Siis mittari on kattilassa ennen puhallinta? Kattilanvalmistaja Dakonille ilmoitti 200c savukaasujen lämmöksi mutta mittauspiste on kait "normaalisti" heti kattilan jälkeen savusolassa ennen piippua. Mitä pienemmät on savukaasujen lämmöt ja puu palaa puhtaasti sitä enemmän saadaan talteen lämmintä. 240c käänteispalolle on aika paljon.
Pyöreälle materiaalille 2 bar ei ole mikään suuri paine mutta suoralle pinnalle enemmänkin ongelma, voi alkaa pullistella - kuten kattilassa ja pattereissa. Käyttöveden puolellahan painetta on enemmänkin mutta kaikki pinnat on pyöreitä - ovaaleita jne...
Kun kattilasta jotkus säädöt on löytynyt niin tuostahan voit alkaa pienennellä ilmamääriä pikkuhiljaa, sellaisen "tasaisen palon" aikana ja pitemmällä mittausjaksolla kun minuutti tai viis - pienennä ilmaa vähän ja katso tapahtuuko mitään. Yläpalolle menevää ilmaa voit kuristaa niin pitkään kun viisarissa ei tapahdu mitään - kun alkaa lämmöt tippumaan olet löytänyt ensimmäisen sopivan kohdan.
Kyllä, noista tarkastusluukuista pääsi käsiksi kohtaan mistä siipipyörä siirtää savut piippuun, niin laitoin sen anturin nyt ensiavuksi siihen. Tuo mukana tullut anturi oli lanka-anturi ja sitä en olisi saanut kunnolla savusolaan kiinni, kun on sellainen millin kokoinen pää johdossa. Haen vielä pakoputken asennuskittiä, joka kestää kuumaa, ja laitan sen kiinni sitten sillä.
Eilen illalla, kun oli kunnon tuli, säädin ensiöilmaa sivuilta hieman kiinni ja sen vaikutus näkyi lämpötilassa heti, odotin kuitenkin, että lämpötila tasaantuu eikä heittele enempää kuin asteen pari. Pääsin 200 asteeseen säätämällä ensiöilman puoleen, molemmilla puolilla siis säätökiekko puoliksi kiinni, ja kunnon tulella lämpötila vaihteli 199-201 asteen tietämillä. Termovarin on tosin oltava I-asennossa ettei kattilan lämpö laske alle 80 asteen.
Miltä tämä yhtälö vaikuttaa, kattilassa 124 litraa 85 asteista vettä:
- sekoitetaan sinne 60 asteista vettä 25 l/min ja kattilan lämpötila ei laske
- sekoitetaan sinne 60 asteista vettä 35 l/min ja kattilan lämpötila laskee 10 astetta
En tiedä luinko oikein Termovarin esitteestä noita pumpun arvoja.

Laitoin taas illalla kymmenen aikoihin viimeiset puut kattilaan ja sinne se jäi tekemään töitä, kun mentiin nukkumaan. Aamulla varaajan ylälämpö oli vielä 65 ja sain tehdä aamutoimet lämpimällä vedellä. Valoa alkaa siis näkyä tunnelin päässä, kun ei aiemmin tuntunut saavan aamulle lämmintä vettä vaikka latasin kattilan täyteen puita puolen yön aikaan. Iso syy tuohon saattaa tietenkin olla myös lämpötilojen nosto, kun aiemmin kattila toimi 70-75 asteessa, niin ei varaajankaan yläosassa ollut parhaimmillaan kuin 75 asteista.
Viikonloppuna aion lämmittää tuon varaajan kunnolla, että pääsee laskemaan tehoja ja kulutuksia kunnolla, arkisin kun olen töissä ja emännällä on kaikki työ hoitaa kolmea pientä lasta.

Lasken tänään töiden jälkeen kokeeksi vettä pois sen verran, että kylmän kattilan paine on alle yhden barin ja tarkistan sitten paineen, kun kattila on kuuma ja lasken tarvittaessa lisää niin, että olisi yhden barin luokkaa. Toistan sitten samat lämmitysrutiinit kuin kahtena edellisenä iltana. Luulisi muuten, että pumputkin tekevät kovemmin töitä, jos joutuvat jossain kohtaa pumppaamaan painetta vastaan.