No selvitäpäs sitten että jos mulla on 10 kw kattila ja ostan 10 000 litran varaajan, niin miten se pienentää polttoaikoja. Tuleeko mahdollisesti jossain raja vastaan että kun lisätään varaajan kokoa tarpeeksi, lämmittää ei tarvitse ollenkaan.
Minusta jos vuorokaudessa pitää lämmittää keskimäärin 12 tuntia, sitä ei saa pienenettyä varaajaa kasvattamalla. Kattila on myös vaihdettava ja toisaalta tehokkaasta kattilasta saadaan hyötyä vasta suuremmalla varaajalla.
Eihän se lyhennäkään lämmitysaikaa mutta antaa valinnanmahdollisuuden milloin lämmittää jos lämmittää vain puilla. Tässä talossa esimerkiksi 1000 litran varaajalla ei voisi olla 10 tuntia poissa -30c pakkasella talon jäähtymättä/ sähkön menemättä päälle. Kokeillaan vielä kerran rautalangalla
varaajan koko 1000 litraa - lämmityksen tarve 9 kW ja kattilan teho 20 kW, hysteressi 40c (40c->80c noin 46 kWh)
Varaaja saadaan 11 kW teholla ( 9 kW käyttöön) lämmitettyä 40 astetta lämpimämmäksi noin 4 tunnissa ja se jäähtyy 5 tunnissa alkupisteeseen
2000 litran varaajalla (93 kWh) lämmitys onnistuu vähän yli 8 tuntiin ja jäähtyminen tapahtuu +10 tuntiin.
3000 litran varaajalla (139 kWh) lämmitys onnistuu 12,½ tuntiin ja jäähtyminen tapahtuu 15½ tuntiin.
4000 litran varaajalla (186 kWh) lämmitys onnistuu 17 tuntiin ja jäähtyminen tapahtuu 20½ tuntiin.
4000 litran varaajaan voidaan varata 46 tai 93 tai 139 tai 186 kWh energiaa riippuen minkä verran on aikaa/haluja lämmittää. 1000 litran varaajalla vaihtoehtoina on vain 46 kWh. Hyvin monella on kokemuksia kaksoispesäkattiloista ilman varaajaa ja sitä kautta selkeät käsitykset puulämmityksen työläydestä (en tarkoita ketään henkilökohtaisesti).
Jokainen puulämmitystä päälämmityslähteenään käyttävä tietää kuinka pitkään kerrallaan on mahdollisuus lämmittää nyt (tulevaisuuden ennustaminen on hankalampaa) ja voi sen perusteella mitoittaa pannuhuonekalustoaan. Esimerkiksi työpäivä matkoineen vie 10 tuntia ja nukkuakin tahtoo 8 tuntia jää silloin pakkaselle 6 tunnin ikkuna lämmitykseen ja 18 tuntia pitäsi pärjätä varaajalla.
Toki uusien asuntojen lämmitykseen ei mene samaa määrää energiaa neliölle kun tämmöiseen hirsirunkoiseen -49 malliseen rintsikkaan joten 9 kW tehontarve pakkasilla ei kuvaa aloittajan tilannetta. Täällä olen laskenut varaajan jäähtymistä eri keleillä ja jana asettunee noin 1 kW/5 astetta linjalle - tulee noin 12 tuntia jäljessä ulkoilman muutoksista.
0c 3 kW
-5c 4 kW
-10c 5 kW
-15c 6 kW
-20c 7 kW
-25c 8 kW
-30c 9 kW
tuota 9 kW kulutusta ei viime talvena ollut onneksi montaa päivää putkeen helmikuun alussa ja silloinkin olin tupaukkona joten lämmitys onnistui ihan hyvin. Täälläkin olisi voinut leivinuunilla auttaa mutta enemmän kiinnosti mittailla pannuhuoneen riittävyyttä ja patterien luovutusalan pienuutta tulevaisuuden investointeja varten ja arinaton leivinuuni kun on vain ensiöilman syötöllä uuninluukkujen läpi ei polttotapahtuma ole parhain.
Uusien järjestelimen rakentajat osaavat välttää tälläiset sudenkuopat, ei vanhoja virheitä tarvitse montaa kertaa rakentaa uudelleen

Riittävän suurella varaajalla ja kattilalla on puulämmitys helppohoitoinen lämmitysratkaisu. Toisaalta tunnen minäkin wanhan liiton lämmittäjiä jotka ovat kertoneet hyvinkin havainnollisesti miten helppoa on lämmittää kaksoispesäkattilalla ilman varaajaa - kitupolttoa aamusta iltaan. Ihminen yleensä sopeutuu vallitseviin olosuhteisiin, minäkin opin laittamaan herätyskellon joskus päälle pari tuntia ennen heräämistä ja tein tulet pannuhuoneeseen ja leivinuuniin, kävin kusella ja menin takas nukkumaan... Sitten heräsin ja lähdin töihin... Kummasti sitä oppi olemaan asuntovelkaisena nöyrä mutta uusissa kohteissa tälläiset järjestelmät onnistutaan välttämään oikealla mitoituksella.