Kirjoittaja Aihe: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua  (Luettu 35084 kertaa)

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 534
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #30 : 30.01.2012-12:45 »
Toivottavasti ei ole näin.  Kun tarkemmin muistelen ensimmäisiä lämmityskertoja, sain melko helposti varaajan lämmöt nousemaan alhaaltakin 45+ asteiseksi eikä varaajaa oltu edes silloin vielä eristetty.  Nyt kun luin tuota ohjekirjaa uudelleen ajatuksella, niin siellä sanotaan, että kattilan lämpötilan tulisi olla 80-90 astetta hyvän toiminnan aikaansaamiseksi ja en eilen päässyt yli 80 astetta kuin hetkeksi aikaa.  Kunhan saan puuvaraston taas täytettyä, niin koitan saada nuohouksen jälkeen ensimmäiseksi poltettua tuon pien pois ja säätää laitteet niin ettei lämpötila putoa tuon 80 alle lämmityksen aikana.

Ja kaiken lisäksi olen ymmärtänyt väärin tuon 60 asteen merkityksen, kyse on siis latauksen vähimmäislämpötilasta eikä kattilan vähimmäiskäyttölämmöstä.

Tyypillinen mies käyttää ensin ja lukee ohjeet vasta sitten.

Termovarin termostaatti lienee syynä ettei kattila lämpene enempää. Onko tietoa missä lämmössä termari aukeaa? Jäykempää termaria siihen voi harkita.

http://www.automix.fi/index.php?id=21

TERMOVAR LATAUSVENTTIILI:ä on saatavissa 61 °C, 72 °C tai 80 °C:n avautumislämpötilalla.

Mukana tuli vain tuhkalapio ja pari rautatankoa millä kohennella hiillosta, täytyy käydä ostamassa nuohousvehkeet.  Kattilan takaosassa on neljä avattavaa luukkua, katson tänään miltä siellä näyttää.
  


Tuosta varmaankin löytyy yksi syy huonoon lämpenemiseen. Kunhan avaat ne luukut ja puhdistat konvektorit kunnolla voi kattilakin lämmetä ihan eri tavalla. Etenkin alussa kun säädöt on hakusessa vielä ei poltto ole saattanut olla aina kovin puhdasta ja pikikerros alapalopesän ja piipun välisissä konvektoreissa estää lämmön siirtymistä veteen hyvinkin tehokkaasti.

EDIT 2 Hormiliitos on n. 30 cm putki kattilan takana, voiko sen savukaasumittarin laittaa siihen, poraa pienen reiän ja tiivistää sen?

Voi, pistän kuvan omasta - ps - älä kiinnitä huomiota likaisuuteen  :-[

tuota ei ole millään tiivistetty, vain mittarin kokoinen reikä josta mittarin voi nostaa pois nuohouksen ajaksi.
« Viimeksi muokattu: 30.01.2012-12:55 kirjoittanut Pähkäilijä »
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

Jäykkä

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 17
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #31 : 30.01.2012-17:13 »
Dodii.
Olenkin jo hetken aikaa ihmetellyt että mistä ihmeestä toi konvektiopintojen karstottuminen johtuu.
Immeiset kun kirjottelee että kanavissa on vaan semmosta vaaleaa nöyhtää ja itsellä tummaa karstamaista tauhkaa joka on todella työlästä rassata irti.

Itselläni on Termovarissa 72 asteinen termari joka on nyt sitten ilmeisesti liian pieni.
Täytyykin jossain vaiheessa hommata jostain 80 asteinen termari kun näytti toi kattilan manuaalikin suosituslämpötilaksi 75-85 astetta.
Siirsin latauspumpun 1 asentoon,josko sit kävis vähän kuumempana.

Kaikenlaista sitä oppii kun näitä juttuja lukee. ::)

lorvi

  • Vieras
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #32 : 30.01.2012-17:25 »
Ilmeisesti suht ohut koivu, missä on suhteessa tuohta paljon nokeaa enempi. Nostin täksi lämmityskerraksi kattilan lämpötilan korkeammaksi jotta karstat lähtee kun on niin tuohista tuo polttoaine. Kyllä 60 asteessa nokea tulee varmasti ja kaikki paikat on karstassa.

AnttiLehtinen

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 82
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #33 : 30.01.2012-19:06 »
Kerroppa Jäykkä sitten jos tuo Termovarin termostaatin vaihto auttoi tuohon karstoittumiseen, itselläni pitäis ainakin kahdesti kuussa nuohota nyt kun on 72-asteinen termari. Kerran kuussa olen nuohonnut, eikä tuossa polttamisessa ole oikein järkeä kun nokea on pinnoilla ainakin milli, ellei puolitoista.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 534
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #34 : 30.01.2012-19:39 »
Itsellä on ja 72c termari - nuohoan noin 300 kg välein (kun tuulikaapin varastosta palaa toinen puoli tyhjäksi) ja mustaa töhkää tulee noin rikkalapiollinen. Mutta yläpalokattila on yläpalokattila. Mitä ohimennessä on seurannut viime kesänä asennettua käänteispaloista Attack 25 pannua löytyy sieltä harmaata lehtotuhkaa konvektiokanavista.

Itsellä on III asennennossa latauspumppu, sillä saa pidettyä savukaasujen lämpötilat kohtuudessa.

Jantsu - tuollainen kola ja nuohousharja itselle tuli kattilan mukana.
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

janzu

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 23
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #35 : 31.01.2012-12:41 »
Vastaan tässä nyt kaikille samalla kertaa.

Kävin eilen töiden jälkeen ostamassa tuollaisen nuohousharjan varrella, ei tosin ollut teräsharjaksilla, ryhdyin nuohoushommiin ja pari tuntia siinä vierähti.  Ja tämä siis ensimmäinen nuohous sitten käyttöönoton eli 28.12.2011 jälkeen, tähän mennessä olen poistanut tuhkat ainoastaan pesistä ennen jokaista lämmityskertaa.

Tässä muutama kuva mikä oli lähtökohta:

(^yläluukusta alas, keskellä yläpalon läppä auki)

(^alaluukusta, keskellä alapalotilan savukaasujen tulo)

(^alaosasta ylöspäin, ovatko nuo ulokkeet niitä konvektoreita?)

Harjasin ja raaputin metallilastalla noita pintoja, poistin tuhkat, otin alapesän keraamiset tiilet pois sekä poistin tuhkat sieltä ja huomasin, että takaseinää vasten ollut pystytiili oli pudonnut pois paikoiltaan ja oli vinossa.  Laitoin tiilet takaisin mielestäni oikein ja kiinnitin nuo kurkistusluukut takaisin.  Takaosasta tuli paljon nokea ja mustaa tuhkaa, oli siellä myös sellaista oikein hienoa vaaleaa tuhkaa.

Varasin kattilan viereen n. 10 kg puuta (24 litran laatikko), laitoin Termovarin I-asentoon ja sytytin tulen, syttymisen jälkeen laitoin kaikki 10 kg pesään ja käänsin vivusta käänteispalon päälle.  Alkoi kuulua melkoin humina ja tohotus, kattilan lämpötila nousi melko nopeasti lähes 70 asteeseen ja lataus käynnistyi.  Vajaassa puolessa tunnissa kattilan lämpötila oli 90 astetta ja varaajan lämpötilat 82/20/20 astetta (lähtötila 25/20/20 astetta).  Tuo määrä puuta paloi n. tunnissa ja palon loppuvaiheilla kävin kokeilemassa tuleeko lämmintä vettä ja sitähän tosiaan sai hanasta ihan normaalisti, kuumalta puolelta poltti jo näppinsä.

Palaminen näytti tältä käänteispalolla:



Alaluukkua ei voinut avata kuin hetkeksi, savua alkaa puskemaan ilmanotto aukoista niin kovaa, että koko alakerta on savun peitossa.

Eli nyt olen varovaisen optimistinen, että järjestelmä saattaisi alkaa toimimaan kuten pitää, mutta Termovarin, kun laitoin II-asentoon, niin kattilan lämpötila putosi nopeasti 80 asteeseen.  Eli selkeästi siihen kannattaa vaihtaa ainakin tuo 72 asteinen ellei heti suoraan tuota 80 asteista.  Kolikon kääntöpuolella on varmaan hitaampi varaajan lataus, mutta positiivisena puolena puhtaampi palaminen.  Savukaasumittari pitää tosiaan vielä hakea ja asentaa.

Tuollaista harjaa ei tullut, mutta tuo toinen rautatanko on juuri tuollainen kolan mallinen, sitä käytinkin kattilan takaosan putsaamiseen.

Yksi kysymys olisi: Onko joku teistä katsonut tuota linkittämääni ohjekirjaa?  Siinä sanotaan, jos oikein ymmärrän, että kattilan ilmansaanti on jaettuna kahteen osaan, ensiö ja toisio, joista ensiöilma on suoraan yhteydessä kattilan tehontuottoon ja sitä säädetään käsin kattilan sivulla olevasta levystä.  No tuollainen säätö on molemmin puolin samassa kohtaa, en tiedä onko molemmat ensiöilman säätämiseen.  Toisioilma tulee esilämmitettynä kattilasta ja johdetaan suoraan liekkiin.  Tuossa lukee, että kun tavoitellaan kattilan täyttä tehoa, jätetään molemmat ensiöilmansäädöt täysin auki.  No näistä aukoista puskee savua, jos alaluukun avaa ja haluaisi katsoa miten tuo pyrolyysi toimii.  Voiko teidän muiden kattiloissa avata alaluukun ja katsoa näyttääkö se sellaiselta kuin noissa Pähkäilijän laittamissa linkeissä?

Ja sekin on hieman epäselvää tuliko nuo alapesän tiilet oikein, savukaasujen tulee siis poistua sieltä takaosasta, mutta nuo kivet tuntuvat peittävän sen aukon ja ilma kiertää niiden tiilien alla.  No kuitenkin eilinen lämmitys oli aivan toista maata palamisen suhteen.

lorvi

  • Vieras
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #36 : 31.01.2012-13:45 »
>Voiko teidän muiden kattiloissa avata alaluukun ja katsoa näyttääkö se sellaiselta kuin noissa Pähkäilijän laittamissa linkeissä?

Kyllä se paloprosessi muuttuu kun luukkuja availlaan eikä ole silloin optimaalinen. Noissa kuvissa on mitä ilmeisemmin lasi edessä jonka läpi kuvataan, jotta tapahtuma voidaan havainnollistaa.

Minun kattilassa on sellainen veto että kaikki luukut voi avata eikä savua tule sisään mutta sitä ei kait voi näihin nykyisiin verrata.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 534
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #37 : 31.01.2012-16:24 »
No hyvä että pannu lämpenee nopeammin nyt. Ennenkuin vaihdat termostaattia koita pistää se savukaasun lämpömittari paikalleen. Tuo 80c vesi lienee ihan ok, kuumemmalla vedellä saattaa karata lämmöt piipusta pihalle eli savukaasujen lämmöt nousee korkeammalle. 80c kuullostaa ihan hyvälle lähtölämmölle, termostaatti lienee silloin kokoajan auki jos se on 72 asteinen ja kun varaaja menee kuumemmaksi jolloin alapäästä tulee kuumaa vettä kattilaan on pumpunkin syytä olla III asennossa. Oikeasti tuolla kattilalla ja varaajalla voi käydä hassustikin, menee liian kuumaksi mutta normallikattilan puhaltimen pitäisi sammua 95c kattilalämmössä. Seuraavaksi jäähdytyskierrukka laukeaa ja painevesi alkaa jäähdyttämään kattilaa. 200c näyttäs ohjekirjassa olevan sopiva savukaasun lämpötila.

Käyttöohjeessa on mainittu kohdassa combustion and regulation ensiö ja toisioilmat (primary ja secondary) mutten keksinyt tuosta toisen sivun kuvasta että ne ois erikseen mainittu kumpi on kumpi. Veikkaus että ylempi on primary - menee sinne yläpesään missä puut kaasutetaan ja alempi on toisio joka lämmmitettynä menee sinne arinatiilelle jossa kaasut poltetaan.

Oiskohan nuo rautaiset levyt jotain turbulenssilevyjä - joilla ohjataan kaasuja ettei ne kulje suoraan piippuun. Konvektorit on pintoja joiden toisella puolella on vesi - eli missä kuuma ilma lämmittää kattilan veden.

Jos alaluukun aukaisu ei onnistu palaessa piipun veto ei ole riittävä siihen projektiin. Noissa videojutuissa saattaa olla savukaasuimureita piipussa joten näyttää paremmalle... Jos tuonne kattilaan tulee taas enemmän mustaa pikeä eikä harmaata lentotuhkaa niin ensiöpuolen ilmaa voisi yrittää vähentää - silloin kattila kaasuttais vähemmän puuta kerralla ja toisiopuolella se ehdittäisiin polttaa puhtaammin. Mutta ei kannata säätöihin vielä koskea ennenkuin saat sen savukaasumittarin. Siitä näkee samantien säätääkö liikaa jne...

edit

Kannattanee kysyä valmistajalta miten noiden tiilien pitäs siellä olla oikeasti. Niillähän suojattaneen rautaa kaasujen poltossa ettei tippuvat hiilet pääse rautaa vasten palamaan. Kerro ihmeessä miten seuraava lämmitys onnistuu - kunhan poltat pesällisen ja toisenkin. Kaasutuspesän hiilet pitäs palaa myös arinan päällä, ainahan niitä vähän tippuu palon loppuvaiheessa jotka ei enää ehdi palamaan.
« Viimeksi muokattu: 31.01.2012-17:04 kirjoittanut Pähkäilijä »
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

Eko

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 97
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #38 : 31.01.2012-20:28 »
Lainaus
käänsin vivusta käänteispalon päälle.  Alkoi kuulua melkoin humina ja tohotus, kattilan lämpötila nousi melko nopeasti lähes 70 asteeseen ja lataus käynnistyi
No juuri noinhan tuo palotapahtuma menee minullakin . Ainoastaan silloin kun sytytän tulen yläosasta
kattilaan , on suora reikä auki hormiin , mutta heti kun laitan yläluukun kiinni , niin yläosan reikäkin
peittyy automaattisesti vivuston ja läpän avulla .
Kokeilin kerran itsekin mielenkiinnosta kurkistaa alaosaan kuinka se liekki loimuaa siellä , mutta luukku
piti kyllä sulkea nopeasti kun alipaine hävisi alaosasta ja savua rupesi tuprahtelemaan . Varmaankin tuo
imuri piipun nokassa poistaisi tuon ilmiön , vaan uskoohan tuon lieskan tuolla alhaalla loimottavan
kun sellainen matala humina sieltä kuuluu .
Termovarissa minullakin 72 asteinen termari mutta ylälämpö lähtö näyttää kuitenkin polton aikana
aina 80 astetta , lisäksi termovarissa olevissa mittareissa kiertävä vesi on se 80 ja kattilaan
menevä vesi n60-70 astetta . Lopussa tietenkin varaajan alaosankin lämmettyä kaikki lämmöt
huitelee termovarissa 80 asteen pintaa .
Hienoa , että laitteistosi näyttäisi alkavan toimia . Varmaan saat siitä ajan kanssa kaiken irti
kunhan konstit tulevat tutuksi .
Attack DPX 25 lambda , jäspi 1200l + 500l rst aurinko varaaja ,vesitakka selmac , 60kpl tyhjöputkia + 500w pv

janzu

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 23
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #39 : 01.02.2012-12:52 »
Eilen aloitin taas illalla 20.25 lämmityksen, kun olin raaputellut tuolla kolalla sitä takaosaa vielä paremmin, paljon irtosi vielä mustaa nokea.  Taas alle tunnissa saatiin varaajasta ihan kuumaa käyttövettä ja varaaja lämpeni nopeasti ylhäältä 25 -> 82 asteeseen ja kattila toimi 80-85 asteen tuntumassa Termovarin ollessa I-asennossa.  II-asennossa laskee alle 80 välillä, joten vaikuttaa siltä, että siihen kannattaa vaihtaa toinen termostaatti, olisiko tuo 72 asteinen sitten paras?  Tuli siis poltettua reilu kaksi pesällistä ja itseasiassa jäi lämmityshommat vähän kesken, kun nukahdin illalla pojan viereen, mutta aamulla varaajan ylälämpö oli vielä 75 astetta ja sai vielä hyvin lämmintä käyttövettä.

Tuli siis poltettua eilen n. 30 kg puuta, kuivaa koivua ja kymmenen aikoihin täytin pesää viimeisen kerran.  Olen nyt täyttänyt pesää aina pienemmällä puun määrällä (10-15kg), kuulostaa palavan paremmin, ilmeisesti ilma kiertää paremmin.  Harmi, kun jäi yöksi tuon kattilan sähköt päälle ja siinä ei ole mitään anturia puhaltimelle eli on varmaa puhaltanut jäännöslämmöt piipusta ulos.  Kuitenkin alkaa olla jokseenkin tyytyväinen olo tuosta järjestelmästä.

Mitäs mieltä olette näistä arvoista:
- klo 20.25 lämmityksen aloitus, varaajan lämpötilat 25/20/20, Termovar I-asennossa
- klo 21.20 puiden lisäys, varaajan lämpötilat 82/22/20
- klo 22.00 muutama puu lisää, varaajan lämpötilat samat
- klo 7.30 varaajan lämpötilat 75/35/20

Tuli eilen myös tarkemmin mitattua piipun pituus, onkin vain hieman vajaa 7 metriä ja tuolla Dakonin sivuilla olevassa asennusohjeessa näkyy tuolle 38 mallille olevan seuraavat savupiipun vaatimukset:
- halkaisija 180 mm, pituus min. 11 m
- halkaisija 200 mm, pituus min. 10 m
- halkaisija 220 mm, pituus min. 10 m

Eli saattaa joutua vielä ostamaan imurin hormiin.

Tämä voisi olla mielenkiintoinen vaihtoehto savukaasumittariksi: http://kauppa.motonet.fi/web/guest/etusivu#productid=49-3139
Jos tuo +750 astetta ei ole kirjoitusvirhe, kun muuten tuo kuvaus on täynnä niitä. ;D

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 534
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #40 : 01.02.2012-13:46 »
http://www.clasohlson.fi/Product/Category.aspx?id=88721657&languagecode=fi

tais olla pellettikeskustelupalstalla jossa joku käyttää tuollasta langatonta paistomittaria savukaasumittarina.

Hyvälle kuullostaa kun yön yli on lämmöt riittäneet, sinänsä tuo varaaja on edelleen tosi kylmä... keski ja alalämmöt vois pyöriä normaalivaraajassa lähempänä 30-40c "kylmänäkin" mutta eiköhän tuo sinne nouse kun nyt kattila lämpeää kunnolla.

Imurin kanssa ei kannata hötkyillä, vaikka kovat on vaatimukset piipulle niiin 7 metrisessäkin piipussa on vetoa reilusti. Kunhan polttelet ensin ja puhdistat kattilaa sekä pääset seuraamaan savukaasujen lämpöjä huomaat riittääkö. Jos karsta pysyy mustana edelleen voit sitten yrittää säätää sitä ensiöpuolen ilmaa pienemmälle kuten

 Eko kirjoitti

Omassa kattilassa ( Attack DPX25 ) säädöt toimii automaattisesti ja
olen seurannut ilman saantia ohjaukselta silloin tällöin .Polton alkuvaiheessa
alaosa on täysin kiinni ja yläosa täysin auki . Sitten kun kattila
on saavuttanut käyttölämpötilan ja palo tapahtuu kaasuttamalla alaosassa niin
yläosan ilmansaanti pienenee n.70-80% ja alaosa saa tällöin ilmaa 15-30% .
Polton lopussa kunnon hiilloksella taas alaosan ilmansaanti on täysin kiinni ja
ylhäällä ilmansaanti on 100% .
  


eli manuaalisäätöisellä vois yrittää säätää tuohon tasaisen palon vaiheeseen - yläosa melkein kiinni.

Tuo illan viimeinen lisäys näytti nostaneen varaajan keskelläkin lämpöjä on normaaliin suuntaan mitkä sitten yöllä jäähtyivät. Malliesimerkki meiltä viime yöltä

illalla lopetin lämmityksen 2230 ja varaajan keskilämpö 72.34c (65.3/72.4/76/76.5/71.5) 3000 litran varaaja 5 mittauspistettä. Yön keskilämpö oli -28c ja 11 tuntiin  50.4c  (41.6/47.4/47/50.5/65.5) eli 7 kWh vauhtia varaaja viileni viime yönä.

Onkos paineet kohdallaan? Katso kun lämmität miten korkealle paineet nousee. Jos koskaan et ole vielä varaajaa kuumaksi lämmittänyt voi järjestelmässä olla liikaa vettä ja 1.5 bar kohdalla varoventtiilit aueta.

EDIT - kattila ei siis itse sammuta puhallinta kun lämmöt laskee...?
« Viimeksi muokattu: 01.02.2012-13:53 kirjoittanut Pähkäilijä »
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

janzu

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 23
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #41 : 01.02.2012-15:37 »
http://www.clasohlson.fi/Product/Category.aspx?id=88721657&languagecode=fi

tais olla pellettikeskustelupalstalla jossa joku käyttää tuollasta langatonta paistomittaria savukaasumittarina.

Hyvälle kuullostaa kun yön yli on lämmöt riittäneet, sinänsä tuo varaaja on edelleen tosi kylmä... keski ja alalämmöt vois pyöriä normaalivaraajassa lähempänä 30-40c "kylmänäkin" mutta eiköhän tuo sinne nouse kun nyt kattila lämpeää kunnolla.

Imurin kanssa ei kannata hötkyillä, vaikka kovat on vaatimukset piipulle niiin 7 metrisessäkin piipussa on vetoa reilusti. Kunhan polttelet ensin ja puhdistat kattilaa sekä pääset seuraamaan savukaasujen lämpöjä huomaat riittääkö. Jos karsta pysyy mustana edelleen voit sitten yrittää säätää sitä ensiöpuolen ilmaa pienemmälle kuten

eli manuaalisäätöisellä vois yrittää säätää tuohon tasaisen palon vaiheeseen - yläosa melkein kiinni.

Onkos paineet kohdallaan? Katso kun lämmität miten korkealle paineet nousee. Jos koskaan et ole vielä varaajaa kuumaksi lämmittänyt voi järjestelmässä olla liikaa vettä ja 1.5 bar kohdalla varoventtiilit aueta.

EDIT - kattila ei siis itse sammuta puhallinta kun lämmöt laskee...?

Ajattelin tästä töiden jälkeen hakea tuon mittarin ja saadaan palotapahtumasta sitten lisäinformaatiota.  Sen jälkeen on varmaan parempi alkaa säätämään tuota ilmansaantia.

Paineet on kylmänä 1,6 barin luokkaa ja lämpimänä 2,0 bar, kattilan max paine on 3,0 eli varoventtiilit on varmaan sen mukaiset, kertaakaan ei ole automaattisesti lauenneet.  Onko noilla paineilla tähän lämpeämisongelmaan vaikutusta?  Itseasiassa kerran oli varaajan täyttöhana jäänyt raolleen ja paineet kävi 2,5 barin tietämillä.  Kattilan vieressä on tietenkin 200 litran kalvopaisuntasäiliö.  Kattilan ja varaajan päällä on molemmissa nuo varoventtiilit ja automaattiset ilmausventtiilit.

Kattilassa on hyvin yksinkertainen on/off nappi ja lämpötilansäädin, joka määrää minkä lämpötilan ylittyessä puhallin sammuu, alilämpöisenä ei sammu automaattisesti ollenkaan.  Puhaltimesta menee muistaakseni vain kaksi johtoa kattilan sähköihin, siihen väliin voisikin vaikka rakentaa sellaisen virityksen, että päälle laittamisen jälkeen sammuttaa puhaltimen, kun savukaasujen lämpötila putoaa niin paljon, että voi olettaa tulen sammuneen.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 534
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #42 : 01.02.2012-16:30 »
Kovat on paineet - itsellä varot laukeaa 1.5 baarissa, normaalisti kylmänä on paineet noin 0.3 ja kuumana 1.0. Piti mennä lunttaamaan...

Kattilan sallittu käyttöpaine 0.5-1.5 bar - koeponnistettu 4.0 bar lukee omassa pannussa.
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

lorvi

  • Vieras
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #43 : 01.02.2012-16:44 »
Akvaterm ei lupaa minun varaajaan kun 1,5 bar.
Näyttää paineet olevan ~ 1 bar luokkaa

peku

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 30
Vs: Uusi puulämmittäjä eikä homma meinaa luonnistua
« Vastaus #44 : 01.02.2012-16:53 »
on kyllä kovat paineet. melkeen väittäsin että niillä onjo tekemistä lämpeämisen kans. itellä kylmänä 0.4 ja 90 asteisena 1.1