Vastaan tässä nyt kaikille samalla kertaa.
Kävin eilen töiden jälkeen ostamassa tuollaisen nuohousharjan varrella, ei tosin ollut teräsharjaksilla, ryhdyin nuohoushommiin ja pari tuntia siinä vierähti. Ja tämä siis ensimmäinen nuohous sitten käyttöönoton eli 28.12.2011 jälkeen, tähän mennessä olen poistanut tuhkat ainoastaan pesistä ennen jokaista lämmityskertaa.
Tässä muutama kuva mikä oli lähtökohta:

(^yläluukusta alas, keskellä yläpalon läppä auki)

(^alaluukusta, keskellä alapalotilan savukaasujen tulo)

(^alaosasta ylöspäin, ovatko nuo ulokkeet niitä konvektoreita?)
Harjasin ja raaputin metallilastalla noita pintoja, poistin tuhkat, otin alapesän keraamiset tiilet pois sekä poistin tuhkat sieltä ja huomasin, että takaseinää vasten ollut pystytiili oli pudonnut pois paikoiltaan ja oli vinossa. Laitoin tiilet takaisin mielestäni oikein ja kiinnitin nuo kurkistusluukut takaisin. Takaosasta tuli paljon nokea ja mustaa tuhkaa, oli siellä myös sellaista oikein hienoa vaaleaa tuhkaa.
Varasin kattilan viereen n. 10 kg puuta (24 litran laatikko), laitoin Termovarin I-asentoon ja sytytin tulen, syttymisen jälkeen laitoin kaikki 10 kg pesään ja käänsin vivusta käänteispalon päälle. Alkoi kuulua melkoin humina ja tohotus, kattilan lämpötila nousi melko nopeasti lähes 70 asteeseen ja lataus käynnistyi. Vajaassa puolessa tunnissa kattilan lämpötila oli 90 astetta ja varaajan lämpötilat 82/20/20 astetta (lähtötila 25/20/20 astetta). Tuo määrä puuta paloi n. tunnissa ja palon loppuvaiheilla kävin kokeilemassa tuleeko lämmintä vettä ja sitähän tosiaan sai hanasta ihan normaalisti, kuumalta puolelta poltti jo näppinsä.
Palaminen näytti tältä käänteispalolla:


Alaluukkua ei voinut avata kuin hetkeksi, savua alkaa puskemaan ilmanotto aukoista niin kovaa, että koko alakerta on savun peitossa.
Eli nyt olen varovaisen optimistinen, että järjestelmä saattaisi alkaa toimimaan kuten pitää, mutta Termovarin, kun laitoin II-asentoon, niin kattilan lämpötila putosi nopeasti 80 asteeseen. Eli selkeästi siihen kannattaa vaihtaa ainakin tuo 72 asteinen ellei heti suoraan tuota 80 asteista. Kolikon kääntöpuolella on varmaan hitaampi varaajan lataus, mutta positiivisena puolena puhtaampi palaminen. Savukaasumittari pitää tosiaan vielä hakea ja asentaa.
Tuollaista harjaa ei tullut, mutta tuo toinen rautatanko on juuri tuollainen kolan mallinen, sitä käytinkin kattilan takaosan putsaamiseen.
Yksi kysymys olisi: Onko joku teistä katsonut tuota linkittämääni ohjekirjaa? Siinä sanotaan, jos oikein ymmärrän, että kattilan ilmansaanti on jaettuna kahteen osaan, ensiö ja toisio, joista ensiöilma on suoraan yhteydessä kattilan tehontuottoon ja sitä säädetään käsin kattilan sivulla olevasta levystä. No tuollainen säätö on molemmin puolin samassa kohtaa, en tiedä onko molemmat ensiöilman säätämiseen. Toisioilma tulee esilämmitettynä kattilasta ja johdetaan suoraan liekkiin. Tuossa lukee, että kun tavoitellaan kattilan täyttä tehoa, jätetään molemmat ensiöilmansäädöt täysin auki. No näistä aukoista puskee savua, jos alaluukun avaa ja haluaisi katsoa miten tuo pyrolyysi toimii. Voiko teidän muiden kattiloissa avata alaluukun ja katsoa näyttääkö se sellaiselta kuin noissa Pähkäilijän laittamissa linkeissä?
Ja sekin on hieman epäselvää tuliko nuo alapesän tiilet oikein, savukaasujen tulee siis poistua sieltä takaosasta, mutta nuo kivet tuntuvat peittävän sen aukon ja ilma kiertää niiden tiilien alla. No kuitenkin eilinen lämmitys oli aivan toista maata palamisen suhteen.