Kiitoksia vastauksistanne. Juu tää lämmitys harjoittelu on alkanut jo viime keväänä. Nyt sitten vasta ryhdyin "optimoimaan" systeemiä. Eli kesällä ei tota pönttöä tartte kun puolentoista viikon välein lämmittää.
Keväällä ostin 12m3 kiintoa koivua ja naapurin isännän kanssa se toukokuun alussa pätkittiin "haloiksi" eli 55cm pitkiksi pätkiksi. Ne sitten trukkilavalle mihin tein pannat ympäri ja 110cm korkeat pari pinoa sinne sisään. Aika monta trukkilavaa niistä tuli. Ne oli kesän tuossa ulkona katettuna ,piti ne sisällekkin suulin ajaa ,mutta ulos ne sittten jäi kun tein niiden päälle säänkestävän katteen. Tiedä sitten niiden kosteus rosentteja. Mutta sillälailla niiden kanssa pelaan että tuon kahden kerran lämmityspuut pannuhuoneeseen jo valmiiksi lämmittelemään.
Tuon 0.3m3 mittasin niin että kun tuo pesä on tuo 0.23m3 tilavuudelta ja sen ladoin täyteen ja hiukan lisäsin ,niin siitä sen arvioin. Painoa en osaa sanoa.
Pannuhuoneen lämpötila ei mulla ole kauhean kuuma ,noin 28 astetta, siis silloinkaan kun on lämmitys prosessi tehty.
Nyt vaan olen miettinyt että miten nuo ilmaluukut pannussa olisi paras olla. Eli nyt ne on ollut niin että ensiöilma (siinä tuhka astian kannessa) lähes kokonaan auki. Toisioilma (siellä pannun sivuilla jotka johtaa sinne jälkipoltto pesään) ovat n. 1cm auki.
Sitä sytytys luukkua ollaan pidetty ,juu myönnän ,liikaa aiemmin auki. Palaminen tapahtui aika kohinalla.
Nyt sitten pistin sytytysluukun kokonaan kiinni ,kun olin saanut pesän kunnolla syttymään. Palaminen tapahtui rauhallisesti ja lämpökin nousi suht tasaiseen sinne n. 60-65c pannussa ,n.20 min sytyttämisestä ,jolloinka alkoi vapaavirtauksella vesi kierrämään varaajasta pannuun. Siihen sitten lämpö pannussa pysähtyi ,mutta varaajassa se alkoi pikku hiljaa nousta. Noin 40 min jälkeen pannu oli se n. 60c ja varraja oli noussut 48->54c. Mutta sitten huomasin että pannusta oli tulossa erittäin hyvä terva miilu. Tuhka-astian toisesta reunasta oli tullut lattialle mustaa "vettä" lattialle ,joka siis haisi ihan tervalle (en maistanut)

eikö tämä ole merkki siitä että ilmaa tulee liian vähän?. Tämän jälkeen avasin hiukan sytytys luukkua ,en paljon mutta vähän . Palaminen voimistui ja lämmöt alkoi nousta kohisten pannussa. Savu pelti oli kokonaan auki koko ajan.
Miten tuo pitäisi oikeimmin mennä?
Toinen minkä nyt kokeilen samalla ,on tuo kiertovesipumpun nopeus. Se on ollut iätajat II nopeudella ,nyt laitoin sen I nopeudelle. Olikohan hyvä juttu?
Itsellekkin tuntuu että oliskohan tuo puu määrä aika paljon? Eli meneekö oikein 48c ->88c = 40c ja tehoa tähän tarvitaan se n. 150kw. Jostakin luin että 75% hyötysuhteella kilosta puuta saadaan 3KWh/kg. Eli jos tämä laskelma jotenkin oikein niin 46kg puita pitäisi riittää tuohon? Eli koivussa se tarkoittaisi n. 0.1m3 puuta, mutta mitä ,kiintoa ,pino ,vai heitto? Tuon oman arvion 0.3m3 on siis lähinnä heittokuutioon verrattavissa olevaa määrää. Jos sen kiinto määräksi muutaisi se olisi kaiketi n. 0.12m3 (kertoimella 1 kiinto on 2,4 heitto mottia).
Juu täytyy ne poltettavat puut punnita ens kerralla. Käyn myös hankkimassa muutaman dikitaali mittarin varaajaan lisää sinne ylös ja alas.
Mutta ei sitä viitsisi ihan turhaan puuta pistää piipusta savuna ilmaan. Harjoitellaan harjoitellaan.