Itse lähdin mitoittamaan omaa järjestelmää laskennallisen huipputehon tarpeen mukaan, jota siis keskimäärin tarvitaan ehkä se viikko vuodessa. Ajatus oli, että vain näinä päivinä voi joutua lämmittämään enemmän kuin yhden täyden pesällisen. Varaajan pitää siis pystyä ottamaan vastaan se energiamäärä mitä näinä päivinä tarvitaan ja kattilan se pesällisellä mieluiten tuottamaan. Eli huipputehon tarve --> varaajan koko --> kattila. Kattilan tehoja on turha vertailla, parempi katsoa kuinka paljon niiden pesiin menee puuta ja millaisella hyötysuhteella ne sitä polttavat. Valmistajien ilmoituksiin kannattaa tietty suhtautua hieman varauksella ja ottaa vähän hyötysuhteista pois. Luonnollisesti toki kattiloiden tehot ja niiden sisään ottamat puumäärät näyttävät menevän käsi kädessä.
Hyvä noita juttuja on kyllä etukäteen itsekin miettiä, mutta lopullinen mitoitus kannattaa tehdä vasta siinä vaiheessa, kun tiedetään ainakin se rakennuksen laskennallinen tehontarve.
Hihtojakin kannattaa vähän katsella etukäteen. Kattilavalmistajian löytyy kotimaasta ja ulkomailta vaikka kuinka paljon, ja luonnollisesti samoja kattiloita löytyy rajojen sisä- ja ulkopuolelta, joten hintoja kannattanee vähän vertailla. Kattilatyyppejä on erilaisia, itse käännyin lopulta käänteispaloiseen. Tällä hetkellä arvonnassa mukana vielä Orlan (termax), Atmos (rica) ja Attack, kaikki luokkaa n. 40kw. Kaikissa omat huonot ja hyvät puolensa. Orlanista on tarjous jo rahteineen ja tuolle jää kotly.com:n kautta hintaa 3000e. Mukana hinnassa on jo laddomat ja vaadittu turvaventtiili kattilan jäähdytykseen.
Akvatermin varaajissa itseä hieman ihmetyttää tuo 3000l --> 4000l hintahyppäys, joka on ainakin näkyvissä nettikauppojen hinnoissa, joita pikaisesti katselin. Liekkö hinnoittelevat litrojen mukaan vaikka valmistuskustannuksen kyllä laskevat suhteessa jatkuvasti mitä isompaa pyttyä tehdään. Ulkomailta näyttää myös varaajia (ulkomaalaisia) saavan selvästi Suomen hintoja halvemmalla, mutta tässä tapauksessa itselle jotenkin pinttynyt päähän jo ajatus tuosta akvatermistä, joten sille en varsinaisesti ole edes vaihtoehtoa katsellut. Paisunta-astioita ym. tilpehööriä saa heti jo lahden takaa halvemmalla, joten noistakin kannattanee mahdollisesti kysellä hintoja isompana pakettina niin rahdin osuudet jäävät pieniksi. Yksi vaihtoehto on tietty vierailla itse autolla tuolla niin saa sitten mukaan tarvittavia rakennusnesteitäkin

Taitaa aika saman tyyppiset projektit olla meillä menossa. Itsellä 1.5 kerrosta, n. 110m2 alakerrassa ja yläkerta jätetään alkuun varaukselle, mutta eristetään suoraan lämpimäksi tilaksi. Lisäksi lämpimältä osaltaan n. 50m2 talousrakennus, jossa kattilahuone, puuvarasto ja autokatokset.
Kuten Topikin mainitsi olisi järkevää, jos kattila olisi mahdollisimman lähellä paikkaa, jossa lämpö käytetään, mutta omissa suunnitelmissa se ei vaan sopinut mitenkään järkevästi taloon pohjaan lisäämättää ylimääräisiä nurkkia tai "turhaa" tilaa pohjaan. Joka tapauksessa olisi kanaali pitänyt tehdä talousrakennusta varten, joten nyt kattilahuone pistettiin sinne. Saatiin sille hyvät tilat ja puuvarasto on suoraan kattilahuoneen seinän toisella puolen, joten ei tulee turhia työvaiheita puiden siirtelyssä.