Omassa systeemissä on 3 kpl Wilo- pumppua. ( tarkkaa tyyppiä en muista. Pitää tarkistaa,kun olisi ehkä viisasta hankkia 1 kpl varalle) joka tapauksessa 4- nopeuksinen pumpputyyppi. Yksi kierrättää omatekoisessa lämmönvaihtimessa glykoliliuosta ilmanvaihtokoneen jälkilämmitykseen. Piirissä on parin litran säiliö, pikkuinen painevaraaja, semmoinen koripallon kokoinen ( taaskin numeromuistot kadonneeet) ja kahdesta kupariputkesta tehty vaihdin. Isompi on ehkä joku 63 millinen, sisempi ehkä 50 millinen . isompi on puristettu päistä letkuntekoprässillä niin että se saattoi juottaa pienemmän ulkopintaan.
Siinä välissä kulkee ilmanvaihdon lämmitysglykoli ja sitä kierrättää wilo 1- nopeudella. Sisäputkessa on toinen pää yhdistetty varaajan alaosaan ja toinen yläosaan. Mitään pumppua ei ole kutakuinkin sitä lisälämpöää tulee. Joskus kun kattila on ollut sähköllä muutaman päivän, ei lämmintä ole kuin ihan yläosassa ja lämmönvaihtimen kierto meinaa loppua.
Sitten on lattiapiiri jota kierrättää wilo 2- nopeudella. Kumpikaan noista ei ole ikinä päästänyt muuta kuin olematonta hurinaa.
ja sitten on kattilan wilo. Sitä pidän 3- nopeudella. Se on syksystä 99 pitänyt ajoittan semmoista ankkamaista kaakattelua ja joskus jää kurnaamaan viideksi minuutiksi. Todella hermostuttava ääni, koska pannuhuone on olohuoneen vieressä ja luultavimmin loikoilen sohvalla välittömästi kattilan täytön jälkeen, niin eiköhän se ankka taas aloita siellä pannarissa. Joskus annan sen olla ja kyllä se katoaakin aina, on tehnyt sen jo 14 vuotta. Joskus käyn avaamassa kattilatermostaatin ohittavaa hanaa ja ääni katoaa. Pidän hanaa aina hiukan raollaan enkä usko että käytettynä ostettu termostaatti ikinä olisi ihan 100% tiivis,eli kattilan lyhyt kierto ei ikinä ole kokonaan poikki. Pitkä kierto toimii hyvin, eli varaajan lämpö alkaa yhtäkkiä nousta 80 asteeseen ja sitten se raja siiryyy alaspäin eli kattilasta tulee täsmälleen 80 asteista vettä. Ja kun alayhteestä alkaa kattilalle mennä kuumaa, eli varaaja täys, silloin lämmöt voi varovalla ajelulla nostaa 90-100 asteseen koko varaajassa. ( alinta en koskaan ole nostanut niin ylös, mutta keskiosan kyllä) tarve tehdä noin kertoo ehkä muutama sata litraa liian pienestä varaajasta ( tämä on 1.8 kuutiota)
Se pumppu on joskus mietityttänyt, että miten pieni muutos virtauksessa voi laukaista jurinan pois, vaikka muutenkin siinä tilanteessa virtausta varmasti on. Pumppu on ihan varaajan alaosassa ja se jurinatilanne on yleisimmin vhän aikaa siitä kunkattila on saavuttanut oikean lämmön ja pitkä kierto lähtee. Ja silloin varmasti vettä virtaa pumpussa sekä kulkee kattilasta varaajaan. Ilmaaja on varaajan päällä ja kattilan päällä.
Mutta kuten sanoin, se ääni tulee ja menee. Ronks, ronks, rooooooooonks.. sitä jatkuu jonkun aikaa sitten se on ohi.
Kotona oli 64 rakennetussa talossa vuoteen 83 asti huonekohtaisilla elohopea-kytkintermostaateilla ohjattu suntti joka " sääteli" talon lämpöä. Aika pian isä sen muutti manuaaliseksi vuodenaikasäädöksi ja patteritermostaateiksi. Siellä oli myös kiertopumppu joka saattoi aloittaa korkean ulinan ( yleensä keskellä yötä) joka ei sitten tauonnut ennekuin isä purki pumpun kylpyammeeseen ja pesi jonkun karstan pois. On monta muistoa kun yöpuvussa ihmettelen kiroilevan isän hommia pumpun kimpussa.. Siihen verrattuna oma wilo ja sen korhadukset ovat vain mukava merkki että pumppu pyörii...