisi niin sidottuja tulisijojen lämmitykseen.
Lämmitysmuotoa on mietitty muttei mitään vielä päätetty. Tai oikeastaan se on päätetty, että lämmönjakotapana tulee olemaan vesikiertoinen patterilämmitys. Talo on ns. perinnetalo vanhoine lankkulattioineen, joten lattialämmityksiä ei tulla tekemään.
Maalämpö on vahvana vaihtoehtona, eniten helppokäyttöisyyden ja vaivattomuuden takia. Tutuilla myös positiivisia kokemuksia maalämmöstä, ei tosin näin isosta talosta. Maalämmössä mietityttää perustamiskustannukset ja samalla käyttökustannukset, talo kun on iso ja sähkön hinta harvemmin laskee.
On myös mielessä käynyt klapilämmitys, vaikkakin ihan jokapäiväisestä tulisijojen poltosta yritetään päästä eroon. Selvä asia on, että jonkun verran joutuu tulisijoja lämmittämään, tulee uusi lämmitysmuoto olemaan mikä tahansa, sen verran monta tonnia on kivikasoja huoneissa, jotka huokuvat kylmää mikäli ollenkaan ei lämmitä.
Talosta noin 50 m päässä on vanha navetta, jossa on vanha käytöstä poistettu pannuhuone, jonka varmasti pienellä (tai sitten vähän isommalla

) remontilla saisi otettua käyttöön.
Polttopuita on täällä tehty aina ja tullaan aina tekemään, eli koneet niiden tekoon löytyy. Metsääkin on jonkun verran, varmasti osan joutuisi kyllä ostamaan.
Onko järkeä sijoittaa pannuhuonetta noinkin kauas talosta? Onko mahdollista sellaiseen kattilaan, jossa voisi polttaa metrin mittaisia halkoja? Niiden teko olisi joutuisinta ja mielekkäintä. Minkälaista järjestelmää muuten, kattilan ja varaajan koko? Muita huomioita?
Tuli ehkä alunperin suunniteltua pitempi tarina, toivottavasti joku jaksaa loppuun asti lukea. Ajatuksia ja mielipiteitä saa kertoa, vastailen kysymyksiinkin kyllä. Itsellä ei kokemuksia näistä järjestelmistä.